Az ​utolsó Jedik (Csillagok háborúja 8.) 19 csillagozás

Jason Fry: Az utolsó Jedik

Réges-régen, ​egy messzi-messzi galaxisban….

A Rian Johnson rendezőtől kapott információk segítségével a Star Wars: Az utolsó Jedik című regényében Jason Fry kibővítette a filmben látható történetet olyan jelenetekkel, amelyek alternatív forgatókönyv-változatokból származnak, illetve kiegészítette a történetet a filmből kimaradt egyéb elemekkel.
A Birodalom hamvaiból új veszélyforrás emelkedik ki: a könyörtelen Első Rend. Szerencsére új hősök is felbukkannak, akik fegyvert ragadnak, és akár az életüket is hajlandóak kockáztatni a galaxis lakóinak szabadságáért. Rey, az Erő-érzékeny árva; Finn, az egykori rohamosztagos; és Poe Dameron, a bátor X-szárnyú pilóta és még sokan mások összegyűlnek, hogy Leia Organa tábornok és az Ellenállás oldalán küzdhessenek. Ám az Első Rend parancsnokának, Snoke legfőbb vezérnek, és az ő végrehajtójának, Kylo Rennek óriási hadsereg és pusztító tűzerő áll a rendelkezésére és a fény bajnokaira talán a teljes megsemmisülés vár. Egyetlen… (tovább)

Eredeti mű: Jason Fry: The Last Jedi

>!
Szukits, Szeged, 2018
382 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634974697 · Fordította: Oszlánszky Zsolt, Szente Mihály
>!
Szukits, Szeged, 2018
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634974680 · Fordította: Oszlánszky Zsolt, Szente Mihály

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Rey


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 27


Kiemelt értékelések

>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
Jason Fry: Az utolsó Jedik

Kicsit jobban tetszett mint a film. miért nem tudom meg mondani , talán azért mert már itt nem volt semmi elvárásom.
aki láttam a filmet tudja mire számíthat :)

>!
Trillian26
Jason Fry: Az utolsó Jedik

És mily meglepő, egy újabb kánon regény ami nem igazán nyerte el a tetszésemet. Nem vagyok benne biztos, hogy mindent értettem volna ha nem látom a filmet a könyv olvasása előtt, ráadásul a leírások is hiányoztak kissé. A párbeszédek pedig pár helyen igen furák lettek. Viszont az előző kötethez hasonlóan itt is elmondhatom, hogy a könyv szerintem jobb lett, mint a film és nem csak a pár bekezdésnyi hozzátoldás miatt. Ennek ellenére most leírva jobban észrevettem az előző filmekből kölcsönzött jeleneteket (bár lehet ez csak azért van így, mert a 8. film megnézése előtt nem tartottam Star Wars maratont az összes előző filmmel). A főszereplő motivációi jobban be lettek mutatva, viszont a kisebb szereplőkről továbbra sem tudtam meg szinte semmit. A prológust pedig nem nagyon tudtam hova tenni, nem láttam semmi funkcióját, de talán majd a következő résznél kiderül valami.

>!
GitarGavaller
Jason Fry: Az utolsó Jedik

Egy kevésbé sikeres film novellizációjától nem vártam sokat, de egy fokkal jobban sikerült, mint Alan Dean Foster tollából az előző film átírata. Sajnos a történet logikátlanságait nem sikerült feledtetnie, de volt pár olyan háttérinformáció, ami kicsit simított a helyzeten. A karakterfejlődéseket ebben a verzióban jobban lehet követni, a szereplők motivációi is hihetőbbek.
Külön jó pont, hogy a szerző elhelyezett néhány utalást és kapcsolatot a kánon regényekhez, sőt a későbbi Solo filmhez is. Számomra ezektől lesz jobb, mint a film.

>!
Ebe_Endocott
Jason Fry: Az utolsó Jedik

Körülbelül olyan volt, amilyenre számítottam, ami nem túl jó. Sok minden idegesített a könyvvel kapcsolatban, például az, ahogy rendkívül esetlenül és értelmetlenül próbálta egy mondatban megmagyarázni a film/történet bakijait. Például, h miért nem vetettek be egy fullos bombázó osztagot a Csillagpusztító ellen, a banális válasz pedig: még nem álltak készen a gépek…
Vagy miért nem lövik agyon a lépegetők az orruk előtt szenvedő Finnt és Rose-t? Az ex-rohamosztagos gondolatából megtudjuk, h mert ők túl jelentéktelenek a magabiztos Első Rend katonái szemében… spoiler
Eredetileg az volt a tervem, hogy előbb olvasom el a regényt, és csak aztán nézem meg a filmet, majd ezt a tervemet keresztülhúzta az indokolatlanul elcsúsztatott kiadási dátum (az eredeti, nem a magyar). Végül is nem baj, h nem úgy lett, a könyv alapján alig tudtam volna bármit elképzelni a leírások hiánya miatt. Össze vissza dobálózik szereplőkkel, fajokkal, stb. mindenfajta részletezés nélkül. Így is azt mondom, h a film egyszeri megnézése is kevés, h tudjam, mikor kiről van szó, a képes enciklopédia is szükséges hozzá. Üzletileg persze nem rossz megoldás.
A bővített jelenetek meg itt-ott beszúrt néhány sorban kimerültek, mondjuk ez korábbi filmregényeknél is hasonló volt, ezt nem rovom fel, nem is vártam mást. A könyv legnagyobb előnye, h jó levegős és gyorsan lehet haladni vele, valamint szép képek vannak a közepén.

>!
lustica P
Jason Fry: Az utolsó Jedik

Maga a regény olvastatta magát, viszonylag gyorsan is végeztem vele. De a mozifilmet se néztem meg ismét, nem bírtam rávenni magam… Most sikerült megfogalmaznom mi is zavart ebben: most komolyan van egy kb állt jelenet az üldözéssel és ezek közben elrohannak a helyszínről Eg bolygóra majd visszamennek látatlanul?! Meg ugyanez idő alatt Ray megtalálja Skywalkert és ezen idő alatt Jedi lesz?! Most komolyan? neee. Átadta a kellő infot. Hát persze. És még táncolnak is :-D aha…

5 hozzászólás
>!
Csokky
Jason Fry: Az utolsó Jedik

Határozottabban jobb, mint az Alan Dean Foster által írt Az ébredő Erő. A film történéseit néhány plusz jelenettel, illetve gondolattal színesíti, emiatt viszont nem tettem volna rá a „bővített kiadás” feliratot. Picit zavaró volt, hogy néhány helyen elírták a neveket (pl. Poe figyelte Poe-t), de ezt leszámítva jó könyv volt.
A végén kaptunk egy kis adalékot a gondnokokról is, de ez a betoldás is inkább újabb kérdéseket vetett fel, nem pedig megválaszolta a meglévőket.


Népszerű idézetek

>!
Ebe_Endocott

Rey nagyot sóhajtott. Ideje indulni. Végül is nem azért utazott több ezer fényévet, hogy itt, a céltól alig egy lépésre torpanjon meg.

75. oldal, 5. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Rey

Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Dean Foster: A bolygó neve: Halál
Vonda N. McIntyre: Star Trek – Khan haragja
William Kotzwinkle: E. T., a földönkívüli kalandjai a Földön
Pierce Brown: Hajnalcsillag
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Frank Herbert: A Dűne
Dan Simmons: Hyperion
Isaac Asimov: Második Alapítvány
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár
James S. A. Corey: Kalibán háborúja