A ​kövek városa (Berlin 1.) 14 csillagozás

Jason Lutes: Berlin – A kövek városa

berlin ​a weimari köztársaság utolsó éveiben, a korabeli események hátterében marthe müller diáklány és kurt severing újságíró személyes sorsa egyre szorosabban összefonódik a korszak politikai változásaival.
A „berlin – a kövek városa" című művével az amerikai képregényírónak, jason lutesnak egy mesteri történelmi regényt sikerült képekben megalkotnia, melynek hiteles városképe és környezetrajza lenyűgözően pontos korrajzzal párosul.
A kötet a „berlin"-trilógia első része, melynek cselekménye 1928 szeptemberében veszi kezdetét és 1933 januárjában ér véget.

„még a német művészek sem voltak képesek olyan pontos és inspiráló berlin-ábrázolásra, melyet az amerikai képregényszerző, jason lutes tár elénk ebben a műben."
BERLINER ZEITUNG

– - –

a 20-as évek végén a művészeti hallgató marhte müller a nyüzsgő nagyvárosba, berlinbe érkezik. egy újságíró, kurt severing oldalán a fiatal hölgy átéli a korszak változatosságát és megpróbáltatásait, s… (tovább)

>!
Comics Mania, 2010
214 oldal · ISBN: 9789630805087 · Fordította: Orosz László

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 4

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

vicomte P>!
Jason Lutes: Berlin – A kövek városa

Egyike a kisszámú nem mainstream képregénynek, amelyet az elmúlt években kiadtak.
Szomorú, hogy mostanában valószínűleg nem túl gyakran vehetünk friss kiadványként ilyet a kézbe a fizetőképes kereslet ijesztő zuhanása miatt.

A történet 1928 ősze és 1929 tavasza közötti időszakban játszódik, de a szereplők visszaemlékezéseiből megismerhetjük a Világháborút követő évek német válságát is, amely a társadalom durva polarizálódásához vezetett.
Berlinben egyszerre volt jelen minden ebben az időben. A tőkés nagypolgárság; a némileg talán öncélú, de pezsgő és dinamikus művészeti mozgalmak és irányzatok; az életigenlés és persze a dekadens élvhajhászás is. De mindezek mögött folyton ott ólálkodik az a nyomor és kétségbeesés, amely a radikális vörös és fasiszta mozgalmaknak is a legfőbb táptalaját adta.
Lutes alulnézetből ábrázolja ezt a világot. Legalább egy tucatnyi szereplő életébe, napi kínlódásaiba pillanthatunk be, és bár az író egyértelműen inkább a liberalizmus és a baloldal mellett áll, még azt sem idealizálja. A legtöbb ember csak sodródik, hidegen hagyja a politika, és attól függően áll valamelyik oldalra, hogy az adott pillanatban van-e ott valaki, aki segítséget nyújt neki.
Erre jó példa az a szétszakadt család, amelyben az apa a fasiszták, az anya a kommunisták mellé sodródik.
Összefoglalva ez egy érdekes képregény, ami rövid (és érzésem szerint hiteles) bepillantást nyújt abba a politikai-gazdasági-ideológiai olvasztótégelybe, ami a végén a náci Németországgá dermedt.
Viszont hiába jó maga a történet, a kivitelezés már messze nem az. A hátterek, épületek jók és a totálplánok is hangulatosak, de az emberalakok ábrázolása sematikus, sőt, nem is kicsit karikatúra jellegűen leegyszerűsített, ami miatt néha nehéz felismerni ennyi mozgatott szereplőnél, hogy pontosan most ki is a nézőpont karakter.

Juci P>!
Jason Lutes: Berlin – A kövek városa

Ez a könyv nagyobb formátumot és egy kicsivel jobb, pontosabb fordítást érdemelt volna, maradtak benne anglicizmusok (és elütések) bőven. Egyébként nagyon szemléletes körkép a két háború közötti Berlinről, szívesen elolvasnám a sorozat többi részét is.

bys>!
Jason Lutes: Berlin – A kövek városa

Gyönyörködtet, amikor valaki így tud fókuszálni a munkájára, mint Lutes. A nagyszabású projekteknek az elbizonytalanodás a dramaturgiai csúcspontja, az a holtpont, amikor megkérdőjeleződik az egész hóbelebanc érvényessége. Az a jó, amikor ez nem látszik a végeredményen. Na, ezen nem látszik.

Amerikai létére németes precízséggel rajzolta végig a monumentális mű minden egyes képkocáját. A mélysége szépirodalmi, de szavak helyett – jó képregényhez illően – képekkel árnyal. Megy neki azokkal is.

zsoltika>!
Jason Lutes: Berlin – A kövek városa

Remek képregény és történet, szépen rajzolt (kivéve a nőket). Ami aggaszt: 3 részes, és szerintem nagy esély van rá, hogy a maradék részek nem fognak megjelenni magyarul, ami nagy kár lenne. 4.5 / 5


Népszerű idézetek

szam42>!

Valahogy így: az emberi történelem egy nagy folyó, mely a táj legalacsonyabb pontján fut. Minden lap egy kőnek felel meg. Minden cél nélkül dobják őket a vízbe, csakhogy lássák, milyen hullámokat keltenek. Több ezer kő megemeli a vízszintet addig, amíg el nem éri a partot. A folyó kiönt, a víz szintje pedig addig csökken, amíg nem marad más hátra csak egy ingovány. De, ha minden követ gondosan, ugyanazzal a céllal helyeznek el, talán felépül valami. Nem azért, hogy a folyó kiöntsön, hanem hogy megváltozzon a folyásiránya.

84. oldal (Comics Mania, 2010)


Hasonló könyvek címkék alapján

Art Spiegelman: A teljes Maus
Gianfranco Manfredi: Coney Island
Pertti Jarla: Cserep kapitány
Mike Mignola – Richard Pace: Batman: A végzet Gothambe érkezik
Bill Watterson: Kázmér és Huba
Alan Moore: A teljes Watchmen
Yuval Noah Harari – David Vandermeulen – Daniel Casanave: Sapiens: Rajzolt történelem – Az emberiség születése
Alan Moore: Watchmen – Az Őrzők
Marjane Satrapi: Persepolis – A visszatérés
George Orwell – Fido Nesti: 1984