Tizenhárom ​okom volt… 2787 csillagozás

Jay Asher: Tizenhárom okom volt… Jay Asher: Tizenhárom okom volt…

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Hiába mondod a jövőnek, hogy STOP.
Nincs REWIND gomb, nem tudod visszatekerni a múltat.
Az egyetlen mód, hogy megtudd a titkot, …ha megnyomod a PLAY-t.

Clay Jensen semmit sem akar tudni Hannah Baker kazettáiról. Hannah meghalt – gondolta –, magával kellett volna vinnie a titkát.
Aztán Hannah hangja közölte Clay-jel, hogy az ő neve is elhangzik a kazettán és az is, hogy Clay valamilyen módon felelős a haláláért.
Aztán Clay egész éjszaka a kazettákat hallgatta. Hannah szavai nyomán bejárta a városkájukat…
…és amire fényt derített, az örökre megváltoztatta az életét.

Eredeti megjelenés éve: 2007

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
264 oldal · ISBN: 9789635618705 · Fordította: Farkas Orsolya
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
264 oldal · ISBN: 9789635618712 · Fordította: Farkas Orsolya
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
260 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632452616 · Fordította: Farkas Orsolya

8 további kiadás


Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

Clay Jensen · Hannah Baker · Tony Padilla · Zach Dempsey · Justin Foley · Skye Miller · Alex Standall · Courtney Crimsen · Jessica Davis · Marcus Cooley · Ryan Shaver · Tyler Down


Kedvencelte 372

Most olvassa 150

Várólistára tette 514

Kívánságlistára tette 558

Kölcsönkérné 26


Kiemelt értékelések

Niitaa P>!
Jay Asher: Tizenhárom okom volt…

Nagyon erősen gondolkodtam ennek a könyvnek a csillagozásán. Hisz nem egy általános történet, fontos mondanivalója van, de mégis… a tökéletes közelébe sem ér, de még a jó kategóriát is csak alulról ütögeti.

Jay Asher egy igencsak erőteljes témával foglalkozik ebben a regényben. Az öngyilkosságról beszélni kell. Ahogy az gyermek cseperedik, kikerül a szülői védelmező burokból és egyre több negatív hatás éri. Apróságok, amik mások szemében nevetségeseknek tűnnek, mégis benne egy világ dőlhet össze, negatív szokásokat válthatnak ki, illetve gyengébb lelkületű embereknél depresszióhoz is vezethet. Az öngyilkosság nem megoldás, de annak, akinek ez fordul meg már a fejében nehezebb elmagyarázni.

Hanna Baker is apró cseprő indokokkal kezdte a történetét. Nem tudjuk, hogy az előző lakhelyén milyen pletykák terjedtek róla, de ahogy erről beszél… abból is már látszik, hogy egy teljesen megtört, összezavarodott tinédzser, aki figyelemre vágyik. Ha ezen a vonalon maradtunk volna. s ugyanilyen hangulatban kaptuk volna meg a reális történéseket, akkor egy nagyon jó regény lett volna a maga borongós hangulatában.
De természetesen elszállt az író, és mindenféle hülyeséget belehozott a történetbe. Véleményem szerint Hanna már a kis boltban eldöntötte, hogy eléri, hogy legyen valami mondvacsinált indoka az öngyilkosságra. Akárhogy nézem, akármennyire is összetörök, sosem tudnám végighallgatni, hogy valakit velem egy szobában spoiler. Előtte is már kétkedve olvastam a könyvet, de itt kiverte nálam a biztosítékot és csak egy önző tinit láttam magam előtt, aki hitt abban, hogy a szülei időben odaérnek, és csak egy erős felkiáltás lesz a tette. De nem így lett.
Emellett rengeteg lehetősége lett volna túlélni, de egyiket sem használta ki. Szinte bárkihez fordulhatott volna, de önző volt. spoiler

Az alapötlet nagyon tetszett. A kazetták jók voltak, de a tartalmuk már nem. Sajnálom. A másik számomra teljességgel értékelhetetlen lett, hogy az egész történetet azon ember szemszögéből tudjuk meg, aki spoiler

S @Neelah, igazad volt! A joghurtnak még megvan a fele! Nem pazarolhattam el egy ilyen történethez az egész doboznyit!

16 hozzászólás
Orsi999>!
Jay Asher: Tizenhárom okom volt…

Imádtam!
Már rég olvastam ilyen jó könyvet, ami ennyire lekötötte volna a figyelmemet és ennyire kíváncsivá tett volna a befejezésével kapcsolatban. Nagyon érdekes volt a felépítése is, még egy könyvnél se láttam ilyet. Maga a történet is teljesen egyedi volt, ami manapság nagyon ritka, hogy semmi sablon ne lenne benne.
Olvastam már könyveket öngyilkosságról, de egyik se volt ilyen jó. Egyikbe se írták le ennyire részletesen, hogy a személy miért lett öngyilkos.
Mindenkinek vannak nehezebb napjai, ilyenkor vagyunk a legkönnyebben sebezhetőek. 1-2 szóval nagyon meglehet bántani az embereket, még ha nem is vesszük rajtuk észre. Szerintem fontos, hogy az embernek legyen olyan barátai, akikkel mindent meg tud beszélni, mert nem lehet, hogy az ember mindent magába tart, mert akkor a végén valami meggondolatlanságot tesz.

1 hozzászólás
EgyKönyvmoly>!
Jay Asher: Tizenhárom okom volt…

Érezted már azt, hogy egy könyv annyira jó, hogy abba se akarod hagyni az olvasást, de minden fejezet végén letennéd egy kicsit, várnál, hogy minél tovább tartson, mert annyira tetszik, hogy nem akarsz a végre érni, közben pedig alig várod már, hogy tud, hogyan végződik? Igazi paradoxon. Azokkal a könyvekkel vagyok így, amik amellett hogy igazán jók, nem hétköznapiak, és valamivel megfognak.
Jay Asher-nek sikerül ezt elérni nálam.

13 hozzászólás
WindStorm>!
Jay Asher: Tizenhárom okom volt…

Minden, amid igazán van… az a most.

Jajj, ez a könyv annyira megosztó! Valaki szereti, valaki nem, mégis mindkettő csoportot megértem.
Az elképzelés nagyon ötletes, egyedi. Őszínte leszek, én még ilyen videókazettás sztorit nem olvastam, így rögtön magával ragadott.
Tetszett maga a történet vezetése is, a fokozódó titkok elmondása, illetve az egyre elő és kibukkanó érzelmek. Clay-t már az elejétől kezdve megkedveltem, szimpatikus szereplő. Na, viszont az anyjától falra másztam. Főleg a pub-ban való találkozáskor. Szerintem ő nem igazi szülőként lett ábrázolva, olyan furcsán semmilyen egy karakter.
Jay stílusa mindenképp megfelelő volt számomra, nem sablonos, de nem is szájbarágós. Az arany középút. Tökéletes!

Ami abszolút nem tetszett: nem olvashattam a többi 12 megvádolt gondolatáról, érzelméről, megdöbbenéséről vagy épp a lelkifurdalásukról és megbánásukról.

És ami miatt nem volt érdemes elolvasnom ezt a könyvet, plusz nektek sem kellene: az bizony a regény fő eleme: a 13 ok, amiért Hanna megölte magát. Kell, hogy valami megindítja a borzalmas gondolatot az ember agyában, de nem ilyen pitiáner ügyek, mint amilyen ezek voltak…
Ilyen nincs, szóval ezt nem tudom elfogadni.

Azért köszönöm a Szerelmemnek, csodás a borítója ♥

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2011
260 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632452616 · Fordította: Farkas Orsolya
7 hozzászólás
Linszyy P>!
Jay Asher: Tizenhárom okom volt…

Ezt nem így kellett volna megírni. És talán nem egy férfi írónak.
Most, hogy már nem csak a sorozatról van fogalmam, megértem, miért nem népszerű ez a történet. Mert 250 oldal édeskevés egy ilyen sztorinak ahhoz, hogy elmélyüljön és ne tűnjön rinyálásnak. Az sem segített ezen, hogy Hannah egy p*csának van beállítva. Ezek nagyon súlyos hibák, mert így pont azt érheti el a könyv, hogy később, a valóéletben se vegyük komolyan a jeleket.
Pedig azért kell mindenkinek elolvasnia egyszer egy ilyen szívfacsaró történetet, hogy lássuk, milyen lavinát indíthatunk el mások életében egy-egy ártatlannak tűnő tettel vagy szóval. És ez nagyon fontos. Olvastam a könyv kritikáit: „Hannah indokolatlan hülyeségek miatt adta fel az életét, lényegében ő hajtotta magát ebbe, és elutasította a segítséget.”
És ezt szeretném megcáfolni kicsit. Hallottatok már olyat, hogy egy diák leugrik a koli tetejéről egy sikertelen vizsga miatt? Mert én igen. És tudjátok, mire gondoltam először? Hogy mekkora hülyeség emiatt véget vetni az életünknek. Egyetlen vizsga miatt! Aztán belegondoltam, milyen nagy nyomást kaphatott otthon, hogy úgy érezte, egyetlen bukás elég ahhoz, hogy kilátástalan legyen a helyzete… Akkor most tényleg csodálkozik bárki azon, hogy Hannah Baker ezt az utat választotta, miután ennyi sz*rt kapott a nyakába? Azon sem csodálkozunk, hogy ugyanilyen iskolai bullying után diákok százai döntenek úgy, hogy elhozzák otthonról a családi pisztolyt és mindenkit fejbelőnek az iskolában!
Csak azt akarom ezzel mondani, hogy bár szerintem sem volt kihozva ebből a könyvből az, amit a sorozatnak sikerült elérnie, de higyjétek el, hogy rengeteg olyan depressziós ember él körülöttünk – és főleg a középiskola idején –, akiknek már csak egy utolsó lökés kell a döntéshez. És lehet, hogy ebbe saját magukat hajszolják bele, de ez is érthető. Hiszen ha rossz napunk van, mi is a szívünkre veszünk egy lábujjbeverést is, és úgy érezzük, ez volt az utolsó, amit el bírtunk viselni, mégsem ez az ütés az, ami miatt idejutunk.
Valószínű, hogy nem lennék ilyen kegyes ezzel a könyvvel, ha előtte nem látom a sorozatot és fejben nem egészítem ki a sztorit. Mert ez ilyen állapotban csak egy jó vázlat.
Nem tetszett egyébként Clay kazettája, mert minek van akkor rajta, ha ennyi a története? Ezt a sorozatban jobban oldották meg. És kifejezetten el volt rontva szerintem a spoiler
De a kazettás alapötlet szerintem zseniális, a karakterek nagyon jók lennének kidolgozva, és a történet engem így is végtelenül el tudott szomorítani.
https://www.youtube.com/watch…

8 hozzászólás
Pillecukorkám>!
Jay Asher: Tizenhárom okom volt…

Ez nem egy megszokott szerelmes történet…. Nem egy horror vagy egy fantasy történet amiket már megszoktam. Ez egy amolyan „belső vallás” úgymond(ha létezik ilyen)!:) Ez egy nagyon felkavaró történet számomra! Sokan az öngyilkosságot egy mencsvárnak tekintik,bár sohasem indokolják meg levélben a tettüket vagy ha mégis akkor valami olyat mondanak, hogy spoiler Bár ez badarság… Vagyis szerintem az… Az életről nem lehet csak úgy lemondani és itt legalább voltak indokok! :)
Egyszerűen imádtam a szereplőket, a felépítést, a történetet és a kazettákat!:D♥

6 hozzászólás
Deszy P>!
Jay Asher: Tizenhárom okom volt…

Meggyőződésem, hogy ez egy olyan könyv, amit nem szabad letenni, ezért neked is ezt tanácsolom, kedves olvasó! Ugyanis ha nem teszed le, ha olvasod és olvasod tovább, akkor Clayjel, a főszereplőnkkel együtt járhatod be az utat, és nyerhetsz választ a kérdéseidre.

Ugyanis kifejezetten izgalmas haladni előre a kazettákban. Nem tudod, milyen borzalom következik – eleinte talán még meg is lepődsz, hogy úristen, ilyen apróság? Aztán olvasol tovább, és hopp… Minden összeáll. Minden összefügg. Az egyes címzettek bűne mellett pedig ott a másik nagy kérdés: mi a fenét tett Clay? Minél jobban megismertem, annál kíváncsibb voltam. Őszinte leszek: nem erre számítottam, és nagyon-nagyon sajnálom Clayt, amiért… De meg is értem. Nagy rajongója vagyok az összefüggéseknek, és valahogy úgy érzem, Hannah akarta, hogy ott legyen Claynél is a kazetta – hogy hozzá is eljusson a történet.

Szóval számomra ez annak idején egy nagyon magával ragadó, elgondolkodtató és tanító regény volt. Mindig így emlékszem rá, és így is fogok. Mindenkinek a kezébe nyomnám, főleg a csúfolódós években.

A teljes értékelésemért katt:
http://www.deszy-konyv.hu/2015/08/tizenharom-okom-volt.html

1 hozzászólás
bambali>!
Jay Asher: Tizenhárom okom volt…

Még soha nem olvastam ilyen felépítésű könyvet, nagyon egyedi, hogy miközben a jelenben történnek a dolgok, a főszereplő fülében végig halljuk a halott lány szavait, ahogy elmeséli a történetet.
Minden összefügg mindennel, mély mondanivalójú, tartalmas mű.
Nagyon a hatása alatt vagyok, még jóval az elolvasása után is.

Kikiriki>!
Jay Asher: Tizenhárom okom volt…

Szerettem, ahogy a sorozatot is. Talán az utóbbit jobban. Sajnálom, hogy a kettő elég sok mindenben eltér egymástól.
Azzal viszont egyetértek, hogy Hannah-nak lett volna más lehetősége is. Ez a 13 ok nem elég ahhoz, hogy valaki öngyilkos legyen. Segítséget kellett volna kérnie. Ott voltak a szülei..! Vagyis a könyvben szinte nem is szerepeltek, de biztos lett volna valaki, akivel megbeszélhette volna.
A sorozat végén legjobban Bryce-t ítéltem el tetteiért. Azt hiszem, a könyv befejeztével is így gondolom. A végétől többet vártam mindkét esetben.

2 hozzászólás
VNoémi>!
Jay Asher: Tizenhárom okom volt…

Idén olvastam újra másodszor a könyvet, ugyanis ez volt gimnazista éveim egyik kedvenc regénye. Legutóbbi olvasásom a sorozat miatt történt, ugyanis nem emlékeztem már a részletekre, és kíváncsi voltam, mi fog történni.
Szerintem a regény alapkoncepciója nagyon egyedi, a kivitelezés terén a sorozat azonban nagyobbat szólt a könyvtől. Az egyetlen problémám, amiért kevesebb pontot kap tőlem a könyv, hogy Hannah karaktere egyáltalán nem szerethető, egy antihős, akinek példája nem követendő. Jogosan érezhetik az olvasók, hogy a lány túlreagálja a vele történteket. Velem is történt meg számos hasonló dolog, ami Hannával is pl.: hazug pletykák, elvesztett barát… És bevallom, nekem is volt olyan évem a tinikorszakom során, amit nehezebben éltem meg mint a többit, és minden apró történést heves érzelmi reakció követett, azonban ez nem mentség az öngyilkosságra.
Sajnálom, hogy a könyvből nem készül folytatás, a sorozat második évadát azonban kíváncsian várom. :)
http://egyszervolt-konyvsarok.blogspot.hu/2017/06/8-kul…


Népszerű idézetek

Mircsi>!

Senki sem tudja teljesen biztosan, milyen hatással van mások életére. Sokszor fogalmunk sincs.

138. oldal

Mircsi>!

Néha vannak olyan gondolataink, amiket saját magunk sem értünk. Gondolatok, amik még csak nem is igazak, nem is tükrözik igazán az érzéseinket, de a fejünkben kavarognak, mert érdekes rájuk gondolni.

154. oldal

Zoey>!

Nehéz csalódottnak lenni, mikor azt kapod, amire eleve számítottál.

100. oldal

beaaa93>!

Senkiről nem tudjátok, mi történik vele, csak saját magatokról. És ha belekeveredsz valaki életének egy részébe, nem csak abba a részbe keveredsz bele. Sajnos nem lehetsz ilyen pontos és igényes. Mikor belekeveredsz valaki életének egy részébe, akkor az egész életébe keveredsz bele.

178. oldal

Zoey>!

Talán ha néha elfelejtenénk dolgokat, mindannyian kicsivel boldogabbak lennénk.

197. oldal

mockerybird>!

Szerintem ez a lényeg az egészben. Senki sem tudja teljesen biztosan, milyen hatással van mások életére. Sokszor fogalmunk sincs. Mégis ugyanúgy cselekszünk.

138. oldal

beaaa93>!

De nem menekülhetsz el magadtól. Nem dönthetsz úgy, hogy többé nem nézel magadra. Nem dönthetsz úgy, hogy kikapcsolod a zajt a fejedben.

158. oldal (Könyvmolyképző, 2010)

Zoey>!

Hiába mondod a jövőnek, hogy STOP. Nincs REWIND gomb, nem tudod visszatekerni a múltat. Az egyetlen mód, hogy megtudd a titkot, […] ha megnyomod a PLAY-t.

Zoey>!

És mi van veletek, a többiekkel, észrevettétek a hegeket, amiket magatok mögött hagytatok?
Nem. Valószínűleg nem.
Ez lehetetlen volt.
Mert a legtöbb szabad szemmel nem látható.

65. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Erin Watt: Megtört herceg
Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései
Adam Silvera: Mindketten meghalnak a végén
John Green: Alaska nyomában
Kelly Oram: Cinder és Ella
Adam Silvera: Inkább boldog
Rick Riordan: A zsarnok sírja
Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi