Az ​árulás palotája (Vörös veréb 2.) 43 csillagozás

Jason Matthews: Az árulás palotája

A ​Vörös veréb című nemzetközi bestseller lebilincselő folytatása az amerikaiakhoz átállt moszkvai ügynöknőről, aki életveszélyes játszmába keveredik Putyin Oroszországában.

Dominyika Jegorova százados, az orosz polgári Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) munkatársa visszatért Moszkvába, a szervezet központjába. Senki sem tudja, hogy Dominyika a CIA-nek dolgozik, mint Washington legértékesebb beépített embere az SZVR-ben és a Kremlben. Mélységesen megveti azokat, akiket szolgál: Putyin Oroszországának oligarcháit, csalóit és bűnözőit.

Dominyika folyamatos életveszélynek van kitéve, és ezt csak tovább súlyosbítja az a körülmény, hogy a lány szerelmes CIA-s futtatójába, Nate Nash-be. Ez a szenvedély pedig legalább olyan veszélyes mindkettőjükre nézve, mint a Moszkvában végzett kémkedés. Dominyika életét nem egyszerűsíti az sem, hogy megakad rajta Putyin elnök szeme. Miközben mesteri módon igyekszik elkerülni a lelepleződést, Dominyikának meg kell birkóznia… (tovább)

Eredeti mű: Jason Matthews: Palace of Treason

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634194019 · Fordította: Fazekas László
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
496 oldal · ISBN: 9789634194026 · Fordította: Fazekas László

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Marty Gable · Dominyika Jegorova · Nate Nash · Simon Benford


Kedvencelte 6

Most olvassa 11

Várólistára tette 59

Kívánságlistára tette 83


Kiemelt értékelések

>!
mate55
Jason Matthews: Az árulás palotája

Putyin kémkedő verebe. A hidegháború réme ott van a mindennapjainkban. A könyv (realista fikció) az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország között Putyin elnöksége alatt, az újból kibontakozó hidegháború időszakában játszódik, amikor elkezd felértékelődni a mai napig legdrágább „árucikk”: az információ. Ahogy a két szuperhatalom mind több fronton – ideológiai, társadalmi, politikai, gazdasági és kulturális területen is – tengelyt akaszt egymással, mind fontosabbá válik a másik fél kiismerése. Jó pár évvel ezelőtt valószínűleg egy sima hidegháborús, már-már nosztalgiázó kémthrillerként olvastam volna, de az éppen zajló, (finoman mondva) aggasztó Szíriai légicsapások sorozatának hírében viszont a könyv kicsit más színezetet kapott. Akár egyfajta leszámolásként is tekinthetünk rá, hisz jóformán az író, csak az egyik oldalt ábrázolja feketének (kissé arányt tévesztve). Matthews is ugyanúgy „fúj” a ruszkikra, mint általában az amerikai kémregényírók, hogy aztán később rájöjjön arra, hogy ennek az éremnek két oldala van. A hidegháború ”legfagyosabb” korszakában játszódó történetben a szereplők többnyire életveszélynek vannak kitéve, miközben az erkölcsi értékrendjüket könnyedén magunkénak érezhetjük. Életre kelt figurák, akiket pillanatok alatt el lehet helyezni a sakktáblán, egy olyan sakktáblán, melyen lebilincselő, de nem sokkoló erejű játszma zajlik. Bemutatta a hidegháború vetületeit, ezúttal a trauma helyett inkább az erőpróba magával ragadó kibontására törekedett, melynek hátterében azért ott van egy politikai előítéletektől fájdalmas világ, amely talán soha nem állt még közelebb ahhoz, hogy két vállra fektesse saját magát. Több évtizednyi tapasztalat esszenciája (Jason Matthews egykoron a CIA tiszt volt): remekül megírt, intelligens, lebilincselő kémtörténet.

>!
robinson P
Jason Matthews: Az árulás palotája

A Vörös veréb, alias Dominyika Jegorova az orosz balett-táncosból lett kémnő visszatért. Semmi nem az, aminek elsőre látszik. Jason Matthews feltámasztotta a jó kémregényt. Kissé ugyan hosszú lett, de tény, hogy megéri az olvasást.

https://gaboolvas.blogspot.hu/2018/04/az-arulas-palotaja.html

>!
PRicsmond
Jason Matthews: Az árulás palotája

Az első rész olvasását elhagytam, mivel moziban láttam és nagyon tetszett. Na a könyv elején szembesültem vele, hogy jó pár dolgot megváltoztattak a könyvhöz képest, de így is nagyon kíváncsi voltam a sorozat folytatására.
Zseniális kémregény, tele feszültséggel és izgalommal, igaz akció jelentekben nem bővelkedik, de ez nem is az a történet amit az akciónak kellene kitöltenie.
Dominyika visszatért Moszkvába, tovább folytatva küldetését, sikerül kapcsolatot teremtenie Nash-el és a többi futtatóival. Amerikában a CIA egyik vezetője elégedetlenségében és mohóságától fűtötten felveszi a kapcsolatot az oroszokkal és titkos információkat továbbít nekik. A vérszomjas Zjuganov mindent megtesz, hogy Putyin elnök bizalmi körének részese legyen, miközben az elnök látókörébe került Dominyika életére tör. Mindkét oldalon megindul a vakondvadászat, hőseink ezúttal az idővel is versenyt futnak, hogy le ne lepleződjenek.
Nagyon várom az utolsó rész megjelenését Matthews esetleg néhol picit hosszúra nyújtott fejezetei ellenére is a végsőkig képes izgalomban tartani olvasóit, mialatt elkalauzolja őket a II. hidegháború világában.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
496 oldal · ISBN: 9789634194026 · Fordította: Fazekas László
>!
voltam
Jason Matthews: Az árulás palotája

Azon ritka csemegék egyike, amikor a második rész semmiben nem marad el az elsőtől, sőt olykor felül is múlja azt.
Matthews valóban szerencsés, mert amellett, hogy hatalmas tapasztalatra tett szert a CIA-nál, még írni is tud, nem is akárhogy. Egy olyan világ éled újra a könyv lapjain, amelyet már mindannyian egy letűnt kor emlékének vélünk, illetve szeretnénk vélni. Bízom benne, hogy ez valóban így is van és régi-új keleti „barátunk” nem annyira rossz, mint amennyire ez a könyv rossznak láttatja. Tartok azonban tőle, hogy a könyv történésinek jóval több valóságalapja van, mint azt képzelnénk.
Egy nagyon jól felépített, szövevényes, akciódús, izgalmas történet, amely napjainkban játszódik részben Putyin Oroszországában , de akár 65-70 évvel korábban is játszódhatna Sztálin Szovjetuniójában. A technika fejlettebb, az eszközök modernebbek, de a célok és az emberi kegyetlenség, brutalitás változatlan, sőt…
Dominyika tovább küzd, harcol, gyakran az életét is kockára teszi, hogy elérhesse célját. Ehhez kézenfekvő, „természetes” szövetségese a CIA, de csak akkor és csak addig engedelmeskedik, ameddig az összhangba hozható saját céljaival. Belső vívódásai sem teszik egyszerűbbé a helyzetét. Néha úgy érzi, túl sokat várnak el tőle futtatói, néha pedig jóval többet, illetve adott esetben egészen mást tenne/tesz meg, mint ami a feladata. Ezzel persze egyik fél dolgát sem könnyíti meg és akkor még nem beszéltünk a helyzetet szintén bonyolító szerelmi szálról.
A fejezeteket záró receptek „nyálcsorgató” élményhez juttatnak. Engem Matthews „aranybarnára” pirított.
Remélem nem várat magára sokat a sorozat harmadik kötete.

>!
duby P
Jason Matthews: Az árulás palotája

Hááát!!! Ezt a könyvet mindenki agyon dícsérte, ezért döntöttem úgy, hogy elolvasom. Mit ne mondjak, nekem nem jött be. Nagyon nyögvenyelősen tudtam csak olvasni. Nem mintha nem lettek volna benne kalandok, fordulatok izgalom… Megvolt minden mégsem jött be. Lehet, hogy az a probléma, hogy tőlem igencsak távol ez a világ, mármint a kémkedés. Különösen az orosz hírszerzés. Nem tetszett, hogy a szereplők, különösen a főszereplő sok mindent feladott az elérendő „cél” érdekében. Néha feláldozta az érzelmeit is. Nem szeretnék így élni…. A könyv és én nem tudtunk egymásra hangolódni.

>!
Nushi P
Jason Matthews: Az árulás palotája

Na ha nem tudnám hogy lesz harmadik rész is most eléggé morcos lennék. Hogy lehet így befejezni egy könyvet? nagyon jó volt méltó folytatása Vörös verébnek. a történet mint az előző részben is fondorlatos nem tudod ki jó ki rossz és holnap ki fog leszúrni. Itt ott picit le kellett tennem a könyvet olyan plasztikusan vannak benne leírva a történések és böhhh. Szóval könnyűnek nem mondanám. Így hogy nagyon nem volt időm olvasni is csak pár nap volt végezni vele. De most aztán ide a következőt!

>!
Enikő_Darai_Enii P
Jason Matthews: Az árulás palotája

Az első rész olvasása után nem is volt kérdés, hogy el fogom olvasni a második kötetet is. Már csak az merült fel, hogy mikor. Hát most!
Igazi kémregény, tele feszültséggel és izgalommal. Akcióban nem bővelkedett, de tipikusan nem az a könyv, aminek kéne. Nem, itt egészen másom van a hangsúly.
Dominyika visszatért Moszkvába, tovább folytatja a küldetését, miközben újra kapcsolatba lép Nate-tel és a többiekkel. Amerikában a CIA egyik vezetője eközben elégedetlenségében felveszi a kapcsolatot az oroszokkal és titkos információkat szivárogtat ki nekik. Zjuganov Putyin elnök bizalmi körének a része szeretne lenni, ezt pedig azzal szeretné többek között elérni, hogy Dominyika életére tör. Ármányban, árulásban itt sincs hiány, ám most még egy hátráltató tényező van. Mégpedig az idő.
Nagyon várom az utolsó rész megjelenését! Matthews az utolsó fejezetekig képes izgalomban tartani olvasókat, mialatt bemutatja nekik a XXI. század hidegháborúját.

>!
Eszter_Kocsis_2
Jason Matthews: Az árulás palotája

Az előző kötet egy kicsivel jobban tetszett. A történet itt is zseniális és eseménydús volt. Dominyika karaktere egyre erősebb lesz, nagyon bátor ez a kis balerina. De Nate csalódást okozott, a Hannah dolog annyira hiteltelenné tette a szememben, mint profi CIA tiszt. spoiler.
Örülök, hogy ennyi dolgot megtudtam a Kreml működéséről. Putyin elég durván kapja az ívet ebben a könyvben, és ez kifejezetten tetszett.

>!
Srác_a_tizedikről
Jason Matthews: Az árulás palotája

Ez egy nagyon jó folytatás, évek óta nem olvastam ilyet. Krimi és kém sztori szerelmeseinek kö-te-le-ző. Alig várom a harmadik részt. Csak jókat tudok mondani.

Sok helyen vettem észre helyesírási hibát, hiányoztak betűk a szavakból. Ez elvett egy kicsit az élményből, szerencsére nem nagyot.

3 hozzászólás
>!
gebra
Jason Matthews: Az árulás palotája

A második rész nekem jobban tetszett, követhetőbb és érdekesebb volt a sztori számomra.
Egy apróság: az ételek, itt már kicsit elnagyolta a szerző, túlerőltette, sokszor érezhetően azért említett meg egy-egy ételt, hogy a fejezet végén be tudjon illeszteni egy receptet.


Népszerű idézetek

>!
PRicsmond

…elkeseredett időkben elkeseredett lépésekre van szükség.

>!
PRicsmond

– Minden kész. Van viszont egy problémám.
– A siralmas külsődön kívül?

>!
PRicsmond

Az SZVR orvosi szolgálatának egy képzett pszichológusa talán gyűlölködő önbálványozásként jellemezte volna Zjuganov förtelmes indulatait, de az olyan lett volna, mint melankolikus román hercegnek minősíteni Drakulát.

>!
PRicsmond

– Néhány dolgot – halászlét, ráklevest, tiltott területen végzett műveletet – tökéletesen kell csinálni, vagy nem szabad hozzákezdeni.

>!
PRicsmond

– A moszkvai központ tud Líráról? – kérdezte. – Mit mond Benford?
– Azt, hogy patkány bujkál a csatornában – válaszolta Gable.

Kapcsolódó szócikkek: Marty Gable · Nate Nash · Simon Benford
>!
PRicsmond

Az SZVR-nél a túlélés nem tartozott a könnyű feladatok közé:…

>!
mate55 

Dominyika Jegorova, az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat, az SZVR századosa lejjebb húzta kis fekete ruhája szegélyét, miközben átverekedte magát a Pigalle-on, a Boulevard de Clichyn kavargó tömegen.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Dominyika Jegorova
>!
PRicsmond

Az oroszokhoz eljutni olyan volt, mint keresztülmenni egy aknamezőn.

>!
PRicsmond

Megpróbálni nyilvánosan kapcsolatba lépni bármelyik orosszal felért azzal, hogy valaki megpörgeti egy colt teli tárát, és orosz rulettet játszik.

>!
Moira_Hardy 

-Na, akkor hadd folytassam a szókincse fejlesztésének sziszifuszi feladatát. Az ember azt fogadja empátiával, amit maga is átélt, és azt szimpátiával, amit nem ismer.

231. Oldal


A sorozat következő kötete

Vörös veréb sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

John le Carré: Galambok alagútja
Dean R. Koontz: Amnézia
Robert Littell: A cég
Jeff Abbott: Öntörvény
Don Winslow: A kartell
David Baldacci: Isteni igazság
Jon Roberts – Evan Wright: Amerikai Desperado
Robert Ludlum: Az Osterman-víkend
Colleen McCullough: Túl sok a gyilkosság
Karen Cleveland: Tudnom kell