Az ​utolsó Jedik (Csillagok háborúja 8.) 10 csillagozás

Jason Fry: Az utolsó Jedik

Réges-régen, ​egy messzi-messzi galaxisban….

A Rian Johnson rendezőtől kapott információk segítségével a Star Wars: Az utolsó Jedik című regényében Jason Fry kibővítette a filmben látható történetet olyan jelenetekkel, amelyek alternatív forgatókönyv-változatokból származnak, illetve kiegészítette a történetet a filmből kimaradt egyéb elemekkel.

A Birodalom hamvaiból új veszélyforrás emelkedik ki: a könyörtelen Első Rend. Szerencsére új hősök is felbukkannak, akik fegyvert ragadnak, és akár az életüket is hajlandóak kockáztatni a galaxis lakóinak szabadságáért. Rey, az Erő-érzékeny árva; Finn, az egykori rohamosztagos; és Poe Dameron, a bátor X-szárnyú pilóta és még sokan mások összegyűlnek, hogy Leia Organa tábornok és az Ellenállás oldalán küzdhessenek. Ám az Első Rend parancsnokának, Snoke legfőbb vezérnek, és az ő végrehajtójának, Kylo Rennek óriási hadsereg és pusztító tűzerő áll a rendelkezésére és a fény bajnokaira talán a teljes megsemmisülés vár. Egyetlen… (tovább)

Eredeti mű: Jason Fry: The Last Jedi

>!
Szukits, Szeged, 2018
380 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634974697 · Fordította: Oszlánszky Zsolt, Szente Mihály
>!
Szukits, Szeged, 2018
380 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634974680 · Fordította: Oszlánszky Zsolt, Szente Mihály

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 31


Kiemelt értékelések

>!
Saille P
Jason Fry: Az utolsó Jedik

Nem akarom leírni kendőzetlenül a véleményem, mert szerintem sokakat megbántanék. Maradjunk abban, hogy ez a trilógia még mindig nem nőtt fel az eredeti trilógia szintjére.
Mert amíg az egy archetipikus mese, és ezért tud hatni ma is és mindörökké, addig ez max. egy political correct mese (van benne nő, fekete, fehér, kiskutya helyett kisrobot, stb. mondjuk azt csodáltam, hogy ázsiai, meleg, muszlim hogy-hogy nincs benne?!).
Emellett pedig formailag teljesen az eredeti trilógia plagizálása másolása: 1.rész árva hős egy sivatagos bolygóról, a Birodalom Első Rend ellen, Halálcsillag Csillagpusztító Bázis elpusztítása, a gonoszok: Palpatine Snoke és Vader Kylo Ren;
2.rész evakuálás a Hoth D'Quar bolygóról, Luke Rey kiképzése a Dagobán Ahch-Tón, Yoda Luke Jedi mester által; 3.rész második Halálcsillag elpusztítása…?
Plusz egy pár híres nagy név (Leia, Solo, Han, Csubi), hogy jöjjön a nép.
Emellett valahogy lógnak a levegőbe a figurák, hiába pakolnak mögéjük mesterségesen hátteret (a kivétel, ahol valami szikra megcsillant, az DJ a kódtörő tolvaj – de tőle rövid úton megszabadultak), a helyszínek közül egy se ismerős, nehogy kapcsolódjon az eddig ismert Univerzumhoz, a karakterek motivációi pedig számomra nem világosak. Snoke és Kylo pedig együtt sem tesz ki egy Darth Vadert sem, nemhogy egy Darth Sidioust! Arról már ne is beszéljünk, hogy a nagy rejtélyeket, mint Snoke kiléte vagy Rey származása, a lehető legérdektelenebbül elmosták…
Próbálom keresni a pozitívumokat: az akciók érdekesek, izgalmasak, cukik a porgok (amúgy ezeknek sincs funkciójuk), szépek a kristályrókák, és látványosak a csatajelenetek a filmben.
Ami viszont érdekes volt (bár dramaturgiailag egyelőre szintén nem találtam értelmét), hogy kapunk egy alternatív időszálat egy álomban: mi lett volna, ha Luke anno a Tatuinon marad?

9 hozzászólás
>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
Jason Fry: Az utolsó Jedik

Kicsit jobban tetszett mint a film. miért nem tudom meg mondani , talán azért mert már itt nem volt semmi elvárásom.
aki láttam a filmet tudja mire számíthat :)

>!
Ebe_Endocott
Jason Fry: Az utolsó Jedik

Körülbelül olyan volt, amilyenre számítottam, ami nem túl jó. Sok minden idegesített a könyvvel kapcsolatban, például az, ahogy rendkívül esetlenül és értelmetlenül próbálta egy mondatban megmagyarázni a film/történet bakijait. Például, h miért nem vetettek be egy fullos bombázó osztagot a Csillagpusztító ellen, a banális válasz pedig: még nem álltak készen a gépek…
Vagy miért nem lövik agyon a lépegetők az orruk előtt szenvedő Finnt és Rose-t? Az ex-rohamosztagos gondolatából megtudjuk, h mert ők túl jelentéktelenek a magabiztos Első Rend katonái szemében… spoiler
Eredetileg az volt a tervem, hogy előbb olvasom el a regényt, és csak aztán nézem meg a filmet, majd ezt a tervemet keresztülhúzta az indokolatlanul elcsúsztatott kiadási dátum (az eredeti, nem a magyar). Végül is nem baj, h nem úgy lett, a könyv alapján alig tudtam volna bármit elképzelni a leírások hiánya miatt. Össze vissza dobálózik szereplőkkel, fajokkal, stb. mindenfajta részletezés nélkül. Így is azt mondom, h a film egyszeri megnézése is kevés, h tudjam, mikor kiről van szó, a képes enciklopédia is szükséges hozzá. Üzletileg persze nem rossz megoldás.
A bővített jelenetek meg itt-ott beszúrt néhány sorban kimerültek, mondjuk ez korábbi filmregényeknél is hasonló volt, ezt nem rovom fel, nem is vártam mást. A könyv legnagyobb előnye, h jó levegős és gyorsan lehet haladni vele, valamint szép képek vannak a közepén.

>!
pelikanbence
Jason Fry: Az utolsó Jedik

Először írok a filmről !

Kontra:-Dögunalom és felesleges volt az a kaszinós jelenet.
-Phasma felesleges volt!
-A porgoknak nem volt semmi funkciója. (Örültem, amikor Csubi lecsapta. :DDDD)
-Lüke megfeji azt az űrtehénbálnakecskét. (Azt hittem kiadom Magamból a napi kajámat.)
-Amikor Rose előadja,hogy a háborúban csak a Szeretettel lehet legyőzni az ellenséget ! SZIVI !!!!!! EGY HÁBORÚBAN VAGYTOK BASSZUSKULCS !!!!!! Kíváncsi vagyok,hogy a Warhammer vagy Warhammer Age of Sigmar vagy a Warhammer 40000 illetve a The Horus Heresy regényekben elhangzott e már ilyen mondat.
-Snoke halála ! EZ EGY ROSSZ VICC VOLT BAKKER !!!!!! Mi több az egész jelenet A Jedi visszatérből lett lenyúlva csupán más szereplőkkel. HEH!!!!!! XD ÉS KI A BÚBÁNAT EZ A SNOKE ??????!!!!!! (Szándékosan említem a Jeepers Creepers Trilógiát, mert a főgonoszról ott sem tudtunk meg semmit.)
-Hux az agyamra ment.
-Finn, Rose és Poe ! TOTÁL FELESLEGES POÉNKODÓ DISNEY SZEREPLŐK, MINT OLAF VAGY MUSU !!!!!!
-DJ idegesített !
-Maz Kanata idegesített !
-Luke és Kylo harca ! Csak annyit,hogy:"A tiéd éppen akkora,mint az enyém ! Lássuk ! Tudod e használni ?" XDXDXDXD
-Luke szereplése és tanítási módja ! HA VALAKIBEN CSAK EGY APRÓ SÖTÉTSÉG LAPPANG MÁR KI KELL NYÍRNI ??????!!!!!! ÚÚÚÚÚÚRRRIIIIIISSSTTTEEEEEENNN !!!!!! Nem csodálom,hogy SZEGÉNY Ben átállt a Sötét Oldalra !!!!!! Luke-ból pedig egy gerinctelen és gyáva Jeff, the Killer lett !
-Rey titka ! A szülei névtelen senkiházi nemesek voltak,akik eladták a Jakkun,hogy szórakozhassanak és berúgjanak ! VADBARMOK !!!!!! NEM HISZEM EL !!!!!! (Heh ! Rey, Mr. Creeper és Snoke a filmtörténet senkijei ! :D XD)

Pro és Kontra: -Holdo önfeláldozása.
-Látvány (Mert az mindig segít !)
-Ben és Rey harca a nyolc Pretoriánus Gárdistával.
-A vulptexek vagyis a sötétben vörösen világító kristályrókák. :) Nekik azért volt funkciójuk ! :) (Na,majd kíváncsi leszek a Solo filmben a koréliai vérebekre is.) Tavaly karácsonyra kaptam egy kis Bear Impexes plüssrókakölyköt Anyukámtól és Nagymamámtól és Vulptexpajtásnak neveztem el a plüssömet! :)))))) :333333 http://www.ajandekozoo.hu/pluss-vadallatok-17-cm-csimpanz-2021
-Na, meg a csatajelenetek.

Pro: -KYLO REN/BEN SOLO !!!!!! Na,ő érdemli Nálam azt az 5/5-öt !!!!!!:)))))) Egy igazi skizofrén karakter, de tudtam sajnálni és tetszett Nekem az a jelenet, amikor megpróbálta Leiát ölni, de megkegyelmezett neki. TÖBB emberség van benne, mint gondoltam volna. :)))))) :333333

Film: 3,5/5 Külön Kylo Ren (Ben Solo) karaktere: 5/5

A regényverziót idén 2018-ban kaptam meg Szülinapomra ajándékba ! :) Néhány jelenettel ki lett bővítve a regény, Han Solo temetése megható volt és Ben Solo is jó volt és talán még a regényben is jobban ábrázolták, mint a filmben. :) Kedvelem ezt a regényt ! :)

3 hozzászólás
>!
lustica P
Jason Fry: Az utolsó Jedik

Maga a regény olvastatta magát, viszonylag gyorsan is végeztem vele. De a mozifilmet se néztem meg ismét, nem bírtam rávenni magam… Most sikerült megfogalmaznom mi is zavart ebben: most komolyan van egy kb állt jelenet az üldözéssel és ezek közben elrohannak a helyszínről Eg bolygóra majd visszamennek látatlanul?! Meg ugyanez idő alatt Ray megtalálja Skywalkert és ezen idő alatt Jedi lesz?! Most komolyan? neee. Átadta a kellő infot. Hát persze. És még táncolnak is :-D aha…

5 hozzászólás
>!
Csokky
Jason Fry: Az utolsó Jedik

Határozottabban jobb, mint az Alan Dean Foster által írt Az ébredő Erő. A film történéseit néhány plusz jelenettel, illetve gondolattal színesíti, emiatt viszont nem tettem volna rá a „bővített kiadás” feliratot. Picit zavaró volt, hogy néhány helyen elírták a neveket (pl. Poe figyelte Poe-t), de ezt leszámítva jó könyv volt.
A végén kaptunk egy kis adalékot a gondnokokról is, de ez a betoldás is inkább újabb kérdéseket vetett fel, nem pedig megválaszolta a meglévőket.


Népszerű idézetek

>!
Ebe_Endocott 

Rey nagyot sóhajtott. Ideje indulni. Végül is nem azért utazott több ezer fényévet, hogy itt, a céltól alig egy lépésre torpanjon meg.

75. oldal, 5. fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Dean Foster: A bolygó neve: Halál
Vonda N. McIntyre: Star Trek – Khan haragja
William Kotzwinkle: E. T., a földönkívüli kalandjai a Földön
Pierce Brown: Hajnalcsillag
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Frank Herbert: A Dűne
Dan Simmons: Hyperion
Isaac Asimov: Második Alapítvány
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár
James S. A. Corey: Kalibán háborúja