Barbarella 7 csillagozás

Jean-Claude Forest: Barbarella

Valamikor a távoli jövőben egy fiatal nő szerelmi bánatában nekivág a világűrnek. Rakétájával egy idegen bolygóra érkezik, és az egzotikus környezetben nagyon is ismerős problémák egész sorába fut bele. Együtt érző lázadóként Barbarella mindig a hatalommal szemben, az elnyomottak oldalán találja magát, és sosem habozik az adott helyzetnek megfelelően az intelligenciáját, a vakmerőségét vagy éppen az erotikus vonzerejét alkalmazni. Jean-Claude Forest ikonikus teremtménye fél évszázad alatt mit sem vesztett bájából. A francia tudományos-fantasztikus képregény klasszikusa most jelenik meg először magyarul.

>!
Nero Blanco Comix, Budapest, 2017
76 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155524240 · Fordította: Bayer Antal

Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
vicomte MP
Jean-Claude Forest: Barbarella

Igazi, retro science-fantasy képregény, a szexuális szabadosság és a pszichedelikus forradalom hajnaláról.
A minden porcikájában Bridget Bardot által ihletett főhősnő szerelmi bánatában űrrakétáján beleveti magát a galaxis végtelenjébe, hogy ott aztán mindenféle furábbnál is furább civilizációkba botolva villantsa meg tökéletes idomait és bájolja el az idegeneket – lett légyen szó férfiakról, nőkről, robotokról vagy akár ezeknél sokkalta egzotikusabb teremtményekről.
Aki persze azt gondolja, hogy ez a képregény merő zagyvaság… Hát, tulajdonképpen nem téved. Mégis, a maga módján ez is egyfajta kultúrtörténeti mérföldkő. Ötven év távlatából persze egyértelmű, hogy Barbarella, bármilyen vagány és bátor nőként is van ábrázolva, inkább férfi álomkép, mint feminista ikon, ám a maga korában a függetlensége, a kezdeményezőkészsége és harcias igazságszeretete szerintem még mindig jobb példát mutatott a (vélhetően nem túl széles) női olvasótábornak, mint a Szürke Alkonyat passzív-agresszív penészvirágai.
Aki esetleg nem tudná ennyi alapján elképzelni, hogy vajh' nagyjából miről is szólhat ez a ’60-as évek derekán született képregény, íme a ’68-ban készült filmváltozat trailere: https://www.youtube.com/watch…

8 hozzászólás
>!
chibizso
Jean-Claude Forest: Barbarella

24 éves fiatal nőként nagyon vicces volt nekem a Barbarella. Kapunk egy tipikus szőke macát, aki – mivel magán viseli a szexuális forradalom szellemiségét – kap egy nagy adag kíváncsiságot, aminek nehezen tud ellenállni. Ezekből mai olvasó számára nagyon vicces jelenetek sikerednek, de lehet az eredeti közönség is jól szórakozott ezeken, ki tudja. A szexualitáson túl Barbarella egy elég talpraesett csajszi is, akár nőiességének bevetésével is célt tud érni. A gyűjteményben az ő kalandajit olvashatjuk egy kicsit ömlesztve, bár mindig van egy-egy átvezető szál vagy szereplő, aki egyik kalandból a másikba viszi Barbarellát. Mély karaktereket ne várjunk, se komoly fordulatokat, inkább az egésznek a régi bája és az ötletes világok fognak magukkal ragadni. Éppen emiatt azoknak ajánlom inkább a 70 oldalas könyvecskét, akiket érdekelnek a klasszikus képregények, az adott kor, amiben készült, vagy csak szeretne egy kicsit nevetni. És persze szép fekete-fehér képekben gyönyörködni.


Hasonló könyvek címkék alapján

René Laloux – Moebius: Az idő urai
Roger Lécureux – Raymond Poïvet: A Reménység úttörői 2. – Jacques Ferrand titka
Roger Lécureux – Raymond Poïvet: A Reménység úttörői 1. – A fantasztikus kert
Alejandro Jodorowsky – Juan Giménez: Metabárók kasztja 1.
Fazekas Attila: A bolygó neve: Halál / A halálosztó
Nemere István – Haui József: A kupolaváros titka
Kieron Gillen: Star Wars: Darth Vader 1. – Vader
Vlagyimir Afanazjevics Obrucsev – Zórád Ernő: Utazás Plutóniába
Bán Mór – Fazekas Attila: A Mohács kommandó 2.
Fábián Péter – Kozmajer Viktor – Molnár Dénes – Szűcs Gábor: Bloodlust 3. – Tisztességtelen ajánlat