Szerenád ​a szőlőben 4 csillagozás

Jásdi István: Szerenád a szőlőben

„Jásdi ​István prózai szerenádot írt. Váratlan, szokatlan felütéssel indul az első motívum: a Jásdi házaspárral a bizonyosságból a bizonytalanba, a budapesti, józan közgazdászéletből a csopaki szőlős- és borosgazda kiszámíthatatlan életébe csöppenünk, az aszfaltról az esőtől sáros vagy hőségtől porzó dűlőbe. (…)” (Gábor Júlia)

Egy nagyvárosi életpálya után a Csopakon letelepedett szerző megismeri a szőlő a borok és a borászok világát. Felfedezi a XIX-ik századi borház és szőlőbirtok, az itt élt emberek, családok izgalmas történetét. Ranolder János, az Erzsébetet megkoronázó veszprémi püspök és birtokigazgatója Szentirmay József építész Eötvös Károly által is megírt korszakát a viszálykodás és a filokszérával a birtok pusztulása követi. A szőlő-rekonstrukció emberét Sáner Jánost legyűrik a gazdasági nehézségek. botfai nemes Hűvös Salamon vincellérje Bakonyi István a ház következő lakója. Itt születik hatodik gyermeke: Károly a későbbi híres szőlőnemesítő. Hűvöst 44-ben… (tovább)

>!
Jásdi Pince, 2010
184 oldal · ISBN: 9630699358

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Zsófi82>!
Jásdi István: Szerenád a szőlőben

A könyvet olvasva majdnem felugrottam az első vonatra, hogy szőlőt vegyek a Balaton-felvidéken. Pedig a könyv és a szőlőművelés nemcsak játék és mese, van benne a birtok és a környék története, az építkezés és a szőlészet-borászat nehézségei és örömei. Mindez nagyon olvasmányosan, és mégis mély gondolatokkal. Nagyon ajánlom mindenkinek, aki fogékony a bor, illetve a történelem iránt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Edit (szerk.): Gyengébb? Nem!
Kovács András István: Eger és a Bükk
Prohászka Ferenc: Szőlő és bor
Kántor Endre: Szepsy István
Bence Lajos (szerk.): Zala Vármegye bortörténete
L. Kelemen Gábor: BorÁSZok
Kalmár László (szerk.): Badacsonyi almanach
Haraszti Gyula: Villányi borok
Kolozsvári Ildikó: South African Wine Routes with GPS Guide
Csoma Zsigmond: Nászéjszakák bora: a somlai