Járdán Csaba (szerk.) · Kleinheincz Csilla (szerk.)

Erato 19 csillagozás

Járdán Csaba – Kleinheincz Csilla (szerk.): Erato

Érdemes ​meghalni félszáz tündöklően kívánatos lány között a kimerültségtől? Milyen az a hármas együttlét, ahol a harmadik fél a für­­dőkád? Mi történne, ha egy áruház polcain porosodó pornófilmek szereplői éjszaka életre kelnének? Milyen az igazán húsba vágó átok? Mit tesz a mélyűrben veszteglő űrhajó legénysége, ha energiát csak egyetlen módon szerezhet: valamelyiküknek szeretkeznie kell egy idegen lénnyel? Pontosan milyen partner szükségeltetik a sikeres termékenységvarázshoz? Mi a közös a leláncolt, rózsaszín alvó­­ma­cikban, lakkruhás dominákban és Fran­çois Truffaut-ban?

Mindezekre a kérdésekre és még sok egyébre választ adnak erotikus novellapályázatunk győztes szerzői, akik a klasszikus és modern fantasy, valamint a sci-fi műfaji háttere előtt vállalkoztak arra, hogy felvillantják a szexualitás egy-egy sajátos vetületét. Reméljük, hogy elsősorban felnőtt olvasóinknak szánt kötetünk novellái között mindenki talál olyan írásokat, melyek szórakoztatják, megragadják,… (tovább)

A művek szerzői: On Sai, Farkas Balázs, John J. Sherwood, László Zoltán

>!
Delta Vision, Budapest, 2007
320 oldal · ISBN: 9789639679641

Most olvassa 3

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 21

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Csöre P
Járdán Csaba – Kleinheincz Csilla (szerk.): Erato

Egy elég szokatlan téma köré kanyarintott SFF novellás kötet, s mint ilyen, szórakoztató, érdekes, és bár az írások nyilván nem egyformán kötöttek le, nagy általánosságban azt kell, hogy mondjam, hogy az adott pillanatban spoiler jó kikapcsolódást nyújtott.
Minden novellát lehet, hogy nem fogok külön értékelni, de legyen itt egy kis válogatás mindkét végletből:
K. Varga Beáta: Esővágy: szépen megírt, különleges környezetbe és szituációba helyezett történet. Olyan, amelyiknek világáról szívesen olvasnék még többet. (5)
Molnár B. Gábor: Kaland a szerelemmel: hát nem is tudom. Nekem ez egy kicsit erős volt, bár nyilván a szexuálisan nem kicsit túlfűtött cselekmény a novella helyzet spoiler bemutatását szolgálja. Nekem elég lett volna több utalás, kevesebb leírás, de ez ízlés kérdése. (3)
Koller Annamária: Mielőtt a nap felkel: nem rossz írás, nekem egyetlen gondom vele, hogy az ilyen udvari intrikás sztorikat annyira nem kedvelem. Illetve nem volt túl erős benne a SFF vonal. (3)
Farkas Balázs: Rókacsapda: átlagos írás, várható kimenetellel (4)
Vértessy Tamás: Dalvarázs: annyi mindent ki lehetett volna hozni ebből a remek ötletből… a megvalósítás azonban időnként nehezen követhető, és önellentmondásos spoiler (2,5)
Tóth Csilla: Az átok: hát, csattanósra sikerült írás, de teljesen hiteltelen, ahogy a 40-es főszereplőt bemutatja spoiler, a leírás alapján nekem inkább 60-70 éves nőalak ugrik be, beleértve a kinézetét, valamint a világ iránt érzett fásultságát, negatív érzéseit nézve. Mivel tehát az alapszituáció nálam a hitelét veszítette, nem igazán tudtam megszeretni a novellát (bár nem is az a szeretni való fajta). (2)
Kolozsvári Zsófia: Testközelben: tetszett. Könnyed kis történet, érdekes, bár kissé bizarr alapötlettel. (4,5)
Jakab R. József: Kallódó élvezetek: hm… vicces történet, az írás stílusa anniyra nem jött be, de ennek ellenére nem rossz (3,5)
K. Varga Beáta: Nyolc négyzetméter a világ: hát, ez cuki volt, és ismételten megerősítette bennem: nem vágyom egy ennyire „intelligens” világba (4,5)
Fehér László: Betanított: ez a történet annyira nem jött át, nem fogott meg. Vagy egyszerűen túl sok volt (2)
László Zoltán: Mélyebb rétegek: hát hm… miközben a jövőkép: a rekombinált kinézet, a szkinek világában vagyunk, valahogy nehezen követhető, ki mit vár a másiktól. Érdekes ötlet, izgalmas az időben ugrálás is, a csattanó viszont valahogy most nem ütött akkorát (4)
Horváth Éva: Szerezz energiát: hát, nem egy nagy durranás, egyszerű történet, de szórakoztató (4)
Na jó, a végén mindet értékeltem :) Nem számoltam értékelés átlagot, azt gondolom, hogy a könyv összességében egy szórakoztató, könnyed kikapcsolódás.

2 hozzászólás
>!
gyuszi64 
Járdán Csaba – Kleinheincz Csilla (szerk.): Erato

A könyv nagyon alacsony százalékon áll, de ennek leginkább az lehet az oka, hogy nem novelláskötetként lett értékelve. Ugyanis ezekre teljesen más szabályok vonatkoznak, mint egy regényre: kb. ha a novellák harmada jó, már elégedettek lehetünk. Hiszen a novelláskötet általában nem egységes, a stiláris, nyelvezeti és tartalmi diverzitás (szinte) követelmény. (Mekkora kudarc lenne, ha egy könyvben kiadnák az SF irodalom 20 legjobb katonai sci-fijét vagy akár a 20 legjobb novelláját! Az első felénél megunnánk a sok lövöldözést, a másodiknál pedig a társnovellák miatt egyáltalán nem éreznénk az egyes írások kiemelkedő voltát. :D) Az Erato-ban a fentieken kívül megjelenik még a túl szűk tematikus válogatás veszélye is (az egysíkúság vagy a megszokottság dominanciája), ezt csak a tudatos szerkesztői munka kezelhette.

A kötet novellái szerzői professzionizmussal, jól megírtak, de az összbenyomásom – természetesen – vegyes.

Kosztümös írások:
1. K. Varga B: Esővágy (5): Ragyogó stílus és szellemes ötlet jellemzi, tökéletes kötetkezdő.
2. Molnár B. Gábor (2,5) írásában az erotikát inkább (ön)célnak éreztem (a kötet írásai közül az egyik legerőteljesebb ebből a szempontból), ami a cselekmény rovására ment; míg
3. Koller Annamária (4) írása épp fordítva, az egyik legkevesebb erotikus részt alkalmazza. Egy szövevényes udvari intrikába kapunk bepillantást.
4. Farkas Balázs: Rókacsapda (3,5) mintha egy ismeretlen regény középső fejezetét olvasnánk, előzmények és kimenetel nélkül; viszont a végcsattanó nagyon jól sikerült.

Napjainkból:
5. A Dalvarázs (5) a kötet másik csúcspontja. Eredeti ötlet a dalszövegekkel segítő varázslás, és jó a bűnügyi történet atmoszférája. Kicsit logikátlannak éreztem, hogy a varázslók – fogyatkozó létszámuk ellenére – spoiler.
6. Tóth Csilla: Az átok (3): Nagyon sajnáltam, hogy a nagyszerű alapötlet spoiler nem futotta ki magát, és végül egy hangulatilag sikerült, de tartalmilag kihasználatlan történetet kaptunk.
7. A Testközelben (3,5) egy kedves ifi-story,
8. a Kallódó élvezetek (2,5) viszont nem igazán hatott rám, az előző novellák varázs-motívumai jobban a helyükön voltak.

A jövőből:
9. Nyolc négyzetméter a világ (4,5): Hangulatos MI-történet, kicsit az angolszász új hullám egy-két írására (kényelmetlen történetére) emlékeztetett. A sokféle elképzelhető befejezés közül az „ember kontra MI”-t vártam, de nem, az „MI és ember párhuzama” lett a vége.
10. Fehér László: Betanított (2,5): Az indító párbeszédet nagyszerűen megírta a szerző, de utána nekem zavaros volt a kibontás, és nem tetszett a befejezés sem.
11. László Zoltán: Mélyebb rétegek (4): Sajnos nem kedvelem a túlzott techno-kiber-jövőt, számomra ez agyonnyomta az írás elejét. Így hiába lett végül az egyik legkomolyabb és legerősebb hangulati novella, maradt a 4-es.
12. A Szerezz energiát! (3,5) újabb kedves ifi-story.

A novellák átlaga kb. 3,5-re jön ki, de feltétlen tiszteletet érdemel a bátorság egy erotikus SFF megjelentetéséért, és a koncepció színvonalas megvalósításáért. (Annyira nem illik össze a két címke!) Így inkább (4) az értékelés.

>!
cashews
Járdán Csaba – Kleinheincz Csilla (szerk.): Erato

jajj srácok ezt olvassátok csak el! a harmadik részhez tartozó írások annyira szokatlanok, annyira ööö
olvassátok!

4 hozzászólás
>!
essence032
Járdán Csaba – Kleinheincz Csilla (szerk.): Erato

Rég olvastam már, de ennyi idő távlatából kellemes emlék lett. Néhány novella kifejezetten emlékezetes maradt (Rókacsapda, Dalvarázs, Mélyebb rétegek). Viszont néhányat meg alig bírtam végigolvasni.

>!
Izzi
Járdán Csaba – Kleinheincz Csilla (szerk.): Erato

Nem azért mondom, de alig vártam, hogy a végére érjek…
Nem szeretem a novellákat azt hiszem… legalábbis az ilyen típusút biztos.
Bevallom őszintén… az utolsó hármat már kínlódva olvastam és bizony annyira nem kötötte le a figyelmem, hogy mondatokat, bekezdéseket ugrottam át.
A Betanított egyenesen nem érdekelt. Zagyva volt az egész.
A 2.5 csillag is csak abból a kevésből adódik, ami tetszett benne.
Az első pár részben volt fantázia és lehetőség. (Esővágy, Kaland a szerelemmel, Rókacsapda, Mielőtt a nap felkel)
Utána már inkább az érdekes kategóriák jöttek (Testközelben, Az átok, Dalvarázs)
Egy novella volt ami inkább megmosolyogtatott, mégpedig a Nyolc négyzetméter a világ. Ez olyan kis aranyos volt és még sohasem gondoltam így egy használati tárgyamra.
De a maradék három valahogy már nem igazán fogott meg. A Betanított egyenesen nem is érdekelt, de azért bele-bele olvastam.
Lehet bennem van csak a hiba, hogy ennyire nem fogott meg a dolog, vagy szimplán csak nem egyszerre kellett volna elolvasnom a könyvet, hanem részekre lebontva, napi adagolásban.
De akinek az ilyesmi tetszik olvassa nyugodtan el, én inkább maradok a megszokott könyveimnél. Egynek jó volt.

>!
fiszi
Járdán Csaba – Kleinheincz Csilla (szerk.): Erato

Vegyes kötet volt. A legtöbb tetszett, valamelyik jobban, valamelyik kevésbé. Néhánynál kissé azért soknak éreztem a szexjelenetet, pl a Dalvarázsnál.
A fürdőkádas ötlet nagyon elvetemült és szellemes volt, az Árgyélusost simán eltudnám képzelni – cenzúrázottan – az eredeti történetben, a pornófilmes vicces volt, főleg a vége a „testőrökkel”. Az esős igazi fantasy történet volt, ahol a testiség ábrázolása mennyiségben, leírásban és stílusban is passzolt, nem ríttak ki a szexjelenetek. Amelyikben a szex-bábut készítették, egy elég kaotikus elbeszélés volt, nehéz volt felfogni. Az üzemanyagszerzős vicces volt, csak aztán ott is kissé túl sok lett a szex.

>!
Sketchy I
Járdán Csaba – Kleinheincz Csilla (szerk.): Erato

Ilyen is volt, meg olyan is. Többségében remek élmény. A legjobban talán a Testközelben tetszett, nagyon aranyos volt, de elgondolkodtató is. A Dalvarázs is nagyon ott volt a szeren, rég olvastam ilyen eredeti mágiaformáról, és ilyen erős hangulatú történetről. A Rókacsapda is tetszett, de nem a banális történet, hanem az apróságok ragadtak meg benne. A fürdőkádas is nagyon jó volt, olyan igazi régi Galaktika-fílingem támadt tőle. A Mélyebb rétegek torokszorító volt, és egy egész napra elég agyalni valót adott. De kutya legyek, ha a Betanítottból egy kukkot is értettem azon kívül, hogy Enola neve visszafelé Alone…

>!
nogara
Járdán Csaba – Kleinheincz Csilla (szerk.): Erato

A színvonal és az ötletesség váltakozó, egyszeri olvasmánynak kellemes volt, minden írás teljesen más és más – ennyiben érdekes, viszont többre számítottam.

>!
Francica
Járdán Csaba – Kleinheincz Csilla (szerk.): Erato

Összességében csalódtam. Viszont tudtam néha nevetni, a hajmeresztő ötleteken szinte sírni és azért egy-két kellemes olvasmány is volt.


Hasonló könyvek címkék alapján

G. B. Hellebrandt – Zsila Ágnes – Macskássy Attila (szerk.): Univerzum antológia
Pokoli teremtmények, ördögi szerkezetek
Novák Csanád (szerk.): Rúna 29.
Burger István (szerk.): Galaktika 293.
Burger István (szerk.): Galaktika 296 XL
Kleinheincz Csilla (szerk.): 10
Járdán Csaba – Kleinheincz Csilla (szerk.): 77 – Hetvenhét
On Sai: Lucy
Zsoldos Péter: Távoli tűz
On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik