Amikor ​a bolsik betiltották a karácsonyt 15 csillagozás

Jaroslav Hašek: Amikor a bolsik betiltották a karácsonyt

Jaroslav Hasek világhírű cseh író nyughatatlan természet volt. Humoristaként mindenbe beleütötte az orrát – többek között a politikába is. E kötetben elsősorban azokat az elbeszéléseit gyűjtöttük egybe, amelyek a végnapjait élő Habsburg-monarchia visszásságait figurázzák ki: a pártos torzsalkodást, a parlamenti visszásságokat, a cenzúra elvakultságát és a rendőrség tehetetlenségét. Hasek megszökve a monarchia hadseregéből tevékeny részt vállalt az oroszországi politikai életben és polgárháborúban is…

>!
Cartaphilus, Kistarcsa, 2008
140 oldal · ISBN: 9632660257 · Fordította: Kiss Szemán Róbert, Kiss Szemán Katalin, Zádor Margit

Most olvassa 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
Arianrhod MP
Jaroslav Hašek: Amikor a bolsik betiltották a karácsonyt

Még az a szerencse, hogy nem szóban kell értékelni. Mert ugyanis az most még nem menne, akadályoz a időről időre még mindig föltörő csuklás, valamint a mostanra már csak hüppögéssé csillapult, de a könyv közepe táján még fulladásos halállal fenyegető röhögőgörcs.

Miért van ez a gyöngyszem ennyire alulértékelve???

4 hozzászólás
>!
ombiwa 
Jaroslav Hašek: Amikor a bolsik betiltották a karácsonyt

A sok novella között szerencsére egy-kettő, ami vicces egy kicsit. Nagy részük azonban feledhető.


Népszerű idézetek

>!
Arianrhod MP

Mind a tíz politikai párt röpiratai felfedték és lemeztelenítették az ellenjelölteket. Egyre cifrább dolgok kerültek napvilágra. Kiderült, hogy tulajdonképpen az összes politikai párt vezetői kivétel nélkül felettébb csodálatos együttest alkotnak, amely remekül festene a pankráci, a mírovi vagy a bory-i fegyházban.

3 hozzászólás
>!
Arianrhod MP

Február 8-án Folber képviselő a parlamentben kijelentette, hogy ha nem lennének szociáldemokrata képviselők, Ausztriában elharapóznék az alkoholizmus. Következésképpen, ha a szociáldemokrata képviselők szeszes italt fogyasztanak, azt kizárólag azért teszik, hogy csökkentsék az országban felhalmozódott alkoholkészletet. Tehát voltaképpen feláldozzák magukat a választópolgárok üdvéért.

>!
Arianrhod MP

Az osztrák cenzori hivatal valóban önálló fejezetet alkot a világ sajtótörténetében, és talán a pétervári bolsevik cenzúra sem múlhatja felül. Kiderült, hogy elkobozták a cs. és k. meteorológiai állomás jelentését a keleti szelekről. Jézus Krisztus a konfiskált szerzők között volt, a cenzúra betiltotta magának az osztrák császárnak a lengyel klubhoz intézett beszédét is. Morvaországban börtönbe csukták azt a szerkesztőt, aki azt merte állítani, hogy a csehek szlávok.

>!
Arianrhod MP

A Hamburger Nachrichtenben egészen megdönthetetlen érvekkel bizonyította Walstein szerkesztő, hogy csehek egyáltalán nem léteznek, csak csehül beszélő osztrákok (böhmisch sprechende Oesterreicher).

>!
Arianrhod MP

Beszélni természetesen lehet. Mint az orosz dumában. A képviselők kijelentették, hogy a bojárok földjének eredeti tulajdonosaik, a muzsikok birtokában kell lennie. Persze ezek után egészen Finnországig kellett menekülniük, néhányukat becsukták, néhányukat Szibériába küldték.

És megint választások vannak Oroszhonban, megint lesz parlamentjük, a beszélő képviselők megint menekülni fognak Finnországba, megint bebörtönzik, pénzbírsággal sújtják, és Szibériába űzik őket.

Ezt nevezik az államügyek igazgatásában való részvételnek.

>!
Arianrhod MP

A választások után feledésbe merült valamennyi választás keltette gyűlölködés, ugyanis az új polgármester elődjéhez hasonlóan elkezdte meglopni a falut – a régi pedig mindig az ellenzékhez csatlakozott, amelyet az új polgármester oly dicstelenül, ám a saját szempontjából sikerrel elárult.

>!
Arianrhod MP

Hogy a Hradzsin szó német eredetű, mivelhogy helyesen „Hartlein”-nak hívták, amelyből a „Hratšin” és végül a Hradzsin keletkezett. Ami megboldogult Libuše hercegnőt illeti, Walstein szerkesztő megfosztott bennünket e rokonszenves, mitológiai alaktól. Libuše német volt, német királylány, aki a cseh lakosság erőszakossága elől kénytelen volt menedéket keresni a határmenti erdőségek bozótjaiban, úgyhogy a németek azt mondták róla: „Die liebste Busch”, és innen a „böhmisches Wort”: „Libuše”.

Egyáltalán nem csodálkozom Heine mondásán: „Mindenkinek joga van hülyének lenni.” Ezt egy német költőnek kellett megírnia, hogy németül és németeknek szóljon.

>!
Arianrhod MP

Hevenyében összehívott bizalmas gyűlés a helyi vendéglőben, mivelhogy a káplán nem akart nekem öt koronát kölcsönadni. Téma: A klerikalizmus terjeszkedése. A sekrestyés udvari árnyékszéke felgyújtva. Magyar szilvórium, meggylikőr, gugyi és köménypálinka.

7 hozzászólás
>!
Arianrhod MP

Március 9-én Folber képviselő arról beszélt, hogy bizonyos körökben megveszekedett hülyének nevezik. Ő tudja, mi ennek az oka. A hülyeség is isten ajándéka. Ez azonban nem őrá, hanem a választókra vonatkozik. Ha a választók egy hülyét választottak képviselőjüknek, akkor minden becsületes ember biztos lehet benne, hogy ő lesz az első, aki az ilyen választókat barmoknak minősíti.

>!
Arianrhod MP

Halmensdorfi Mahr titkos tanácsos már éppen félre akarta dobni az asztalon előtte fekvő törvényjavaslatot, amikor puszta véletlenségből átfutott benne néhány sort. Ez az elővigyázatlanság módfelett felingerelte, mert a szivarozással itt töltött öt év alatt teljesen leszokott arról, hogy bármiféle hivatalos iratba beleolvasson.
Összerezzent, de olyan pechje volt, hogy a tekintete végigsiklott az egész oldalon.


Hasonló könyvek címkék alapján

Karel Čapek: Abszolútum-gyár
Karel Čapek: Krakatit
Jiří Brdečka: Limonádé Joe
Irena Dousková: Anyegin ruszki volt
Josef Škvorecký: Pléhkatonák
Jan Šmíd: Életem ártatlan örömei
Eva Plachá: A zöld szekrény titka
Bohumil Hrabal: Sörgyári capriccio
Irena Dousková: Weöres Csepel
Karel Čapek: Kulisszatitkok