Hosszú ​az út lefelé 71 csillagozás

Jason Reynolds: Hosszú az út lefelé

Ha ​egy szerettedet
megölik,
találd meg
a tettest
és
öld meg!

Tilos sírni!

Tilos besúgni!

Állj bosszút!

***

A „le az átkozott fegyverekkel” mozgalom ódája. Jason Reynolds New York Times bestsellere egy viharosan sokkoló regény, ami kb. hatvan hatásos másodperc alatt játszódik. Ennyi időbe telik egy fiúnak eldöntenie, hogy bosszút álljon-e a srácon, aki megölte a bátyját.

Stukker.
Célszerszám.
Flinta.
Gyilok.
Csúzli.
Köpködő.
Zsebágyú.
Acélmaris.
Vas.
Eszköz
a 3-as Számú SZABÁLYHOZ.

Vagy hívhatjuk fegyvernek is. Ezt csúsztatta be a tizenötéves Will a farmerjába. A bátyját, Shawnt nemrég meggyilkolták, és Will ismeri a szabályokat. Tilos sírni! Tilos besúgni! Állj bosszút! Ezért indul el a pisztollyal, azzal a fegyverrel, ami még a bátyjáé volt. Dühösen száll be a liftbe a nyolcadikon. Tudja, kit kell keresnie. Vagy mégsem?.

A… (tovább)

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634576198 · Fordította: Benedek Dorottya

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

William Holloman


Kedvencelte 9

Várólistára tette 78

Kívánságlistára tette 83

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

pveronika>!
Jason Reynolds: Hosszú az út lefelé

Ez egy olyan típusú történet, aminél az utolsó sorhoz érve, jó ha van a közeledben olyan, aki szintén olvasta, mert egyből beszélni akarsz majd róla valakivel. Még soha nem találkoztam ehhez hasonló könyvvel, ami teljes egészében slammként, szabad verses formában íródott volna. Nagyon erőteljes történet, ami nagyon különleges és elgondolkoztató volt.

A történet főszereplője a tizenöt éves Will, aki egy olyan környéken lakik, ahol a bandaháborúk és leszámolások mindennaposak, ahol 8 éves kislányokat lőnek le egy játszótéren, ahol az emberek családtagjait a saját házuk előtt gyilkolják meg fényes nappal, és ahol három szabály létezik: hogyha megölik egy szerettedet, akkor 1. Tilos sírni, 2. Tilos a besúgás, 3. Bosszút kell állnod érte. Miután Will bátyját, Shawn-t lelövik, a fiúnak nemcsak a gyászt kell feldolgoznia, de döntenie is kell: követi a szabályokat és tizenöt évesen ő maga is gyilkossá válik, vagy megszakítja a kört, és figyelmen kívül hagyja az utca által megkövetelt törvényeket.

Ez a könyv egyetlen liftutazás története. 67 másodperc, 7 emelet, 6 utas. Az útitársakon keresztül Will találkozik a múltjával, a jövőjével, a fájdalmaival és a félelmeivel.

Nagyon újszerű és gondolatébresztő volt ez a történet. Azokhoz a fiatalokhoz is próbál szólni, akik csupán amiatt ahol és akikkel élnek, úgy érzik, hogy bennragadtak egy örök körben, ami gyilkossághoz, bűnözéshez, majd végül fiatalkori halálukhoz vezet. A könyv arra világít rá, hogy talán mindenkinek van választása. Hogy talán meg lehet szakítani azt a bizonyos kört. A történet utolsó mondata rengeteg kérdést hagyott maga után. spoiler

Bevallom, eleinte picit nehéz volt belerázódni a szabad verses formába, de voltak olyan “fejezetek” (versek), amelyek egészen ötletesek és mélyek voltak. Gyorsan el lehet olvasni ezt a könyvet, de annál tovább az olvasóval marad, és úgy gondolom, hogy az sem véletlen, hogy ennyi díjat nyert ez a kötet. (Csak a Goodreads adatlapján 15 különböző díj és jelölés van felsorolva.)

Ez egy olyan történet, amit ha irodalomtanár lennék, biztosan a diákjaim kezébe adnám, hogy olvassák el, és utána beszélgessünk róla, mert ezt a művet órákig lehetne elemezni. Bízom benne, hogy lesz majd olyan oktató, aki ezt valóban meg is teszi.

http://veronikasreaderfeeder.com/jason-reynolds-hosszu-…

WindStorm>!
Jason Reynolds: Hosszú az út lefelé

Hűha! *.*

Soha nem gondoltam volna, hogy nekem tetszeni fog valaha is a verses regény, és mégis annyira lenyűgözött! Egy ültő helyemben elolvastam az egész könyvet, majd fél órán át csak ültem és néztem magam elé. Hogyan lehetséges ennyi érzelmet, ennyi cselekményt beleírni ilyen rövidke sorokba? Nem tudom, de Jason Reynoldsnak ez sikerült, és engem teljesen levett a lábamról!
A regény vége pedig teljes arculcsapás

Mindenkinek ajánlom, szerintem az ilyen írások teszik színesebbé az olvasási élményeinket, és ezekért a megdöbbentő – káprázatos történetekért bizony érdemes kilépni a komfortzónánkból! :)

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634576198 · Fordította: Benedek Dorottya
Heni_könyvespolca P>!
Jason Reynolds: Hosszú az út lefelé

Őszintén, még nem tudom hova tenni ezt a könyvet. Meglepődtem a szerkezetén, így egyhuzamban elolvastam…megdöbbentő, hogy mennyi érzelmet bele lehet írni egy ilyen rövid történetben. Alapból nem szoktam ilyen tipusú könyveket olvasni. Nem bántam meg, hogy elolvastam viszont nem lett egy kedvenc sem

deen>!
Jason Reynolds: Hosszú az út lefelé

Az ilyen könyvek miatt érdemes olvasni! Igazán megrendítő, tanulságos és elgondolkodtató történet. Mély nyomot hagy az emberben. Nagyon ötletes, hogy vers formában íródott, és bár néha nehéz volt így olvasni, mégis vitt tovább oldalról-oldalra. A főszereplő Will egy döntés előtt áll, amiről azt hiszi, hogy már meghozta, de egy bő egy perces liftezés a 7-emeletről a földszintig megmutatja neki, hogy van más lehetőség is. Rajta áll, hogy elfogadja és megérti a múlt eseményeit, meglátja benne a jövőjét és másképp dönt, vagy megy a szabályok övezte úton tovább. Megrendítő ezzel a hat emberrel találkozni, akik mind erőszakos halált haltak, akik mind betartották a szabályokat és ezzel egy ördögi körbe kerültek. Willnek ezt a döntést kell meghoznia: folytatja a kört és vállalja a jól látható következményeket vagy kilép belőle és továbblép.
„Jössz?”

Rituga P>!
Jason Reynolds: Hosszú az út lefelé

"A SZABÁLYOK

1. SÍRÁS

Tilos.
Nem számít, mi történik.
Tilos.

2.BESÚGÁS

Tilos.
Nem számít, mi történik.
Tilos.

3.BOSSZÚ
Ha egy szerettedet
megölik,

találd meg
a tettest

és
öld meg! "

Különös, verses formában megírt történet. Először kicsit furcsának találtam, de annyira beszippantott, hogy pár oldal után már észre sem vettem. Szomorú, nyomasztó könyv. spoiler Egy szuszra elolvastam, annyira tetszett.

4 hozzászólás
ap358 P>!
Jason Reynolds: Hosszú az út lefelé

Az ilyen könyvek miatt szeretek olvasni.
Szédületes és megrendítő volt.
Az egész könyv szabad versként íródott, így könnyen, gyorsan olvasható. Tematikáját tekintve a Karácsonyi énekhez tudnám hasonlítani, de sokkal komolyabb témát feszeget. Itt végig érezhető volt a dráma, a melankólia.
Will egyetlen egy liftezés alatt szembesül múltja szellemeivel, minden egyes szint, minden egyes megálló egy újabb utast rejt, aki egy korábban el nem mondott történetét osztja meg a fiúval. Willben lassan áll össze a kép, miközben határozottan ragaszkodik a tervéhez és a többiek által tanult szabályokhoz, szembesül saját érzéseivel is. Az emlékekből ismerhetjük meg őt magát is, az egész eddigi életét, és azt az utat, ami arra késztette, hogy fegyvert ragadjon és bosszút álljon a testvére gyilkosán.
A sorok számos érzelmet közvetítenek, mellbevágó, lesújtó szavakat ad az író egy kamasz szájába, de Will életét tekintve ez nem is annyira megdöbbentő.
A könyv a „bosszú bosszút szül” elvét próbálja megdönteni, megállítani egy soha véget nem érő folyamatot, ami asszonyokat, gyerekeket tesz tönkre. Megálljt akar parancsolni a fegyvert fogó kéznek, kirángatni a fiatalokat onnan, mielőtt még a földszintre érnének.
Erről a könyvről beszélni kell, oda kell adni a fiataloknak, még akkor is, ha nem a bandák világában élnek, mert a mondandó, a gyász feldolgozása, a harag leküzdése, a tettek következménye fontos téma.

Molymacska P>!
Jason Reynolds: Hosszú az út lefelé

Ez a könyv még akkor felkeltette az érdeklődésemet, amikor kiderült, hogy végig slamelve van elmesélve a történet. Ez már annyira érdekes, és egzotikus, hogy azt mondtam, meg kell vennem, és amint megjelent a könyvesboltban rávettem magam. És örülök neki, hogy így tettem.
A történet nagyjából arról szól, hogy egy nap Will testvérét megölik, így a fiúnak be kellene tartania a szabályokat: nincs sírás, nincs besúgás, állj bosszút. A történet nagyja egy liftben történik, ahol több szemszögből láthatjuk, mennyi értelme van a három szabálynak, és hogy az élet és az élni akarás sokszor a legfontosabb erény.
Nehéz volt olvasni, hiszen a különféle Willhez közelálló személyek történeteit hallhatjuk, és ezek a szemszögek megpróbálják teljes egészében bemutatni, hogy milyen egy bandaháború (vagy nem is háború, inkább csak viszály, területvédés?): Ez számunkra (magyarok vagy csak szimplán európaiak számára) egy más világ, egy más kultúra, amit megjelenít. Nagyon tetszett benne, ahogy nem csak a problémákat spoiler, de minden apróságot bemutat: a zenei stílust, az életmódot, a szabályokat (a szabályokon kívül). Közben pedig a fő történetszál valami sokkal egyetemesebb igazságot próbál átadni az emberi életről, a lét és életcél fontosságáról, és az emberségről.
Bár a könyvről olvastam előtte, hogy nagyjából mi fog várni, de ahogy elkezdtem olvasni, hamarosan észrevettem, hogy még a lélegzetemet is visszatartom, annyira sodor magával a versek láncolata. Torokszorító történet, ami minden érzelmet megmozgat az emberben: nem csak a rosszakat (a szomorúságot, a félelmet, a kínt, a fájdalmat), de a jókat is (gyermekkor szépsége, a baráti, testvéri kapcsolatok, boldogság érzése). Ezek az érzelmek pedig olvasás közben elöntik az embert. Egyszerűen annyira erős a kifejezésmód, hogy én nem tudtam visszatartani magamat, sírtam, mert átéreztem a főszereplő érzéseit, amivel meg kell küzdenie, és sírás közben faltam az oldalakat, mert tudni akartam, Will mit érez, és spoiler
A vers forma is sokat számított a könyvben: egyrészről az ismétlések, ciklicitások nagyon fontosak, hiszen irányítják a gondolatainkat (ahogyan Will gondolataiban is vissza-visszatérnek ugyanazok a fogalmak), miközben így röviden tényleg olyan, mintha egy fiú gondolataiban járnánk. Egy-egy vers egy-egy gondolatfoszlány, és gondolatfoszlányokból épül fel a történet spoiler. A témák, az emlékek is úgy, mint a gondolatok jönnek és mennek, hirtelen valami bedobódik, aztán visszatérünk a fő sémához. Mindenképpen érdekes ez a forma, ahogyan haladunk a gondolatok (versek) között. A nyelvezete egyszerű, szlenges, könnyen érthető, mégis nagyon erős, durva, kemény. Őszinte, de közben meztelen is a szöveg, ahogyan az olvasói is a szöveg hatására, hiszen a lélek legmélyében vájkálunk könyv segítségével.
Érdekes, hogy nagyon megdöbbentett az olvasás után, hogy a Vörös pöttyös kategóriába került. Egyrészt értem, hiszen egy tinédzser fiú problémáját dolgozza fel a kötet, másrészről nekem túl erős és kemény volt egy sima Vörös pöttyös könyvhöz képest.
Nagyon köszönöm a Könyvmolyképző kiadónak, hogy elhozta hozzánk ezt a könyvet. Különlegesség minden szempontból, és nagyon erős élmény volt, melyet kevés könyv tud elérni, de ez a könyv mégis betalált. Nagyon örülök, hogy a kiadó nyit az újdonságra, a nem mindennapira, a szokatlanra, és valamilyen szempontból az ilyen erős alkotásokra is. Reménykedek benne, hogy ez a nyitottság megmarad, és jövőre nem csak Jason Reynoldstól, de más hasonlóan zseniális szerzőtől olvashatunk magyarul köteteket.

AniTiger P>!
Jason Reynolds: Hosszú az út lefelé

Lehet, hogy nem fogtok szeretni, de számomra nem jött át a történet a slam poetry stílusa miatt. Nem nagyon találkoztam még ezzel a stílussal – Colleen Hoover: Slammed – Szívcsapás című művében már találkoztam pár rövidebb slammel –, de nekem ez így tömény volt.
Persze a sztorival nincs gond. Különlegesnek tartom (pláne ebben a formában elmondva), tele van elgondolkodtató és megrágható dolgokkal, a végét pedig egészen ütősnek éreztem. Néha tényleg a könnyeimet nyeldekeltem olvasás közben, máskor meg az élet igazságtalanságain morogtam.

Bővebben a blogon:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/10/jason-rey…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634576198 · Fordította: Benedek Dorottya
Lillsz>!
Jason Reynolds: Hosszú az út lefelé

"Barátnőm ajánlásából került hozzám a kötet, és elmondása alapján, ami igaznak bizonyult, 24 órán belül elolvastam. Innen is puszillak, köszönöm!

Willnek megölik a testvérét, így ő bosszút forral. Elhatározza, hogy megkeresi és végez az elkövetővel. De ki a gyilkos?
Shawntól, bátyjától megtanulta, hogy három szabály létezik. Az első, hogy tilos sírni, második, tilos besúgni és harmadik, hogy állj bosszút! Ezek alapján nem kertel, elhatározza, hogy véghez viszi tervét és mindenáron bosszút áll fivére haláláért. Vívódások, belső harcok dúlnak fejében: tényleg megteszi a lépést, amitől célkeresztbe kerülhet, amitől ő is elindulhat a lejtőn? A valóság próbálja észhez téríteni, vagy mindössze agya képzelete a liftben történő eseménysor? Jason Reynold könyvét tetézi, hogy verses formában fogalmazta meg, így története rövidebb, de talán még nagyobbat üt lírai alkotása, mintha csak egy epikus írás lenne. Pörgős, lendületes olvasmány, ami csak hajtja az olvasót az olvasásban. Vajon képes bosszút állni és emiatt örökre megbélyegezni magát? Jason Reynolds írásától többször libabőrös lettem. Zseniális gondolatsorok, bravúros zárással!

Egyértelműen öt az ötből! Aki szereti a rövid, de annál ütősebb, igaz történeteket, azoknak kötelező darab!" 5/5

Bővebben: https://lillszinbookland.blogspot.com/2020/08/jason-rey…

_justreadwithme_>!
Jason Reynolds: Hosszú az út lefelé

A többi értékelést elolvasva döbbentem rá, hogy ez a könyv mennyire zseniális kis olvasmány lett. Főleg így megírva! Minden tetszett benne: tetszett, hogy ennyire összezavart. Tetszett, hogy csak találgattam mi történt. Tetszett ez a fajta családi összetartás. Tetszett, hogy a vége ilyen függő lett.
“Jössz?”

off


Népszerű idézetek

shadowhunter1975 P>!

2. Anagramma
NEM LÁTSZIK = MINEK LÁTSZ

145. oldal (Könyvmolyképző, 2019)

Könyvmolyképző KU>!

A LIFT FORDULT

egyet körülöttem,
vagy én inogtam
meg benne.

Vagy mindkettő.
Felismertem.

Buck?

Hátra

tántorodtam.
Nem lehet.
Nem lehet.

Hát nem ez áll rajta?

kérdezte

felém fordulva.
Nem lehet.
Nem lehet.

De azt hittem…

hebegtem.

Azt hittem… Azt hittem…

Azt hitted, meghaltam,

mondta.

Frankón.
Frankón.

88-89. oldal

Rituga P>!

MEGTÖRÖLTEM AZ ARCOM

a kézfejemmel, az ujjperceim
végiggördültek a szememen,
hogy megállítsák a könnyeket,
mielőtt kicsordulnak.

217. oldal

Könyvmolyképző KU>!

OLYAN NEHÉZ KIMONDANI:

Shawn
halott.
Shawn
halott.
Shawn
halott.

Olyan furcsa kimondani.
Olyan szomorú.

De, gondolom,
nem meglepő,
ami talán
még furcsább,

és még szomorúbb.

16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: William Holloman
ap358 P>!

Mindig jobban szeretik azokat, akik már meghaltak.

51. oldal

Kapcsolódó szócikkek: William Holloman
pveronika>!

SÍRÁS FOJTOGATOTT,

mintha
valaki
beszorult volna az arcom alá,

apró öklök verték
szemem hátsó részét,
lábak rugdosták
a torkomat ott,
ahol az ember
nyelni szokott.

Maradj veszteg!, suttogtam neki.
Légy erős!, suttogtam magamnak.

Mert a sírás
szembemegy

A
Szabályokkal.

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: William Holloman
Virág_Blogger>!

NEVETÉST HALLOTTAM,

mintha a víz alá sodortak volna
pajkos hullámok,
rázúdulva a fejemre,
nevetve, nevetve,
míg egyre lejjebb süllyedek.

Hogy mondod meg a víznek,
hogy nincs semmi vicces
a fulladásban?

163. oldal

Virág_Blogger>!

A SZOMORÚSÁGOT

olyan nehéz
elmagyarázni.

Képzeld el,
hogy felébredsz,
és valaki,
egy idegen

leszíjazott,
és egy fogót nyom
a szádba, megragadja a fogadat,

az egyik hátsót,
az egyik nagyot,
fontosat

és kitépi.

Képzeld el a lüktetést
a fejedben,
a doboló hangot
a füledben,
a szivárgó vért.

De a legrosszabb,
a legszörnyűbb

az, ahogy a nyelved
folyton becsusszan
az új üres helyre,

ahol tudod,

egy fognak kéne lennie,

de már nincs.

14-15. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szomorúság · William Holloman
pveronika>!

RANDOM GONDOLAT 2

Mindig,
mindig,
mindig

légy szkeptikus azzal,
aki kérdésre
kérdéssel válaszol.

Általában,
általában,
általában

csapda.

176. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny
Kelly Oram: Cinder és Ella
Amy Harmon: Arctalan szerelem
Gayle Forman: Hová tűntél?
Julie Buxbaum: Három dolgot mondj
Ali Benjamin: Suzy és a medúzák
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Jessica Park: Flat-Out Celeste – Celeste bolondulásig
Sarah Dessen: Tökéletes
John Green: Csillagainkban a hiba