Vörös ​veréb (Vörös veréb 1.) 242 csillagozás

Jason Matthews: Vörös veréb Jason Matthews: Vörös veréb

A ​nagyszabású kémregény, amiből Jennifer Lawrence főszereplésével forgattak filmet Budapesten

A Vlagyimir Putyin vezette Oroszországban az orosz hírszerzés tisztje, Dominyika Jegorova keservesen próbálja kiismerni és túlélni a posztszovjet hírszerzés veszedelmes dzsungelét. Épp csak kikerült a Verébiskoláról – ahol hírszerzési célokat szolgáló csábításra képezik ki a hallgatókat –, és egyből Nathaniel Nash CIA-tisztre állítják rá. Ő a kapcsolattartója az amerikaiak egyik legértékesebb kémének, akit valaha sikerült beépíteniük az oroszok közé.

A lélegzetelállító sebességgel pörgő cselekmény Oroszországból indulva Finnországon, Görögországon és Olaszországon keresztül az Egyesült Államokba vezet minket. Jegorova és Nash halálos össztűzben találják magukat, amely már nem csak az ő életüket, hanem másokét is veszélybe sodorja. Titkos hűségeskük köttetnek és szegődnek meg, miközben minden hírszerző ügynökség veszélybe kerül Moszkvától egészen… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
434 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634194644 · Fordította: Fazekas László
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634194644 · Fordította: Fazekas László
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
448 oldal · ISBN: 9789634192701 · Fordította: Fazekas László

1 további kiadás


Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Dominyika Jegorova · Marty Gable · Nate Nash · Sztálin


Kedvencelte 23

Most olvassa 37

Várólistára tette 288

Kívánságlistára tette 224

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
sarahangel
Jason Matthews: Vörös veréb

Dominyika Jegorova egy ismert orosz balett táncos, akinek a karrierje derékba tör egy spoiler baleset miatt.

Ekkor jön képbe a nagybácsi, Ványa, aki az SZVR-nek (Külső Hírszerző Szolgálat) az egyik feje. Beszervezi Dominyikát titkos ügynöknek, és elküldi az ún. Verébiskolába, ahol arra képzik ki a leendő ügynököket, hogy hogyan csábítsák el sikeresen a becserkészett áldozatokat a célért cserébe, azaz hogyan tudjanak minél több infót kiszedni belőlük.

Dominyikában meglátják a lehetőséget, ezért mindjárt a ’pályafutása’ elején egy elég jelentős megbízatást kap. Be kell cserkésznie Nate Nash amerikai CIA-ügynököt, akiről annyit tudnak biztosan, hogy egy oroszt futtat, aki az amerikaiaknak kémkedik. Ennek az orosz téglának a nevét szeretné nagyon megtudni Ványa bácsi.

Nate is rájön, hogy spoiler.

Az ügy közben váratlan fordulatot vesz. Dominyikának ugyanis elege lesz abból, ahogy spoiler.

Ez nem romantikus történet, de azért egy kis romantika is van a történet elenyésző hányadában spoiler.

Közben az is kiderül, hogy spoiler, így indulhat a hajsza az ő felderítése után is.
***
Nem tudom, mennyire hiteles a könyv, de valószínű az lehet, mivel Jason Matthews CIA-ügynök tollából származik. Nincs összehasonlítási alapom, nekem tetszett. Megtudtam, hogy létezik az ún. ’kémpor’, a metka, és a ’kanári-csapda’ kifejezést is most hallottam először.

Sokszereplős történet, amiben maga Putyin elnök is szerepel, néha kapkodtam a fejemet. Oda kell figyelni a részletekre, ezért nem is haladtam vele túl gyorsan, na meg nem az a műfaj, amit általában olvasni szoktam, de nem bántam meg, hogy belevágtam.

Érdekes és ötletes megoldás volt egy kémtörténetben, hogy minden fejezet végén volt egy recept az adott fejezetben olvasható ételről. Az evés ugyanis központi szerepet kap a történetben.

Nekem Nate lett a legszimpatikusabb szereplő (akárcsak a filmben), az amerikai CIA-ügynök, meg Márvány spoiler. Leszögezném, a szimpátiának semmi köze ahhoz, hogy amerikai vagy orosz volt az illető, kém, ügynök vagy tégla, ez nem befolyásolt. Ezzel szemben úgy érzem, a könyv inkább az amerikaiak felé húz, biztos nem véletlenül, ha az író származását nézzük.

Dominyikát sokáig nem tudtam hova tenni, nehéz volt megemészteni, hogy ’elvégezte’ a Verébiskolát. De a könyv végére jobban képbe kerültek a szándékai, nagyon tetszett, ahogy spoiler.

Márványt spoiler. Hozzá kell tennem, a film teljesen más befejezést kapott ebből a szempontból, azt valahogy igazságosabbnak éreztem, de ez meg valósághűbb lehet.

És amit még muszáj megjegyezni: a filmben és a könyvnél is ugyanazt éreztem, majdnem végig olyan érzésem volt, mintha a 60-as, 70-es években játszódna a történet, pedig tudom, hogy nem, hanem napjainkban. ;)

4 hozzászólás
>!
mate55 
Jason Matthews: Vörös veréb

Matthews egyszerre mázlista és tehetséges. Ügyesen megírt egy amerikai és egy orosz hírszerző köré épülő, sok szálon futó, izgalmas regényt, akinek persze titkosszolgálati múltja is segített a könyv magírásában. Aprólékosan a valós módszerek bemutatásával nyerhetünk bepillantást a nemzetközi hírszerzés működésébe. Fő erénye az intelligensen elmesélt kalandos, de véresen komoly történet, amelyben kíméletlen, realista képet fest a kémek piszkos játszmáiról, mely nem hagyatkozik sablonokra, és maximálisan kiaknázza a benne rejlő lehetőségeket. Kézzelfogható hitelességgel vázolja és mélyíti a szemünk elé az emberi elmére-lélekre gyakorolt negatív hatását, befolyását éppúgy, mint a velejáró légkört és érzelemvilágot. És bármennyire is próbál belekötni az egészséges rosszindulattal megáldott kritikus a könyvbe, nemigen tud. Hiszen teljesen nyilvánvaló, hogy amerikai szerzővel, könyvvel van dolgunk. A karakterek erkölcsi hovatartozása már az első oldalak után világos; szimpátiaérzésünknek nem kell sokáig keresgélnie. Annak ellenére, hogy a könyv végkimenetele végig evidens, izgalmas és érdekfeszítő könyv. Az idő múlását és a hajtóvadászat zsákutcáit hitelesen ábrázolja, de a tempó mégsem lankad egy percre se, olyan nyugtalanul zakatol végig, mint hősnőjének az agya. Naivitás lenne azt állítani, hogy amit olvasunk, az maga a kendőzetlen valóság. Mert a kémek attól kémek, hogy ténykedésük jobbára titokban marad, de az adja a történet varázsát, hogy a valóság illúzióját keltik. Számomra a hidegháborús történeteknek ma is megvan az értéke. Mindössze egy remek író kell hozzá.
spoiler

1 hozzászólás
>!
robinson P
Jason Matthews: Vörös veréb

Ha meg nem is újítja a műfajt, de felnő hozzájuk, remekül tiszteleg a nagy elődök előtt. Nem véletlen került filmre. A receptek nagyon tutik, eredeti ötlet lezárásnak a fejezetek végén.
https://gaboolvas.blogspot.hu/2018/01/voros-vereb.html

>!
Kovaxka P
Jason Matthews: Vörös veréb

Azonnal berántott, pedig nem vagyok a műfaj ismerője, rajongója. Öt csillagról indult, 20 fejezeten át meg is maradt a lelkesedésem, aztán kezdett kevésbé letehetetlen lenni, és a végével sem vagyok elégedett. Bár tetszett ez a pontos, szakszerű, tárgyilagos, sok háttértörténetet felvezető stílus, néhol azért a hátrányára vált: döcögőssé, túlmagyarázottá tette. Mivel Glukhovsky Moszkvájából jöttem, nem lepett meg, hogy az oroszok gátlástalan, korrupt, vén kéjencek, de azért az amerikaiak lehettek volna kicsit kevésbé tökéletesek. Kedveltem benne a gourmand ügynököket és a recepteket, de nem lett olyan ikonikus, hogy „a klubban egyszer ezt elmeséljem”. Dominyika kissé idealizált, Nate halvány, de sok szereplő rendben van. Szórakoztató olvasmány, ígéretes kezdet, folytatni is fogom, minden bizonnyal.

4 hozzászólás
>!
gabiica P
Jason Matthews: Vörös veréb

Sokáig halogattam a könyv olvasását, amit most utólag már bánok. Számomra nagyon lebilincselő, izgalmas és fordulatos könyv volt, teljes mértékben lekötötte a figyelmemet.

Tetszett, hogy több szálon futó cselekményen keresztül ismerhetjük meg az orosz és az amerikai kémek világát, működését. Nekem nagyon is valósághűnek tűnt, szerintem nagyon jól megírt, alapos történet.

Olykor durva – jó, elvégre a valóság sem leányálom –, de mégis hiteles, szövevényes, csavaros, mozgalmas kötet. Engem megnyert, ez volt az első igazi kémregényem, de biztosan nem az utolsó. Ezek után biztosan hamarabb sort kerítek a folytatásra!

>!
Dorina_S 
Jason Matthews: Vörös veréb

Nagyon régóta „szemeztem” már ezzel a regénnyel, de végül mindig háttérbe szorult, pedig kifejezetten érdekel a mai, XXI. század kémvilága. Nem mehetünk el amelett, hogy leginkább ugyanúgy, mint a hidegháború idején szintén az USA és Oroszország között zajlik ez leginkább most is. Szóval nem is tudom miért halogattam én eddig, de a belőle készült film előzetese tette fel azt a bizonyos pontot arra a bizonyos „i”-re miszerint ezt nekem olvasnom kell. És azt kell mondjam, most már körmöt rágva várom a filmet is. Azért azt hozzá kell tenni, hogy ez az amerikai szemszög, egy volt CIA ügynök szemszöge. Néhol enyhén felhúztam a szemöldökömet, nem azért mert annyira pártolnám az oroszokat, csak hát ebben a harcban egyik kutya másik eb. Nincs jobb vagy kedvesebb titkosszolgálat vagy kémelhárítás…mindkettőnek megvannak a maga sötét foltjai és módszerei. Nyilván azért az oroszoké a keményebb, és úgymond durvább, vagy erőszakosabb. Ahogy képesek lefolytatni egy átvilágítási vizsgálatot a saját ügynökük ellen…azért az hagy némi kivetnivalót maga után..bár hogy ez valóban …ténylegesen így van azért arra nem vennék mérget. De ugyanakkor azt sem mondom hogy nem.

Ez a regény tökéletesen illik napjaink politikai világába, megmutatja a két nagyhatalom harcát, amely ugyanúgy folyik, mint akár 30 évvel ezelőtt. Makulátlanul muatta be a jelenlegi geopolitikai helyzetet, vagy a volt szocialista tagköztársaságok viszonyát jelenleg Oroszországhoz, immár NATO-tagként.

A történet középpontjában Dominyika Jegorova áll, aki egy különös képességgel megáldott hihetetlenül tehetséges balettművész. Azonban pillanatok alatt törik ketté a karrierje és a magánélete. Ezt követően nem marad más választás, mint a kémelhárítás, a KGB modernkori intézménye az SZVR szervezetébe való belépés. Elvégez minden, enyhén szólva – főleg női mivoltát tekintve- undorító, de szükségszerű iskolát, hogy szolgálhassa hazáját, és megvédje annak érdekeit. Azonban, mint ahogy napjainkban azért még jelenlévő nemi diszkrimináció hatására nem mindig tudja megfelelően végezni munkáját. És hát mivel nő, mi sem lenne egyszerűbb, mint őt ráállítani egy olyan ügyre, amely a legveszélyesebb árulót derítené fel az orosz rendszer vérkeringésében. De ehhez azért lesz egy két szava az amerikaiaknak, és Nate Nash CIA ügynöknek. Nem a hagyományos viszony alakul ki közöttük, és a sok akció, izgalom és fordulat árán úgy futnak össze, szét a szálak, hogy az olvasó csak kapkodja a fejét. Spekulációk, akciótervek, gyilkosságok….minden, ami egy jó kémregényhez kell.

Dominyika egy hihetetlenül erős nő. Eléri azt, amit előtt egy nő sem, ugyanakkor átlátja ő is a rendszere hibáit, és máshogy is fog gondolkodni, bár ehhez hozzájárul Nate is. Utóbbi a tipikus amerikai. Közvetlen, és talán ezzel vonzza magához a lányt, ezzel töri át a páncélját. Ugyanakkor Nate sem az aki minden megkapott amikor azt ő akarta. Megdolgozott a pozíciójáért, és a lelkiismerete páratlan. Ezért szerettem meg. Az utolsó jelenetekben pedig a szívem szakadt meg érte.

Viszont alakulnak itt romantikus szálak is a sok titok és hazugság hálójában. Dominyika és Nate közötti viszony szépen lassan fejlődik, de annyira imádtam olvasni az ő részüket.

A főszereplőket leszámítva zseniális és páratlan mellékszereplők ugyanúgy viszik a hátukon a regényt, mint főhőseink. Nem tudok választani közülük, hogy melyik volt a legkidolgozottabb vagy legösszetettebb.

A vége eléggé kiszámítható volt egyrészről, másrészről viszont leesett az állam.

A könyvet elolvasva Jennifer Lawrence tökéletes választás volt Dominyika szerepére. Kíváncsian várom, hogy kedvencem, hogyan adja vissza Jegorova karakterét.

>!
Trudiz 
Jason Matthews: Vörös veréb

Kivételes eset esett meg velem: a filmet előbb láttam, mint olvastam volna a történetet. Ez pont fordítva szokott lenni, valahogy úgy sokkal mérvadóbb, hogy miképp tudja visszaadni a rendező az eseményszálat, helyszíneket, érzéseket. Most sikeres volt, úgy érzem. Hitelesen tudta adni a film is ezt a szövevényes, mozgalmas eseményfolyamot. Meglepett a főszereplő auralátása, és nagyon egyedi, de elkápráztató ötlet volt a „nemzetközi” receptek tálalása. Jöhet a folytatás.

>!
cintiatekla P
Jason Matthews: Vörös veréb

Nagyon tetszett, hogy a cselekmény folyamatosan pörgött, és egy-két lassítás volt csak maximum a szövegben, de unalmas oldalakkal nem vesződött Matthews, helyette egy olyan könyvet írt, amit én személy szerint alig tudtam letenni. Minden és mindenki folyamatos mozgásban volt, és egy-két fordulatot leszámítva teljesen kiszámíthatatlan volt a történet – pont úgy, ahogyan az oroszokat elképzeljük, vagy ahogyan az amerikaiakat igyekezett nem beállítani Matthews, habár olyan érzésem volt, hogy azért ők sem olyan szentek, mint amit a könyv próbált helyenként sugallni.

Ez a folyamatos cselekmény pedig szerintem bravúrosan zárult, az utolsó fejezet gyakorlatilag feltette a pontot az i-re, Dominyika fejére pedig a képzeletbeli koronát a változásával kapcsolatban.

Bővebben: http://www.teklakonyvei.hu/2018/03/jason-matthews-voros…

>!
Könyvmolyok_Világa
Jason Matthews: Vörös veréb

Ez volt az első kémregényem.Nagggyon jó volt. Nem is értem eddig miért ódzkodtam az ilyen jellegű könyvek olvasásától. Eztán nem fogok. Aki szereti az izgalmakat, azt, hogy minden oldalon számtalan dolog történik, szeretne bepillantást nyerni a politikába, azon belül is a kémkedés művészetébe ,az mindenképpen olvassa el Jason Matthews első regényét. Nagyon hiteles, mivel az író maga is ebben a körben mozgott, élt feleségével együtt évtizedeken keresztül. Így a könyvben olvasható kalandok valós élményeken alapulnak. Olyan is az egész, mintha filmet néznénk. Nagyon izgalmas, nincs egy unalmas fejezet benne. Annyira tömény, hogy bár olvastam volna folyamatosan, le kellett tennem időnként átgondolni azt a sok mindent, ami olvastam és átéltem. Illetve a szereplők, de általuk én is. Mert én is ott voltam Dominyikával. Ő a főszereplőnk. Orosz . Nagyon tehetséges baletttáncosnő. Volt. Mert egy irigy társa miatt megsérült a lába és így búcsút kellett intenie táncos karrierjének. Pedig igazán tehetséges volt, nagy jövő állt előtte. És akkor a nagybátyja felkeresi a lányt és szivességet kér tőle orosz módra- azaz gyakorlatilag megzsarolja. Egy ismert üzletembert kell elszórakoztatnia. Nos a lány nagyon nagyon szép és okos. Így könnyen megy a dolog.Az este azonban szörnyű véget ért. Sokkolja , elborzasztja a lányt és meg is pecsételi annak jövőjét. / nem , nem erőszakolja meg a pasi. egészen másra számítsatok /. Oroszországban vagyunk, a módszerek is oroszok. Dominyika bekerül az SzVR központjába. /orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat/. Kém lesz belőle. Kiképzéseken vesz részt, olyanokon is amilyeneken a legkevésbé sem szeretne részt venni, de nem hátrálhat meg, mert még mindig anyjával , annak életkörülményeinen megromlásával zsarolják. Dominyikát mindenki eszköznek használja. Tulajdonképpen senkit nem érdekel , mint ember, csak , mint eszköz számít.Mert mint eszköz, kiváló. Ráállítják egy CIA-s ügynök megfigyelésére, aki titokban egy orosz kémet futtat. A lánynak ki kell derítenie ki az a magas rangú orosz, aki az amerikaiaknak több mint tíz éve titkokat ad át. Így állítják rá Nash ügynökre. „Véletlenül ” megismerkednek. És innentől még izgibb az egész. És megdöbbentő is , hogy mik zajlanak körülöttünk úgy, hogy arról nekünk hétköznapi embereknek fogalma sincs.Hogyan dolgoznak a titkosszolgálatok. Mennyire különbözik kelet és nyugat ebben is, bár a végén rájövünk, hogy vannak, amiben nagyon hasonlítanak. Csavaros a történet nem csak egy szálon, hanem többön fut.Sok mindent nem szeretnék leírni, mert ha elkezdeném valahol, az annyi mindenhez kapcsolódik, hogy sok minden előre kiderülne. A lényeg, hogy a szereplőink nem egyszerű emberek.Mindannyian élvezik amit csinálnak legyen az kém, gyilkos, szenátor, Mindannyian profik abban amit csinálnak . És mindannyian előbb vagy utóbb , de hibáznak. Mindkét oldalon vannak szimpatikus szereplők, bár a nyugati oldaliak között többen vannak. Kegyetlenségben embertelenségben viszont az oroszok verhetetlenek. Olyan módszerekről olvashatunk amiről a hétköznapi életben nem hallunk. Nagyon jó! Tényleg !! Szerelem is van egy kevés, de nem nyálas és nem sok. Pont annyi, amennyi még belefér. De ennek a könyvnek nem is ez kell , hogy legyen a lényege. Szerintem. Tehát olvassa el mindenki aki szereti a kémstorykat. Nem fog csalódni. Szeretném ezúton is megköszönni nagyon az Agave Kiadónak ,hogy ismét egy remek könyvvel ismerkedhettem meg, illetve ösztönözhetlek Benneteket, hogy olvassátok el!!!! ja ! és megfilmesítik, tehát hamarosan a moziban is megnézhetjük. Bízom benne, nem rontják el , mert a könyv remek !!

>!
hcs23
Jason Matthews: Vörös veréb

Furcsa, h a kémregényekkel kapcsolatban rögtön le Carré neve ugrik be, holott egyetlen könyvét sem olvastam még, de úgy összességében sem vagyok túlságosan kikupálódva ebben a műfajban. A kémekkel kapcsolatban egyébként két dolog szokott az eszembe jutni: 1) az, h gőzöm sincs, eszik-e vagy isszák a kémeket, és 2) az a bugyuta hollywoodi tükör, ami ezt az egész világot kifigurázza az idióta vígjátékokkal (Én, a kém és társai). Szóval, ha komolyabbra fordul a téma, ott eléggé szűz vagyok, ami olyan szempontból jó lehet, h egy-egy remekül eltalált megoldás – és titkosszolgálati praktika – a totális újdonság erejével hat (azért kíváncsi lennék, h jó pár ilyen regény után mennyire ismeri ki magát az ember a módszereket illetően), és könnyen elvarázsol, ami itt meg is történt, mondjuk a regény második felében, amikor a felvázolt szitu egészen kiváló fordulatokat hozott. Őszintén szólva az elején nem gondoltam, h ennyire felpörögnek a dolgok, lassan, borzasztóan lassan, és komótosan kezd, unalmas, felesleges részletekkel a középpontban. Az összkép ennek ellenére pozitív, Matthews hitelesen és néhol igen valóságosan ábrázolja az USA és a Szovjetúnió közötti kémjátszmát, már amennyire egy laikus, mondjuk én, aki még katona sem volt, meg tudja ítélni. Putyin megjelenése azért engem kicsit megzavart, valahogy nem ideillőnek éreztem, semmi problémát nem láttam volna abban, ha az elnök személye is kitalált. Illetve amit már más is említett: ha az amerikaiak nem lennének ennyire tökéletesek, az nagyon jó lenne. Nem tudom az ilyen titkosszolgálati adok-kapokban van-e egyáltalán „jó” és „rossz”, itt mindenkinek inkább saját maga felé húz a keze, de ha még ez is úgy lett volna megírva, h az olvasó dönthet, azt hiszem az lett volna az igazi bravúr.
Ehelyett Matthews egészen különös módját választotta annak, h még jobban feldobja a regényt: minden fejezet végén kaptunk egy összecsapott, erőltetett és igazából semmilyen funkciót sem betöltő receptet, ami még csak nem is mindig az orosz konyha remekeiből került ki. Mondjátok, h ezt a többi részre elhagyta.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
robinson P

Gondorf asztalán egy falapra erősített kézigránát-utánzat díszelgett. Alatta réztáblán a következő felirat: PANASZIRODA. A GYORSABB ÜGYINTÉZÉS ÉRDEKÉBEN HÚZZA KI A BIZTOSÍTÓSZEGET!

>!
robinson P

– Oroszok. Csak egy kicsivel utálják kevésbé a külföldieket, mint önmagukat, és mind született konspirátor.

>!
robinson P

– Van ember, van probléma. Nincs ember, nincs probléma – mondta, s ettől az ezredes testén jéghideg villám cikázott keresztül. Ő is pontosan ismerte Sztálin elvtárs kedvenc aforizmáját.

Kapcsolódó szócikkek: Sztálin
>!
robinson P

– Ezek a hülye skandinávok nem tudnak tisztességes indiai ételt főzni – mondta tele szájjal. – Rénszarvas és áfonya tejfölös mártásban, krumplival – eddig terjed a tudományuk.

>!
robinson P

De aki egy kígyófarmon dolgozik, azt előbb-utóbb megmarják a kígyók, hacsak nem vigyáz nagyon magára.

>!
robinson P

– Nem rossz, mi? – kérdezte tele szájjal, majd a sörösüveget a szájához emelve egy hajtásra kiitta a felét. Állkapcsával megragadta az ételt – egy gazella csúszott le a krokodil torkán.

>!
sarahangel

– Azt akarom, hogy megszegd a szabályaidat… velem… nem az ügynököddel, hanem velem – mondta Dominyika.

Kapcsolódó szócikkek: Dominyika Jegorova · Nate Nash
>!
Dorina_S

Az oroszok szerit jövőbeni sikerekről beszélni balszerencsét hoz.

212. oldal

>!
sarahangel

De azt akarom, hogy biztonságban légy; semmi sem fontosabb ennél. Egyedül te számítasz, legalábbis nekem.

Kapcsolódó szócikkek: Dominyika Jegorova · Nate Nash

A sorozat következő kötete

Vörös veréb sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephenie Meyer: A Vegyész
Stieg Larsson: A kártyavár összedől
Tom Clancy – Mark Greaney: Veszélyzóna
Daniel Silva: A másik nő
Tom Clancy: A kokain akció
Vince Flynn – Kyle Mills: A túlélő
Stephen King: Mr. Mercedes
Ian Fleming: James Bond – Csak kétszer élsz
Robert Ludlum: A Fantom
Julie Garwood: Szívtipró