Švejk 383 csillagozás

Egy derék katona kalandjai a világháborúban
Jaroslav Hašek: Švejk Jaroslav Hašek: Švejk Jaroslav Hašek: Švejk Jaroslav Hašek: Švejk Jaroslav Hašek: Švejk Jaroslav Hašek: Švejk Jaroslav Hašek: Švejk Jaroslav Hašek: Švejk Jaroslav Hašek: Švejk Jaroslav Hašek: Švejk Jaroslav Hašek: Švejk Jaroslav Hašek: Švejk Jaroslav Hašek: Švejk Jaroslav Hašek: Švejk Jaroslav Hašek: Švejk Jaroslav Hašek: Švejk Jaroslav Hašek: Švejk Jaroslav Hašek: Švejk

A ​regény hőse, mint az alcím is állítja, egy „derék katona”. Furcsa tisztesség a Švejké: részt vehet az első világháborúban, először a hátországban (katonai fogdákban és egészségügyi intézményekben), majd a fronton, végül fogságban. ő a készséges kisember, aki roppantul igyekszik a tisztesség és becsület látszatát kelteni, azonban menti a bőrét, mégpedig úgy, hogy addig hülyéskedik, amíg a bolondok közé zárják, mert tohonyaságaival és furfangjaival terhére van a katonai feljebbvalóinak.

A szatírikus regény, amely ezt az alakot teszi hősévé, háború- és monarchiaellenes élű. A panoptikum, melyet az író és a monarchia militarista világából felvonultat, gyilkos, megsemmisítő nevetésre készteti az olvasót. A dicsőséges „csihi-puhi” anekdotafűzérszerűen kibontakozó, javarészt Švejk által kommentált története: az esztelenségnek, a fegyelmezés gépies, lélektelen formájának, a korlátoltságnak, a kakasdombon is kiélhető cezaromániának, az alkoholizmusnak eseményéből áll össze. Švejk… (tovább)

Eredeti cím: Osudy dobrého vojaka Svejka za svetové války

Eredeti megjelenés éve: 1923

Tartalomjegyzék

>!
Ciceró, Budapest, 2010
894 oldal · ISBN: 9789635396177 · Fordította: Réz Ádám
>!
Ciceró, Budapest, 2002
892 oldal · ISBN: 9635394608 · Fordította: Réz Ádám · Illusztrálta: Josef Lada
>!
Ciceró, Budapest, 2002
904 oldal · ISBN: 9635393989 · Fordította: Réz Ádám

17 további kiadás


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Švejk · Makedóniai Fülöp

Helyszínek népszerűség szerint

Milevsko – Květov – Vrǎz – Malčin – ČiŽová – Sedlec – HoraŽdovice – Radomyṥl – Putim – Ṧtěkno – Strakonice – Volyň – Dub – Vodňany – Provitín


Kedvencelte 97

Most olvassa 57

Várólistára tette 281

Kívánságlistára tette 77

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
György_Dragomán I
Jaroslav Hašek: Švejk

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

Évente újraolvasom. Nagyon sokszor csak felcsapom valahol és beleolvasok. Annyira fontos könyv nekem, hogy amikor házasságunk hajnalán megtudtam, hogy a feleségem nem olvasta, rögtön felolvastam neki az egészet, mert úgy éreztem ezzel még szilárdabb alapra helyezhetem a kapcsolatunkat. Legjobban a befejezetlen történeteket szeretem benne, szerencsére tele van ilyenekkel.
Hangoskönyv is készült belőle, Benedek Miklós olvassa zseniálisan.

2 hozzászólás
>!
Baráth_Zsuzsanna P
Jaroslav Hašek: Švejk

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

A történelem a nagy emberek kalandjait örökíti meg, a kisember általában kimarad az annales-ekből, azonban van valaki, akinek mégis sikerült beírnia magát, ha a históriába nem is, az irodalomtörténetbe mindenképpen. A Hasek által megteremtett derék katona alakja, akit mindközönségesen Svejknek keresztelt el, nagyon régen született meg, mégsem ment ki a divatból, máig a szatririkus humor mintaképe, és egyben az egyik legjobb háborúellenes regény főszereplője. Szánom-bánom bűnömet, de eleddig kimaradt az életemből a dicsőséges monarchiai hadsereg 91. ezred 11. menetszázadának híres közlegénye, aki először puccer volt Lukas főhadnagynál, majd ordonáncként emelte alakulatának fényét. Most azonban pótoltam, és nemes egyszerűséggel betegre nevettem magam ősvejksége hihetetlen kalandjain, az együgyüségében is zseniális kisember, aki valahogy mindig megússza a legelképesztőbb kalandokat is, és hősies beletőrödéssel viseli el a tisztikar, valamint a hadsereg összes hülyeségét. 800 oldal tömény agyeldobás vár arra, aki rászánja magát a nem éppen vékonyka kötetre, amelyet érdemes több részletben olvasni, mert ilyen dózisban a marhaság is eléggé fárasztó tud lenni. Kihagyhatatlan!
A részletes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2016/10/17/konyvkritika_j…

1 hozzászólás
>!
kékcseresznye
Jaroslav Hašek: Švejk

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

– Svejk, maga pernahajder, hagyja abba a süketelést! Nem eszek, nem alszok maga miatt, már hetek óta.
– Jelentem alássan az nem én voltam, hanem a Baloun.
– Svejk, én meg vagyok róla győződve, hogy maga egyszer nagyon csúnya véget fog érni.
– Ahogyan parancsolja! Csak ne úgy , ahogy az a …
– Tudja, Svejk, maga a természet legostobább tréfája, amivel eddig találkoztam.
– Igenis kérem! Bár szabadna megjegyeznem, hogy én már találkoztam ostobábbal, például …
– Nem szabad, fogja be a száját, maga már beszélt éppen eleget, most én beszélek!
– Parancsára!
– A legtöbb ember, ha ezer évig élne, akkor se tudna annyi sületlenséget összehordani, mint maga az elmúlt néhány hét folyamán. Remélem, hogy ezt már maga is megfigyelte.
– Jelentem alássan, megfigyeltem. Énnekem, ahogy mondani szokás nagyon fejlett megfigyelőképességem van, amikor már késő, és valami baj történik. Például, amikor…
– Ide hallgasson, Svejk, nem érek rá magával szórakozni. Majd elintézem én magát. Nem tud tömören beszélni?
– Alázatosan jelentem, nem tudok, mert még gyerekkoromban…
– Svejk hagyjon engem békén a hülye történeteivel! Azt hiszi, hogy van nekem időm az ilyesmire? Én elfoglalt ember vagyok, komoly feladatokkal megbízva, nem érek rá állandóan magával foglalkozni.
– Igenis alássan!
– Még egyszer figyelmeztetem, hogy minél kevesebbet mutatkozik, annál boldogabb vagyok. Legjobban örülnék, ha egyáltalán nem látnám többé magát. Ne kerüljön a szemem elé. Tűnjön el innét!
– Parancsára!
– Svejk, most meg hova lett? Ha szüksége van az embernek magára, akkor sosincs itt. Svejk, jöjjön vissza, még be se fejezte a történetet! Svejk!!!

3 hozzászólás
>!
ddani P
Jaroslav Hašek: Švejk

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

Joseph Heller elmondása szerint sosem írta volna meg A 22-es csapdáját, ha nem olvasta volna Hasek regényét; a regényt, ahol egy részegen álomba szenderülő szereplő fejét éppen a Decameron egy példányára hajtja, tévedésből, mivel a Bibliának véli… Nekem pedig az Ezeregy éjszaka meséit idézi még fel a könyv szerkezete, az egymásból egymásba nyíló anekdotális történetek, az ezek kaleidoszkópján át (talán) meglepő élességgel ábrázolt élet és társadalom. Ami leginkább figyelemreméltó ebben (és egyébként) a (többi felsorolt) könyvben, ahogy a történetekből kibomlik a humor, és nevetség tárgyává válik minden. Ráadásul mindezt a legtárgyilagosabb fapofával adja elő Svejk, akinek magyar hangja Réz Ádám által lett emlékezetessé, a közös monarchiás nyelvezet bravúros kiaknázásával.
Mindenesetre egyedi figura Svejk, és Hasek kétségtelenül nagyot alkotott egy megunhatatlan műfaji hagyományon belül. A szerencsés idióta, aki egyben életművész, krónikás (vagy krónikus) mesélő és életművész, a maga mániákus adomázásával mindent folyton kontextualizál és példálozva is ellenpontoz. Két lábon járó önellentmondás a derék katona: jámbor engedelmességgel követi imbecilis és szadista feletteseinek minden agyament utasítását, miközben saját bumburnyák együgyűsége maszkja mögött egy buddha lakozik: a bolond, akinél normálisabb nincs az egész hadigépezetben. Valami hátborzongató flegmával hárítja el Svejk a túlélését fenyegető veszélyeket, amelyek mind az általa szolgált cs. kir. erőszakszervezet felől üldözik: külső ellenség nem is jelenik meg a könyvben, és persze nincs is rá szükség.
Talán nem meglepő, hogy az anarchista Hasek az embertelen és totalitárius elnyomás kitörési pontjaként épp a belülről bomlasztást, a szubverziót jelöli ki. Az intézmények ismertetése és teljesen hihető, ám kontextuálisan is fokozottan szatirizálása meglehetősen részletes, az állam, az egyház és az erkölcs gyakorlatilag minden konvenciója és álszentsége porig rombolja magát már a frontvonalak mögött. A társadalmi rend így lényegében kitermeli saját paródiáját, hiszen Svejk a maga jóhiszemű, humánus alázatával és demonstratívan kompromisszummentes patriotizmusával a világháborús monarchia normáinak formálisan tökéletesen megfelel. Emellett persze patent hülye, erről papírja is van, bár az természetesen nem menti föl semmilyen kötelesség vagy szolgálat alól. A derék reumatikus Svejk eleve veteránként indul harcba a császárért, tolószékben, mankóval. Másrészt feltűnően szeretetreméltó és normális, miközben a háborús erőfeszítést vezénylő és végrehajtó szereplőgárda többnyire különféle dühöngési stádiumokban levő őrültekből áll. Annyira életszagú, közérthető és abszurdan realisztikus az egész, hogy a rengeteg és többé-kevésbé összefüggéstelen adoma és anekdota, lódítás, konfabulálás és fikció egy bölcs bolond szájából összeáll: a valóság meséje így változik dehumanizált és nyomasztó őrületből valamiféle teljesebb igazsággá.

4 hozzászólás
>!
dwistvan P
Jaroslav Hašek: Švejk

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

Az első világháború időszakát a katonaélet fejetlen, sötét és hiábavaló, visszaélésekkel teli napjait kifigurázva, sok humorral és gúnnyal ismerhetjük meg a könyvön keresztül. Az ártatlan, lelkes és hősies tartalom mögött a kor ostobaságát nagyon keményen lenézi és kifigurázza az író. Úgy teszi ezt, hogy közben jót mulathatunk az ügyes Svejk kalandjain és az ostoba parancsnokok kárán. Svejk butaságát, szinte együgyü becsületes szabálytiszteletét, rendíthetetlen és kifogyjhatatlan anedtótakincsét nem kell elhinni, mert a látszat ellenére nagyon értelmes, jó eszű, minden szorult helyzetből jól kikecmergő hőst ismerhetünk meg benne. Rajta keresztül pedig a katonai vezetők ostobaságától szenvedő, értelmetlen és gonosz háborúba kényszerült számos katonát sajnálhatunk.

>!
VERDI
Jaroslav Hašek: Švejk

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

Már éppen három napja szenvedek vele. 100 oldalt olvastam.
2 * a humornak, a többi az unalomnak.

Vicces néha, de unalmas. Egysíkú, azt várom/ vártam hogy na most na most, aztán 100 oldal után belelapoztam úgy 300 ig, és ugyan olyan módban pörög tovább. Néha már idegesített ez a töketlenkedés.
Nincs bennem az a tűz az a lökés, a könyv sem nagyon tett meg dolgokat azért, hogy igen, ezt végig tudnám olvasni.

Egyszerűen untam. Nem bírnám, nem bírom elolvasni. Ezen jobban szórakozott az író, velem meg a könyv, lefárasztott, de nem a jó értelemben.

2 hozzászólás
>!
ponty
Jaroslav Hašek: Švejk

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

Élvezetes és végeérhetetlen katonamesébe bújtatott kórkép, tele bájosan idióta szereplőkkel. Svejk olyan hős, aki nem hajlandó tudomásul venni, mi zajlik körülötte, mert féllábon állva is erősebb minden őt próbára tévő, zavaró életkörülménynél, és az összes őt móresre tanítani igyekvő, fogát csikorgató sült bolondnál. Kedvencem Biegler kadét volt, mert: Miközben számtalanszor meghúzta a vízöblítéses klozett fogantyúját, s a víz dübörögve lezúdult a csészébe, Biegler kadét behunyta a szemét, s azt képzelte, hogy csatazajt, lódobogást és ágyúdörgést hall.

>!
eeszter P
Jaroslav Hašek: Švejk

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

Öt éve már egyszer elkezdtem olvasni, de valahogy a közepénél megakadtam, és azt is tudom, hogy miért. Nagyon tetszett a könyv eleje, lenyűgözött a humora, viszont a közepére úgy éreztem, hogy fogy a lendülete. Most újra elővettem a kötetet, és rájöttem, hogy nem is sok az a rész, amit visszaesésnek éreztem, mert utána újra megerősödik, és végig hozza a fantasztikus humort.

>!
klaratakacs P
Jaroslav Hašek: Švejk

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

Soha nem olvastam még ilyen lassan könyvet, ha nem lett volna olyan kihívás, ahol nem cserélhető a könyv, már rég abbahagytam volna. Favágó módszerrel – kötelező napi x oldal – sikerült a végére érnem, minden élvezet nélkül.
Nem mondom, hogy nem volt humoros, vagy éppen egyedi, sőt éreztem benne azt a különleges közép-európai ízt. Nevettem is, jópárszor, hangosan. Volt, hogy bólogattam, igen így megy ez. (Mit csinálnak? Nézzük az árkot. Ki adott erre engedélyt?) De leginkább untam. Ugyanis történés kevés van benne, ellenben történet sok, a többség Svejk által elmesélve. Koromból és munkahelyemből adódóan rengeteg katonai sztorit hallottam, sőt át is éltem már: nagy tetteteket, hülye parancsnokokat, értelmetlen utasításokat. 732 oldalon ezeket olvasni már csömört okozott.
Svejket sem tudtam szeretni, valahogy nehéz volt lavírozni a bárgyúsága és a visszásságokra való tökéletes rámutatása között. A többi szereplő is tipikus, ha körülnézek a saját környezetemben pontosan azonosítható Dub, Lukas de még Baloun is. Lehet, hogy ezért tetszik azoknak, akik nem ilyen jellegű szervezetben dolgoznak, mert végtelenül pontos.
A szövegezésében csak kissé volt zavaró a rengeteg fordítatlan német kifejezés, de német nyelvtudás hiányában lehet, hogy nehézséget okozott volna ez is.

>!
deutschleser
Jaroslav Hašek: Švejk

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

Ez a regény egyike a világ legjobb háborúellenes regényeinek.
Hasek cinizmusa pedig végtelen humanizmus húzódik.
Számomra Svejk lett a világ „legnormálisabb” katonája. További kedvencek: Otto Katz, Jaroda az okkultista szakács, Marek egyéves önkéntes. Hasek a Svejkel egy olyan megoldást ajánlott a modern embernek amely ritka, és a humort annak használja amire született.
Gyógyszernek. Dékuji!


Népszerű idézetek

>!
Eszter01

– Mit gondol, Švejk, sokáig tart még ez a háború?
– Tizenöt évig – felelte Švejk. – Ez magától értetődik, mert egyszer már volt egy harmincéves háború, és most kétszer olyan okosak vagyunk, mint azelőtt, tehát harminc osztva kettővel, az tizenöt.

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

Kapcsolódó szócikkek: Švejk
>!
Chöpp P

Ha mindenki csak jót akarna a másiknak, már rég agyonverték volna egymást az emberek.

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

>!
alaurent P

Míg én ültem, a kaszárnyában csodák történtek. Az óberszt úr megtiltott a katonáknak mindenféle olvasást, még a Prágai hivatalos újságot is, a kantinban nem volt szabad újságba csomagolni se a virslit, se a kvarglit. Attól fogva a katonák elkezdtek olvasni, és a mi ezredünk lett a legműveltebb. Elolvastunk minden újságot…

70. oldal

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

Kapcsolódó szócikkek: kvargli
>!
psn

Akár így volt, akár úgy volt, valahogyan mindig csak volt, hogy sehogyan se lett volna, úgy még sohasem volt.

Švejk kalandjai Királyhidán

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

>!
psn

– Nem gondoltam volna – mondta –, hogy tíz évre ítéljenek egy ártatlan embert. Hogy egy ártatlan embert öt évre ítéltek, olyat már hallottam, de hogy tíz évre, az sok egy kicsit.

Švejk ismét otthon, miután kitört a bűvös körből

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

>!
Nauglamír

Igazán nem tudom, miért olyan dühösek a bolondok, hogy ott tartják őket. Ott az ember meztelenül lefekhet a padlóra, üvölthet, mint a sakál, dühönghet és haraphat. Ha valahol kint a sétatéren csinálná, mindenki csodálkozna, de odabent ez a legtermészetesebb dolog a világon. Olyan szabadság van ott, amilyenről még a szocialisták se álmodtak soha.

40. oldal

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

>!
legrin SP

– Reggel magát a büntető bíróságra viszik – hangzott a válasz.
– Hány órakor nagyságos uram? Nehogy, isten őrizz, elaludjak.
– Mars ki! – ordított rá Svejkre aznap már másodszor az asztal túloldaláról.
Visszafelé menet rácsos ablakú új otthonába, Svejk odaszólt a rendőrnek, aki kísérte:
– Úgy megy itt minden, mint a karikacsapás.
Miután bezárult mögötte az ajtó, rabtársai elárasztották kérdéseikkel, mire Svejk vidáman így felelt:
– Éppen bevallottam, hogy valószínűleg én öltem meg a Ferdinándot.

29. oldal

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

>!
Eszter01

Az olyan emberek, akik megbotránkoznak egy erős kifejezésen, gyáva kutyák, mert elképednek a való élettől, és éppen az ilyen gyenge emberek ártanak a legtöbbet a kultúrának és a jellemnek is. Ezek túlérzékeny babák gyülekezetévé nevelnék a nemzetet, egy olyasféle álkultúra önfertőzőivé, amilyet Szent Alajos képviselt, róla ugyanis azt írja Eustachius barát, hogy amikor Szent Alajos meghallotta, hogy egy férfi nagy zajjal kiereszti a szeleit, mindjárt sírva fakadt, és csak egy imától vigasztalódott meg.

248. oldal

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

>!
Chöpp P

Nem lehet mindenki okos, óberlajtnant úr – mondta Svejk meggyőzően –, kell, hogy a hülyék kivétel legyenek, mert ha mindenki okos volna, akkor annyi ész volna a világon, hogy attól minden második ember teljesen meghülyülne.

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban

>!
Nagy_Detti

– Hisz maga a világ végében?
– Hát azt előbb látni kéne – válaszolta könnyedén Švejk –, de az biztos, hogy holnapra még nem várom.

Jaroslav Hašek: Švejk Egy derék katona kalandjai a világháborúban


Hasonló könyvek címkék alapján

Franz Kafka: A kastély
Franz Kafka: Az elkallódott fiú
Franz Kafka: Amerika
Karel Čapek: Foltýn zeneszerző élete és munkássága
Libuše Moníková: A homlokzat
Karel Čapek: Harc a szalamandrákkal
Franz Kafka: A per
Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége
Bohumil Hrabal: Sörgyári capriccio
Milan Kundera: Tréfa