Minden 436 csillagozás

Janne Teller: Minden

Miért ​vannak előítéleteink? Miért közösítünk ki bárkit, vagy éppen miért emelünk zsarnokká? Miért hatalmaskodunk a kiszolgáltatottak felett? Miért vagyunk erőszakosak? Miért élünk vissza a bizalommal?

Janne Teller elsősorban fiataloknak szóló népszerű és sikeres könyvei élénk vitát kavarnak a világban. Elég, ha csak a Semmi körüli nemzetközi botrányokra gondolunk (a ma már kötelező olvasmánnyá avatott regényt először betiltották még a toleranciáról híres Dániában is!). A dán írónő Minden című novelláskötetében ismét olyan konfliktusokat helyez a középpontba, melyek mindnyájunkat érintenek, s életünk folyamán egész biztosan találkoztunk velük. Mi kényszerít például egy fiatalembert arra, hogy erőszakot alkalmazzon? Meg lehet-e érteni az intoleranciát és a szélsőségességet? A bosszú mikor elfogadható indíték, egyáltalán erkölcsileg elfogadhatóvá lehet-e tenni a bosszúállást? Janne Teller új, fontos és provokatív könyvében súlyos és kényelmetlen kérdéseket tesz fel, miközben… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Scolar Young Adult Scolar

>!
Scolar, Budapest, 2020
180 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632445595 · Fordította: Weyer Szilvia
>!
Scolar, Budapest, 2019
184 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632445595 · Fordította: Weyer Szilvia
>!
Scolar, Budapest, 2016
178 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632445595 · Fordította: Weyer Szilvia

2 további kiadás


Enciklopédia 11


Kedvencelte 29

Most olvassa 31

Várólistára tette 196

Kívánságlistára tette 185

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Janne Teller: Minden

„Amit nem értek, az az, hogy mi a különbség egy olyan munka között, amit nem szeretünk, sőt esetleg a munkaadónkat se, és aközött, hogy valakinek a rabszolgája vagyunk? A munka jellegén múlik? A fizetésen? A munkaidőn?”

Mikor olvastam a Semmi című könyvet, először elég szkeptikus voltam, aztán pillanatok alatt elmúlt és teljesen belefeledkeztem.
Az akkor átélt élmény még frissen él bennem, hisz csak pár napja történt, mégis úgy voltam vele, ez a kötet majd add egy kis energia löketet.
Nos kaptam új gondolatokat, kétségbeesés érzését, kiábrándulást és aztán elérkezett hozzám a Minden, az a tudás, hogy felfogom, és értem, és a felismerés, hogy már látom is….

Ez a csepp kötet megint sikeresen padlót fogatot velem.
Nem kímélt.
A történetek elég változatosak, de egytől egyig az erőszakból táplálkoznak.
Ugyanakkor megmutatják a karakterek valóságát, a belső világuk mezítelen képmását.

Mindegyik hordoz magában valami apró titkot, amit úgy érzem csak nekem szól és meg kell fejtenem, és addig kell bogoznom az apró szálakat, míg mindent tökéletesen értek…és mikor ez megtörténik csak üres lélekkel ülök és nézek ki az ablakon, hogy megkaptam a végkifejletet. Ezt akartam?
Nem tudom. Nem hiszem.
Rossz amit kaptam?
Igen és egyszerre nem.
Azt kaptam ami van, ami létezik , él és pulzál.
Ahogy veszem a levegőt úgy tér vissza az élet belém, és leszek még dühösebb, még makacsabb…
Elfog múlni, csak az marad ami mindig is, egy végletekig kitartó, a nézeteit el nem engedő, de szabad szellemmel és lélekkel harcoló ember….

Jó, hogy létezik ez a kötet és megíródott az ellentéte is.
Mert a Semmi és a Minden ad egy egész képet a világunkról.

Amiről pedig szól ez a novella csokor…..fedezd fel, mert lehet nem lesz rögtön érdekes, de ha te is azon olvasók közé tartozol, akik szeretnek elmélkedni, gondolkodni a leírtakon, akkor valószínű megérted a lelkesedésem.

Számomra egy keserédes kötet.
De hatalmas erővel és értékkel bír.

Kedvenc!♥

>!
Scolar, Budapest, 2015
178 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632445595 · Fordította: Weyer Szilvia
SteelCurtain >!
Janne Teller: Minden

Janne Teller a Semmi után játszi könnyedséggel bizonyította be, hogy a Mindenhez is ért.
Rövid írások, de érzésem szerint a legérzékenyebb műszerekkel sem lehetett volna ennél pontosabban eltalálni az egyes novellák ideális hosszát. A történetek majd mindegyikében az intolerancia-erőszak testvérpáros kapja a főszerepet. Hol nyíltan, néha lappangva, a homályból előosonva, ugrásra készen. Bár nincs nap, hogy ne találkoznánk e sziámi ikrekkel, mégis folyton beszélnünk kell róla, mert állandóan megújul, hihetetlen formákat vesz fel, s néha oly kifinomult köntösben jelenik meg, hogy a hiszékenyebbeket könnyedén elbűvöli.

DaTa>!
Janne Teller: Minden

Janne Teller novelláskötete hullámzó színvonalat mutatott most nekem. Néhány írás lebilincselt, annyira megragadott, hogy napközben is ezeken gondolkoztam (ugyanis a könyvet éjszakánként olvastam ebook formátumban, akkor, amikor a párom már alszik mellettem, és lámpát kapcsolni nem lehet, ilyenkor kell még valami a kis kütyüre, amit lehet használni éjfélig, hajnali egyig, kettőig, mígnem én is álomba merülök). Ilyen volt leginkább a „Nyalóka” vagy a „Míg a halál el nem választ ”. De legfőképp a „Nyalóka”. Attól megrázóbb novellát rég olvastam. Ezek miatt még az is megfordult a fejemben, hogy kedvencelem a kötetet. Volt viszont olyan írás, ami kifejezetten untatott (a végső, címadó "Minden") és volt, ami csak szimplán hidegen hagyott (Madarak, virágok, fák).
Összességében mégis fontos műnek tartom, olyannyira, hogy úgy érzem, nyomtatott formában is a polcon van a helye, mert egyszer, valamikor szeretném még majd onnan levenni, belelapozni, megérinteni. Végső soron pedig egy nagyon erős négy csillag.

2 hozzászólás
DoreenShitQ>!
Janne Teller: Minden

„Az úgy-tenni-mintha világban.”

    Amikor olvastam a Semmit, az járt a fejemben, hogy Janne Teller vagy beteg, vagy zseniális, de Minden után bátran ki merem jelenteni az utóbbit.
Rengeteg fiataloknak szánt könyv van, de azt hiszem Janne Teller regényei a legszókimondóbbak, rákényszerít, hogy véleményt formálj, képet mutat neked a világról, hogy ilyen, de te döntöd el, befogadod-e ezt a képet, vagy vizsgálódsz magad. Teller felmászott a kedvenc íróim páholyába, és elfoglalta a jól megérdemelt, biztos helyét :)

„– A lábad előtt hever a világ.
– Milyen világ?"

Chöpp >!
Janne Teller: Minden

Az utolsó, a Minden Becketti magasságokba emelte a kötetecskét, de rettegéssel olvastam az előzőeket, várva, mikor okoz lelki fájdalmat. Jött is a fájdalom mindig. Kellemetlen szembesítés az emberi lélek mélységes bugyraival. És ha gyermekek a főhősök, tripla a fájdalom.
Sajnálom, hogy nem tudom szeretni, de így van. Nekem túl kemény ez a fajta szembesítés. (Kivéve a Mindent).

beasechoes P>!
Janne Teller: Minden

Nem szoktam túl sűrűn novellásköteteket olvasni, mert néha olyan furcsa és számomra semmitmondó történeteket tudnak írni, viszont ez a könyv… ez nagyon ott van! Súlyos lélektani témákat és problémákat jellemeznek ezek a novellák. Fura lehet, de nekem a Minden c. novella és a Miért? tetszett a legjobban. Valószínűleg azért, mert ennél a kettőnél kellett a legeslegjobban elgondolkodnom azon, hogy itt pontosan mire is gondol az írónő.
A Semmi c. könyvét sem tudom kiverni a fejemből, amióta elolvastam. És ezt sem fogom.
Köszönöm.
Volt egy-kettő közte, ami annyira nem fogott meg, ezért kap 4 csillagot.

Kikiriki>!
Janne Teller: Minden

Jó volt ez, de számomra nem jelentett annyi Mindent, mint amennyit a Semmi. Gondolatébresztőek voltak a novellák benne, tetszettek is, kivéve az utolsót, azzal nem sikerült megbarátkoznom, de nem tudom, miért. Jó kis délutáni olvasmány volt, egyes mozzanatok belőle biztos sokáig meg fognak bennem maradni, de pár novella felejtős.

Citrompor>!
Janne Teller: Minden

Kicsit megijesztett a Minden alacsonyabb pontszáma a Semmiéhez képest, a negatív értékelések és az első két novella minősége rátett erre az aggodalmamra még egy lapáttal.
Kár volt aggódnom, mert nem volt ez olyan rossz, közel sem. Nem hiszem, hogy rosszabb lenne, mint a Semmi volt. Igaz, más, más az üzenet, néha nem is érteni, mi is az üzenet pontosan, de attól még érdemes volt elolvasni, részemről párba állítottam a Semmivel, ahol semminek nincs értelme, a létünknek sem, itt pedig a Minden az, ami számít. (http://moly.hu/idezetek/555668)

Szerintem a két leggyengébb novella pont az első kettő volt. Nem csodálom, hogy sokan elvesztették itt a türelmüket.

A Miért? címűben egy furcsa párbeszédet hallunk, nem derül ki egyértelműen, hogy kik között zajlik, egy erőszaktevő fiatal és talán egy szociális munkás vagy egy pszichológus a másikuk. A kulcsszó a miért, azaz miért tette, amit tett. Nem derül ki az indíték. Valami olyasmi az üzenet, hogy a társadalom túl sokáig hagyja figyelmen kívül a tagjainak cselekedetét, nincsenek egyértelmű korlátozások és tiltások, vagy ha vannak is, annyira puhák, hogy vannak olyan extrém esetek, akik csak úgy, minden ok nélkül túlfeszítik a húrt. Fanyalogtam rajta.

Az Ahogy úgy ringatják a csípejüket, szemüket a földre szegezve egy monológ volt, olyasvalakit szólaltatott meg, aki beskatulyázza az embereket, különbnek tartja magát, mert máshogy viselkedik, máshogy néz ki, máshonnan származik vagy csak másképp viselkedik. Sarkított idegengyűlölet. Akár vicces is lehetett volna, de ez nem fekete humor volt, hanem valami nagyon furcsa, fárasztó maszlag. Aktuális is lehetett volna – tekintve a mostani menekült tematikát – mégis inkább unalmas volt. Sosem tudhatjuk, mikor kerülünk a kirekesztettek közé.

A török szőnyegnél végre felcsillant a szemem. Ez már igen, ez valami volt, vagy talán a minden maga? Ez tetszett a leginkább, élesen ábrázolta a gazdag, nyugati, ún. jóléti országok turistái és az idegenforgalomból élő török kereskedő és családja közti kontrasztot. Szerintem itt Teller virtuóz módon szőtte az elbeszélést, tele volt feszültséggel, mintha egy jól sikerült Süskindet olvastam volna.

Sárga fény, ez a novella már-már groteszk volt. Az elbeszélő egy koravén kamasz, aki édesanyja betegsége és édesapja munkája miatt ikertestvérei pótszülője lesz. Borzasztó gyanú ébred benne, és nem látván más kiutat, hihetetlen elhatározásra jut. Hm, annyira abszurd volt, hogy nem tudtam mit kezdeni vele.

A Míg a halál el nem választ hasonló volt, mint az első novella, a témája az erőszak volt. Vajon a szegénység, a nélkülözés legitimmé tehet egy erőszakos cselekedetet?
És a halálbüntetés miben különbözik az elítélt gyilkosságtól? Nem egyszerű kérdések ezek. Nem is egy ilyen novellában lehet megválaszolni őket.

A második kedvencem a Madarak, virágok, fák novella volt, amelynek főszereplője egy osztrák kamasz lány, valamikor a ’70-es, ’80-as években, akit dán társai idegennek tartanak és nem fogadnak be. (Ide tartozik a következő idézet: http://moly.hu/idezetek/555002 Talán a madarak döntenek arról, ki a dán?) A nagyobb gond az, hogy a kirekesztés atrocitás formájában is megnyilvánul. Igazán elgondolkodtatott.

A Nyalóka egy szívfájdító, de nagyon abszurd történet. Egy feltehetően szellemi sérült kisfiú (?) szemszögéből olvashatjuk a történetet, akinek legjobb barátja egy szilfa, aki soha nem hagyja el. Ugyanis apja, macskája spoiler elhagyja őt.
http://moly.hu/idezetek/555555
Furcsa volt.

A záró, de egyben címadó darab a Minden, amelyet tekinthetünk fikciónak, egy kitalált író írásról történő vallomásának, de személyes írói hitvallásnak is. Én ez utóbbinak tekintettem, tetszett. Talán választ ad arra, hogy mi is a Minden.

Black_Angel>!
Janne Teller: Minden

Félve álltam neki, mert nekem a Semmi nem tetszett. Mégis, ez a kötet jobban tetszett, gondolkodásra bírt, főleg az utolsó novella, de igazából az összesen elgondolkodtam, mérlegeltem, mi is a helyes út, és tényleg a helyes út a jó út…
Érdemes beleolvasni:)

AeS P>!
Janne Teller: Minden

Olvasás közben nagyon erősnek éreztem a kötetet, így utólag azért látszik, hogy végül hetek alatt elhomályosodott a novellák nagyjából fele bennem. Ez alapján Teller ebben a kötetben valahol az atmoszférateremtés és hatásvadászat szűk mezsgyéjén mozgott nálam. Sokakhoz csatlakozva az utolsó írás, maga a Minden nekem sem igazán tetszett, engem nem nagyon érdekel, hogy hogy születik az irodalmi mű, és kicsit ki is lógott az esszé az írások sorából.


Népszerű idézetek

mrsp>!

– Az lehet belőled, amit csak akarsz.

12. oldal, Miért?

9 hozzászólás
snufkin>!

Néha a saját szívemben sincs elég hely magamnak.

42. oldal, A török szőnyeg

robinson P>!

Az ember fogja be a pofáját, ha nincs értelmes mondanivalója.

19. oldal

1 hozzászólás
alfoldinelli>!

Beszélni azért beszélek néha-néha. Másokkal. Sokszor is. Tiszta időpocsékolás. A legtöbb szó, amit kimondunk, semmitmondó. Vagy már úgyis mindenki tudta, amiről szó van, vagy senkit nem érdekel.

162. oldal

zöldszemesostoros>!

Azokat, akik sajnálják magukat, nem lehet sajnálni.

160. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sajnálat
Citrompor>!

Amit nem értek, az az, hogy mi a különbség egy olyan munka között, amit nem szeretünk, sőt esetleg a munkaadónkat se, és aközött, hogy valakinek a rabszolgája vagyunk? A munka jellegén múlik? A fizetésen? A munkaidőn?

60. oldal, Sárga fény (Scolar, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: munka
2 hozzászólás
Chöpp >!

Különbség van a tanult és a felismert tudás között.

159. oldal, Minden

DoreenShitQ>!

A Minden a Semmi ellentéte.

A szerző utószava a magyar kiadáshoz

efenera>!

Nem, senki nem birtokolhat egy másik embert. Ilyen egyszerű.

Sárga fény


Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare – Sarah Rees Brennan: Örök éjre szánva
Rick Riordan: Percy Jackson görög hősei
J. K. Rowling: Bogar bárd meséi
Ransom Riggs: A különlegesek regéi
Vörös Viktória: Más az igazi
Morsányi Bernadett: A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek
Pósfai János (szerk.): Gyöngyhalászok
Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek
Jennifer E. Smith: Ilyen a boldogság
Karácsony gyémántjai