Járdán Csaba (szerk.) · Kleinheincz Csilla (szerk.)

Erato 18 csillagozás

Járdán Csaba – Kleinheincz Csilla (szerk.): Erato

Érdemes ​meghalni félszáz tündöklően kívánatos lány között a kimerültségtől? Milyen az a hármas együttlét, ahol a harmadik fél a für­­dőkád? Mi történne, ha egy áruház polcain porosodó pornófilmek szereplői éjszaka életre kelnének? Milyen az igazán húsba vágó átok? Mit tesz a mélyűrben veszteglő űrhajó legénysége, ha energiát csak egyetlen módon szerezhet: valamelyiküknek szeretkeznie kell egy idegen lénnyel? Pontosan milyen partner szükségeltetik a sikeres termékenységvarázshoz? Mi a közös a leláncolt, rózsaszín alvó­­ma­cikban, lakkruhás dominákban és Fran­çois Truffaut-ban?

Mindezekre a kérdésekre és még sok egyébre választ adnak erotikus novellapályázatunk győztes szerzői, akik a klasszikus és modern fantasy, valamint a sci-fi műfaji háttere előtt vállalkoztak arra, hogy felvillantják a szexualitás egy-egy sajátos vetületét. Reméljük, hogy elsősorban felnőtt olvasóinknak szánt kötetünk novellái között mindenki talál olyan írásokat, melyek szórakoztatják, megragadják,… (tovább)

A művek szerzői: On Sai, Farkas Balázs, John J. Sherwood, László Zoltán

>!
Delta Vision, Budapest, 2007
320 oldal · ISBN: 9789639679641

Most olvassa 3

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 21

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
gyuszi64 
Járdán Csaba – Kleinheincz Csilla (szerk.): Erato

A könyv nagyon alacsony százalékon áll, de ennek leginkább az lehet az oka, hogy nem novelláskötetként lett értékelve. Ugyanis ezekre teljesen más szabályok vonatkoznak, mint egy regényre: kb. ha a novellák harmada jó, már elégedettek lehetünk. Hiszen a novelláskötet általában nem egységes, a stiláris, nyelvezeti és tartalmi diverzitás (szinte) követelmény. (Mekkora kudarc lenne, ha egy könyvben kiadnák az SF irodalom 20 legjobb katonai sci-fijét vagy akár a 20 legjobb novelláját! Az első felénél megunnánk a sok lövöldözést, a másodiknál pedig a társnovellák miatt egyáltalán nem éreznénk az egyes írások kiemelkedő voltát. :D) Az Erato-ban a fentieken kívül megjelenik még a túl szűk tematikus válogatás veszélye is (az egysíkúság vagy a megszokottság dominanciája), ezt csak a tudatos szerkesztői munka kezelhette.

A kötet novellái szerzői professzionizmussal, jól megírtak, de az összbenyomásom – természetesen – vegyes.

Kosztümös írások:
1. K. Varga B: Esővágy (5): Ragyogó stílus és szellemes ötlet jellemzi, tökéletes kötetkezdő.
2. Molnár B. Gábor (2,5) írásában az erotikát inkább (ön)célnak éreztem (a kötet írásai közül az egyik legerőteljesebb ebből a szempontból), ami a cselekmény rovására ment; míg
3. Koller Annamária (4) írása épp fordítva, az egyik legkevesebb erotikus részt alkalmazza. Egy szövevényes udvari intrikába kapunk bepillantást.
4. Farkas Balázs: Rókacsapda (3,5) mintha egy ismeretlen regény középső fejezetét olvasnánk, előzmények és kimenetel nélkül; viszont a végcsattanó nagyon jól sikerült.

Napjainkból:
5. A Dalvarázs (5) a kötet másik csúcspontja. Eredeti ötlet a dalszövegekkel segítő varázslás, és jó a bűnügyi történet atmoszférája. Kicsit logikátlannak éreztem, hogy a varázslók – fogyatkozó létszámuk ellenére – spoiler.
6. Tóth Csilla: Az átok (3): Nagyon sajnáltam, hogy a nagyszerű alapötlet spoiler nem futotta ki magát, és végül egy hangulatilag sikerült, de tartalmilag kihasználatlan történetet kaptunk.
7. A Testközelben (3,5) egy kedves ifi-story,
8. a Kallódó élvezetek (2,5) viszont nem igazán hatott rám, az előző novellák varázs-motívumai jobban a helyükön voltak.

A jövőből:
9. Nyolc négyzetméter a világ (4,5): Hangulatos MI-történet, kicsit az angolszász új hullám egy-két írására (kényelmetlen történetére) emlékeztetett. A sokféle elképzelhető befejezés közül az „ember kontra MI”-t vártam, de nem, az „MI és ember párhuzama” lett a vége.
10. Fehér László: Betanított (2,5): Az indító párbeszédet nagyszerűen megírta a szerző, de utána nekem zavaros volt a kibontás, és nem tetszett a befejezés sem.
11. László Zoltán: Mélyebb rétegek (4): Sajnos nem kedvelem a túlzott techno-kiber-jövőt, számomra ez agyonnyomta az írás elejét. Így hiába lett végül az egyik legkomolyabb és legerősebb hangulati novella, maradt a 4-es.
12. A Szerezz energiát! (3,5) újabb kedves ifi-story.

A novellák átlaga kb. 3,5-re jön ki, de feltétlen tiszteletet érdemel a bátorság egy erotikus SFF megjelentetéséért, és a koncepció színvonalas megvalósításáért. (Annyira nem illik össze a két címke!) Így inkább (4) az értékelés.

>!
cashews
Járdán Csaba – Kleinheincz Csilla (szerk.): Erato

jajj srácok ezt olvassátok csak el! a harmadik részhez tartozó írások annyira szokatlanok, annyira ööö
olvassátok!

4 hozzászólás
>!
essence032
Járdán Csaba – Kleinheincz Csilla (szerk.): Erato

Rég olvastam már, de ennyi idő távlatából kellemes emlék lett. Néhány novella kifejezetten emlékezetes maradt (Rókacsapda, Dalvarázs, Mélyebb rétegek). Viszont néhányat meg alig bírtam végigolvasni.

>!
Izzi P
Járdán Csaba – Kleinheincz Csilla (szerk.): Erato

Nem azért mondom, de alig vártam, hogy a végére érjek…
Nem szeretem a novellákat azt hiszem… legalábbis az ilyen típusút biztos.
Bevallom őszintén… az utolsó hármat már kínlódva olvastam és bizony annyira nem kötötte le a figyelmem, hogy mondatokat, bekezdéseket ugrottam át.
A Betanított egyenesen nem érdekelt. Zagyva volt az egész.
A 2.5 csillag is csak abból a kevésből adódik, ami tetszett benne.
Az első pár részben volt fantázia és lehetőség. (Esővágy, Kaland a szerelemmel, Rókacsapda, Mielőtt a nap felkel)
Utána már inkább az érdekes kategóriák jöttek (Testközelben, Az átok, Dalvarázs)
Egy novella volt ami inkább megmosolyogtatott, mégpedig a Nyolc négyzetméter a világ. Ez olyan kis aranyos volt és még sohasem gondoltam így egy használati tárgyamra.
De a maradék három valahogy már nem igazán fogott meg. A Betanított egyenesen nem is érdekelt, de azért bele-bele olvastam.
Lehet bennem van csak a hiba, hogy ennyire nem fogott meg a dolog, vagy szimplán csak nem egyszerre kellett volna elolvasnom a könyvet, hanem részekre lebontva, napi adagolásban.
De akinek az ilyesmi tetszik olvassa nyugodtan el, én inkább maradok a megszokott könyveimnél. Egynek jó volt.

>!
fiszi
Járdán Csaba – Kleinheincz Csilla (szerk.): Erato

Vegyes kötet volt. A legtöbb tetszett, valamelyik jobban, valamelyik kevésbé. Néhánynál kissé azért soknak éreztem a szexjelenetet, pl a Dalvarázsnál.
A fürdőkádas ötlet nagyon elvetemült és szellemes volt, az Árgyélusost simán eltudnám képzelni – cenzúrázottan – az eredeti történetben, a pornófilmes vicces volt, főleg a vége a „testőrökkel”. Az esős igazi fantasy történet volt, ahol a testiség ábrázolása mennyiségben, leírásban és stílusban is passzolt, nem ríttak ki a szexjelenetek. Amelyikben a szex-bábut készítették, egy elég kaotikus elbeszélés volt, nehéz volt felfogni. Az üzemanyagszerzős vicces volt, csak aztán ott is kissé túl sok lett a szex.

>!
Sketchy
Járdán Csaba – Kleinheincz Csilla (szerk.): Erato

Ilyen is volt, meg olyan is. Többségében remek élmény. A legjobban talán a Testközelben tetszett, nagyon aranyos volt, de elgondolkodtató is. A Dalvarázs is nagyon ott volt a szeren, rég olvastam ilyen eredeti mágiaformáról, és ilyen erős hangulatú történetről. A Rókacsapda is tetszett, de nem a banális történet, hanem az apróságok ragadtak meg benne. A fürdőkádas is nagyon jó volt, olyan igazi régi Galaktika-fílingem támadt tőle. A Mélyebb rétegek torokszorító volt, és egy egész napra elég agyalni valót adott. De kutya legyek, ha a Betanítottból egy kukkot is értettem azon kívül, hogy Enola neve visszafelé Alone…

>!
nogara
Járdán Csaba – Kleinheincz Csilla (szerk.): Erato

A színvonal és az ötletesség váltakozó, egyszeri olvasmánynak kellemes volt, minden írás teljesen más és más – ennyiben érdekes, viszont többre számítottam.

>!
Francica
Járdán Csaba – Kleinheincz Csilla (szerk.): Erato

Összességében csalódtam. Viszont tudtam néha nevetni, a hajmeresztő ötleteken szinte sírni és azért egy-két kellemes olvasmány is volt.


Hasonló könyvek címkék alapján

G. B. Hellebrandt – Zsila Ágnes – Macskássy Attila (szerk.): Univerzum antológia
Pokoli teremtmények, ördögi szerkezetek
Novák Csanád (szerk.): Rúna 29.
Burger István (szerk.): Galaktika 293.
Burger István (szerk.): Galaktika 296 XL
Kleinheincz Csilla (szerk.): 10
Járdán Csaba – Kleinheincz Csilla (szerk.): 77 – Hetvenhét
On Sai: Lucy
Zsoldos Péter: Távoli tűz
On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik