A ​halhatatlanság piramisa 9 csillagozás

Javier Sierra: A halhatatlanság piramisa

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

1799 ​augusztusa. Egy ember fekszik a nagy piramis sírkamrájában, a szarkofágban, küzdve a halálfélelemmel, a klausztrofóbiával, a különös látomásokkal és a rátörő emlékekkel. Nem tudja, él-e még, vagy már meghalt. S ha meghalt, feltámadhat-e. S ha nem, mi lesz a lelkével. A fiatalember a harmincéves Bonaparte Napóleon. Nem csak a kíváncsiság hajtotta, hogy egy éjszakát a nagy piramis belsejében töltsön; azt ígérték neki, hogy olyan beavatásban lesz része, melynek során feltárul előtte egy ősrégi titok, és ettől megváltozik a sorsa. És nemcsak az övé, hanem Egyiptomé és az egész világé is.

Alkimisták, varázslók, franciák, egyiptomiak, beduinok, szépséges táncosnők, öreg bölcsek, egymással hadakozó egyiptomi családok keresik együtt vagy külön, összefogva vagy kegyetlen küzdelemben a világ legnagyobb kincsét: az örök élet formuláját.
Azt a titkot, amely feltámasztotta Oziriszt és feltámasztotta Krisztust.

A halhatatlanság piramisa a máshonnan is… (tovább)

Eredeti mű: Javier Sierra: La pirámide inmortal

Róla szól: Napóleon

>!
Európa, Budapest, 2016
368 oldal · ISBN: 9789634054641 · Fordította: Tomcsányi Zsuzsanna
>!
Európa, Budapest, 2016
366 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634053835 · Fordította: Tomcsányi Zsuzsanna

Enciklopédia 1


Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
mate55 
Javier Sierra: A halhatatlanság piramisa

Egyiptom a legendák, ősi mítoszok, a megfejthetetlen titkok, a kimondhatatlan nevű fáraók és soha véget nem érő ásatások színhelye. E történet főszereplője Bonaparte Napóleon, aki a történelem szerint valóban eltöltött egy éjszakát a Kheopsz-piramis belsejében. Minő rettenetes képek tárulhattak B. Napóleon elé a Nagy Piramisban? Vajon különös élménye a Király Kamrában a mai napig rejtélybe burkolózik. Miután kijött, úgy hírlik, hogy szemmel láthatólag komoly megrázkódtatáson ment keresztül. A reggel eljövetével, még a legközelebbi embereinek sem mesélte el az éjszaka történéseit, csupán annyit mondott: ”Nem, mi haszna volna. Úgysem hinné el nekem senki.” Az, amit átélt, olyan titok maradt, amit magával vitt a sírba. Sokféle spekuláció vetődött már fel Napóleon különös egyiptomi élményével kapcsolatban. Az egyik be nem bizonyított történet szerint, a saját végzetéről kapott valamiféle látomást. Maga a könyv átfogó és lényegre törő, mint egy múzeumi séta a tudását kiválóan átadó tárlatvezetővel. A tényleges korrajz (aminek az író kiváló tudója) vagy útirajz jelleget mutató szövegrész teszi élvezetessé a számomra kicsit sablonos kalandok sorát. Mindezek ellenére azonban figyelemreméltó, a szerző hogy állít egymás mellé kulturális különbségekből fakadó problémákat, politikai eseményeket, és egyéni sorsokat. spoiler Azt hiszem, bátran minősíthetem okos – de nem feleslegesen okoskodó, szórakoztató spoiler könyvnek, amiről sokáig lehet még beszélgetni. Lehet szeretni ezt a könyvet, ami nem azt jelenti, hogy a közelében lenne a baromi jó könyv fogalmához, mégis megvan a maga bája, klisés, botegyszerű történetével és súlytalan szereplőivel együtt.

>!
vándorlólélek
Javier Sierra: A halhatatlanság piramisa

Érdekes történet ez Napóleonról. Amikor egy valós rejtéllyel találom magam szemben, mindig beindul a fantáziám, de itt most teljesen a szerzőre hagyatkoztam, még a végét sem gondoltam tovább, bár lehet, hogy később még fogom.
Idegesítő különben, hogy ez az ember a valóságban képes volt magával vinni a sírba a titkát, ugyanakkor történeteket lehet belőle kreálni, ami meg jó lehetőség arra, hogy mindenki mást gondoljon és képzeljen el.
Mi történt valójában azon az éjszakán a piramis belsejében? A szerző számomra egy teljesen hiteles történetet adott elő erről, bár kissé vontatottnak éreztem, nem volt túl izgalmas, sem letehetetlen, de az alapsztori kielégítő. :)
spoiler

>!
keresztesilaszlo
Javier Sierra: A halhatatlanság piramisa

Érdekes regény,nem túl bonyolult,de azért olvasmányos, nem sok újdonsággal szolgál, nem kell sokat agyalni rajta, de talán ennek ellenére, még szerethető lehet.

>!
Roadway07 I
Javier Sierra: A halhatatlanság piramisa

Kíváncsi voltam Sierra egy könyvére, így hát nekifogtam. Kicsit mást kaptam, mint amire vártam. Napóleon egyiptomi hadjáratát még mindig homály fedi, Sierra ezt azt űrt töltötte ki egy általa kitalált történettel. Maga a könyv nem rossz, de szórakoztam már jobban is. Egyiptom/ Napóleon fanoknak nyilván ajánlom, én egyik közé sem tartozom.

>!
Zoltán_Bálint P
Javier Sierra: A halhatatlanság piramisa

Ez volt az első könyv, amit Sierra-tól olvastam, de valahogy nem igazán fogott meg a könyve. A téma volt az, ami felkeltette az érdeklődésem a könyv iránt, de olvasás közben kicsit vontatottnak éreztem a történetet, ezért is adtam rá csak 3 csillagot.


Népszerű idézetek

>!
mate55 

A mohóság súlyos és gyógyíthatatlan betegség, nincs ellenszere.

133. oldal

Kapcsolódó szócikkek: mohóság
>!
mate55 

Akárcsak a gyerekeink, gyakran a könyveink is rengeteg tanulsággal szolgálnak.

362. oldal

>!
mate55 

Az életünk során hozott döntéseink nem függetlenek egymástól.

94. oldal

>!
mate55 

A halál elöli menekülés az emberi természet sajátja.

105. oldal

>!
nemleh

Az arab eredetű alkímia szó az al-kimya kifejezésből származik, utóbbi pedig a „fekete” jelentésű kemi szóból, amellyel az ókorban Egyiptomot is jelölték.

164. oldal, 22. fejezet (Európa, 2016)

>!
nemleh

Omar ősi varázslódinasztia fia, unokája és dédunokája volt, és egész Luxorban egyedül ő mert behatolni a régi fáraók temetkezési helyére, hogy kirabolja a sírokat, mit sem törődve a szellemekkel.
    De afféle lelki vezető is volt, a sötét ösvények kalauza. Gyakran mondogatta, hogy ha valaki sértetlenül akar visszatérni a keleti part szikláiba vésett alvilágból, uralnia kell a Maatot. Úgy tartotta, hogy az egyensúlyt jelentő ősi egyiptomi szó kifejezi az egész világegyetem működését. Ha jókedvében volt, mindig arról prédikált, hogy halál nélkül nincs élet sem. Ahogy nappal sincs éjszaka nélkül. Vagy tavasz tél nélkül. Amikor pedig elrabolja egy halott kincseit, a Maat arra kényszeríti, hogy a haszon egy részéből mentsen meg egy beteg embert a haláltól. Vagy ha segít egy barátján, igyekeznie kell megölnie egy ellenségét. A cselekedetei embertelennek tűnhettek az őt nem ismerőknek, ám egy különös, ősi igazságosság jegyében hajtotta végre őket.

33-34. oldal, 3. fejezet (Európa, 2016)

>!
nemleh

A durvaságáradatot majd emelkedett pillanatok követik, amelyek közeledését egész lényével érezte. „Az egyensúly megteremtése, az ellentétek kibékítése a világuralom fenntartásának egyetlen módja” – gondolta magában.
    Ez a Maat.

35. oldal, 3. fejezet (Európa, 2016)


Hasonló könyvek címkék alapján

Jaume Cabré: Én vétkem
Ildefonso Falcones: Fátima keze
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka / Tűzrózsa
Pedro Antonio de Alarcón: Méregzsák kapitány
Dolores Redondo: A csontok öröksége
José Carlos Somoza: Athéni gyilkosok
Ildefonso Falcones: A tenger katedrálisa
Javier Cercas: A határ törvényei
Blue Jeans: Csókolj meg, hogy ne beszéljek!
Pedro Zarraluki: Újrakezdés