Darkdawn (The Nevernight Chronicle 3.) 5 csillagozás

Jay Kristoff: Darkdawn Jay Kristoff: Darkdawn

A ​ruthless young assassin's journey for revenge comes to an end in the conclusion of this epic fantasy trilogy

The Nevernight Chronicle is a complex fantasy series about Mia Corvere, a kick-butt, flawed heroine who trains as an assassin as part of her mission for personal revenge. Her tale takes place in the immersive world of Godsgrave which, although based on ancient Rome and Venice, is imaginative with many original details provided by a beloved snarky narrator.

In Darkdawn, the Republic of Itreya is in chaos. Mia has assassinated Cardinal Duomo and rumors of Consul Scaeva’s death ripple through the street of Godsgrave like wildfire. But buried beneath those same streets, deep in the ancient city’s bones, lies a secret that will change the Republic forever.

Mia and her brother Jonnen must journey through the depths of the ancient metropolis. Their quest will take them through the Godsgrave underdark, back to the library of the Quiet Mountain and the… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
532 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780008180119
>!
St. Martin's, New York, 2019
478 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781250073044
>!
448 oldal · ASIN: B079DWH5XV

4 további kiadás


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Mia Corvere · Ashlinn Järnheim


Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 12

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

lafayette P>!
Jay Kristoff: Darkdawn

Tökéletes befejezése az egyik legkedvesebb trilógiámnak, nem kívánhattam volna ennél többet és jobbat. Well done, Mr. Kristoff.

Ebben a könyvben végre Mia karakere teljesen kibontakozik, többet megtud önmagáról, jobban elkezdi használni a képességeit és mindezek mellett megmarad annak a szarkasztikus, kitartó, badass assassinnak, akit eddig megismertünk. Nagyon tetszett ahogy a karaktere fejlődött, különösen az a rész, amikor még a saját céljait is megkérdőjelezte. Scaeva egy elképesztően jól kidogozott villain, egyszerűen nem tudtam nem kedvelni annak ellenére, hogy spoiler Hál'istennek humorból se volt hiány, ez főleg egy új karakternek Cloud Corleonénak köszönhető, aki talán az egyik kedvenc karakterem lett ebben a részben.
Egyetlen dolog, ami fájó pont maradt nekem a trilógiában az spoiler

Összességében ez a történet tényleg így volt kerek, imádtam az elejétől a végéig, biztos még nagyon sokszor fogom újraolvasni a trilógiát.

csilla123 >!
Jay Kristoff: Darkdawn

Nem mondanám, hogy nem voltak jó részei, mert voltak, például az eleje kimondottan tetszett, akárcsak az, hogy végre több szemszöget is kaptunk, és végre most már a darkin szállal is képbe kerül, emellett az új szereplőket is szerettem, főleg Cloudot, és (többnyire) Jonnent is. De ennyi, ez a befejezés sajnos méltatlan volt ehhez a sorozathoz. A cselekmény nem állt másból, mint szerelmi cívódásból, felesleges szexjelenetekből, túlságosan is erőltetett “laza” párbeszédekből, és random bedobott töltelékekből (pl. a kalózok), amik egyáltalán nem vitték előre a történetet, csak valamivel ki kellett tölteni az oldalakat.

Tric visszahozásának semmi jelentősége nem volt, csak a kötelező szerelmi háromszöges dráma miatt lett beleírva, ha nem lett volna benne, akkor sem változott volna semmi, csak az író megkímél a felesleges drámától, és az ebből adódó fejfájástól. Komolyan, fel nem tudom fogni, hogy erre mi szükség volt, miért kellett ezt beleerőltetni, ráadásul sikerült Asht teljesen megutáltatnia velem. spoiler A másik problémám az, ahogy ezt az egészet Mia kezelte. Vagyis nem kezelte. spoiler

Jonnent bár szerettem, de a Miával való viszonya túlságosan el volt kapkodva, túlságosan is gyorsan állt az ő pártjára. Adott egy gyerek, aki imádja az apját, erre jön valaki, aki elrabolja, majd mindenfélét mesél neki, ami vagy igaz, vagy nem… Jonnen okos és értelmes gyereknek van beállítva a könyvben, nagyon nem volt hiteles ez a gyors átpártolása.

De mindközül Mia karakterét sajnáltam a legjobban. Mindig jó, ha a karakterek fejlődnek, de szerintem itt már átestünk kissé a ló túlsó oldalára. Mia vett egy 180 fokos fordulatot, amit az író próbált a “laza” párbeszédekkel, meg (valamiért) rengeteg pucérkodással palástolni, persze hiába. És ha ez nem lenne elég, még Mia karakterének a lényege is eltűnt, ugyanis most már a bosszú nem lényeges, ugyanis Mia mostantól a KIVÁLASZTOTTak táborát erősíti! Igen, bizony, Mia a harmadik részben úgy döntött klisé kapitány lesz, és elhajózik a tipikus young adult könyvek birodalmába, ahol megküzd a hozzá tökéletesen passzoló személyiség nélküli főgonosszal, majd spoiler. spoiler *sigh* I miss Nevernight Mia…

Ja és a legrosszabb… spoiler

A könyv befejezése után még 2-3 csillagban gondolkodtam, de az értékelés írása csak még jobban felhúzott, úgyhogy végül 1,5-et kap. Sajnálom, kár érte, a Nevernight nagyszerű könyv volt, sokkal méltóbb befejezést érdemelt volna.

4 hozzászólás
Darkness>!
Jay Kristoff: Darkdawn

Nagyon nehéz megírnom ezt az értékelést, ugyanis őszintén állíthatom, hogy a szívemhez egyik legközelebb álló trilógia/sorozat zárult le ezzel a könyvvel. Összességében nagyon szerettem ezt a trilógiát, és határozottan a kedvencemnek tartom az utolsó rész hibáinak ellenére is.

Miért is szeretem ezt a trilógiát?
Az első a világfelépítés. Imádom az ókori Rómára hajazó világot, az isteneket, a szervezeteket és legfőképp a mágia működését. A második a karakterek/karakter. Mia egyértelműen favorit nálam, de a két árnyékdémonja is a szívemhez nőtt. Továbbá Scaeva az egyik legzseniálisabb főgonosz, akiről valaha olvastam. És a triumvirátus utolsó tagja a plot. Nálam az első és második rész történetvezetés szempontjából nagyon bejött. Kaptunk elég plottwistet, úgy hiszem.

Nem mondom, hogy a Darkdawn csalódás volt számomra, mert igenis élveztem, csupán nem tudta megugrani az előző két rész szintjét és kissé ellaposodott a vége. Sokat vártam egész egyszerűen. Túl sokat. A befejezés viszont olyan lett, amilyenre számítottam és végül boldogan tettem le a könyvet. Csak pár szó a hibáiról: spoiler

Most, hogy leírtam a hibáit, kissé felidegesítettem magam. Összességében nem volt ez olyan rossz, legalábbis számomra, még ha ezt nehéz is elhinni annak, aki olvasta azt, ami a spoiler alatt van. ^^" Egyszerűen az elvárásaim az égben voltak, és ez meg éppen elrugaszkodott a földtől. Az öt csillag a trilógiának jár, nem a Darkdawnnak.

Mellesleg hallottátok, hogy Jay Kristoff vámpíros könyvet dob a piacra jövőre? Uram kegyelmezz. T_T

>!
476 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781785174612
2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Darkness>!

What doesn't kill me had better fucking run.

Kapcsolódó szócikkek: Ashlinn Järnheim
csilla123 >!

How do you kill a monster without becoming one yourself?

csilla123 >!

Say what you will about being fearless, but there’s only the finest line between bravery and idiocy.

csilla123 >!

You never miss your shadow until you’re lost in the dark.

Darkness>!

Vipers always turn upon each other when they have no rats to eat.

220. oldal

Shadowprincess>!

„All right, whippersnapper?”
„Do I look all right, old man? ” Mercurio asked.
„ You look like shite. But it's always polite to ask. ”

Shadowprincess>!

„You are too young to be such a pessimist.”
„I'm sixty-fucking-two,” Mercurio growled.

Darkness>!

To live in the hearts we leave behind is to never die.

385. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Marianne de Pierres: Angel Arias
Garth Nix: Sabriel (angol)
Alexandra Adornetto: Halo
Justine Larbalestier: Razorhurst
Garth Nix: Mister Monday
Kate Forsyth: The Puzzle Ring
Alexandra Adornetto: Ghost House
Kate Forsyth: The Wildkin's Curse
Garth Nix: A Confusion of Princes
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash