Az ​árulás palotája (Vörös veréb 2.) 99 csillagozás

Jason Matthews: Az árulás palotája

A ​Vörös veréb című nemzetközi bestseller lebilincselő folytatása az amerikaiakhoz átállt moszkvai ügynöknőről, aki életveszélyes játszmába keveredik Putyin Oroszországában.

Dominyika Jegorova százados, az orosz polgári Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) munkatársa visszatért Moszkvába, a szervezet központjába. Senki sem tudja, hogy Dominyika a CIA-nek dolgozik, mint Washington legértékesebb beépített embere az SZVR-ben és a Kremlben. Mélységesen megveti azokat, akiket szolgál: Putyin Oroszországának oligarcháit, csalóit és bűnözőit.

Dominyika folyamatos életveszélynek van kitéve, és ezt csak tovább súlyosbítja az a körülmény, hogy a lány szerelmes CIA-s futtatójába, Nate Nash-be. Ez a szenvedély pedig legalább olyan veszélyes mindkettőjükre nézve, mint a Moszkvában végzett kémkedés. Dominyika életét nem egyszerűsíti az sem, hogy megakad rajta Putyin elnök szeme. Miközben mesteri módon igyekszik elkerülni a lelepleződést, Dominyikának meg kell birkóznia… (tovább)

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
494 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634194019 · Fordította: Fazekas László
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
496 oldal · ISBN: 9789634194026 · Fordította: Fazekas László

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Dominyika Jegorova · Marty Gable · Simon Benford · Nate Nash


Kedvencelte 10

Most olvassa 15

Várólistára tette 76

Kívánságlistára tette 77


Kiemelt értékelések

>!
mate55
Jason Matthews: Az árulás palotája

Putyin kémkedő verebe. A hidegháború réme ott van a mindennapjainkban. A könyv (realista fikció) az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország között Putyin elnöksége alatt, az újból kibontakozó hidegháború időszakában játszódik, amikor elkezd felértékelődni a mai napig legdrágább „árucikk”: az információ. Ahogy a két szuperhatalom mind több fronton – ideológiai, társadalmi, politikai, gazdasági és kulturális területen is – tengelyt akaszt egymással, mind fontosabbá válik a másik fél kiismerése. Jó pár évvel ezelőtt valószínűleg egy sima hidegháborús, már-már nosztalgiázó kémthrillerként olvastam volna, de az éppen zajló, (finoman mondva) aggasztó Szíriai légicsapások sorozatának hírében viszont a könyv kicsit más színezetet kapott. Akár egyfajta leszámolásként is tekinthetünk rá, hisz jóformán az író, csak az egyik oldalt ábrázolja feketének (kissé arányt tévesztve). Matthews is ugyanúgy „fúj” a ruszkikra, mint általában az amerikai kémregényírók, hogy aztán később rájöjjön arra, hogy ennek az éremnek két oldala van. A hidegháború ”legfagyosabb” korszakában játszódó történetben a szereplők többnyire életveszélynek vannak kitéve, miközben az erkölcsi értékrendjüket könnyedén magunkénak érezhetjük. Életre kelt figurák, akiket pillanatok alatt el lehet helyezni a sakktáblán, egy olyan sakktáblán, melyen lebilincselő, de nem sokkoló erejű játszma zajlik. Bemutatta a hidegháború vetületeit, ezúttal a trauma helyett inkább az erőpróba magával ragadó kibontására törekedett, melynek hátterében azért ott van egy politikai előítéletektől fájdalmas világ, amely talán soha nem állt még közelebb ahhoz, hogy két vállra fektesse saját magát. Több évtizednyi tapasztalat esszenciája (Jason Matthews egykoron a CIA tiszt volt): remekül megírt, intelligens, lebilincselő kémtörténet.

>!
robinson P
Jason Matthews: Az árulás palotája

A Vörös veréb, alias Dominyika Jegorova az orosz balett-táncosból lett kémnő visszatért. Semmi nem az, aminek elsőre látszik. Jason Matthews feltámasztotta a jó kémregényt. Kissé ugyan hosszú lett, de tény, hogy megéri az olvasást.

https://gaboolvas.blogspot.hu/2018/04/az-arulas-palotaja.html

>!
PRicsmond
Jason Matthews: Az árulás palotája

Az első rész olvasását elhagytam, mivel moziban láttam és nagyon tetszett. Na a könyv elején szembesültem vele, hogy jó pár dolgot megváltoztattak a könyvhöz képest, de így is nagyon kíváncsi voltam a sorozat folytatására.
Zseniális kémregény, tele feszültséggel és izgalommal, igaz akció jelentekben nem bővelkedik, de ez nem is az a történet amit az akciónak kellene kitöltenie.
Dominyika visszatért Moszkvába, tovább folytatva küldetését, sikerül kapcsolatot teremtenie Nash-el és a többi futtatóival. Amerikában a CIA egyik vezetője elégedetlenségében és mohóságától fűtötten felveszi a kapcsolatot az oroszokkal és titkos információkat továbbít nekik. A vérszomjas Zjuganov mindent megtesz, hogy Putyin elnök bizalmi körének részese legyen, miközben az elnök látókörébe került Dominyika életére tör. Mindkét oldalon megindul a vakondvadászat, hőseink ezúttal az idővel is versenyt futnak, hogy le ne lepleződjenek.
Nagyon várom az utolsó rész megjelenését Matthews esetleg néhol picit hosszúra nyújtott fejezetei ellenére is a végsőkig képes izgalomban tartani olvasóit, mialatt elkalauzolja őket a II. hidegháború világában.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
496 oldal · ISBN: 9789634194026 · Fordította: Fazekas László
>!
sarahangel
Jason Matthews: Az árulás palotája

Az elején még lassan haladtam a könyvvel, mert túlnyújtottnak és lassúnak éreztem, ezért néha tartottam egy kis szünetet azzal, hogy nekiálltam egy másik könyvet olvasni. Ezen kívül a szereplők számát is túl soknak éreztem, nehéz volt megjegyezni, hogy ki kicsoda (az egyik szünettartás után pl., mikor nekiálltam folytatni a könyvet, bizony gondolkodnom kellett rajta, hogy ki is az a Triton). Azt hiszem, az első résznél is ugyanezek a gondjaim voltak a könyvvel, ezeket leszámítva viszont tényleg egy jó történet.

Dominyika pályafutása folytatódik, mondhatni, felfelé ível, hiszen úgy tűnik, az elnökre is komoly hatással van a lány. Ez viszont azzal is jár, hogy meg kell küzdenie a titokban – vagy nem is annyira titokban – főellenségévé vált Zjuganovval szemben, aki szakmai féltékenységből spoiler, majd később spoiler.

Újabb téglák tűnnek fel mind az amerikai, mind az orosz oldalon, ami egyúttal azt is jelenti, hogy veszélybe kerül Dominika személyazonosságának a leleplezése spoiler, ezért Nate és csapata szeretnék megtalálni az oroszoknak kémkedő amerikai ügynököt.

Dominyika már jó ideje nem találkozott Nate-tel és Gable-ékkel, viszont szereznek neki egy új futtatót, ezúttal egy nő személyében. Hannah Dívához hasonlóan egy nagyon tökös csaj, így ebből a szempontból jónak tűnik, viszont spoiler.

Ráadásul Dominyika úgy dönt, hogy a szakmai cél érdekében beveti a Verébiskolában tanult módszereit, avagy csábítani fog.
***
Ahhoz képest, hogy az elejével milyen lassan haladtam, a végefelé nagyon beindultak az események, akkor már alig bírtam letenni a könyvet.

A fejezetek végén lévő recepteket az első részhez hasonlóan itt is megkaptuk, bár egy idő után ezeket már átugrottam.

Hannah-ra amennyire – úgymond – féltékeny voltam eleinte Dominyika helyett, annyira sajnáltam végül spoiler, hiszen abszolút Dominyika érdekeit védte. Ettől persze még nem helyeslem, amit Nate tett, sem azt, amit Dominyika.

Ami viszont tetszett, hogy Díva a kockázatokat is vállalva spoiler, ami szerintem kellett a lelkének azok után, ami Márvánnyal történt az előző részben.

Ami még meglepő, hogy Putyin elnököt, mint létező személyt is beleírta a könyvbe az író, nem éppen pozitív színben feltüntetve. Csodálom, hogy nem lett ezért beperelve, meg azt is csodálnám, ha kiderülne, hogy esetleg rábólintott az elnök a könyvbeli szerepére. Így vagy úgy, ha nem lenne annyira elnyújtva ez a könyv, akkor simán meglenne rá az 5 csillag is. Kíváncsi vagyok a befejező részre, hogy lesz-e vajon HEA, ami egy ilyen jellegű történetnél nincs biztosítva.

>!
Felixa P
Jason Matthews: Az árulás palotája

A vártnál jobban meglepett, mint gondoltam. A lassúság és vontatottság itt is felütötte a fejét nálam, de próbáltam elengedni. Határozottan kiforrottabb, mint az első rész. Vagy csak tudtam, hogy mi vár rám, mire számítsak… Lehet… Jól felépített a történet, na de ez mind semmi. Rendkívül jól van elhintve az izgalom, és Dominyika karaktere itt csak ég inkább szimpatikusabb lett. Bátorsága, határozottsága, talpraesettsége már-már irigylésre méltó. Természetesen alig vártam, hogy Nate színre lépjen. A folytatás továbbra is érdekel…

>!
gesztenye11
Jason Matthews: Az árulás palotája

Ha a Vörös veréb 5 csillag volt, akkor ez minimum 5,5 – tehát még jobb, még izgalmasabb, még letehetetlenebb!!
Dominyika történetének folytatása az utóbbi időszak egyik legjobb könyvét jelentette számomra, pedig olvastam jókat! A cselekmény pörög, a helyszínek változnak (Moszkva, Bécs, Athén…), kémek egymás ellen, vízben, levegőben, szárazföldön.
És durvább, és még keményebb. spoiler Hát ….. – igen!
Ami külön érdekes, hogy időnként megjelennek a főszereplő számára elhunyt barátai, a „ruszalkák”, és viselkedésükkel mintegy véleményt mondanak Dominyika tetteiről.
Receptek itt is vannak, orosz nyelvlecke is. Ami még feltűnt, és ebben a kötetben talán még jobban kijön – a sok személyes érintettsége pl. Putyin elnöknek. spoiler.
Akinek az első kötet tetszett, annak feltétlenül ajánlom, sőt, kötelező! Akinek az azért nem tetszett, mert „nem volt elég izgalmas”, annak muszáj elolvasni!
De ha valaki hetekig izgalomban szeret maradni, türelmetlenül várva az estét, vagy a hétvégét, amikor olvashat, az a trilógiát egyhuzamban olvassa végig! Megéri! (Remélem, én most kezdem a harmadik kötetet!)

>!
mokus33
Jason Matthews: Az árulás palotája

A trilógiáktól általában tartani szoktam, mert sokszor azt érzem, hogy felesleges a több kötet, az írók (vagy kiadók?) erőltetik a túlírt, rétestészta történeteket. Na, ennél a sorozatnál egyáltalán nem volt ez az érzésem, bár a harmadik rész még előttem van, de azt gondolom, nem kell tartanom attól, hogy ellaposodik, unalmassá válik a regény. Mint ahogy az első résznél, most sem tudtam abbahagyni az olvasást, magával ragadott ez az izgalmas világ, bár megállapíthatom, hogy taszít is az a politikai hataloméhség, ami ezt a világot, mármint a kémkedés világát szükségessé teszi. Mélyen elgondolkodtam azon, hogy hol tartana most a világ, ha az emberekből már kezdetektől hiányozna a hataloméhség? Valószínűleg sokkal fejletlenebbek, de talán sokkal boldogabbak lennénk.
A második rész olvasása közben többször éreztem azt, amit az első résznél nem: hogy néha bizony kicsit kusza a történet, nehezebben értem meg az összefüggéseket, valamint azt, hogy a könyvbe beleírt fiaskók mintha csak azért kellenének, hogy egy kicsit tovább lehessen pörgetni a cselekményt. Néha bizony elég buta hibákat vétettek, még én is csóváltam a fejem, pedig totálisan alkalmatlan lennék a kémkedésre:) Persze, ők sem tökéletesek, hibázhatnak, de ezek a hibák tényleg annyira suták voltak, hogy nem illettek bele abba a képbe, amiket az író kialakított róluk. Ennek ellenére öt csillagot adok, mert egyébként meg annyira szívesen olvastam, hogy nem is lehet más az értékelésem:)

>!
amanda888 P
Jason Matthews: Az árulás palotája

Az első könyvnél azt éreztem, hogy kicsit túlírt. A másodiknál is ez volt az érzésem, bár kevésbé. Tényleg jobb ez a rész, mint az első, és bízom benne, hogy a tendencia folytatódni fog. A történet izgalmas volt, tele feszültséggel és akcióval. Érdekes volt olvasni a mind a két oldalon zajló macska-egér játékot, vagyis vakond vadászatot. A végére sikerült felfokozni az izgalmakat, emiatt is értékeltem jobbra, mint az előző könyvet. Kíváncsi vagyok, mit tartogat a harmadik rész, lesz-e megnyugtató lezárása a történetnek.

>!
Vhrai P
Jason Matthews: Az árulás palotája

Azt hittem, ez egy sima átvezető történet lesz, mint ahogy az a trilógiák középső esetén megszokott, és az író nem képes tovább fokozni az izgalmakat. De tévedtem, ismét…. A cselekmény nagyon eseménydús a hosszas leíró részek ellenére. Az olvasó nem ér rá unatkozni. Az akciójelenetekkel egyáltalán nem esett túlzásokba, de azért némi elfogultság észlelhető az irományban. Tipikus hidegháborús megközelítés: gonosz orosz, kontra hős amerikai. Az meg egyenesen megdöbbentő, ahogy Putyin elnökről ír. A karakterek hitelesnek tűnnek, ami egyedül ebben a részben kissé sok volt, amikor az egyik szereplő a “szellemeivel” beszélget. Összességében az utóbbi évek legjobb kémregény-sorozata, ami a kezembe került!

>!
Tibor_Ipacs I
Jason Matthews: Az árulás palotája

A Vörös veréb nagyon tetszett, de ez a könyv nekem itt-ott kicsit leült. A végére azért nagyon felpörögtek az események! Nekem kicsit furcsa, hogy Putyin regényszereplőként jelenik meg, ám legyen. Akinek tetszett a Vörös veréb illetve érdekli a hírszerzés világa, annak mindképp érdemes elolvasnia.


Népszerű idézetek

>!
PRicsmond

…elkeseredett időkben elkeseredett lépésekre van szükség.

>!
PRicsmond

– Minden kész. Van viszont egy problémám.
– A siralmas külsődön kívül?

>!
PRicsmond

Az SZVR orvosi szolgálatának egy képzett pszichológusa talán gyűlölködő önbálványozásként jellemezte volna Zjuganov förtelmes indulatait, de az olyan lett volna, mint melankolikus román hercegnek minősíteni Drakulát.

>!
PRicsmond

– Néhány dolgot – halászlét, ráklevest, tiltott területen végzett műveletet – tökéletesen kell csinálni, vagy nem szabad hozzákezdeni.

>!
PRicsmond

– A moszkvai központ tud Líráról? – kérdezte. – Mit mond Benford?
– Azt, hogy patkány bujkál a csatornában – válaszolta Gable.

Kapcsolódó szócikkek: Marty Gable · Nate Nash · Simon Benford
>!
PRicsmond

Az oroszokhoz eljutni olyan volt, mint keresztülmenni egy aknamezőn.

>!
PRicsmond

Az SZVR-nél a túlélés nem tartozott a könnyű feladatok közé:…

>!
mate55

Dominyika Jegorova, az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat, az SZVR századosa lejjebb húzta kis fekete ruhája szegélyét, miközben átverekedte magát a Pigalle-on, a Boulevard de Clichyn kavargó tömegen.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Dominyika Jegorova
>!
PRicsmond

Megpróbálni nyilvánosan kapcsolatba lépni bármelyik orosszal felért azzal, hogy valaki megpörgeti egy colt teli tárát, és orosz rulettet játszik.

>!
gebra

SOUPE AU PISTOU – PROVENCE-I ZÖLDSÉGLEVES
Vaslábasban hevítsünk olívaolajat, és pirítsunk meg rajta kockára vágott hagymát, póréhagymát és zellert. Adjunk hozzá csíkokra vágott mángold- és kelkáposztaleveleket, főtt fehér babot, majd öntsünk rá annyi csirkelevest, hogy ellepje. Forraljuk fel a levest, majd tegyünk bele apróra vágott, illetve felkockázott paradicsomot, apró tésztát (anellit vagy ditalinit), kockára vágott cukkinit és mángold vagy kelkáposzta felkockázott szárát. Főzzük addig, amíg a zöldégek meg nem puhulnak. Sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor tegyünk egy-egy kanál pistou-t (fokhagyma, só, bazsalikomlevél, apróra vágott paradicsom, olívaolaj és reszelt gruyère vagy parmezán sajt sűrű keveréke) a levesbe.

565. oldal, 33. fejezet


A sorozat következő kötete

Vörös veréb sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ittzés Laura: Nyolc perc
Stephenie Meyer: A Vegyész
Tom Clancy: A kokain akció
Eric Van Lustbader: Bourne-átverés
Helena Silence: Ezüsthíd
M. J. Arlidge: Ecc, pecc
Kathy Reichs: Hétfő csont nélkül
Chuck Wendig: Vészmadarak
Sara Shepard: Pretty Little Liars
Dan Wells: Nem akarlak megölni