What ​Light – Micsoda fény! 206 csillagozás

Jay Asher: What Light – Micsoda fény!

A ​szerelem mindent legyőz?

Sierra szeretné megérteni. Caleb szeretné jóvátenni.

Együtt rátalálhatnának az igaz szerelemre – ha elég bátrak ahhoz, hogy elfogadják, ami történt.

Keserédes történet az első szerelemről, a megbocsátás erejéről és a második esélyekről. Arról, hogyan lásd meg a másik valódi személyiségét. Sierra csak átmenetileg lakik a városban: a családjával minden évben eltöltenek itt egy rövid időszakot. Ez idő alatt a lány megpróbál érzelmileg távol maradni a fiúktól – Caleb pedig épp azon dolgozik, hogy megbocsásson önmagának, miután egy szörnyű tettet vitt véghez. A fiú szerint: mindenkinek lehet néha rossz napja. De csak akkor kezd el hinni ebben igazán, miután megismerte Sierrát.

"Nevettem, tapsikoltam, sírtam és hát igen, teljesen beleestem Sierrába, Calebbe és ebbe a tökéletesen megírt, bájos történetbe.”

– Jennifer Niven, bestsellerszerző

Előbb összetöri a szíved, majd segít abban, hogy újra hinni tudj a… (tovább)

Jay Asher: What Light

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 2016

Kiadói ajánlás: 14 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
262 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575061 · Fordította: Nagy Boldizsár

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Caleb · Heather · Abby · Andrew · Sierra


Kedvencelte 16

Most olvassa 6

Várólistára tette 170

Kívánságlistára tette 162

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
vikcs P
Jay Asher: What Light – Micsoda fény!

Jay Asher neve szerintem már mindenki számára ismerős lehet, hiszen nemrégiben jelent meg világhírű regényéből készített filmsorozat, a 13 okom volt. A könyv már elég „régi”, és én is azok között az emberek között voltam, akik nem igazán voltak lenyűgözve tőle. Ezért is aggódtam picit, hogy milyen lesz a Micsoda fény, ám engedtem a csábításnak, illetve még egy picit visszatekintettem a karácsonyra is a könyv által. Utólag már csak azt tudom mondani, hogy egy végtelenül aranyos, igazi karácsonyi hangulatú könyvet kaptunk, ami sokszor mosolyra készteti az embert akár egy tömött vonatkocsi közepén is.

Az egész könyv egy habos forró csokoládé, extra édesen és extra sok mályvacukorral a tetején, plusz tejszínhab sapkával a tetején. Aki nem bírja az aranyos, már-már nyálas történetet, annak biztos, hogy nem fog tetszeni. De aki szereti az első szerelmi történeteket, aki szereti, ha lassan bontakozik ki a szerelem és óvatosan ismerkednek egymással a főhősök, azok biztos, hogy annyira fogják imádni, mint én. Látjátok, hogy nekem is voltak kétségeim, de most már egyenesen odáig vagyok a történetért.

A könnyed hangvétel és a sok cukiság mellett akadtak azért komoly mondanivalói is a történetnek. Gondolok itt elsősorban Caleb titkára, valamint a pletykákra, az ítélkezésre, a barátokkal való kapcsolatra, egy párkapcsolat hullámvölgyeire valamint a szülő-gyerek kapcsolatra is. Tetszett, hogy az írónő ezeket a dolgokat próbálja megtanítani a fiatalabbaknak, és minket, „felnőtteket” is elgondolkodtat.

Bővebben a blogomon: https://konyvmaniablog.blogspot.com/2019/03/jay-asher-w…

>!
AniTiger MP
Jay Asher: What Light – Micsoda fény!

Minden vágyam egy igazi karácsonyi öntött gyertya (megtetszett a „Nagyon különleges karácsony” fantázianevű a könyvben), egy gyönyörűen feldíszített, igazi fenyőillatú karácsonyfa, és egy uborkás medvecukor illatú testápoló! (Ez utóbbi főleg azért, mert el sem tudom képzelni, milyen lehet, de állati jó ajándéknak tartom!)

Oké, beszéljünk egy kicsit a könyvről is!

Jól szórakoztam olvasás közben, mert egy könnyed hangvételű, humoros, nagyon karácsonyi érzést okozó történet, ami tele van szerethető karakterekkel. Az már más, hogy a felgyorsított románcok nem a kedvenceim, de szerintem Caleb és Sierra nagyon jó páros. Igazából a spoiler kicsit kiakasztott, mert spoiler De mintha anno ez lett volna a bajom az író másik történetével is, szóval valószínűleg ez van… :// Mindenesetre szeretem Jay Ashert, mert nagyon jó történet-, és karakter ötletei vannak! (Bírtam Sierra faterját!)

Bővebben a blogon…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2018/12/jay-asher…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
262 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575061 · Fordította: Nagy Boldizsár
>!
WindStorm
Jay Asher: What Light – Micsoda fény!

Nem kell mindig megtalálni a dolgok jó oldalát.

Amikor először megláttam a könyvet, úgy voltam vele, hogy ez nem nekem íródott. Aztán jött egy gondolat, hogy miért is ne, így hát el kezdtem olvasni.
A történet szívet melengető, igazi karácsonyi hangulatú. Teljesen megkívántam pár fejezet után a forrócsokit, a karácsonyfa illatát, és a mézeskalácsot… csak hát július van. :)
A cselekmény vicces, könnyed, néhol szomorkás részekkel, de így kerek az egész.
Számomra a szereplők is kedvesek voltak, egyikkel sem volt különösebb problémám, a regény is kifejezetten jó volt, mégis hiányzott valami. Valami ami azt érezteti velem, hogy ez a könyv tökéletes, letehetetlen, összetéveszthetetlen… valami plusz. Amit sajnos nem kaptam meg, és a vége is kifejezetten kusza volt, így nem tudok ettől több csillagot adni rá.
Mindenesetre egy nehéz nap után, könnyű társra leltem benne.

Olvasás közben az a tipikus hangulat tört rám, ami minden Jay Asher könyvnél jelen van, szóval aki az író másik regényeit szerette, az ezt a történetet is imádni fogja.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
262 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575061 · Fordította: Nagy Boldizsár
>!
kellyolvas P
Jay Asher: What Light – Micsoda fény!

Nagyon tetszett a regényben a karácsonyhoz kapcsolódó helyszínek hangulata, elsősorban a karácsonyfa-vásár, ahol mindig karácsonyillat van, és ahol a szereplők gyakran ittak forró csokit, mentolos pálcikával kavargatva. A családok jóval szenteste előtt feldíszítik az otthonukat, a fájukat, különféle rendezvényeken, felvonulásokon vesznek részt, megalapozzák a hangulatot. Sierra szülei anyagi gondokkal is küzdenek, már nem igazán éri meg a vásár, fontolgatják, hogy ez az utolsó évük. Sierra ennek tükrében még óvatosabb, de Caleb személyisége magával ragadja, meg akarja tudni a titkait. Nagyon érdekes volt Sierra szüleinek hozzáállása, nagyon féltették a csalódástól, ugyanakkor nem titkolták, hogy ők is itt jöttek össze fiatalon. A lány apja különösen jó fej, szinte üldözi a srácokat, akik udvarolni akarnak Sierrának, mindezt nagyon vicces formában.
Sierra nekem szimpatikus volt, átéreztem a félelmeit a farm jövőjével kapcsolatban, egy ennyire megszokott életformát nem könnyű megváltoztatni, de éreztem benne a változásra való igényt is, hogy végre kipróbálja, milyen a karácsonyt Oregonban tölteni, a barátnőivel, és végre részt venni a karácsonyi bálon.
Caleb édes srác, szerettem benne, ahogy ragaszkodik a családjához, tudja, hogy már nem lesz tökéletes soha, de amit meg tud tenni, azt megteszi.
Ami szerintem nem volt tökéletes, az egyrészt a szerelmi szál, sokkal mélyebb érzelmeket vártam, valahogy nem rezdült meg eléggé a szívem. Aranyosak voltak, de főképp ennyi, a szerző nem ide tette a fókuszt, sajnos nekem ez így kevés.
A másik a lányok féltékenysége, az otthon maradt barátnők sértődése, valahogy ezt nem éreztem jogosnak. Nem voltak a helyszínen, mégis azt gondolták, mindent tudnak, pedig nem dönthettek Sierra helyett. Persze csodás és értékes volt hármójuk barátsága, éppen ezért kellett volna jobban megbízniuk Sierrában.
Karácsonyi hangolódásnak, könnyed kikapcsolódásnak viszont tökéletes a regény.

>!
ria_konyvei 
Jay Asher: What Light – Micsoda fény!

Imádtam! Egy gyönyörű romantikus, karácsonyi történet a szerelemről és a megbocsátásról. Hiszen mindenki megérdem egy új esélyt.

Biztos, hogy újra fogom még olvasni, hatalmas kedvencem lett.

Nagyon szerethetőek voltak a karakterek. Kifejezetten tetszett a szülő és gyermek viszony Sierra és a szülei között, szinte már baráti volt.
Nagyon tetszett a szerelmi szál, annyira édes volt! spoiler
Végre beleélhettem magam abba, hogy milyen kemény munka a fenyő árusítás, ilyenről eddig sosem olvastam.

A karácsony őrült lelkem csak úgy ujjongott minden oldalon. Ezt a könyvet tényleg átjárja az ünnepi hangulat!

>!
Virág_Blogger P
Jay Asher: What Light – Micsoda fény!

„Egy hónap, Sierra. Rengeteg minden történhet egy hónap leforgása alatt.”

Ambivalens – leginkább ezzel a szóval írhatom le kapcsolatomat a Micsoda fénnyel, noha tudom, valószínűleg Caleb meg sem értené ezt a szót… így tehát bölcsebb, ha jobban kifejtem. Bár a könyvhöz – a világszép borító mellett – leginkább Jay Asher korábbi regényével, a Tizenhárom okom volttal való pozitív tapasztalataim vonzottak, szerintem kellően felkészült voltam rá, hogy most egészen mást fogok kapni: mégis egy picit talán csalódtam. Mintha a „YA” meg az”ifjúsági” címkéket kőkeményre pumpált kosárlabdákként vágták volna a fejemhez, hogy csak úgy kongjon… Ahogy az érzéseim kötéltáncot jártak olvasás közben – ez most mélyre hatoló, vagy felszínes? Imádnivalóan aranyos, vagy gyermekien egyszerű és bosszantóan bájos? – kénytelen voltam rájönni, hogy a probléma valószínűleg nem is a történettel van… talán inkább az nem mindegy, ki olvassa a könyvet. Példának okáért a Micsoda fény! jobb kezekbe kerülne valakinél, aki nem ekkora kiégett és kiábrándult, vénségesen dementorlelkű szörnyeteg, mint én… vagy egyszerűen csak azoknak a fiataloknak a polcára való, akik hisznek az igaz szerelemben, és nem vetnek meg egy jó kis karácsonyi YA-t megspékelve némi ünnepi romantikával.

Teljes értékelésemet a könyvről a blogomon olvashatjátok: https://neverletmegobyviranna.blogspot.com/2018/12/jay-…

>!
deen
Jay Asher: What Light – Micsoda fény!

Aranyos történet, aminek még mondanivalója is van, mégis hiányzott belőle valami, ami miatt igazán megszerethettem volna. Caleb cuki volt és nem érdemelte meg azt a sok ferde nézést és ítélkezést, ami kapott, büntette ő magát éppen eleget, ráadásul nap mint nap szembesült édesanyja szomorúságával. Sierra pedig egy kicsit burokban tartott, mégis reálisan gondolkodó fiatal lány, aki felismeri Caleb-ben a különlegességet. Maga a történet sok meglepetést nem tartogat, kellemes olvasmány, helyenként nagyon vicces (a lányát védő apuka minden udvarlót WC pucolásra ítél), helyenként megható, de nem éreztem borzongást vagy izgalmat olvasás közben. A cselekmény vége pedig nem tetszett: összecsapott és befejezetlen.

>!
KönyvMoly_1989
Jay Asher: What Light – Micsoda fény!

Először a meseszép borító vonta magára a figyelmemet, majd Jay Asher neve. Nem gondoltam volna, hogy az író, aki a Tizenhárom okom volt ikonikussá és megosztóvá vált YA történetet megálmodta, ilyen semmilyen karácsonyi könyvet ad ki a kezei közül.
Mert ez a könyv tényleg semmilyen volt. Szürke, unalmas, és hiába a mindössze 260-as oldalszám, a nagy nudli történet így is hosszúnak tűnt.
Mindenbe jöttem tőle, csak karácsonyi hangulatba nem, amit őszintén sajnálok, mert direkt emiatt vettem meg a könyvet.
Egyszer unalműzésnek jó volt egy üres délutánra, de ne várjon tőle senki semmi extrát. Egy kis pink cukiságot, nem többet.

4 hozzászólás
>!
Arcturus
Jay Asher: What Light – Micsoda fény!

Aranyos, gyorsan olvasható, könnyed regény, ami igazi karácsonyi hangulatot varázsol még így májusban is, ráadásul javíthatatlanul romantikus, miközben komolyabb témákat is megpendít. Nagyon szeretem a karácsonyt, bármikor megnézek egy karácsonyi filmet, bármikor meghallgatom a karácsonyi válogatásomat, még 40 fokos nyárban is. És bármikor újra elolvasnék egy ilyen kedves, bájos történetet, ami aranyosan, kicsit idealizálva mutatja be az első szerelmet. De hát mégis mi a szerelem, ha nem maga a megtestesült idealizálás? Különösen az első. Amikor még semmiben sem vagy biztos. Amikor még megvan az izgalom a szülők miatt is.

A fiatalok kapcsolata lassan bontakozik ugyan ki, mégis hamar elsöprő erejű lesz, és persze akad némi felesleges drámázás is, és romantikus pillanatok dögivel. Egy kegyetlen, véres krimi után kifejezetten jólesett ez a könnyed, kedves regény, ami az élet egyik legemlékezetesebb pillanatának állít örök emléket.

Tetszett, hogy Sierra szüleinek a szeretete egyértelműen megmutatkozott, és tetszett, hogy bölcs szülők, akik nem felejtették el, milyenek a fiatalok, és akik bíznak a lányukban. Heather szerintem jobb barátja volt Sierrának, mint Elizabeth és Rachel, annak ellenére – vagy épp azért –, hogy évente csak egy hónapig látja, bár ez talán azért lehet, mert a regényben ő van előtérben, ő van ott személyesen. Tetszett a különleges szavakkal való dobálózás, a csipkelődés, a finom, ironikus humor, és az a könnyedség, ahogy csak a fiatalok tudnak viselkedni egymással. Caleb és a családja kapcsolata is kiegyensúlyozott volt a múltbéli dolgok ellenére, és úgy általában szinte mindenki szerethető ebben a regényben. Vagy legalább érthető. Egy valódi karácsonyi romantikus történet ez, ami egy kicsit édes, egy kicsit cukormázas, egy kicsit idealizált, egy kicsit fenyőillatú, de ha jó pillanatban kap el, nagyon jólesik.

Bővebben: https://kulturpara.blog.hu/2019/05/11/elso_szerelem_kar…

>!
Hópárduc P
Jay Asher: What Light – Micsoda fény!

Könnyen, gyorsan olvasható könyv.
A történet karácsonyi, de hangulatba annyira nem jöttem tőle.
Aranyos, bájos történet, de kb. ennyi is. Semmi extra nem történt és semmi olyan, ami igazán megfogott volna benne. Egyszer olvasós.
A borító szép.


Népszerű idézetek

>!
Charry

Nem kell mindig megtalálni a dolgok jó oldalát.

130. oldal

>!
Little_Sunshine P

De néha jólesik az is, ha az ember olyan dolgot kap amire vágyik, nem csak olyat amire szüksége van.

82. oldal

>!
Charry

Szerintem ha az ember bizonyos rutinokhoz szokik, akkor nem is tudja elképzelni, hogy milyen lenne másképpen.

188. oldal

>!
Charry

-Tegyél meg nekem egy szívességet-kéri.
Várom mit mond.
-Higgy bennünk!

256. oldal

>!
Caledonia_Valley P

Oldalba bök, és továbbra sem veszi el a gyertyát az orrom alól. Ismét mélyen belélegzem az illatot. Majd kinyitom a szemem, és Caleb arcába nézek. Olyan közel érzem most magamhoz. A hangom egészen halk, szinte már suttogok:
– Áruld el, mi ez. Tetszik.
Melegen mosolyog.
– Van benne egy kis menta meg egy kis fenyő is. És szerintem egy kis csoki is. – Az üvegen az a felirat áll arany betűkkel, hogy „Nagyon különleges karácsony”. Visszateszi a kupakot a tetejére. – Te jutsz róla eszembe.
Megnedvesítem az ajkam.
– Szeretnéd, ha megvenném neked?
– Elég durva a cucc – mormolja. Az arcunk csak pár centire van egymástól. – Azt hiszem, teljesen bekattannék, ha ezt szagolnám otthon a szobámban.

Kapcsolódó szócikkek: Caleb · Sierra
>!
ria_konyvei 

– Nem kellenek ahhoz fiúk, hogy mi jól érezzük magunkat.

12. oldal, Első fejezet

>!
ria_konyvei 

– Nem kell mindig megtalálni a dolgok jó oldalát – szólalok meg.
– De az szuper, hogy te látod azt is.

>!
Little_Sunshine P

– Mindig is imádtam ezt az illatot – mondja az apuka.
A kislány lép egyet előre, ártatlan szemei csak úgy ragyognak.
– Karácsonyillat! – sóhajtja.
Karácsonyillat: nagyon sokan mondják ezt, amikor először járnak nálunk. Mintha ezek a szavak ott lebegnének a bejárat fölött, arra várva, hogy kimondják őket.

40. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Marni Bates: Rocksztárt kaptam karácsonyra
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 6 és 1/2. – Mia karácsonya
Catherine Rider: Csók New Yorkban
John Green – Maureen Johnson – Lauren Myracle: Hull a hó
Stephanie Perkins (szerk.): Ajándékba adlak
Julie Buxbaum: Három dolgot mondj
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve
Jennifer E. Smith: Vajon létezik szerelem első látásra?
Jenn Bennett: Alex, nagyjából…