Vörös ​veréb (Vörös veréb 1.) 40 csillagozás

Jason Matthews: Vörös veréb Jason Matthews: Vörös veréb

A ​nagyszabású kémregény, amiből Jennifer Lawrence főszereplésével forgattak filmet Budapesten

A Vlagyimir Putyin vezette Oroszországban az orosz hírszerzés tisztje, Dominyika Jegorova keservesen próbálja kiismerni és túlélni a posztszovjet hírszerzés veszedelmes dzsungelét. Épp csak kikerült a Verébiskoláról – ahol hírszerzési célokat szolgáló csábításra képezik ki a hallgatókat –, és egyből Nathaniel Nash CIA-tisztre állítják rá. Ő a kapcsolattartója az amerikaiak egyik legértékesebb kémének, akit valaha sikerült beépíteniük az oroszok közé.

A lélegzetelállító sebességgel pörgő cselekmény Oroszországból indulva Finnországon, Görögországon és Olaszországon keresztül az Egyesült Államokba vezet minket. Jegorova és Nash halálos össztűzben találják magukat, amely már nem csak az ő életüket, hanem másokét is veszélybe sodorja. Titkos hűségeskük köttetnek és szegődnek meg, miközben minden hírszerző ügynökség veszélybe kerül Moszkvától egészen… (tovább)

Eredeti mű: Jason Matthews: Red Sparrow

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634194644 · Fordította: Fazekas László
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
448 oldal · ISBN: 9789634192701 · Fordította: Fazekas László
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634192695 · Fordította: Fazekas László

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Sztálin


Kedvencelte 4

Most olvassa 23

Várólistára tette 119

Kívánságlistára tette 107

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
mate55 
Jason Matthews: Vörös veréb

Matthews egyszerre mázlista és tehetséges. Ügyesen megírt egy amerikai és egy orosz hírszerző köré épülő, sok szálon futó, izgalmas regényt, akinek persze titkosszolgálati múltja is segített a könyv magírásában. Aprólékosan a valós módszerek bemutatásával nyerhetünk bepillantást a nemzetközi hírszerzés működésébe. Fő erénye az intelligensen elmesélt kalandos, de véresen komoly történet, amelyben kíméletlen, realista képet fest a kémek piszkos játszmáiról, mely nem hagyatkozik sablonokra, és maximálisan kiaknázza a benne rejlő lehetőségeket. Kézzelfogható hitelességgel vázolja és mélyíti a szemünk elé az emberi elmére-lélekre gyakorolt negatív hatását, befolyását éppúgy, mint a velejáró légkört és érzelemvilágot. És bármennyire is próbál belekötni az egészséges rosszindulattal megáldott kritikus a könyvbe, nemigen tud. Hiszen teljesen nyilvánvaló, hogy amerikai szerzővel, könyvvel van dolgunk. A karakterek erkölcsi hovatartozása már az első oldalak után világos; szimpátiaérzésünknek nem kell sokáig keresgélnie. Annak ellenére, hogy a könyv végkimenetele végig evidens, izgalmas és érdekfeszítő könyv. Az idő múlását és a hajtóvadászat zsákutcáit hitelesen ábrázolja, de a tempó mégsem lankad egy percre se, olyan nyugtalanul zakatol végig, mint hősnőjének az agya. Naivitás lenne azt állítani, hogy amit olvasunk, az maga a kendőzetlen valóság. Mert a kémek attól kémek, hogy ténykedésük jobbára titokban marad, de az adja a történet varázsát, hogy a valóság illúzióját keltik. Számomra a hidegháborús történeteknek ma is megvan az értéke. Mindössze egy remek író kell hozzá.
spoiler

1 hozzászólás
>!
robinson MP
Jason Matthews: Vörös veréb

Ha meg nem is újítja a műfajt, de felnő hozzájuk, remekül tiszteleg a nagy elődök előtt. Nem véletlen került filmre. A receptek nagyon tutik, eredeti ötlet lezárásnak a fejezetek végén.
https://gaboolvas.blogspot.hu/2018/01/voros-vereb.html

>!
Dorina_S
Jason Matthews: Vörös veréb

Nagyon régóta „szemeztem” már ezzel a regénnyel, de végül mindig háttérbe szorult, pedig kifejezetten érdekel a mai, XXI. század kémvilága. Nem mehetünk el amelett, hogy leginkább ugyanúgy, mint a hidegháború idején szintén az USA és Oroszország között zajlik ez leginkább most is. Szóval nem is tudom miért halogattam én eddig, de a belőle készült film előzetese tette fel azt a bizonyos pontot arra a bizonyos „i”-re miszerint ezt nekem olvasnom kell. És azt kell mondjam, most már körmöt rágva várom a filmet is. Azért azt hozzá kell tenni, hogy ez az amerikai szemszög, egy volt CIA ügynök szemszöge. Néhol enyhén felhúztam a szemöldökömet, nem azért mert annyira pártolnám az oroszokat, csak hát ebben a harcban egyik kutya másik eb. Nincs jobb vagy kedvesebb titkosszolgálat vagy kémelhárítás…mindkettőnek megvannak a maga sötét foltjai és módszerei. Nyilván azért az oroszoké a keményebb, és úgymond durvább, vagy erőszakosabb. Ahogy képesek lefolytatni egy átvilágítási vizsgálatot a saját ügynökük ellen…azért az hagy némi kivetnivalót maga után..bár hogy ez valóban …ténylegesen így van azért arra nem vennék mérget. De ugyanakkor azt sem mondom hogy nem.

Ez a regény tökéletesen illik napjaink politikai világába, megmutatja a két nagyhatalom harcát, amely ugyanúgy folyik, mint akár 30 évvel ezelőtt. Makulátlanul muatta be a jelenlegi geopolitikai helyzetet, vagy a volt szocialista tagköztársaságok viszonyát jelenleg Oroszországhoz, immár NATO-tagként.

A történet középpontjában Dominyika Jegorova áll, aki egy különös képességgel megáldott hihetetlenül tehetséges balettművész. Azonban pillanatok alatt törik ketté a karrierje és a magánélete. Ezt követően nem marad más választás, mint a kémelhárítás, a KGB modernkori intézménye az SZVR szervezetébe való belépés. Elvégez minden, enyhén szólva – főleg női mivoltát tekintve- undorító, de szükségszerű iskolát, hogy szolgálhassa hazáját, és megvédje annak érdekeit. Azonban, mint ahogy napjainkban azért még jelenlévő nemi diszkrimináció hatására nem mindig tudja megfelelően végezni munkáját. És hát mivel nő, mi sem lenne egyszerűbb, mint őt ráállítani egy olyan ügyre, amely a legveszélyesebb árulót derítené fel az orosz rendszer vérkeringésében. De ehhez azért lesz egy két szava az amerikaiaknak, és Nate Nash CIA ügynöknek. Nem a hagyományos viszony alakul ki közöttük, és a sok akció, izgalom és fordulat árán úgy futnak össze, szét a szálak, hogy az olvasó csak kapkodja a fejét. Spekulációk, akciótervek, gyilkosságok….minden, ami egy jó kémregényhez kell.

Dominyika egy hihetetlenül erős nő. Eléri azt, amit előtt egy nő sem, ugyanakkor átlátja ő is a rendszere hibáit, és máshogy is fog gondolkodni, bár ehhez hozzájárul Nate is. Utóbbi a tipikus amerikai. Közvetlen, és talán ezzel vonzza magához a lányt, ezzel töri át a páncélját. Ugyanakkor Nate sem az aki minden megkapott amikor azt ő akarta. Megdolgozott a pozíciójáért, és a lelkiismerete páratlan. Ezért szerettem meg. Az utolsó jelenetekben pedig a szívem szakadt meg érte.

Viszont alakulnak itt romantikus szálak is a sok titok és hazugság hálójában. Dominyika és Nate közötti viszony szépen lassan fejlődik, de annyira imádtam olvasni az ő részüket.

A főszereplőket leszámítva zseniális és páratlan mellékszereplők ugyanúgy viszik a hátukon a regényt, mint főhőseink. Nem tudok választani közülük, hogy melyik volt a legkidolgozottabb vagy legösszetettebb.

A vége eléggé kiszámítható volt egyrészről, másrészről viszont leesett az állam.

A könyvet elolvasva Jennifer Lawrence tökéletes választás volt Dominyika szerepére. Kíváncsian várom, hogy kedvencem, hogyan adja vissza Jegorova karakterét.

>!
Könyvmolyok_Világa
Jason Matthews: Vörös veréb

Ez volt az első kémregényem.Nagggyon jó volt. Nem is értem eddig miért ódzkodtam az ilyen jellegű könyvek olvasásától. Eztán nem fogok. Aki szereti az izgalmakat, azt, hogy minden oldalon számtalan dolog történik, szeretne bepillantást nyerni a politikába, azon belül is a kémkedés művészetébe ,az mindenképpen olvassa el Jason Matthews első regényét. Nagyon hiteles, mivel az író maga is ebben a körben mozgott, élt feleségével együtt évtizedeken keresztül. Így a könyvben olvasható kalandok valós élményeken alapulnak. Olyan is az egész, mintha filmet néznénk. Nagyon izgalmas, nincs egy unalmas fejezet benne. Annyira tömény, hogy bár olvastam volna folyamatosan, le kellett tennem időnként átgondolni azt a sok mindent, ami olvastam és átéltem. Illetve a szereplők, de általuk én is. Mert én is ott voltam Dominyikával. Ő a főszereplőnk. Orosz . Nagyon tehetséges baletttáncosnő. Volt. Mert egy irigy társa miatt megsérült a lába és így búcsút kellett intenie táncos karrierjének. Pedig igazán tehetséges volt, nagy jövő állt előtte. És akkor a nagybátyja felkeresi a lányt és szivességet kér tőle orosz módra- azaz gyakorlatilag megzsarolja. Egy ismert üzletembert kell elszórakoztatnia. Nos a lány nagyon nagyon szép és okos. Így könnyen megy a dolog.Az este azonban szörnyű véget ért. Sokkolja , elborzasztja a lányt és meg is pecsételi annak jövőjét. / nem , nem erőszakolja meg a pasi. egészen másra számítsatok /. Oroszországban vagyunk, a módszerek is oroszok. Dominyika bekerül az SzVR központjába. /orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat/. Kém lesz belőle. Kiképzéseken vesz részt, olyanokon is amilyeneken a legkevésbé sem szeretne részt venni, de nem hátrálhat meg, mert még mindig anyjával , annak életkörülményeinen megromlásával zsarolják. Dominyikát mindenki eszköznek használja. Tulajdonképpen senkit nem érdekel , mint ember, csak , mint eszköz számít.Mert mint eszköz, kiváló. Ráállítják egy CIA-s ügynök megfigyelésére, aki titokban egy orosz kémet futtat. A lánynak ki kell derítenie ki az a magas rangú orosz, aki az amerikaiaknak több mint tíz éve titkokat ad át. Így állítják rá Nash ügynökre. „Véletlenül ” megismerkednek. És innentől még izgibb az egész. És megdöbbentő is , hogy mik zajlanak körülöttünk úgy, hogy arról nekünk hétköznapi embereknek fogalma sincs.Hogyan dolgoznak a titkosszolgálatok. Mennyire különbözik kelet és nyugat ebben is, bár a végén rájövünk, hogy vannak, amiben nagyon hasonlítanak. Csavaros a történet nem csak egy szálon, hanem többön fut.Sok mindent nem szeretnék leírni, mert ha elkezdeném valahol, az annyi mindenhez kapcsolódik, hogy sok minden előre kiderülne. A lényeg, hogy a szereplőink nem egyszerű emberek.Mindannyian élvezik amit csinálnak legyen az kém, gyilkos, szenátor, Mindannyian profik abban amit csinálnak . És mindannyian előbb vagy utóbb , de hibáznak. Mindkét oldalon vannak szimpatikus szereplők, bár a nyugati oldaliak között többen vannak. Kegyetlenségben embertelenségben viszont az oroszok verhetetlenek. Olyan módszerekről olvashatunk amiről a hétköznapi életben nem hallunk. Nagyon jó! Tényleg !! Szerelem is van egy kevés, de nem nyálas és nem sok. Pont annyi, amennyi még belefér. De ennek a könyvnek nem is ez kell , hogy legyen a lényege. Szerintem. Tehát olvassa el mindenki aki szereti a kémstorykat. Nem fog csalódni. Szeretném ezúton is megköszönni nagyon az Agave Kiadónak ,hogy ismét egy remek könyvvel ismerkedhettem meg, illetve ösztönözhetlek Benneteket, hogy olvassátok el!!!! ja ! és megfilmesítik, tehát hamarosan a moziban is megnézhetjük. Bízom benne, nem rontják el , mert a könyv remek !!

>!
kvzs P
Jason Matthews: Vörös veréb

Be kell vallanom, nagyon kellemesen csalódtam ebben a könyvben. Amellett ugyanis, hogy tiszteleg a nagy elődök előtt (Forsyth :)), fel is tud hozzájuk nőni.
Aki olvasott -és élvezett- már kémregényt, az pillanatok alatt el tud merülni a történetben. Megkapjuk ugyanis a kiképzés, kémkedés és kémelhárítás izgalmát, a finoman, aprólékosan szőtt és kivitelezett műveletek szépségét, a háttértörténetek változatosságát és a torokszorító izgalmat a vakondok biztonságáért és elkapásáért. Különösen tetszett spoiler bemutatása, ilyet ugyanis még nem nagyon olvastam hasonló könyvben.
Összességében nem a világ legjobb kémregénye, de minden megvan benne ahhoz, hogy a műfaj szerelmese élvezze az olvasását.

>!
Bur3sz
Jason Matthews: Vörös veréb

Uhhh! Nem vagyok nagy krimi faló, ezért nagyon nincs viszonyítási alapom sem. Mindezek ellenére nagyon tetszett a regény. Nekem néha a Híd köszönt vissza, de csak egy-egy pillanatra. Ezek után kíváncsi vagyok a filmre, hogy mit tudnak áthozni a könyvből.

>!
Dávidmoly
Jason Matthews: Vörös veréb

Szórakoztató stílusban megírt, népmesei világképű szakácskönyv a kémekről és a kémkedésről. Ha valaki felül tud emelkedni Dominyika proto-telepatikus képességén és a kissé sematikus világképen*, valamint a két főszereplő spoiler, akkor egy izgalmas kémregényt kapunk, pár alapszintű kémkedési technikával és sok-sok premierplánban mutatott étkezéssel (szerintem A Jég és Tűz dalai óta nem olvastam semmit, ahol ennyit és ilyen részletesen bemutatva esznek). Tipikus kikapcsoló szórakoztató irodalom, a főzés vagy a kémkedés iránt érdeklődőknek egyszeri olvasásra kifejezetten ajánlom.
A (régi) borító nagyon tetszik a kontrasztos színeivel és az oroszosan szögletes címbetűivel. A szöveggondozás és a tipográfia is elégedettséggel töltött el, és az oldalakat is rendesen kihasználják (semmi gyanús trükközés a margókkal).
Összességében négy tál borcs az ötből.

*: az oroszok vagy gonosz, szadista, aljas és törtető alakok, vagy jók (őket onnan lehet megismerni, hogy a CIA-nek dolgoznak), az amerikaiak viszont vagy intelligens, érzékeny és becsületes hazafiak, vagy gonosz rohadékok (őket onnan lehet felismerni, hogy az oroszoknak dolgoznak)**
**: jó, ez kicsit igazságtalan, mert mindkét oldalon van egy-két olyan karakter spoiler, aki kilóg az általános fekete-fehér ábrázolásból, de nem a másik oldalnak kémkedik

5 hozzászólás
>!
CatherineEarnshaw
Jason Matthews: Vörös veréb

A kémregény az én ízlésvilágomon eléggé kívül volt eddig, de ez a könyv lenyűgözött. Számomra sok új dolgot adott a hírszerzés és a trükkök területén, izgalmas volt a történet és a karakterek is. A receptek a fejezetek végén jó kis levezető volt, élveztem!

>!
jaspi
Jason Matthews: Vörös veréb

A kémregények iránti érdeklődésemet a Tavasz tizenhét pillanata című szovjet tévéfilmsorozat keltette fel még általános iskolás koromban. A sorozat megnézése után, amint lehetőségem nyílt rá, elolvastam Szemjonov regényét. Amikor hozzáférhetővé váltak a nyugati kémregények, azokat is nagy kedvvel olvastam. Hamar megkedveltem Frederick Forsyth regényeit, például Az ördög alternatíváját vagy a többször is megfilmesített A Sakál napját.
Úgy vélem, hogy a Vörös veréb szerzőjének is hasonló élményei lehetek, hiszen – egyfajta tisztelgésként – a regény fontosabb szereplői közt ott van Tom Forsyth, a CIA helsinki kirendeltségének vezetője és az ellenfele, Szemjonov ezredes, az SZVR 5. Főosztályának vezetője.
Nekem nagyon tetszett, ahogy Jason Matthews egyszerre mutatta a történetet a kémkedés és kémelhárítás oldalról. Így beleláthatunk az akció és reakció dinamikájába, s megsejthetünk valamit a miértekről is. Az orosz felderítéssel szemben az amerikai elhárítás épp úgy felveszi a harcot, mint a CIA kémeivel szemben az SZVR. A két oldal összecsapásának izgalmas leírása, az olvasmányos stílus, a módszerek és szervezetek hitelesnek tűnő bemutatása könnyedén feledtette a regény apróbb hibáit, a mozivászonra kerülés érdekében tett kompromisszumokat.
Bővebben: http://www.diakonkormanyzat.hu/2017/03/voros-vereb.html

>!
Citadella
Jason Matthews: Vörös veréb

Kár ezért a könyvért. Szuperjó is lehetett volna, így csak jó. Semmi újat nem adott. Jól mutatja be ugyan a kémek munkáját, a kémelhárítást, de annyira felszínen, hogy azt már az átlagember is ismeri, és sokkal jobb könyvek, filmek készültek a témával kapcsolatban. Amikor hozzákezdtem, azt gondoltam, kapok valamilyen új információt (a módszerekről, a technikáról), de nem. Csak a megszokott, csak a sablon. Egy volt CIA-stől többet vártam volna. Időnként azt sem tudtam eldönteni, szakácskönyv akar-e lenni. Minden fejezet végén ott egy recept, minden fejezetben részletesen leírva, mit esznek épp a szereplők. Idegesítő volt (mint a jó filmjeleneteknél a reklámok). Márvány motivációja nincs eléggé kidolgozva, holott igen lényeges szereplő, Nate meg olyan langyos, hogy mindennek el tudtam képzelni, csak szuperügynöknek nem. Dominyika karaktere sem az igazi (sajnos spoiler nélkül nem menne az indoklás).
Ami előnye a könyvnek, hogy könnyen olvasható, és aki először vesz a kezébe kémregényt, az élvezni fogja.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
robinson MP

Gondorf asztalán egy falapra erősített kézigránát-utánzat díszelgett. Alatta réztáblán a következő felirat: PANASZIRODA. A GYORSABB ÜGYINTÉZÉS ÉRDEKÉBEN HÚZZA KI A BIZTOSÍTÓSZEGET!

>!
robinson MP

– Van ember, van probléma. Nincs ember, nincs probléma – mondta, s ettől az ezredes testén jéghideg villám cikázott keresztül. Ő is pontosan ismerte Sztálin elvtárs kedvenc aforizmáját.

Kapcsolódó szócikkek: Sztálin
>!
robinson MP

– Oroszok. Csak egy kicsivel utálják kevésbé a külföldieket, mint önmagukat, és mind született konspirátor.

>!
robinson MP

De aki egy kígyófarmon dolgozik, azt előbb-utóbb megmarják a kígyók, hacsak nem vigyáz nagyon magára.

>!
robinson MP

– Ezek a hülye skandinávok nem tudnak tisztességes indiai ételt főzni – mondta tele szájjal. – Rénszarvas és áfonya tejfölös mártásban, krumplival – eddig terjed a tudományuk.

>!
robinson MP

– Nem rossz, mi? – kérdezte tele szájjal, majd a sörösüveget a szájához emelve egy hajtásra kiitta a felét. Állkapcsával megragadta az ételt – egy gazella csúszott le a krokodil torkán.

>!
Dorina_S

Az oroszok szerit jövőbeni sikerekről beszélni balszerencsét hoz.

212. oldal

>!
robinson MP

Az öreg kém komoly, nyugodt pillantást vetett rá, és kacsintott. Ez a fickó egy legenda, gondolta Nate.

>!
mate55 

Nathaniel Nash már tizenkét órája volt úton, és deréktól lefelé teljesen érzéketlenné vált.

(első mondat)

>!
robinson MP

Már rövidujjas idő volt, és a járda szélén álló finnek, amíg arra vártak, hogy a lámpa zöldre váltson, lehunyt szemmel mind a nap felé fordították az arcukat, mint a napraforgók. A Kaivopuisto pázsitján és padjain ebédszünetüket töltő titkárnők napoztak melltartóra vetkőzve, felszegett állal, mohón szívva magukba a napfényt.


A sorozat következő kötete

Vörös veréb sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Don Winslow: Drogháború
Vince Flynn – Kyle Mills: A túlélő
Vince Flynn: A hatalom korlátai
Stephen King: Mr. Mercedes
Colleen McCullough: Túl sok a gyilkosság
John le Carré: A kém, aki bejött a hidegről
William G. Winkler: A Holland alagút
Alex Goldfarb – Marina Litvinyenko: A titkosügynök halála
Robert Littell: A cég
Wilbur Smith: Arany róka