A ​jedi fegyvere 22 csillagozás

Luke Skywalker kalandja
Jason Fry: A jedi fegyvere Jason Fry: A jedi fegyvere

EBBEN A TELJESEN ÚJ TÖRTÉNETBEN ISMÉT IZGULHATUNK LUKE SKYWALKERÉRT!

A cselekmény a Star Wars: Új remény és a Star Wars: A Birodalom visszavág című filmek közötti időszakban játszódik. Luke egy rejtélyes bolygóra érkezik, ahol az Erő segítségével meg kell mentenie egy fiatal lány életét, és túl kell élnie a párviadalt, amit az új, korábban ismeretlen ellenfelével vív…

A történetben olyan fontos információkat is megtudhatunk, amelyek a
STAR WARS: AZ ÉBREDŐ ERŐ című VII. epizód cselekményéhez szorosan
kapcsolódnak.

Eredeti mű: Jason Fry: The Weapon of a Jedi

>!
Kolibri, Budapest, 2015
186 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155501968 · Fordította: Fencsik Tamás · Illusztrálta: Phil Noto

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Luke Skywalker · C-3PO


Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
PAVideoStudio 
Jason Fry: A jedi fegyvere

Jason Fry: A jedi fegyvere Luke Skywalker kalandja

Ha nem láttam volna a filmet, akkor se lett volna izgalmas. Szódával elmegy, de azért na…
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/1uJLFHVgtU8

Véleményem további Star Wars-regényekről: http://goo.gl/XBEwd
… és Star Wars-képregényekről: https://goo.gl/PUO54i

>!
Saille P
Jason Fry: A jedi fegyvere

Jason Fry: A jedi fegyvere Luke Skywalker kalandja

Ez is egy rövidre szabott kis történet, ami Luke misztikus kalandját meséli el a Devaronon., ahol egy ősi Jedi templomot talál, amely segít neki a felkészülésben. Itt is jelezve van a végén, hogy ezek a kalandok jó eséllyel folytatódni fognak…
És nem semmi látni, ahogy Luke két napot küzd, hogy az Erő segítségével elfordítson egy kapcsolót a templomban, mikor egy másik könyvben Qui-gon Jinn fél kézzel elintézett egy hatalmas vízszivattyú generátort! Erről eszembe jutott, hogy tkp.milyen heroikus küzdelembe kerülhetett Luke-nak, hogy mindazt a tudást összeszedje egyedül (!) amit régen a Templomban tizenöt-húsz evig, ill.egy életen át tanultak a Jedik társakkal, mesterekkel, oktatókkal megpakolva…ő pedig mindezt magára hagyatkozva, csupán Obi-van testetlen szellemének sugallait (később Yoda rövid tanítását) követve járja be? Azért ez durva, ha belegondolunk…

Ui. a devaroni Templomra utalásokat kaphattunk már „A klónok háborúja” c. anim. sorozat 3.ébvadában is (Savage Opress rendez ott vérengzést Dooku parancsára).

>!
jaspi
Jason Fry: A jedi fegyvere

Jason Fry: A jedi fegyvere Luke Skywalker kalandja

Egyszerű történet, egyszerű szöveg, de rövid kikapcsolódásnak megteszi.

>!
Nightmare I
Jason Fry: A jedi fegyvere

Jason Fry: A jedi fegyvere Luke Skywalker kalandja

Ebben benne volt az, ami a Csempész futásából hiányzott: Normális halálok.
Nem volt rossz a történet, bár a Hullarabló miért nem hagyta, hogy spoiler A következő regény a kánonból, amit elolvasok már biztosan rendes regény lesz. Kicsit kezd sok lenni ezekből.

>!
itschristine P
Jason Fry: A jedi fegyvere

Jason Fry: A jedi fegyvere Luke Skywalker kalandja

Valahogy a Star Wars filmeken sokkal izgalmasabb.
Sajnos nem kötött le annyira, mint kellett volna. C-3PO itt is idegesítő, de R2-t imádtam (újfent). Luke és az Erő kapcsolata viszont tetszett és az is, hogy kicsit olvashattunk az Erő működéséről.
Az illusztrációk szépek benne, de összességében egy felejthető könyv.

>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
Jason Fry: A jedi fegyvere

Jason Fry: A jedi fegyvere Luke Skywalker kalandja

aki olvasta a A csempész futása Han Solo és Csubakka kalandja-t na ugyan ara a minőségre számíthat .egyszer olvasható ,drága ,rövid ifjúsági regény .
Luke első próbálkozása az erővel joda ellőtt nem sokkal .
nem fogod halálra izgulni magad rajta .

>!
Lewy_666
Jason Fry: A jedi fegyvere

Jason Fry: A jedi fegyvere Luke Skywalker kalandja

Nem is tudom, mit kéne írnom pontosan erről a könyvről. Ifjúsági regényként tekintek rá, mert máshogy nem igazán érdemes, így viszont azt mondom, hogy megállja a helyét. Érdekes volt látni Luke-ot bizonyos szituációkban, ahogy azt is, hogyan próbálgatja az Erőt. C3PO-t még mindig idegesítő karakternek tartom, de ezt legalább jól visszaadta és szerintem kevésbé volt vontatott a történet, mint mondjuk a Mozgó Célpontban. Volt a vége felé egy Plot-twist, amit elsőre nem is igazán sikerült feldolgozni, de ügyes csavar volt. Összességében nekem tetszett, szépek az illusztrációk, minimalista, mégis stílusos borítóval. Egyetlen dolgot nem értek, az pedig a fülszöveg kis kommentje, miszerint „fontos információkat megtudhatunk, amelyek a VII. epizód cselekményéhez szorosan kapcsolódnak”. Mert én Pava-n kívül nem sok kapcsot fedeztem fel… o.O

>!
Kada22
Jason Fry: A jedi fegyvere

Jason Fry: A jedi fegyvere Luke Skywalker kalandja

Nagyon tetszett a könyv, annak ellenére, hogy nem egy nagyon bonyolult történetről van szó. Luke elindul a Jedik ösvényén. Ennyi.

Abba viszont még soha nem is gondoltam bele, hogy tényleg ő a legerősebb Jedi a sagában. Míg Anakin vagy Obi-Wan vagy akár az előttük élő Jedik tízezrei, hosszú évek alatt, a tanulótársak és legfőképp mesterek mellett tanultak. Luke viszont úgy válik majd Jedi mesterré, hogy az alapokat magának kellett elsajátítania. Kapott pár tanácsot az öreg Obi-Wan-tól és pár dolgot megtanult Yodától, de egyedül kellett felemelkednie. És erre igazából a könyv olvasása alatt jöttem rá.

A könyvet a Mozgó célpont és a Csempész futása közé raknám értékelésbe. Előbbi azért monumentálisabb történet volt (nagyobb jelentősége volt, hogy ott sikert érnek-e el a könyv szereplői), utóbbinál viszont fényévekkel jobb (itt van a történetnek eleje és vége, ott végéről nem nagyon beszélhetünk.)

Kellemesen csalódtam, nagyon gyorsan kipörgettem, mert magával ragadott. Tetszett.

>!
Saku28
Jason Fry: A jedi fegyvere

Jason Fry: A jedi fegyvere Luke Skywalker kalandja

Kedves kis ifjúsági könyv, de semmi több. Olvasmányos volt, úgyhogy gyorsan haladtam vele, ami azt illeti még el is szórakozgattam rajta (én például kifejezetten szeretem Threepio hülyeségeit), de olyan szempontból teljes csalódás volt, hogy a fülszöveg azt ígérte, „olyan fontos információkat is megtudhatunk, amelyek a STAR WARS: AZ ÉBREDŐ ERŐ című VII. epizód cselekményéhez szorosan kapcsolódnak”. Hát számomra semmi új infó nem volt a könyvben, az meg hogy annyi legyen ez a fontos infó, hogy Luke edzeni kezd, nekem egy kicsit sántít.
A kerettörténet furcsa abból a szempontból, hogy Threepio kezdi mesélni Luke kalandját, de miután váltunk a mesélésre, a szövegnek onnantól semmi 3PO-s hangzása nincs, egyszerű elmesélés. Lehet én vagyok a fura, de szerintem ha ilyen kerettörténetet hagynak neki, akkor érdemesebb lenne az elmesélő némi „személyiségét” beleszőni a történetbe (? Hiszen egy szereplő általi elmeséléseknek pont az a varázsa, hogy az olvasó sosem tudhatja, vajon mennyit lódít vagy érzékelt másként az adott szereplő, mintha bárki más mesélte volna el). A történettel amúgy semmi gond nincs, a szokott ifjúsági kalandozós témát követi, azzal már több bajom volt, hogy a felhozott szereplőkkel (például a Hullarabló) semmit nem kezdett a történet végére csak voltak, a lezárás meg aztán annyira összecsapott, hogy csak néztem, hogy most mi van. Ennyi volt a csihi-puhi? Általában mondjuk én kifejezetten jobban szeretem az ilyen tanulgatós, filozofálgatós részeket, mint a konkrét nagy harcokat (könyvben legalábbis nekem az annyira nem jön át, film már más kérdés), úgyhogy azzal nem is volt egy cseppnyi bajom sem, hogy Luke próbálgatta a saját képességeit, örültem, hogy Obi-wan próbálta az Erőn keresztül segíteni… csak az egész valahogy iszonyat aránytalan lett ezzel a semmi lezárással. De, legalább van lezárás, ez tagadhatatlan.
Hát éppen nem lett nagy szám, de fiatalabb korosztálynak mondjuk szívesen odaadnám, főleg olyanoknak, akik tényleg most ismerkednek az egész Star Wars univerzummal. Mert azért ismerjük be, első látásra valami irtó katyvasz a dolog, úgyhogy az ilyen kis egyszerű ifjúsági könyvecskék jó táptalajok lehetnek, hogy utána a kicsit komolyabb könyvek is előkerüljenek.
Na és az illusztrációk megvettek maguknak, azok nagyon szépek.

>!
Turbo1988
Jason Fry: A jedi fegyvere

Jason Fry: A jedi fegyvere Luke Skywalker kalandja

Közepes.

Már elszoktam egy kicsit az ilyen szórakoztatás céljából írt könyvektől.
Kerettörténete C3PO visszaemlékezése. Hogy mennyi igaz belőle az kétséges, de úgy gondolom alapvetően megbízható. Az viszont gyanús volt, hogy bár eléggé szószátyárt robot mesélte el a történetet, mégis nagyon rövid lett.
Hiányzott belőle a szokásos filozófia rizsa. Luke csak ugyanazt mantrázta, amit Ben mondott neki, és próbált eligazodni benne. Új megfontolások nem voltak benne. Sőt! Aki olvasta a Darth Plaguiest, az tudja, hogy a Sithek nem kérik az Erőt, hanem befogják és irányítják. Itt viszont Luke-nál ez egyszerűen nem működött ez a módszer. Pedig ezt próbálta. Neki az használt, ha hagyja, hogy irányítsa őt az Erő. Miért? Miért megy neki ez a módszer. Ne feledjük, hogy tanonckorában Palpatine is így kezdte, de Plagueis lehurrogta.
Amit viszont egész végig nem értettem: Luke-nak miért volt Y-szárnyúja? Ennyire Disney a könyv? Remélem egyszer a SW kinövi ezt. Csak sajnos nem egyhamar.
A stílusa kicsit hasonlított az Ijfú Jedi-lovagok sorozathoz. Amolyan 16 éven aluliaknak szóló történet, csak nem tinédzser főszereplőkkel.
Túl rövid. Nem elég kidolgozott, és amikor a Hullarablóval harcolt, túlságosan elhúzták azt, amikor vakon kapálódzik, de amikor az Erővel visszanyerte a látást, azt elintézték néhány sorban. Pedig a Hullarabló – legalábbis egy padavannak – még ígyis kitartóbb ellenfele lett volna. Ezt nevetségesnek találtam. Mindezt csak azért, hogy benne legyen a folytatásban, mert nem tudnak jobb ellenfelet kitalálni. Mondjuk néhány Inkvizítort.
Meg aztán a „padavan” szót mióta írják „padawan”-nak? Nagyon Disney…
Ami viszont tetszett: megőrizte a szokásos humorát. Ebből a szempontból nem erőlködtek. De most őszintén: Luke egy Y –szárnyún!?
A legnagyobb előnye a 75. oldalon van, amikor Luke összefoglalja, hogy mi is a baj a Birodalommal. Bevallom, én sosem értettem az emberek beteges rajongását a birodalmi rohamosztagosok iránt. A filmekben (de a könyvekben is) csak szadista golyófogók voltak, akik csak akkor voltak nagylegények, ha védekezésre képtelen civileket kellett legyilkolni. Itt viszont Luke az áldozatokon keresztül mutatta be, hogy mi is a gond az Új Renddel. Mert ugyebár ő és a nevelőszülei is az áldozatok között volt.
Másik előnye, hogy Luke ismét diskurált Ben szellemével. Ez a Jedik örökösében nem történt meg. Itt viszont Ben szelleme terelte Luke-t a megfelelő irányba. Ezért is kap három csillagot, de különben nem nagy szám, és ennek nem az kevés oldalszám az oka.
Viszont nyitva hagyták az ajtót a folytatások előtt. Remélem tanulnak az első rész hibájából.
A könyv alapvetően gyűjtőknek való, vagy fiataloknak. olyanoknak, akik szeretik az Ifjú jedi-lovagok sorozatot, vagy a Jedi-növendéket.
Hát reméljük a jobbat.


Népszerű idézetek

>!
Saku28

– Sarco úr? – zendített rá Threepio. – Miért hívják magát Hullarablónak? Igencsak sajátságos elnevezés.
Luke elfintorodott. Néha arra gyanakodott, hogy akárki is programozta Threepiot, bizonyos etikett szabályokat fordítva installált a rendszerébe.

Jason Fry: A jedi fegyvere Luke Skywalker kalandja

Kapcsolódó szócikkek: C-3PO · Luke Skywalker

Hasonló könyvek címkék alapján

Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma V.
Ernest Cline: Ready Player One
Andy Weir: A marsi
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Frank Herbert: A Dűne
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei II.
Isaac Asimov: Asimov teljes science fiction univerzuma VI.
Suzanne Collins: Az éhezők viadala