Az ​árulás palotája (Vörös veréb 2.) 12 csillagozás

Jason Matthews: Az árulás palotája

A ​Vörös veréb című nemzetközi bestseller lebilincselő folytatása az amerikaiakhoz átállt moszkvai ügynöknőről, aki életveszélyes játszmába keveredik Putyin Oroszországában.

Dominyika Jegorova százados, az orosz polgári Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) munkatársa visszatért Moszkvába, a szervezet központjába. Senki sem tudja, hogy Dominyika a CIA-nek dolgozik, mint Washington legértékesebb beépített embere az SZVR-ben és a Kremlben. Mélységesen megveti azokat, akiket szolgál: Putyin Oroszországának oligarcháit, csalóit és bűnözőit.

Dominyika folyamatos életveszélynek van kitéve, és ezt csak tovább súlyosbítja az a körülmény, hogy a lány szerelmes CIA-s futtatójába, Nate Nash-be. Ez a szenvedély pedig legalább olyan veszélyes mindkettőjükre nézve, mint a Moszkvában végzett kémkedés. Dominyika életét nem egyszerűsíti az sem, hogy megakad rajta Putyin elnök szeme. Miközben mesteri módon igyekszik elkerülni a lelepleződést, Dominyikának meg kell birkóznia… (tovább)

Eredeti mű: Jason Matthews: Palace of Treason

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
496 oldal · ISBN: 9789634194026 · Fordította: Fazekas László
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634194019 · Fordította: Fazekas László

Kedvencelte 1

Most olvassa 9

Várólistára tette 40

Kívánságlistára tette 56


Kiemelt értékelések

>!
mate55
Jason Matthews: Az árulás palotája

Putyin kémkedő verebe. A hidegháború réme ott van a mindennapjainkban. A könyv (realista fikció) az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország között Putyin elnöksége alatt, az újból kibontakozó hidegháború időszakában játszódik, amikor elkezd felértékelődni a mai napig legdrágább „árucikk”: az információ. Ahogy a két szuperhatalom mind több fronton – ideológiai, társadalmi, politikai, gazdasági és kulturális területen is – tengelyt akaszt egymással, mind fontosabbá válik a másik fél kiismerése. Jó pár évvel ezelőtt valószínűleg egy sima hidegháborús, már-már nosztalgiázó kémthrillerként olvastam volna, de az éppen zajló, (finoman mondva) aggasztó Szíriai légicsapások sorozatának hírében viszont a könyv kicsit más színezetet kapott. Akár egyfajta leszámolásként is tekinthetünk rá, hisz jóformán az író, csak az egyik oldalt ábrázolja feketének (kissé arányt tévesztve). Matthews is ugyanúgy „fúj” a ruszkikra, mint általában az amerikai kémregényírók, hogy aztán később rájöjjön arra, hogy ennek az éremnek két oldala van. A hidegháború ”legfagyosabb” korszakában játszódó történetben a szereplők többnyire életveszélynek vannak kitéve, miközben az erkölcsi értékrendjüket könnyedén magunkénak érezhetjük. Életre kelt figurák, akiket pillanatok alatt el lehet helyezni a sakktáblán, egy olyan sakktáblán, melyen lebilincselő, de nem sokkoló erejű játszma zajlik. Bemutatta a hidegháború vetületeit, ezúttal a trauma helyett inkább az erőpróba magával ragadó kibontására törekedett, melynek hátterében azért ott van egy politikai előítéletektől fájdalmas világ, amely talán soha nem állt még közelebb ahhoz, hogy két vállra fektesse saját magát. Több évtizednyi tapasztalat esszenciája (Jason Matthews egykoron a CIA tiszt volt): remekül megírt, intelligens, lebilincselő kémtörténet.

>!
robinson P
Jason Matthews: Az árulás palotája

A Vörös veréb, alias Dominyika Jegorova az orosz balett-táncosból lett kémnő visszatért. Semmi nem az, aminek elsőre látszik. Jason Matthews feltámasztotta a jó kémregényt. Kissé ugyan hosszú lett, de tény, hogy megéri az olvasást.

https://gaboolvas.blogspot.hu/2018/04/az-arulas-palotaja.html

>!
siposjuci
Jason Matthews: Az árulás palotája

Sajnos amennyire szerettem az első részét a történetnek, annyira bosszantott ez a második. Lassú, vontatott, unalmas volt. Akkora „varga betűket” tettünk a történetben, hogy sokszor már nem volt kedvem elolvasni a rengeteg étel leírást és egy-egy mellék szereplő felmenőinek az élettörténetet. A cselekmény szál lassú volt, és az első kötet kém fortélyait is mellőzte. Alig volt pár utalás, hogy mit hogyan szoktak csinálni, most csak nagyban utalásokat kaptunk. spoiler Sajnos nem tudok jó értékelést adni és ezért a szívem a szakad meg.


Népszerű idézetek

>!
mate55 P

Dominyika Jegorova, az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat, az SZVR századosa lejjebb húzta kis fekete ruhája szegélyét, miközben átverekedte magát a Pigalle-on, a Boulevard de Clichyn kavargó tömegen.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

John le Carré: Galambok alagútja
Robert Littell: A cég
Jeff Abbott: Öntörvény
Don Winslow: A kartell
David Baldacci: Isteni igazság
Dean R. Koontz: Amnézia
Colleen McCullough: Túl sok a gyilkosság
Vince Flynn: Gyilkos lövés
Vince Flynn: A hatalom korlátai
William G. Winkler: A Holland alagút