A ​Kreml jelöltje (Vörös veréb 3.) 106 csillagozás

Jason Matthews: A Kreml jelöltje

A ​Vörös veréb-trilógia befejező része.

Az orosz kémelhárítás vezetője, Dominyika Jegorova ezredes több mint hét éve kémkedik a CIA-nak. Ha mindez nem lenne elég, titkos szerelmi viszonyt folytat tartótisztjével, Nate Nash-sel, amivel minden írott és íratlan szabályt megszegnek, halálos veszélybe sodorják egymást, mégsem képesek ellenállni a kísértésnek.

Mindeközben Washingtonban a nemrég beiktatott amerikai elnök új kormánytagokat választ maga mellé a kabinetjébe. Dominyika fülébe jut, hogy az orosz titkosszolgálat a saját vakondját készül egy magas rangú hírszerzői posztra ültetni. Ha a Kreml jelöltjét nevezik ki, az oroszok azonnal tudomást szereznek a CIA összes moszkvai ügynökének kilétéről, Dominyikát is beleértve.

Dominyika versenyfutásba kezd az idővel, és beleveti magát a Kreml falai között zajló intrikákba, hogy még több titkos információt szerezzen meg Putyin legbelső köreiből, és kiderítse, ki lehet az oroszok vakondja, mielőtt még túl késő… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tartalomjegyzék

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634195320 · Fordította: Orosz Anna
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
480 oldal · ISBN: 9789634195337 · Fordította: Orosz Anna
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
480 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634195320 · Fordította: Orosz Anna

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Dominyika Jegorova


Kedvencelte 13

Most olvassa 10

Várólistára tette 77

Kívánságlistára tette 74

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
Jason Matthews: A Kreml jelöltje

Mit tehet az egyén? Mit tehet egy kém? Mennyit ér egy-két „apró csepp a végtelen óceánban”? A titkosszolgálatok regénye ez is, azoké a kémeké, akik életüket szentelték a hidegháborús ellenféllel szembeni harcnak. A szerző kémkedési játéka ismét nyilvánvalóan „ragyog”, ugyanakkor most is érzékeny az emberi érzelmek és kapcsolatok, valamint a legfelsőbb szinteken folyó harcok, féltékenységek és visszahúzódások bemutatására is. Kiemelt eseménye az amerikai és az orosz hírszerző ügynökségekkel és azok működésével kapcsolatos betekintés. Nem csak a felszínt kapargatja érvényes karakterrajzokkal, (valódi hitelességet kölcsönöz neki a mai világunk eseményeinek visszhangjaiban) hanem hiteles ismeretekkel és a politika értő kritikájával is gazdagítja az olvasót. Mire a főszereplőknek már-már fanatizmusba hajló kitartása szépen lassan célt ér, addig látjuk, hogy mindez mekkora áldozatokkal jár saját életük szempontjából. Hol van az álcák mögött az ember? Létezik egyáltalán? Vagy rég feloldódott a valóság a színpadon játszott szerepeikben? Van-e visszaút ebből a színházi előadásból? A hidegháborús régimódiságnak megvan az értéke ma is: a több „oldalra” bonyolított szembenállás lehetőséget adott arra, hogy lássuk azt is, hogy bármelyik oldal főszereplője hatalmas szellemi bravúrral vív meg az ellenséggel. Ugyan nem teszi jobbá a mintánál (retronál), de frissebbé, aktuálisabbá mindenképpen – más szóval Matthews nem mond többet, pláne nem mélyebbet az elődöknél, a mai időkre is érvényes hatásosságát azonban nehéz lenne vitatni.

robinson P>!
Jason Matthews: A Kreml jelöltje

Jason Matthews trilógiája mesteri, alap lett a kémregényeket kedvelőknek. Feltette az i-re a pontot a szerző. Dominyika szakácskönyve izgalmas kémtörténet, kemény akciókkal, szerelemmel fűszerezve.

https://gaboolvas.blogspot.com/2019/01/a-kreml-jeloltje.html

1 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
Jason Matthews: A Kreml jelöltje

Nem jutok szóhoz. Mert ez nem fikció, ez a valóság, a felsőbb körökben nem bízhatsz senkiben, mert nem tudhatod ki milyen kapura játszik valójában. Mindig is nagy tisztelettel gondoltam azokra a kémekre/ügynökökre, akik nem anyagi indíttatásból, hanem hazaszeretetből játszottak ki rendszereket.
Ez a trilógia a valaha volt legkitűnőbb ábrázolása ennek a veszélyes és szövevényes világnak. Ízig-vérig hiteles, és egy ennyire részletes és összetett történet nem is kaphatna ennél dícséretesebb jelzőt. Szomorúan búcsúzom Dívától, mert nagyon szívesen olvastam volna még róla, de spoiler Mr Matthews, ezúton is üzenem, az én szívem is összetört most.

2 hozzászólás
KöfférTzitzah>!
Jason Matthews: A Kreml jelöltje

Jason Matthews ismét hatalmasat alkotott ezzel az eszméletlenül pörgős és feszültégteli kémregénnyel, megspékelve rengeteg logikai csavarral és éles helyzettel bátor hőseinek életét. Vitathatatlan, hogy az amerikai szereplők és Dominyika is bőven belefér ebbe a kategóriába, hiszen életüket hajlandók áldozni hazájukért, azokért az emberekért, akiknek feje fölött nap mint nap világrengető döntések születnek, nem is sejtve, hogy hányszor hárul el egy-egy katasztrófa ismeretlen ügynökök munkálkodása által. Ez kérem nem egy gyengécske regény, ahol a főhös valamilyen szerencse okán mindig meglóg az éles helyzetekből, hősiesen megmenti a hazáját, és aztán a naplementében lobogó hajjal szerelme oldalán büszkén feszítve eltűnik valami helikopteren, ami a megérdemelt boldog élet felé repíti. Itt a kegyetlen valóságot ábrázolja az író, aki tökéletes kémhez illően nem fél feláldozni egyik-másik szereplője drága életét, csak azért, hogy megmentsen egy országot, vagy néhány kulcsfigurát, akiknek kiiktatása egyébként a kártyavár összeomlását jelentené – nem beszélve a sok emberélet, vér és piszkos munka hiábavalóságáról. Ráadásul nem rest épp akkor elföldeni néhány tisztességes szereplőt, amikor az ember már a szívébe fogadta őket, és a veszteséget úgy éli át, mintha az valóban megtörtént volna. És valószínűleg tényleg megtörténik ez az életben, nem is egyszer.

Ahogy a veszteségek érik a fiatal Dominyikát, úgy válik egyre erősebbé és elhivatottabbá hazája védelmének érdekében. Nem fél kiállni magáért, megszorongatni néhány férfi nadrágját, titkos és precíz akciókat végrehajtani, hogy megmentsen mindent, ami fontos neki. Az emberek viszont hibáznak, vagy egyszerűen csak a sors szövi csúnyán a hálóját, így Dominyika sem tudja megtartani két markában a tenyerébe mert vizet, és előbb-utóbb szívet tépő döntési helyzetbe kerül: ami mikor máskor következne be, ha nem akkor, amikor azt hisszük, ismét sikerült felültetnie a halál orosz nagykövetét.

A megszokott színvonalhoz híven a szövegezést nem lehet egyszerűnek nevezni, a regény folyamán végig információk százaival teletűzdelt mondatokat olvashatunk, hasonlóan az előző két rész stílusához. De Matthews szerencsére ugyanúgy mesteri tálalója a szavaknak, ahogy az ételeknek is, így az alkalmazkodás után ez nem jelenthet gondot. Az író ezúttal is érdekes helyszíneken látja vendégül az olvasót, a pörgés közepette egy kis nyugalmat, valamint egzotikus ételeket és italokat kínálva kísérőül. A vacsora végeztével pedig nem tartja vissza a recepteket a vendégtől, ahogy nem fukarkodik elárulni néhány kémelhárítással kapcsolatos titkot sem az étkezés során. Természetesen minden mögött ott van az, hogyha borzasztó nagy dolgokról rántaná le a leplet, a könyvei sem jelenhettek volna meg, tehát azért nem kell minden szavát készpénznek venni. Biztosan rengeteg dezinformacijával van tele mind a három regénye, de az alap háttértudáshoz tökéletes felvilágosításul szolgálnak. Akit érdekel (főleg) az amerikai és az orosz kémek stílusa, valamint Putyin személye, annak felettébb hasznos olvasmányul szolgálhat ez a sorozat. De aki szereti a különleges ételeket és a nem hétköznapi szoros helyzeteket, ugyanúgy jól jár vele.

Nikymeria P>!
Jason Matthews: A Kreml jelöltje

Zseniális és borzalmasan dühítő.

Kifacsart. Nemhiába halogattam. Számítottam rá, hogy nem lesz kellemes a vége, de most mindenképpen kell valami olyan könyv, ami habosbabos. Hepiend meg minden.

PRicsmond>!
Jason Matthews: A Kreml jelöltje

Hát végére értünk Jason Matthews Vörös veréb trilógiájának. Nem tudom mi újat lehetne írni róla, mint az előző részekről, hozza az első két rész színvonalát, ugyanazon vonalon felépítve, mint a korábbi köteteket.
Az USA és Oroszország sakk játszmája folytatódik a kémek világában, a külvilág tudomásán kívül a két szuperhatalom között egy újabb hidegháború folyik.
Díva sikeres munkájának hála az oroszok vesztésre állnak, aminek következményeképp drasztikus lépésre szánják el magukat, likvidálják a CIA igazgatóját, ezáltal megüresedett székbe pedig a több, mint 10 éve beszervezett orosz kémet kívánják ültetni, amiről az amerikaiaknak semmi tudomása sem volt eddig. Megindul a hajtóvadászat a Kreml jelöltje után, mivel ha nem sikerül időben felfedni a kilétét és hatalomra kerül első dolga lesz Moszkvának jelenteni a köreikbe beépített amerikai ügynökök neveinek listáját.
Dominyika egyre feljebb kerül a ranglétrán, amelynek következményeként egyre jobban az elnök közelébe kerül. Amíg a rejtélyes Kreml jelölt Magnit leleplezésén dolgoznak hőseink Dominyikának a Kremlben belül is meg kell küzdenie irigykedőivel, miközben amerikai barátainak is segítséget nyújt a titkos orosz műveletek megakadályozásában.
Akcióban, feszültségben, kalandban és drámában bővelkedő történet a trilógia zárókötetet, a vége kimondottan drámaira sikerült, biztos vagyok benne, hogy ha ezt is megfilmesítik máshogy zárják le a történetet.
Sajnálom, hogy vége lett ennek a történetnek, de minden jó történetnek vége van egyszer. Remélem Matthews nemsokára újabb kémregényt vet papírra.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
480 oldal · ISBN: 9789634195337 · Fordította: Orosz Anna
gesztenye11 >!
Jason Matthews: A Kreml jelöltje

Befejeztem a „trilógia” utolsó kötetét is. Érdekes, hogy mindenki trilógiának hívja, de biztos, hogy nem lesz folytatás? spoiler Vannak apróbb, nyitott kérdések a végén, amikre lehetne alapozni, ha nem is újabb 3 kötetet, de valami „utószó”-szerűséget!
És most akkor a könyvről. Először nem akartam 5 csillagot adni, mert nem ilyen befejezésre számítottam – hát ez minden, csak spoiler. De igazából a szerzőnek szíve-joga, hogy úgy fejezze be a könyvét, ahogy akarja, az olvasó meg csak izguljon. Hát lehetett ebben a kötetben is. A helyszínek itt is peregnek, New York, Bécs, Kartúm (kis közjáték), Isztambul, Hongkong, Moszkva és a Fekete-tenger. Vannak új szereplők (kipróbált hidegháborús veteránok, és nekem nagyon bejöttek a Rozsomákok)! Van vér, van keménység – de jó sok, és ez a kötet legalább annyira durva és valósághű(?), mint a második. Újabb leckéket veszünk oroszból, és még többet „megfigyelés-elhárításból”. (Ez nekem nagyon tetszik, a kifejezés és a tevékenység is – a való életben is ennyit hárítanak az igazi kémek? Kellene egyet keresni:-)).
Van egy kis plusz romantika is. És persze itt is van jó sok recept – ezeket is ki lehetne adni, akár külön is, fényképekkel (most adjak ötleteket a kiadónak?)
És ami miatt még lehetne akár folytatása is – Putyin elnök is él és virul (azért a szerző nem tagadta meg CIA-s múltját, amit ők csinálnak, az csupa jó, amit az oroszok (köztük Putyin), az SZVR, GRU és társaik, az meg csupa rossz. Nem hiszem, hogy a kémkedésben vannak ennyire fekete-fehér dolgok, ilyen régen sem volt, a XXI. században pedig végképpen nem. Összességében az egész sorozat nagyon jó, olvasmányos, mindhárom kötet letehetetlen – és ajánlott rögtön egymás után olvasni! spoiler.

vikic06>!
Jason Matthews: A Kreml jelöltje

Az elején szkeptikus voltam, de összességében méltó befejezése, és szerintem a legjobb darabja volt a trilógiának minimális romantikával, és maximális izgalommal meg akcióval. Élveztem, hogy rengeteg országon száguldunk keresztül, miközben a cselekmény is rohan. Kétség kívül ebben a részben a legnagyobb a tét, itt történnek a legváratlanabb helyzetek. A karakter ábrázolás szerintem kicsit gyengébb, mert túlzottan „fekete és fehér” mindenki, de ezt ellensúlyozták spoiler.
Picit zavart, hogy bagatellizálta a globális felmelegedést egy félmondatával, de az érdemeit ettől nem vonhatom kétségbe.

Enikő_Darai_Enii>!
Jason Matthews: A Kreml jelöltje

Lévén, hogy zárókötet, kicsit többet vártam tőle.
A már jól ismert szereplőkkel dolgozik az író, és a tőle megszokott stílust hozza. A vibráló feszültség, a csavarok, az akciódús cselekmény, minden adott egy remek zárókötet alkotásához. Még is, nekem maradt egy kis hiányérzetem a könyv letétele után. Spoiler nélkül csak annyit szeretnék mondani ezzel kapcsolatban, hogy szerintem nem varrt el minden szálat az író, ami ugyebár továbbra is fennálló kérdéseket eredményezett bennem, olvasóban. Befejezőkötet mivolta miatt, szerintem le kellett volna zárni ezeket a nyitva hagyott kis ajtókat. De persze ez egy szubjektív vélemény, van aki szereti, ha marad a végén egy (vagy két) függő kérdés.
Életem egyetlen, ám de annál jobb kémregény trilógiája a Vörös veréb trilógia. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a politikai kérdésekkel és cselszövéssel teli, izgalmas köteteket, egy kis romantikával megspékelve.

Nushi P>!
Jason Matthews: A Kreml jelöltje

A trilógiából ez a könyv tetszett a legjobban, ugyanakkor ez volt számomra a legsötétebb leg kegyetlenebb rész is. a végétől teljesen össze voltam törve. A férjem napokig azt nézte, hogy boklászom a házban és néha felkiáltok : NEM! Szerencsére már megszokta a könyves flash back -jeimet.spoiler Én részemről kérek még Jason Matthewsból és a receptjeiből:-)

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

mate55 P>!

Alagsori kivégzések és joghurttal nyakon öntött tócsni. Ez ma Oroszország.

316. oldal

robinson P>!

– Lévén, hogy a fény gyorsabban terjed, mint a hang, vannak, akik okosnak tűnnek, amíg ki nem nyitják a szájukat – folytatta Benford.

mate55 P>!

Sötétkék nyári ruháját meglibbentette a szél, mintha csak az Üvöltő szelekből lépett volna elő.

301. oldal

PRicsmond>!

Benford végignézett a jóvágású fickón, aki szoba-hőmérsékletű IQ-val rendelkezett, és arra gondolt: ha ez a fickó a vakond, az oroszok jobbak, mint hittük.

robinson P>!

Dominyika hozzá volt szokva, hogy a férfiak bámulják, és élvezetét lelte abban, hogy megvető pillantásokat vessen rájuk. De az más, ha az elnök legelteti rajta a szemét.

Kapcsolódó szócikkek: Dominyika Jegorova · Vlagyimir Putyin
PRicsmond>!

Ügynököt futtatni olyan, mint egy furulyával kígyót bűvölni.

robinson P>!

A nő egy umnyik volt, egy kocka, a fizika megszállottja, és pontosan úgy is nézett ki.

PRicsmond>!

Ha nem adom át időben Benfordnak az üzenetet, maga súlyos veszélybe kerül, ugye?
– Ha a butirkai börtön kivégzőcelláját súlyos veszélynek tartja, akkor igen, súlyos veszélybe kerülök.

robinson P>!

A férfi felismerte a harc előtti higgadtság állapotát, amikor hirtelen kiélesedik a látása, a szaglása és a hallása. Kiélvezte az azonnali összecsapás jeges döbbenetét és a közelgő öldöklés ragacsos zamatát. Egyre közelebbről hallotta a lépteket az ajtó túloldalán

robinson P>!

Nem számít, milyen nagy és hatalmas Oroszország, mindig is fenyegetve fogja érezni magát.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephenie Meyer: A Vegyész
Daniel Silva: A másik nő
Ittzés Laura: Nyolc perc
Steve Berry: A Romanov-jóslat
Colleen Hoover: Verity
Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala
Becca Fitzpatrick: Black Ice – Tükörjég
J. A. Redmerski: Megölni Sarait
Karen Rose: Vigyázz rám
Josh Malerman: Madarak a dobozban