What ​Light – Micsoda fény! 38 csillagozás

Jay Asher: What Light – Micsoda fény!

A ​szerelem mindent legyőz?

Sierra szeretné megérteni. Caleb szeretné jóvátenni.

Együtt rátalálhatnának az igaz szerelemre – ha elég bátrak ahhoz, hogy elfogadják, ami történt.

Keserédes történet az első szerelemről, a megbocsátás erejéről és a második esélyekről. Arról, hogyan lásd meg a másik valódi személyiségét. Sierra csak átmenetileg lakik a városban: a családjával minden évben eltöltenek itt egy rövid időszakot. Ez idő alatt a lány megpróbál érzelmileg távol maradni a fiúktól – Caleb pedig épp azon dolgozik, hogy megbocsásson önmagának, miután egy szörnyű tettet vitt véghez. A fiú szerint: mindenkinek lehet néha rossz napja. De csak akkor kezd el hinni ebben igazán, miután megismerte Sierrát.

"Nevettem, tapsikoltam, sírtam és hát igen, teljesen beleestem Sierrába, Calebbe és ebbe a tökéletesen megírt, bájos történetbe.”

– Jennifer Niven, bestsellerszerző

Előbb összetöri a szíved, majd segít abban, hogy újra hinni tudj a… (tovább)

Eredeti mű: Jay Asher: What Light

Eredeti megjelenés éve: 2016

Kiadói ajánlás: 14 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
264 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575061 · Fordította: Nagy Boldizsár

Most olvassa 6

Várólistára tette 123

Kívánságlistára tette 169

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
AniTiger MP
Jay Asher: What Light – Micsoda fény!

Minden vágyam egy igazi karácsonyi öntött gyertya (megtetszett a „Nagyon különleges karácsony” fantázianevű a könyvben), egy gyönyörűen feldíszített, igazi fenyőillatú karácsonyfa, és egy uborkás medvecukor illatú testápoló! (Ez utóbbi főleg azért, mert el sem tudom képzelni, milyen lehet, de állati jó ajándéknak tartom!)

Oké, beszéljünk egy kicsit a könyvről is!

Jól szórakoztam olvasás közben, mert egy könnyed hangvételű, humoros, nagyon karácsonyi érzést okozó történet, ami tele van szerethető karakterekkel. Az már más, hogy a felgyorsított románcok nem a kedvenceim, de szerintem Caleb és Sierra nagyon jó páros. Igazából a spoiler kicsit kiakasztott, mert spoiler De mintha anno ez lett volna a bajom az író másik történetével is, szóval valószínűleg ez van… :// Mindenesetre szeretem Jay Ashert, mert nagyon jó történet-, és karakter ötletei vannak! (Bírtam Sierra faterját!)

Bővebben a blogon…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2018/12/jay-asher…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
264 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575061 · Fordította: Nagy Boldizsár
>!
kellyolvas P
Jay Asher: What Light – Micsoda fény!

Nagyon tetszett a regényben a karácsonyhoz kapcsolódó helyszínek hangulata, elsősorban a karácsonyfa-vásár, ahol mindig karácsonyillat van, és ahol a szereplők gyakran ittak forró csokit, mentolos pálcikával kavargatva. A családok jóval szenteste előtt feldíszítik az otthonukat, a fájukat, különféle rendezvényeken, felvonulásokon vesznek részt, megalapozzák a hangulatot. Sierra szülei anyagi gondokkal is küzdenek, már nem igazán éri meg a vásár, fontolgatják, hogy ez az utolsó évük. Sierra ennek tükrében még óvatosabb, de Caleb személyisége magával ragadja, meg akarja tudni a titkait. Nagyon érdekes volt Sierra szüleinek hozzáállása, nagyon féltették a csalódástól, ugyanakkor nem titkolták, hogy ők is itt jöttek össze fiatalon. A lány apja különösen jó fej, szinte üldözi a srácokat, akik udvarolni akarnak Sierrának, mindezt nagyon vicces formában.
Sierra nekem szimpatikus volt, átéreztem a félelmeit a farm jövőjével kapcsolatban, egy ennyire megszokott életformát nem könnyű megváltoztatni, de éreztem benne a változásra való igényt is, hogy végre kipróbálja, milyen a karácsonyt Oregonban tölteni, a barátnőivel, és végre részt venni a karácsonyi bálon.
Caleb édes srác, szerettem benne, ahogy ragaszkodik a családjához, tudja, hogy már nem lesz tökéletes soha, de amit meg tud tenni, azt megteszi.
Ami szerintem nem volt tökéletes, az egyrészt a szerelmi szál, sokkal mélyebb érzelmeket vártam, valahogy nem rezdült meg eléggé a szívem. Aranyosak voltak, de főképp ennyi, a szerző nem ide tette a fókuszt, sajnos nekem ez így kevés.
A másik a lányok féltékenysége, az otthon maradt barátnők sértődése, valahogy ezt nem éreztem jogosnak. Nem voltak a helyszínen, mégis azt gondolták, mindent tudnak, pedig nem dönthettek Sierra helyett. Persze csodás és értékes volt hármójuk barátsága, éppen ezért kellett volna jobban megbízniuk Sierrában.
Karácsonyi hangolódásnak, könnyed kikapcsolódásnak viszont tökéletes a regény.

>!
Virág_Blogger P
Jay Asher: What Light – Micsoda fény!

„Egy hónap, Sierra. Rengeteg minden történhet egy hónap leforgása alatt.”

Ambivalens – leginkább ezzel a szóval írhatom le kapcsolatomat a Micsoda fénnyel, noha tudom, valószínűleg Caleb meg sem értené ezt a szót… így tehát bölcsebb, ha jobban kifejtem. Bár a könyvhöz – a világszép borító mellett – leginkább Jay Asher korábbi regényével, a Tizenhárom okom volttal való pozitív tapasztalataim vonzottak, szerintem kellően felkészült voltam rá, hogy most egészen mást fogok kapni: mégis egy picit talán csalódtam. Mintha a „YA” meg az”ifjúsági” címkéket kőkeményre pumpált kosárlabdákként vágták volna a fejemhez, hogy csak úgy kongjon… Ahogy az érzéseim kötéltáncot jártak olvasás közben – ez most mélyre hatoló, vagy felszínes? Imádnivalóan aranyos, vagy gyermekien egyszerű és bosszantóan bájos? – kénytelen voltam rájönni, hogy a probléma valószínűleg nem is a történettel van… talán inkább az nem mindegy, ki olvassa a könyvet. Példának okáért a Micsoda fény! jobb kezekbe kerülne valakinél, aki nem ekkora kiégett és kiábrándult, vénségesen dementorlelkű szörnyeteg, mint én… vagy egyszerűen csak azoknak a fiataloknak a polcára való, akik hisznek az igaz szerelemben, és nem vetnek meg egy jó kis karácsonyi YA-t megspékelve némi ünnepi romantikával.

Teljes értékelésemet a könyvről a blogomon olvashatjátok: https://neverletmegobyviranna.blogspot.com/2018/12/jay-…

>!
KönyvMoly_1989
Jay Asher: What Light – Micsoda fény!

Először a meseszép borító vonta magára a figyelmemet, majd Jay Asher neve. Nem gondoltam volna, hogy az író, aki a Tizenhárom okom volt ikonikussá és megosztóvá vált YA történetet megálmodta, ilyen semmilyen karácsonyi könyvet ad ki a kezei közül.
Mert ez a könyv tényleg semmilyen volt. Szürke, unalmas, és hiába a mindössze 260-as oldalszám, a nagy nudli történet így is hosszúnak tűnt.
Mindenbe jöttem tőle, csak karácsonyi hangulatba nem, amit őszintén sajnálok, mert direkt emiatt vettem meg a könyvet.
Egyszer unalműzésnek jó volt egy üres délutánra, de ne várjon tőle senki semmi extrát. Egy kis pink cukiságot, nem többet.

4 hozzászólás
>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog
Jay Asher: What Light – Micsoda fény!

Jay Asher második önálló regénye érdekes sztori, jó alaptörténettel, édes romantikus szállal, és olyan morális dilemmákkal Caleb titka kapcsán, amiken nem csak agyalni jó, hanem a kötetben a kifejtését is átélni. A karácsonyi hangulat is sokat dobott a köteten, ahogy az időnként felbukkanó humor is.

Bővebben a blogomon :)
▶️ http://sorok-kozott.hu/2018/11/konyvkritika-jay-asher-w…

>!
Charry 
Jay Asher: What Light – Micsoda fény!

Rá jöttem mi a problémám Jay Asherrel. Olyan az élethez való hozzáállása a könyvszereplőinek amivel egyszerűen nem tudok mit kezdeni. Amivel nemhogy nem tudok egyetérteni, de még csak megérteni sem.
Ha van valami problémád, akkor azt helyezd mindenek elé, sajnáld magad és ne is próbálj megoldást keresni.

Az első pár oldalon Sierra és két barátnője úgy érzik megáll a világ amiért a leányzó mint eddig minden évben elmegy egy hónapra. A szomorúságot megértem, de azért sírni és spoiler. Nem a világ végére megy, könyörgöm. Na már most kérem szépen szeretném mindenki szíves figyelmét felhívni arra, hogy mivel a 21. században élünk a videochat a rendelkezésünkre áll, így tökéletesen megoldhatták volna a problémát. Ugyanolyan? Persze, nem, de azért nagyobb problémákkal is szembenézett már az emberiség.
Ezen még túl is lendültem volna, de Sierra azért nem akar kapcsolatot mert kaliforniában csak egy hónapig van és a távkapcsolat ugye soha nem működik ebben valamennyi igazság mondjuk van, de nem lehetetlen, otthon pedig azért nem bonyolódhat kapcsolatba senkivel mert egyetlenegy hónapjában az évnek el kell mennie és akkor a srác biztos szakítana vele.

A cselekmény nem volt épp világrengető, ahogy a szereplőábrázolás sem, de nekem tetszett.
Az írásmód szerintem néha Leiner Laurás volt:D Olyan laza, könnyen megérthető, nem kell gondolkodni csak olvasol.
A fentebb említettek ellenére jó könyvről van szó nem Jay tehet róla, hogy nem úgy gondolkodom ahogy a szereplői és bátran ajánlom mindenkinek aki karácsonyi hangulatra vágyik. Könnyű, édes és szívmelengető:) Pont mint a forrócsoki.

>!
Beatrice8
Jay Asher: What Light – Micsoda fény!

Imádtam. Nem kell tőle sokat várni, egy rövid laza karácsonyi romantikus könyv. Nagyon aranyos volt. Nem idegesített. A szereplők kommunikáltak, megbeszélték a dolgokat. Őszinték voltak egymással. Sok szép kapcsolatot láthattunk a fő szerelmi szál mellett is. Szülő-gyerek, apa-anya, barátnők, testvérek és egy mellék romantikus szál. Ezek mind nagyon szépen meg voltak írva. Minden van benne, ami egy karácsonyi könyvbe kell: rengeteg karácsonyfa, gyertyák, süti, barátok, család, szerelem. A bonyodalmak hamar megoldódnak, így nem tart feszülten a könyv, könnyed olvasmány, kikapcsol és kényeztet egy kicsit. A borítót imádom! Caleb és Sierra nagyon cuki együtt, imádtam őket :)) Sok nyugodt, boldog pillanatot láthattunk, amit mindig értékelek egy könyvben.
Összegezve imádnivaló és szórakoztató. Tetszett a hangulat, a stílus és a karakterek is szuperek voltak. Nagyon ajánlom mindenkinek!
Tudjátok mit?! Megkapja az 5 csillagot, nem érdekel!

>!
turanett P
Jay Asher: What Light – Micsoda fény!

Teljesen meglepődtem, mikor a futár beállított a csomaggal, amit a BubbleBooktól érkezett. Megfeledkeztem róla, hogy megrendeltem. Eleve nagy volt az öröm, de mikor megláttam ,hogy mi lapul a kis szütyőben, nagyon megörültem. Kíváncsi voltam erre a könyvere. Ha már karácsony, muszáj voltam elolvasni. Kedves, aranyos történet. Sok pluszt nem adott, de nagyon megkedveltem a két főszereplőt. fantasztikus hangulata van a könyvnek. Én is nagyon szeretem a fenyőfa illatát. Vicces, hogy mikor párom behozta a fát, akkor mondtam neki, hogy milyen karácsony illat van. Erre ez pont meg is jelent később a könyvben. Nekem (vagyis nekünk, akik megrendelték ezt a dobozt) egy kicsit többet is adott. Mivel az írónő kérésére kis cetliket helyeztek el a könyvben. Jó volt még egy kis plusz szösszenet az írónőtől.

>!
_Ellamara_
Jay Asher: What Light – Micsoda fény!

„Összességében tetszett a könyv annak ellenére, hogy egyáltalán nem azt kaptam amit vártam. Inkább mondanám ezt a könyvet cukinak, mint romantikusnak vagy drámainak, de egyszeri kis könnyed olvasmánynak tökéletes az ünnepekre való hangolódáshoz.”

Teljes értékelés a blogon: https://bookranahn.blogspot.com/2018/12/jay-asher-what-…

>!
kávésbögre P
Jay Asher: What Light – Micsoda fény!

Ez a könyv pont az volt, amire karácsonykor szükségem volt: egy kiszámítható, kedves, megfelelő mértékig nyálas love story, karácsonyi körítéssel. Valószínűleg, ha nyár közepén olvasom, nem tetszik ennyire, mert valljuk be, tényleg semmi mélyenszántó nem volt benne, sem katartikus élmény, sem amolyan „földhöz vágott ez a könyv” érzés, de ebben az időszakban nem is erre volt szükségem. Első könyv Asher-től, de kíváncsi vagyok másra is. Sierra egy cuki lány, Caleb a cuki rosszfiú, ebből csak valami cuki, szirupos sztori lehet. :D A vége azért lehetett volna kicsit fajsúlyosabb, de végül is jó volt ez így.


Népszerű idézetek

>!
Charry

Nem kell mindig megtalálni a dolgok jó oldalát.

130. oldal

>!
Charry

Szerintem ha az ember bizonyos rutinokhoz szokik, akkor nem is tudja elképzelni, hogy milyen lenne másképpen.

188. oldal

>!
Charry

-Tegyél meg nekem egy szívességet-kéri.
Várom mit mond.
-Higgy bennünk!

256. oldal

>!
Little_Sunshine P

– Mindig is imádtam ezt az illatot – mondja az apuka.
A kislány lép egyet előre, ártatlan szemei csak úgy ragyognak.
– Karácsonyillat! – sóhajtja.
Karácsonyillat: nagyon sokan mondják ezt, amikor először járnak nálunk. Mintha ezek a szavak ott lebegnének a bejárat fölött, arra várva, hogy kimondják őket.

40. oldal

>!
Little_Sunshine P

Apu úgy szokta mondani, hogy mindenkinek szüksége van egy egy kis segítségre ahhoz, hogy ünnepi hangulatba kerüljön.

223. oldal

>!
Little_Sunshine P

– Az egyik erősségem, hogy nagyon is tisztában vagyok a hibáimmal

67. oldal

>!
Little_Sunshine P

De néha jólesik az is, ha az ember olyan dolgot kap amire vágyik, nem csak olyat amire szüksége van.

82. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Catherine Rider: Csók New Yorkban
Marni Bates: Rocksztárt kaptam karácsonyra
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve
Zoe Sugg: Girl online
Ava Dellaira: Kedves halottak!
Tali Gitta: Jókor jöttél
Szabó Magda: Születésnap
Alan Bradley: Elég már az árnyakból!
Thomas Brezina: Viharos karácsony
Thury Zsuzsa: Szökés Karácsonykor