Egy ​regény rabjai (Thursday Next 2.) 58 csillagozás

Jasper Fforde: Egy regény rabjai

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Jasper ​Fforde kitűnő második regényében folytatódik a Jane Eyre esetben elkezdődött ötletgazdag, fordulatos és elképesztően eredeti irodalmi kaland – ismét a találékony és rettenthetetlen irodalmi zsaru, Thursday Next főszereplésével. Mivel élete szerelmét, Tedet nemlétezővé teszi a korrupt Góliát Konszern, Thursday kénytelen beállni a regényeken belül működő rendőrség, a Juriszfikció kötelékébe, ahol is kiképzőt és társat kap Dickens Szép remények című regényének szereplője, a férfigyűlölő Miss Havisham személyében. Miután elsajátítja új szakmájának csínját-bínját, Thursday vakmerő kirándulást tesz Poe A holló című versében, fejest ugrik Kafka és Austen műveibe, de még Beatrix Potter egyik mesekönyvében is akad dolga. Fergeteges kalandjai során életveszélyes véletlen egybeesések célpontjává válik, hitelesítenie kell egy gyanús körülmények között felbukkant új Shakespeare-darabot, és ha ez nem volna elég, meg kell akadályoznia, hogy a föld összes élőlénye egyik napról a másikra… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Cor Leonis, 2013
402 oldal · ISBN: 9789638973245 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Marianne Dashwood · Thursday Next


Kedvencelte 11

Most olvassa 3

Várólistára tette 66

Kívánságlistára tette 35

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

sztimi53>!
Jasper Fforde: Egy regény rabjai

Én bírom ezt a sorozatot. Bár az utóbbi időben egészen lejöttem a sorozatfüggésről. Ennek jele, hogy három éve olvastam az első részt és kicsit nehéz volt felvenni a fonalat, de aztán a fura szóviccek, a beszédes nevek visszazökkentettek hamar e világba. Szóval bírom ezt a nehezen behatározható műfajt, az irodalmi csűrcsavarást, a vendégszövegeket, a dodókat meg az erszényes farkast. Ez egy alternatív történelmű világ, de azért lehet érezni a fricskát, ami ugyanúgy szól az angol politikának, külpolitikának, mint a művészeteknek, a fogyasztói társadalomnak, a vallásnak (Joffy a tiszteletlen:), és persze a médiának. A fordítás kiváló, de a fordítót eddig is kedveltem. Hát még az is lehet, hogy a harmadik részt levadászom englisül. Az ember szeretne műbejáró lenni olvastán, meg hasonló marhaságok.

tonks >!
Jasper Fforde: Egy regény rabjai

Ez a könyv már túl jó. Eleinte még sok(k)nak tűnik, olyan zagyvaságnak, ami nehezen marad meg a fővonalán, aztán egyszer csak mégis összeáll minden, rááll a szemed a furcsaságokra, sőt, kutatni kezded azokat és veregeted a vállad, ha szemet szúrt valami. És még így is biztos elsiklik a figyelem vagy száz fölött. Imádom, ahogy a Thursday Next nevű főszereplő rácsodálkozik a furcsa nevű új munkatársára, John Smithre, vagy mikor egy Durrell nevű ügynök védi a mamutok jogait, akkor is, ha az állat épp valakinek a konyhakertjét dézsmálja meg uzsonna gyanánt. Maga a sztori ezeken az apróságokon túl csordogál, talán már túl sokszor megakad, hogy aztán Tarzanként lendüljön át egy váratlanul felbukkanó indával a következő fejezetbe. A könyv legjobb része minden könyvmoly számára a Juriszfikció intézménye, a könyvbejárás tudománya, a legjobb jelenetek – és legjobb utalások – ehhez kapcsolódnak. Nagyon jó Szövegelő* lehetnék, úgy érzem.
Mély fájdalom, hogy itt el is akadt a magyar kiadás, de az is érthetetlen, hogy nem készült ebből még egy jó kis angol sorozatadaptáció.

*"Olyan, viszonylag ártalmatlan – és rendszerint fiatal – vendégszereplő, aki kalandvágytól hajtva egyik könyvből a másikba utazik. A szövegelők ritkán bukkannak fel a történetben, de esetenként apró változtatásokat eszközölnek a szövegen és/vagy a cselekményen."

Navi P>!
Jasper Fforde: Egy regény rabjai

A sorozat első része teljesen beszippantott, így nagyon vártam ezt a részt. De valahogy kevés lett, vagyis sok. Vagy nem tudom.
Sűrű volt, folyamatosan pörögtek az események, szinte egy szusszanásnyi megállás sem volt.
Góliát, KülSzol, Cardenio, eradikálás, Cordelia … rengeteg. Mi volt a szerepe a nyertes családnak? Miért azt kérdezte?
Mi történt akkor Next apjával??
Nem értem :(
A nevek viszont zseniálisak voltak :)

Nita_Könyvgalaxis>!
Jasper Fforde: Egy regény rabjai

Először azt hittem, nem lettem rabja eme regénynek, aztán kiderült, hogy Ffforde jól átvert engem.

Ugyanis mikor letettem a könyvet, kissé húztam a számat. Túl sűrűnek érződött a regény, egyes szálakat túlírtnak éreztem, meg amúgy is, mi a fene volt ez? Ehhez képest akárhányszor visszagondolok rá, mosolyra húzódik a szám, és kis idő elteltével valahogy a történet is összeállt.

Továbbra is tele van ez a regény egy rakás nem normális karakterrel és szürreális történésekkel. Zseniális nevek, nagyon jó humor, imádni való irodalmi utalások. Én is nagyon szívesen belelépnél egy-két regénybe, most például szívesen megnézném, hogyan is fest Valmont vikomt, amikor éppen körmönfontan udvarol. :)

Bár kicsi az esély rá, én még reménykedem benne, hogy magyarul is olvashatjuk a többi részt. Addig is megyek, keresek magamnak egy dodót.

3 hozzászólás
KönyvekkelSuttogó>!
Jasper Fforde: Egy regény rabjai

Zseniálisan és irigylésre méltóan elborult ennek a regénynek a világa, ahol veszedelmes harcok folynak egy könyv díszdobozos kiadásáért; ahol némely kattant alakok odaadásuk jeléül kedvenc művészük nevét viselik, és vannak olyan szerencsések, akik fizikailag beléphetnek a könyvek világába. S a Juriszfikciót, a minden könyvek könyvtárát pedig inkább nem is említem, ahogy az irodalmi detektíveket sem – óóó, igazi álomállás lenne!
Thursday Next valahol Stephanie Plummal állhat rokonságban: ugyanolyan kemény és szórakoztató csaj, aki miközben üldözi a gonoszokat vagy éppen menekül előlük, sosem felejt el egy-egy sziporkát bedobni, még a leglehetetlenebb helyzetben sem, s persze a sors is szereti rajta próbálgatni a humorérzékét. A Szép remények férfigyűlölő Miss Havishamjével – aki nem mellesleg a mentora – pedig igazán remek párost alkotnak.
A rengetegsok irodalmi utalás és játékosság egész egyszerűen ellenállhatatlanná tette a szememben a történetet, szinte lubickoltam a lábjegyzetekben elsuttogott mondatokban és az olykor látszólag random módon beszúrt irodalmi művek megidézésében.
Minél jobban belegondolok, annál inkább zseniálisnak tartom ezt a könyvet. Nemcsak olyan üres szórakoztatás ez: minden kétséget kizáróan Jasper Fforde nem csupán humorérzékből kapott igen nagy adagot, hanem műveltségből és intelligenciából is. Ha ezt a három összetevőt jó alaposan összegyúrjuk, lám meg is kapjuk az Egy regény rabjait.
Óriási és vigasztalhatatlan szívfájdalmam, hogy ez a sorozat ilyen mostohasorsra jutott itthon. Csupán a második részig jutottunk a kiadásában… Én ezt komolyan nem értem. Mondjuk legalább annyi a szerencse, hogy nem orbitális függővéggel ér véget, így önmagában is élvezhető az első és a második rész is.
https://konyvekkelsuttogo.blogspot.com/2014/01/egy-rege…

2 hozzászólás
Gabye>!
Jasper Fforde: Egy regény rabjai

Mit is mondhatnék el, amit az előttem értékelők még nem tettek meg.. Talán annyit, hogy akarok egy dodót!!!!!

8 hozzászólás
Röfipingvin P>!
Jasper Fforde: Egy regény rabjai

Sajnálom, hogy magyarul csak eddig jutott. Folytatom angolul.

kritta>!
Jasper Fforde: Egy regény rabjai

Összességében ismét kaptunk egy csipet sci-fi-t, egy kevés krimit, és sok-sok irodalmi utalást. A keverék most is annyira jól sikerült, hogy az író megteremtett egy különleges világot, amibe az angol szépirodalmat kedvelők ugyanúgy el tudnak merülni, mint a sience fiction rajongói, de ígérhetem, hogy a krimi kedvelői sem fognak unatkozni. Nekem a romantikus szál továbbra is egy picit lehetett volna erősebb, de azt kell mondanom, hogy e téren is volt azért miért izgulni és nem nem maradt hiányérzetem, amikor az utolsó laphoz értem.

Számomra ez a regény csodás keveréke a modern és a régmúlt koroknak.

Mielőtt elfelejtem! Szeretnék egy, nem is egy, hanem legalább két Dodót! Kedvenc karakter!

Részletes értékelés: http://konyvlelo.blogspot.hu/2017/05/jasper-fforde-egy-…

Babó_Buca P>!
Jasper Fforde: Egy regény rabjai

Sajnálom, hogy elkaszálták magyarul a sorozatot, mert pont innen indulhatnak be az események. Több időugrást is átélhettünk és a regénybejárás is gyakorivá vált. Az eleje megint kusza volt. Azt a sok KülSzol osztályt még mindig nem sikerült gördülékenyen azonosítanom és meg is jegyeznem. Az a rész amúgy is kevésbé tetszik. Túlságosan engedik a Góliátot működni, ahelyett hogy jól seggbe billentenék őket. Aztán Thursdayt se tüntetik ki, pedig megérdemelné.

Bővebben: https://egy-lany-blogja.blogspot.com/2020/09/regenyugro…

Agatha>!
Jasper Fforde: Egy regény rabjai

Sokkal-sokkal jobban tetszett mint az első rész.
Annyi mondanivalót beletett, mégsem lett túlzsúfolt vagy erőltetett ez a történet. Mintegy mellékesen odavetett 1-1 utalást, olyan könnyedén, hogy tisztára okosnak éreztem magam, ha észrevettem és megértettem :))))
Persze azért hozzá kell tennem, hogy némely fejezetet a végén duplán olvastam, mert kicsit elvesztem bennük.
A kedvenc részem? A per, meg Pickwick, meg a balhé a könyvkiárusításon, meg a Juriszfikció értekezlete, meg még jó pár…


Népszerű idézetek

Silvia_Taylor P>!

– Aki nem bírja a gyűrődést, ne járjon könyvvásárba!

292. oldal

9 hozzászólás
Silvia_Taylor P>!

– Időutazás, első lecke, Thursday. Kezdjük azzal, hogy mindnyájan időutazók vagyunk. A többség csak egy nap per nap sebességre képes.

248. oldal

1 hozzászólás
Papucskosbor>!

– Most semmi sem lehetetlen. Egy lokálisan magas koincidenciaszintű izolált entropikusmező-csökkenés kellős közepén vagyunk.

378. oldal

5 hozzászólás
imma P>!

– Ez itt egy Lego-szűrő porszívókhoz. Tudtad, hogy évente több mint egymillió font értékű Legót porszívóznak be, és összesen tízezer munkaóra fordítódik a porzsákok átvizsgálására?

93. oldal

Kapcsolódó szócikkek: lego
8 hozzászólás
imma P>!

– (…) És ha már itt tartunk, nem tűnődött még el azon, miért változott meg Homérosz véleménye a kutyákról valahol az Iliász és az Odüsszeia között? Lehetséges, hogy időközben kapott egy kiskutyát? Még valami: hozzám hasonlóan ön is unalmasnak és érthetetlennek találja Joyce Ulyssesét? És miért nincsenek Hemingway műveiben illatok?

34. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ernest Hemingway
Briszéisz>!

Nagymamám válasz helyett váratlanul a hasamra tette a kezét, és felöltötte azt a mindentudó mosolyt, amit a nagymamák a nagymamaiskolában tanulnak a horgolás, a januári árleszállítási közelharc művészete és annak a latolgatása mellett, hogy vajon mit művelsz fent a szobádban.

145. oldal

imma P>!

Cordelia és Mr. Flex, mikor rájuk találtam, épp versengve dicsérték Tegwyn Wedimedr walesi művész egy minimalista festményét, ami annyira minimális volt, hogy nem is létezett. Cordelia és Flex az üres falat bámulták egy kampó alatt.

238. oldal

Little_Sunshine P>!

Apám mindig azt mondta: ami túl csodálatos ahhoz, hogy igaz legyen, az többnyire nem igaz.

55. oldal

Silvia_Taylor P>!

– Okos tekintet – dörmögte Havisham. – Elkötelezett, őszinte. Émelyítően önelégült. Férjnél van?
– Igen – motyogtam. – Azaz…. nem.
– Ugyan már! Ez igazán egyszerű kérdés!
– Férjnél voltam.
– Meghalt?
– Nem – motyogtam.- Azaz… igen.
– A jövőben nehezebb kérdéseket teszek fel – jelentette ki Miss Havisham –, mert úgy látom, a könnyűekkel nem boldogul.

196. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Thursday Next
Briszéisz>!

Közben Joffy és Wilbur egymásnak estek a kertben: ökölpufogás és orrcsontok reccsenései közepette vitatkoztak a béke és megbocsátás szentségének jelentőségéről.

100. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Robin O'Wrightly: Andrea & Andrea
Douglas Adams: Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája
George Mann: Mechanikus London
Gareth Roberts – Douglas Adams: Shada
Douglas Adams: Vendéglő a világ végén
Rhys Bowen: Holttest a könyvesboltban
Terry Pratchett – Stephen Baxter: A Hosszú Föld
Robert Galbraith: Gonosz pálya
J. K. Rowling – John Tiffany – Jack Thorne: Harry Potter és az elátkozott gyermek
David Mitchell: Felhőatlasz