Tizenhárom ​okom volt… 2533 csillagozás

Jay Asher: Tizenhárom okom volt… Jay Asher: Tizenhárom okom volt…

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Hiába mondod a jövőnek, hogy STOP.
Nincs REWIND gomb, nem tudod visszatekerni a múltat.
Az egyetlen mód, hogy megtudd a titkot, …ha megnyomod a PLAY-t.

Clay Jensen semmit sem akar tudni Hannah Baker kazettáiról. Hannah meghalt – gondolta –, magával kellett volna vinnie a titkát.
Aztán Hannah hangja közölte Clay-jel, hogy az ő neve is elhangzik a kazettán és az is, hogy Clay valamilyen módon felelős a haláláért.
Aztán Clay egész éjszaka a kazettákat hallgatta. Hannah szavai nyomán bejárta a városkájukat…
…és amire fényt derített, az örökre megváltoztatta az életét.

„Lenyűgöző első regény. Jay Asher olyan őszintén és keresetlenül meséli el a történetét, hogy a tragédiát megrázkódtatóan valódiként éljük át.”
– Gordon Korman

„Okos, eredeti ötlet, erős hang, tökéletes adagolás. Olyan, amit nem tudsz letenni. Jay Asher kitűnő történetmesélő.”
– Chris Crutcher

Eredeti megjelenés éve: 2007

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
264 oldal · ISBN: 9789635618705 · Fordította: Farkas Orsolya
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
264 oldal · ISBN: 9789635618712 · Fordította: Farkas Orsolya
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
260 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632452616 · Fordította: Farkas Orsolya

7 további kiadás


Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

Clay Jensen · Hannah Baker · Tony Padilla · Justin Foley · Zach Dempsey · Alex Standall · Skye Miller · Courtney Crimsen · Jessica Davis · Marcus Cooley · Ryan Shaver · Tyler Down


Kedvencelte 377

Most olvassa 150

Várólistára tette 532

Kívánságlistára tette 567

Kölcsönkérné 27


Kiemelt értékelések

Algernon P>!
Jay Asher: Tizenhárom okom volt…

Hannah 13 okot sorol fel, amik a végkifejlethez vezettek. Én 13 okot tudok felsorolni, miért ne olvasd el ezt a könyvet:

1. A kiváló alapötlet (magnókazetták!) így megy a lecsóba, egy már-már briliáns húzást így lehet elpocsékolni.
2. Komolyan ezeket az okokat nevezi meg Hannah??? Ennyi erővel már üresek lennének a középiskolák, minden tini feladná.
3. Azt hiszed, mert ennyien szeretik a könyvet, jó lesz. Nem, nem lesz az.
4. Egy olyan világban játszódik, ahol letapiznak, ha hagyod magad. Ki gondolta volna?
5. Ha elolvasod az utószót, széttéped ezt a könyvet, főleg, ha a női nemhez tartozol. Az író (aki pasi ugyebár!) megkérdezte a környezetében lévő nőket, akik ezeket az okokat sorolták fel… ahha….
6. Mert pont azok a magnóoldalak a hosszúak, amiktől a falat lekaparod.
7. Mert Hannahnak nem jutott eszébe, hogy mi lenne, ha egyszerűen csak sulit váltana.
8. Nem azzal van a gond, hogy Hannah a „síron túlról” elmondja, miért adta fel. Hanem azzal, amik ahhoz vezettek, hogy feladja. Mondvacsinált indokok a többségük, csak legyen kit hibáztatni. Ennyi erővel már egy raklap magnókazettája lenne mindenkinek 16 éves korára.
9. Jay még szerintem az életében nem találkozott depressziós lánykával – de már az is elég lett volna, ha fellapozza a Prozac-országot vagy az Üvegburát, ha már nincs élettapasztalata. És leszögezném, hogy Hannah nem depressziós. Csak egy hisztis kamasz.
10. Mert a fejed fogod verni a falba, amikor rájössz, beugrottál a borítónak és a fülszövegnek.
11. Mert a hétköznapok negatív kis apróságai igaz, hogy megkeserítik az életét minden tininek, sőt bárkinek. Vannak erősek, és gyengék. Van, akiről leperegnek, van akit megvisel. De amit Hannah művel, arra nincsenek szavak.
12. Könnyű másokat hibáztatni, de ismerjük el, legtöbbször mi is benne vagyunk. Hannah azonban kizárólag a környezetét okolja mindazért, ami a végső döntéséhez vezet. Nem kellemes senkinek hallania, hogy esetleg a hiba benne van. De legalább ismerjük el, talán mi is tehettünk volna az ügy érdekében.
13. Semmi hitelesség nincs benne.

Utószóként
Talán a 24 év élettapasztalata mondatja velem mindezt. Túl idős vagyok ehhez a könyvhöz.
Vagy a könyv mégsem olyan jó, mint hittem.

158 hozzászólás
Niitaa P>!
Jay Asher: Tizenhárom okom volt…

Nagyon erősen gondolkodtam ennek a könyvnek a csillagozásán. Hisz nem egy általános történet, fontos mondanivalója van, de mégis… a tökéletes közelébe sem ér, de még a jó kategóriát is csak alulról ütögeti.

Jay Asher egy igencsak erőteljes témával foglalkozik ebben a regényben. Az öngyilkosságról beszélni kell. Ahogy az gyermek cseperedik, kikerül a szülői védelmező burokból és egyre több negatív hatás éri. Apróságok, amik mások szemében nevetségeseknek tűnnek, mégis benne egy világ dőlhet össze, negatív szokásokat válthatnak ki, illetve gyengébb lelkületű embereknél depresszióhoz is vezethet. Az öngyilkosság nem megoldás, de annak, akinek ez fordul meg már a fejében nehezebb elmagyarázni.

Hanna Baker is apró cseprő indokokkal kezdte a történetét. Nem tudjuk, hogy az előző lakhelyén milyen pletykák terjedtek róla, de ahogy erről beszél… abból is már látszik, hogy egy teljesen megtört, összezavarodott tinédzser, aki figyelemre vágyik. Ha ezen a vonalon maradtunk volna. s ugyanilyen hangulatban kaptuk volna meg a reális történéseket, akkor egy nagyon jó regény lett volna a maga borongós hangulatában.
De természetesen elszállt az író, és mindenféle hülyeséget belehozott a történetbe. Véleményem szerint Hanna már a kis boltban eldöntötte, hogy eléri, hogy legyen valami mondvacsinált indoka az öngyilkosságra. Akárhogy nézem, akármennyire is összetörök, sosem tudnám végighallgatni, hogy valakit velem egy szobában spoiler. Előtte is már kétkedve olvastam a könyvet, de itt kiverte nálam a biztosítékot és csak egy önző tinit láttam magam előtt, aki hitt abban, hogy a szülei időben odaérnek, és csak egy erős felkiáltás lesz a tette. De nem így lett.
Emellett rengeteg lehetősége lett volna túlélni, de egyiket sem használta ki. Szinte bárkihez fordulhatott volna, de önző volt. spoiler

Az alapötlet nagyon tetszett. A kazetták jók voltak, de a tartalmuk már nem. Sajnálom. A másik számomra teljességgel értékelhetetlen lett, hogy az egész történetet azon ember szemszögéből tudjuk meg, aki spoiler

S @Neelah, igazad volt! A joghurtnak még megvan a fele! Nem pazarolhattam el egy ilyen történethez az egész doboznyit!

16 hozzászólás
Orsi999>!
Jay Asher: Tizenhárom okom volt…

Imádtam!
Már rég olvastam ilyen jó könyvet, ami ennyire lekötötte volna a figyelmemet és ennyire kíváncsivá tett volna a befejezésével kapcsolatban. Nagyon érdekes volt a felépítése is, még egy könyvnél se láttam ilyet. Maga a történet is teljesen egyedi volt, ami manapság nagyon ritka, hogy semmi sablon ne lenne benne.
Olvastam már könyveket öngyilkosságról, de egyik se volt ilyen jó. Egyikbe se írták le ennyire részletesen, hogy a személy miért lett öngyilkos.
Mindenkinek vannak nehezebb napjai, ilyenkor vagyunk a legkönnyebben sebezhetőek. 1-2 szóval nagyon meglehet bántani az embereket, még ha nem is vesszük rajtuk észre. Szerintem fontos, hogy az embernek legyen olyan barátai, akikkel mindent meg tud beszélni, mert nem lehet, hogy az ember mindent magába tart, mert akkor a végén valami meggondolatlanságot tesz.

1 hozzászólás
EgyKönyvmoly>!
Jay Asher: Tizenhárom okom volt…

Érezted már azt, hogy egy könyv annyira jó, hogy abba se akarod hagyni az olvasást, de minden fejezet végén letennéd egy kicsit, várnál, hogy minél tovább tartson, mert annyira tetszik, hogy nem akarsz a végre érni, közben pedig alig várod már, hogy tud, hogyan végződik? Igazi paradoxon. Azokkal a könyvekkel vagyok így, amik amellett hogy igazán jók, nem hétköznapiak, és valamivel megfognak.
Jay Asher-nek sikerül ezt elérni nálam.

13 hozzászólás
WindStorm>!
Jay Asher: Tizenhárom okom volt…

Minden, amid igazán van… az a most.

Jajj, ez a könyv annyira megosztó! Valaki szereti, valaki nem, mégis mindkettő csoportot megértem.
Az elképzelés nagyon ötletes, egyedi. Őszínte leszek, én még ilyen videókazettás sztorit nem olvastam, így rögtön magával ragadott.
Tetszett maga a történet vezetése is, a fokozódó titkok elmondása, illetve az egyre elő és kibukkanó érzelmek. Clay-t már az elejétől kezdve megkedveltem, szimpatikus szereplő. Na, viszont az anyjától falra másztam. Főleg a pub-ban való találkozáskor. Szerintem ő nem igazi szülőként lett ábrázolva, olyan furcsán semmilyen egy karakter.
Jay stílusa mindenképp megfelelő volt számomra, nem sablonos, de nem is szájbarágós. Az arany középút. Tökéletes!

Ami abszolút nem tetszett: nem olvashattam a többi 12 megvádolt gondolatáról, érzelméről, megdöbbenéséről vagy épp a lelkifurdalásukról és megbánásukról.

És ami miatt nem volt érdemes elolvasnom ezt a könyvet, plusz nektek sem kellene: az bizony a regény fő eleme: a 13 ok, amiért Hanna megölte magát. Kell, hogy valami megindítja a borzalmas gondolatot az ember agyában, de nem ilyen pitiáner ügyek, mint amilyen ezek voltak…
Ilyen nincs, szóval ezt nem tudom elfogadni.

Azért köszönöm a Szerelmemnek, csodás a borítója ♥

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2011
260 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632452616 · Fordította: Farkas Orsolya
7 hozzászólás
Csakegyolvasólány P>!
Jay Asher: Tizenhárom okom volt…

Furcsa volt ebben a témában olvasni. Eleinte kicsit tartottam tőle, de aztán egre jobban kezdett tetszeni. Sajnáltam Hannaht. Igaz, ő dobta el a saját életét, de akkor is… Sok mindenen kellett átmennie. Senki sem látta, hogy mi bántja, csupán egyetlen srác. Ő pedig nem volt más, mint Clay. Aki titokban szerelmes volt a lányba, de nem merte bevallani neki.
S bár kissé morbid volt a történet, mégis tetszett. Az, ahogy Hannah kazettákra vette utolsó szavait, ahogy mindenkihez eljutatta. Vagy, ahogy megmagyarázta Claynak, hogy azon a bizonyos estén miért is küldte ki őt abból a szobából.
Egy öngyilkos lány utolsó szavait olvashattuk, aki arra várt, hogy valaki észre vegye a sebeit. S részben egy srác szemszögéből íródott a könyv, aki nem mert szerelmet vallani. Bár, végződhetett volna vidámabban is a könyv spoiler De ez a történet inkább arra utal, hogy minden szónak és tettnek súlya van.

Pillecukorkám>!
Jay Asher: Tizenhárom okom volt…

Ez nem egy megszokott szerelmes történet…. Nem egy horror vagy egy fantasy történet amiket már megszoktam. Ez egy amolyan „belső vallás” úgymond(ha létezik ilyen)!:) Ez egy nagyon felkavaró történet számomra! Sokan az öngyilkosságot egy mencsvárnak tekintik,bár sohasem indokolják meg levélben a tettüket vagy ha mégis akkor valami olyat mondanak, hogy spoiler Bár ez badarság… Vagyis szerintem az… Az életről nem lehet csak úgy lemondani és itt legalább voltak indokok! :)
Egyszerűen imádtam a szereplőket, a felépítést, a történetet és a kazettákat!:D♥

6 hozzászólás
Kikiriki>!
Jay Asher: Tizenhárom okom volt…

Szerettem, ahogy a sorozatot is. Talán az utóbbit jobban. Sajnálom, hogy a kettő elég sok mindenben eltér egymástól.
Azzal viszont egyetértek, hogy Hannah-nak lett volna más lehetősége is. Ez a 13 ok nem elég ahhoz, hogy valaki öngyilkos legyen. Segítséget kellett volna kérnie. Ott voltak a szülei..! Vagyis a könyvben szinte nem is szerepeltek, de biztos lett volna valaki, akivel megbeszélhette volna.
A sorozat végén legjobban Bryce-t ítéltem el tetteiért. Azt hiszem, a könyv befejeztével is így gondolom. A végétől többet vártam mindkét esetben.

2 hozzászólás
Deszy P>!
Jay Asher: Tizenhárom okom volt…

Meggyőződésem, hogy ez egy olyan könyv, amit nem szabad letenni, ezért neked is ezt tanácsolom, kedves olvasó! Ugyanis ha nem teszed le, ha olvasod és olvasod tovább, akkor Clayjel, a főszereplőnkkel együtt járhatod be az utat, és nyerhetsz választ a kérdéseidre.

Ugyanis kifejezetten izgalmas haladni előre a kazettákban. Nem tudod, milyen borzalom következik – eleinte talán még meg is lepődsz, hogy úristen, ilyen apróság? Aztán olvasol tovább, és hopp… Minden összeáll. Minden összefügg. Az egyes címzettek bűne mellett pedig ott a másik nagy kérdés: mi a fenét tett Clay? Minél jobban megismertem, annál kíváncsibb voltam. Őszinte leszek: nem erre számítottam, és nagyon-nagyon sajnálom Clayt, amiért… De meg is értem. Nagy rajongója vagyok az összefüggéseknek, és valahogy úgy érzem, Hannah akarta, hogy ott legyen Claynél is a kazetta – hogy hozzá is eljusson a történet.

Szóval számomra ez annak idején egy nagyon magával ragadó, elgondolkodtató és tanító regény volt. Mindig így emlékszem rá, és így is fogok. Mindenkinek a kezébe nyomnám, főleg a csúfolódós években.

A teljes értékelésemért katt:
http://www.deszy-konyv.hu/2015/08/tizenharom-okom-volt.html

1 hozzászólás
VNoémi>!
Jay Asher: Tizenhárom okom volt…

Idén olvastam újra másodszor a könyvet, ugyanis ez volt gimnazista éveim egyik kedvenc regénye. Legutóbbi olvasásom a sorozat miatt történt, ugyanis nem emlékeztem már a részletekre, és kíváncsi voltam, mi fog történni.
Szerintem a regény alapkoncepciója nagyon egyedi, a kivitelezés terén a sorozat azonban nagyobbat szólt a könyvtől. Az egyetlen problémám, amiért kevesebb pontot kap tőlem a könyv, hogy Hannah karaktere egyáltalán nem szerethető, egy antihős, akinek példája nem követendő. Jogosan érezhetik az olvasók, hogy a lány túlreagálja a vele történteket. Velem is történt meg számos hasonló dolog, ami Hannával is pl.: hazug pletykák, elvesztett barát… És bevallom, nekem is volt olyan évem a tinikorszakom során, amit nehezebben éltem meg mint a többit, és minden apró történést heves érzelmi reakció követett, azonban ez nem mentség az öngyilkosságra.
Sajnálom, hogy a könyvből nem készül folytatás, a sorozat második évadát azonban kíváncsian várom. :)
http://egyszervolt-konyvsarok.blogspot.hu/2017/06/8-kul…


Népszerű idézetek

Mircsi >!

Senki sem tudja teljesen biztosan, milyen hatással van mások életére. Sokszor fogalmunk sincs.

138. oldal

Mircsi >!

Néha vannak olyan gondolataink, amiket saját magunk sem értünk. Gondolatok, amik még csak nem is igazak, nem is tükrözik igazán az érzéseinket, de a fejünkben kavarognak, mert érdekes rájuk gondolni.

154. oldal

Zoey>!

Nehéz csalódottnak lenni, mikor azt kapod, amire eleve számítottál.

100. oldal

beaaa93>!

Senkiről nem tudjátok, mi történik vele, csak saját magatokról. És ha belekeveredsz valaki életének egy részébe, nem csak abba a részbe keveredsz bele. Sajnos nem lehetsz ilyen pontos és igényes. Mikor belekeveredsz valaki életének egy részébe, akkor az egész életébe keveredsz bele.

178. oldal

Zoey>!

Talán ha néha elfelejtenénk dolgokat, mindannyian kicsivel boldogabbak lennénk.

197. oldal

egykiskonyv P>!

Szerintem ez a lényeg az egészben. Senki sem tudja teljesen biztosan, milyen hatással van mások életére. Sokszor fogalmunk sincs. Mégis ugyanúgy cselekszünk.

138. oldal

beaaa93>!

De nem menekülhetsz el magadtól. Nem dönthetsz úgy, hogy többé nem nézel magadra. Nem dönthetsz úgy, hogy kikapcsolod a zajt a fejedben.

158. oldal (Könyvmolyképző, 2010)

Zoey>!

Hiába mondod a jövőnek, hogy STOP. Nincs REWIND gomb, nem tudod visszatekerni a múltat. Az egyetlen mód, hogy megtudd a titkot, (…) ha megnyomod a PLAY-t.

Zoey>!

És mi van veletek, a többiekkel, észrevettétek a hegeket, amiket magatok mögött hagytatok?
Nem. Valószínűleg nem.
Ez lehetetlen volt.
Mert a legtöbb szabad szemmel nem látható.

65. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Laurie Halse Anderson: Hadd mondjam el…
Colleen Hoover: Without Merit – Merit nélkül
Leiner Laura: Higgy nekem
Kelly Oram: Cinder és Ella
Amy Harmon: Arctalan szerelem
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Francesca Zappia: Csak kitaláltalak?
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 3. – Karácsonyi őrület
Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései