Vad ​tengereken 18 csillagozás

Benyovszky gróf kalandos élete
Jean-Christophe Rufin: Vad tengereken

A ​köszvénytől szenvedő Benjamin Franklin zsémbesen futja át az aznapi kérvényezők listáját. A szeme egyszer csak megakad két néven: Móric gróf és A. grófné. Az amerikai politikus fogadja a vendégeket, s így ismerkedik meg Benyovszky Móric gróf hihetetlenül kalandos élettörténetével.

Benyovszky már igen ifjan katonának áll, véres csatákban harcol, majd a lengyelek szabadságáért küzd az oroszok ellen, s ezért Szibériába száműzik. Társaival azonban megszökik a fegyenctelepről, és magával viszi szerelmét, a kormányzó lányát, Afanáziát. Hajójukkal bejárják a fél világot – az Északi-tenger vidékét, Alaszkát, Kínát, Tajvant és Japánt –, hogy végül a gróf Franciaországban felajánlja szolgálatait a királynak. Itt aztán megbízást kap, hogy létesítsen kereskedelmi telepet Madagaszkáron, Benyovszky pedig útnak indul, hogy teljesítette küldetését.

Jean-Christophe Rufin Benyovszky Móric franciául írt emlékiratait szabadon kezelve rajzolja meg egy különleges, a világot megismerni… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Libri, Budapest, 2019
364 oldal · ISBN: 9789634336365 · Fordította: Pacskovszki Zsolt
>!
Libri, Budapest, 2019
364 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634332367 · Fordította: Pacskovszki Zsolt

Enciklopédia 1

Helyszínek népszerűség szerint

Madagaszkár


Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 41

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Olympia_Chavez P>!
Jean-Christophe Rufin: Vad tengereken

Jean-Christophe Rufin: Vad tengereken Benyovszky gróf kalandos élete

Ki ne szimpatizálna a kalandos életű Benyovszkyval, aki nem elég, hogy a fél világot bejárta, háborúzott, hadifogoly volt, deportálták, megszökött majd királyi udvarokba volt bejáratos és mindig valami új projekten törte a buksiját, de még Madagaszkár királyává is „megkoronázták” a helyi törzsek. Személye amellett, hogy inspiráló, olyan legenda övezi, ami már a XIX. században is operába kívánkozott. Szóval az, hogy egy francia, sőt egy Goncourt-díjas író tűzte tolla hegyére világpolgárunk kalandjainak vérfrissítését, sőt, alig ismert temperamentumának megrajzolását, igazán örvendetes lehetne, de sajnos nem az.

Az még csak hagyján, hogy Benyovszky élete francia szájíz szerint formálódik (tudom én, hogy minden szentnek maga felé hajlik a keze), de mintha időnként kicsit „mostohagyerek” lenne, aki köré ugyan fel lehetett húzni a monsieur Rufin számára épp aktuálisan fontos értékeket és mondanivalót, de nem igazán sikerült azonosulni személyével. S, ha már itt tartunk nem különösebben vagyok meggyzőződve arról sem, hogy a felvilágosodás eszmeisége és filozófiái bármi újjal, korszakalkotóval szolgálhatnak a mai olvasónak. Pláne azoknak, akiknek az enciklopédisták neve az égvilágon nem mond semmit. Így aztán inkább eltartott kisujjú atavisztikus erőfitogtatás ez a regény, mint az alkotás diadala, amire bármilyen témát választhatott volna a szerző, ami egy paraszthajszálnyit is köthető Franciaországhoz és a felvilágosodáshoz. Abba is bele tudta volna lapátolni ideológiai lapidáriumát és így nem esett volna tárgyi tévedésbe sem, nem kellett volna „új legendát” barkácsolni egy már meglévőre. A frankofónia, a szentimentális karakterépítés és a még meg sem említett balga, izzadmányos kerettörténet és dialógusai együttesen olyan csapást mérnek az élvezhetőségre, hogy az már arcpirító. Minden érzelmi megnyilvánulása szemforgatóan kínos, blőd és túlírt.

Egyszóval sikerült egy olykor fanfiction jelleget mutató, elit irodalmi jelzőre pályázgató, kicsit sem aktuális és mérhetetlenül sótlan, lapos regényt kerekíteni szegény Móricunk köré.
Tapasztalat 1: Ha legközelebb a könyvesboltban az eladó azt mondja a kérdezett könyvre, hogy so-so és azzal a jellegzetes kézmozdulattal is alátámasztja véleményét, akkor hinni fogok neki.
Tapsztalat 2: Benyovszkyról csak Benyovszkytól, esetleg Jókaitól.
Rufint, és a Goncourt pedig még nem írom le, de ez a próbálkozás csúnyábban szétcsúszott, mint az a bizonyos bohócbicikli.

5 hozzászólás
xeral>!
Jean-Christophe Rufin: Vad tengereken

Jean-Christophe Rufin: Vad tengereken Benyovszky gróf kalandos élete

A történetet már Jókai írásából olvastam, az is unalmas volt. Gondoltam az író stílusa áll távol tőlem, de nem egy végtelenül kalandos élet végtelen unalmas taglalása. Vagy nem volt oly izgalmas élet, még a madagaszkári sem, hogy bármi érdemleges kisüljön belőle. Nem tudom jó szívvel ajánlani.

Gabber777>!
Jean-Christophe Rufin: Vad tengereken

Jean-Christophe Rufin: Vad tengereken Benyovszky gróf kalandos élete

Kicsit csalódtam a könyvben. Túl tárgyilagosnak találtam az elbeszélést és nem nagyon éreztem a korszellemet a sorok között. Móric de főleg neje, olyan „felvilágosult” mintha csak ma élne. Emellett azonban gyorsan és lendületesen megismerhetjük Benyovszky gróf bámulatos életét, ameddig nem döntünk úgy,hogy elolvassuk emlékiratait. Én valószínűleg nemsokára beszerzem.

BBetti86>!
Jean-Christophe Rufin: Vad tengereken

Jean-Christophe Rufin: Vad tengereken Benyovszky gróf kalandos élete

Kedvet kaptam, hogy Benyovszky életéről a Jókai-kötetet is elolvassam. Tényleg nem semmi élete volt a grófnak, amit ez a regény kellően szórakoztatóan be is mutat.
Egyensúlyozik tények és regényszerűség között, de mivel elég sok a rejtély a történelmi figura körül, ez belefért. Romantikus lencsén keresztül látjuk az eseményeket, fontos szerepe van a történetben a két elbeszélő szerelmének, de mellette egy egész korszakot megismerhetünk.
Különösen tetszett az a rész, ami Madagaszkár gyarmatosításáról szólt. Nem csak a helyiek életét, de azt is bemutatta, hogyan lehet szelíd eszközökkel megszerezni egy területet és legitimizálni az uralmat. Az, hogy a nagyhatalmak kizsákmányoló politikája fenyegetésként megjelenik, nem csak történelmileg tágította az ismereteim. Anno tanultam, hogy ki lettek zsákmányolva a gyarmatok, de itt gyakorlatban is megmutatta a folyamatot a szerző. Ezzel már tanultam is valami újat.
A hősöket könnyű megszeretni, és működik az elbeszélő stílus is. Afanázia és Móric felváltva mesélik el az életük – talán azzal lehetett volna többet játszani, hogy más lehetett volna a két hang. De nincs közöttük lényeges különbség. Témákban más kerül egyikhez, másikhoz.
Összességében tetszett, ha azt sajnálom is, hogy nem szórakoztatóbb az elbeszélés. Amilyen története volt ennek az embernek, olvasmányosabban is lehetett volna mesélni róla.

Rune>!
Jean-Christophe Rufin: Vad tengereken

Jean-Christophe Rufin: Vad tengereken Benyovszky gróf kalandos élete

Nagyon ingadoztam, hogy 4 csillagot adjak a kötetnek, de sok szempontból csalódás volt a könyv, így maradtam a 3,5-nél.
A fülszöveg alapján én egy hamisítatlan kalandos útleírásra számítottam volna. Ehelyett az egzotikus tájak és utazások csak díszletként szolgáltak egy unalmas szerelmi történethez. A történetet Móric és kedvese, Afanázia szemén keresztül ismerhetjük meg, váltott elbeszélésben. Afanázia elbeszélései kifejezetten idegesítettek, a spoiler Móric elbeszélései sokkal közelebb álltak ahhoz, amit vártam volna a regénytől. Idegen, korabeli, egzotikus kultúrák és tájak, kalandok leírását. De ez is elég felszínesen valósult meg a kötet lapjain. Az Epilógus majdhogynem izgalmasabb volt, mint az egész könyv. Ezek után szeretném majd olvasni az utószóban is említett eredeti Benyovszky által írt emlékiratot is (nem tudom magyarul megjelent-e).
Szóval én sokkal-sokkal többet vártam volna ettől a könyvtől, sajnálom, hogy ennyire lagymatag és semleges lett az egész.

Morgiana>!
Jean-Christophe Rufin: Vad tengereken

Jean-Christophe Rufin: Vad tengereken Benyovszky gróf kalandos élete

Meglehetősen csalódott vagyok: ez a könyv inkább unalmas, mint érdekes, pedig nem éppen egy otthonülő személy életéről olvashatunk: Benyovszky Móric gróf történetét, aki (szinte) bejárta az egész akkor ismert világot.
Ennek tudatában én egy izgalmas, pörgős történetre számítottam, és kaptam helyette egy meglehetősen lapos, nyögvenyelősen leírt történetet. Amin meglehetősen húzogattam a szemöldököm, de közben elismeréssel is adóztam az írónak, hogy a manóba sikerült neki ezt a történetet ennyire laposan leírnia?
A második gondom a karakterekkel volt – egyszerűen nem sikerült őket közelebb hoznia hozzám. Mindegyik olyannak tűnt, mint egy megvilágított próbababa, körülbelül ennyi egyéniséggel.
A harmadik gondom magával az írással volt, nem igazán volt sem gördülékeny, sem szép, sem izgalmas…megmaradt a jó öreg laposnál. Ami az egész könyvre jellemző, szerintem nagyon jellemző: minden olyan lapos.
A címmel ellentétben ez a történet nem volt vad, sőt…amit én nagyon sajnálok. Szerintem Benyovszky sokkal többet érdemelt volna.

AMacska>!
Jean-Christophe Rufin: Vad tengereken

Jean-Christophe Rufin: Vad tengereken Benyovszky gróf kalandos élete

Tetszett a könyv, előhozta Robert Merle: A sziget (ami az egyik kedvenc könyvem az írótól) olvasása közbeni emlékeimet, mert a hangulata nagyon hasonló. Tetszett a két főszereplő váltakozó törtènet mesélése, így mind a női mind a férfi szemszögéből megismerhettük a történteket. Természetesen magyar emberként érdekes volt a magyar szál, és Móric apjával való kapcsolata, a magyar nemes élete az ódon várkastélyokban. A könyv eleje éppen ezért nekem nagyon tetszett, Móric és a házitanítójának története. Azutan megismerkedése Afanáziával és szökésüknek elmesélése is hasonlóan izgalmas volt, de a könyv vége nekem valahogy elveszett, túl sok volt az ismétlés, a visszautalás, nem volt annyira élvezhető számomra a befejezés, éppen ezért vontam le egy csillagot. Ennek ellenére is örülök, hogy elolvastam Benyovszky Móric történetét és kalandos életét megismerhettem a könyv lapjairól.

sz_boglar>!
Jean-Christophe Rufin: Vad tengereken

Jean-Christophe Rufin: Vad tengereken Benyovszky gróf kalandos élete

Végülis nem volt rossz, de ehhez a történethez nekem nem tetszett ez a váltott szemszögő E/1-es elbeszélésmód, ami néha kiszakadt, mintha egy rendes regényt olvasnék, aztán meg visszatért… Azt hiszem, ilyen terjedelmű könyvnél ez a szemszög sok, nem ad igazán lehetőséget az izgalmas életút valóban izgalmas bemutatására.

Vikiolvas>!
Jean-Christophe Rufin: Vad tengereken

Jean-Christophe Rufin: Vad tengereken Benyovszky gróf kalandos élete

Félbehagytam. Úgy, de úgy szerettem volna, ha jó ez a könyv. A borítója remek, a téma nagyszerű, és a tálalás…. hót unalom. Egyszer majd lehet, hogy befejezem, de most ünnepélyesen feladtam az első próbálkozást. (Már hónapok óta bele se néztem…)

GeoMaileR>!
Jean-Christophe Rufin: Vad tengereken

Jean-Christophe Rufin: Vad tengereken Benyovszky gróf kalandos élete

Keveset tud (ha egyáltalán valamit is) a mai magyar Benyovszki Móricról, jó ha annyit: Madagaszkár királya volt. Ami leginkább tetszik a könyvben, az a személyes hangvétel, és hogy az egész életéről szól. Könnyed olvasmányként így közelebb hozza a grófot is és korát is a mai olvasóhoz.


Népszerű idézetek

Rune>!

Két látszólag ellentétes, valójában azonban hasonlatos módon lehet megbüntetni az embert: börtönbüntetésre ítélhetik, vagy a végtelenbe vethetik. Addig csak a börtönöket tapasztaltam meg, azok kegyetlenségébe kóstoltam bele. (…) Úgy éreztem, elszenvedtem a legrosszabbat. Nem ismertem még Szibériát.

67. oldal

Jean-Christophe Rufin: Vad tengereken Benyovszky gróf kalandos élete

Olympia_Chavez P>!

A bimbózó szerelemnek a várakozás, a kétség, a reménytelenség próbája a kovácsa. Az ő szerelmének nem kellett megismernie ezt a próbatételt. Ideje ezt pótolni.

239. oldal, (Libri kiadó, 2019)

Jean-Christophe Rufin: Vad tengereken Benyovszky gróf kalandos élete

2 hozzászólás
Rune>!

Az igazság az, hogy nagyon boldognak érezte magát azon a szigeten. Eredetinek találtam a magyarázatot, amivel előállt: szerinte a párizsi és más európai városok házaiból olyan kegyetlenül hiányzik a napfény és a természet, hogy lakóik kénytelenek világos színűre festeni a faburkolatot, fényes selyemmel bevonni az ülőalkalmatosságokat, és a falakra, mintha megannyi képzeletbeli ablak volna, olyan festményeket akasztani, amelyek a kéklő eget és sűrűn burjánzó erdőket ábrázolnak. Madagaszkáron mindez állandóan ott van a szeme előtt, és nem érzi szükségét annak, hogy a képüket kiakassza.

311. oldal

Jean-Christophe Rufin: Vad tengereken Benyovszky gróf kalandos élete

Kapcsolódó szócikkek: Madagaszkár
BBetti86>!

(…) a zsarnokság elől menekülni nem rossz, harcolni ellene még jobb, de mindent összevetve az ideális az, ha létre sem jöhet.

309. oldal

Jean-Christophe Rufin: Vad tengereken Benyovszky gróf kalandos élete

BBetti86>!

Csak a legritkább esetben folyamodtunk őszinteséghez, márpedig anélkül nincs barátság.

286. oldal

Jean-Christophe Rufin: Vad tengereken Benyovszky gróf kalandos élete

GeoMaileR>!

Értelmünk teljes egészében az érzékeléseinkből ered.

46. oldal

Jean-Christophe Rufin: Vad tengereken Benyovszky gróf kalandos élete

AMacska>!

Én, aki Magyarország mélyén, a fővárosoktól távol születtem, én, akiről elfeledkezett a történelem, mindig is úgy tekintettem Franciaországra, mint valamiféle egyetemes hazára, mítosz volt a szememben, elérhetetlen álom. És tessék, a királya most személy szerint engem, Benyovszky Móric Ágostot, a gazdátlan szolgát, a szökött fegyencet választotta ki egy politikai célja megvalósításának eszközéül.

267. oldal

Jean-Christophe Rufin: Vad tengereken Benyovszky gróf kalandos élete

sz_boglar>!

Hosszú pillanatokig egymást ölelve feküdtünk még, a kinti csöndet hallgatva. Bizonyára kerestek bennünket, de senkinek sem jutott eszébe, hogy esetleg ebben az odúban akadhat ránk. Két szerelmes szó között világosan megfogalmaztuk jövőbeli szerepeinket.

137. oldal

Jean-Christophe Rufin: Vad tengereken Benyovszky gróf kalandos élete

sz_boglar>!

Most pedig, hogy mentesültem a parancsnokság felelősségétől, és megszabadultam minden szolgaságtól, gyönyörteljes borzongással álltam a kellemesen langyos szélben, és szorosan öleltem Afanáziát. Dagadó vitorlákkal, az Egyenlítő irányába néző orrárbóccal haladtunk. Nem másban reménykedtünk immár, mint a boldogságban.

199. oldal

Jean-Christophe Rufin: Vad tengereken Benyovszky gróf kalandos élete


Hasonló könyvek címkék alapján

Marek Halter: Mária könyve
Robert Merle: A bálvány
Alison Weir: Lady Jane
Paula McLain: Szerelmünk romjai
Alyssa Palombo: A velencei hegedűs
Ghyczy-Dráveczky Zsuzsa: Asszony a fáraók trónján
Michelle Moran: Madame Tussaud
Robert K. Massie: Nagy Katalin
Szentmihályiné Szabó Mária: Zrínyi Ilona
Földi Pál: Hannibál a hadvezér