Minden 288 csillagozás

Janne Teller: Minden

Miért ​vannak előítéleteink? Miért közösítünk ki bárkit, vagy éppen miért emelünk zsarnokká? Miért hatalmaskodunk a kiszolgáltatottak felett? Miért vagyunk erőszakosak? Miért élünk vissza a bizalommal?

Janne Teller elsősorban fiataloknak szóló népszerű és sikeres könyvei élénk vitát kavarnak a világban. Elég, ha csak a Semmi körüli nemzetközi botrányokra gondolunk (a ma már kötelező olvasmánnyá avatott regényt először betiltották még a toleranciáról híres Dániában is!). A dán írónő Minden című novelláskötetében ismét olyan konfliktusokat helyez a középpontba, melyek mindnyájunkat érintenek, s életünk folyamán egész biztosan találkoztunk velük. Mi kényszerít például egy fiatalembert arra, hogy erőszakot alkalmazzon? Meg lehet-e érteni az intoleranciát és a szélsőségességet? A bosszú mikor elfogadható indíték, egyáltalán erkölcsileg elfogadhatóvá lehet-e tenni a bosszúállást? Janne Teller új, fontos és provokatív könyvében súlyos és kényelmetlen kérdéseket tesz fel, miközben… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Scolar Young Adult

>!
Scolar, Budapest, 2016
178 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632445595 · Fordította: Weyer Szilvia
>!
Scolar, Budapest, 2015
178 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632445595 · Fordította: Weyer Szilvia
>!
Scolar, Budapest, 2015
178 oldal · ISBN: 9789632446028 · Fordította: Weyer Szilvia

Enciklopédia 10


Kedvencelte 24

Most olvassa 34

Várólistára tette 173

Kívánságlistára tette 150

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
Janne Teller: Minden

„Amit nem értek, az az, hogy mi a különbség egy olyan munka között, amit nem szeretünk, sőt esetleg a munkaadónkat se, és aközött, hogy valakinek a rabszolgája vagyunk? A munka jellegén múlik? A fizetésen? A munkaidőn?”

Mikor olvastam a Semmi című könyvet, először elég szkeptikus voltam, aztán pillanatok alatt elmúlt és teljesen belefeledkeztem.
Az akkor átélt élmény még frissen él bennem, hisz csak pár napja történt, mégis úgy voltam vele, ez a kötet majd add egy kis energia löketet.
Nos kaptam új gondolatokat, kétségbeesés érzését, kiábrándulást és aztán elérkezett hozzám a Minden, az a tudás, hogy felfogom, és értem, és a felismerés, hogy már látom is….

Ez a csepp kötet megint sikeresen padlót fogatot velem.
Nem kímélt.
A történetek elég változatosak, de egytől egyig az erőszakból táplálkoznak.
Ugyanakkor megmutatják a karakterek valóságát, a belső világuk mezítelen képmását.

Mindegyik hordoz magában valami apró titkot, amit úgy érzem csak nekem szól és meg kell fejtenem, és addig kell bogoznom az apró szálakat, míg mindent tökéletesen értek…és mikor ez megtörténik csak üres lélekkel ülök és nézek ki az ablakon, hogy megkaptam a végkifejletet. Ezt akartam?
Nem tudom. Nem hiszem.
Rossz amit kaptam?
Igen és egyszerre nem.
Azt kaptam ami van, ami létezik , él és pulzál.
Ahogy veszem a levegőt úgy tér vissza az élet belém, és leszek még dühösebb, még makacsabb…
Elfog múlni, csak az marad ami mindig is, egy végletekig kitartó, a nézeteit el nem engedő, de szabad szellemmel és lélekkel harcoló ember….

Jó, hogy létezik ez a kötet és megíródott az ellentéte is.
Mert a Semmi és a Minden ad egy egész képet a világunkról.

Amiről pedig szól ez a novella csokor…..fedezd fel, mert lehet nem lesz rögtön érdekes, de ha te is azon olvasók közé tartozol, akik szeretnek elmélkedni, gondolkodni a leírtakon, akkor valószínű megérted a lelkesedésem.

Számomra egy keserédes kötet.
De hatalmas erővel és értékkel bír.

Kedvenc!♥

>!
Scolar, Budapest, 2015
178 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632445595 · Fordította: Weyer Szilvia
>!
DoreenShitQ
Janne Teller: Minden

„Az úgy-tenni-mintha világban.”

    Amikor olvastam a Semmit, az járt a fejemben, hogy Janne Teller vagy beteg, vagy zseniális, de Minden után bátran ki merem jelenteni az utóbbit.
Rengeteg fiataloknak szánt könyv van, de azt hiszem Janne Teller regényei a legszókimondóbbak, rákényszerít, hogy véleményt formálj, képet mutat neked a világról, hogy ilyen, de te döntöd el, befogadod-e ezt a képet, vagy vizsgálódsz magad. Teller felmászott a kedvenc íróim páholyába, és elfoglalta a jól megérdemelt, biztos helyét :)

„– A lábad előtt hever a világ.
– Milyen világ?"

>!
Chöpp 
Janne Teller: Minden

Az utolsó, a Minden Becketti magasságokba emelte a kötetecskét, de rettegéssel olvastam az előzőeket, várva, mikor okoz lelki fájdalmat. Jött is a fájdalom mindig. Kellemetlen szembesítés az emberi lélek mélységes bugyraival. És ha gyermekek a főhősök, tripla a fájdalom.
Sajnálom, hogy nem tudom szeretni, de így van. Nekem túl kemény ez a fajta szembesítés. (Kivéve a Mindent).

>!
Kikiriki
Janne Teller: Minden

Jó volt ez, de számomra nem jelentett annyi Mindent, mint amennyit a Semmi. Gondolatébresztőek voltak a novellák benne, tetszettek is, kivéve az utolsót, azzal nem sikerült megbarátkoznom, de nem tudom, miért. Jó kis délutáni olvasmány volt, egyes mozzanatok belőle biztos sokáig meg fognak bennem maradni, de pár novella felejtős.

>!
vorosmacska P
Janne Teller: Minden

Fontos kis könyv. Egyszerű, világos nyelvezetével és témaválasztásával a kamaszokat célozza meg. Drámai történeteket olvashatunk, melyek nyugtalanító kérdéseket vetnek föl. Fiatalok, gyerekek a szereplői, a történetekben megtaláljuk az erőszak, a rasszizmus, a fiatalkori elmagányosodás, a szűklátókörűség és gyűlölet témaköreit. Az írások könnyen olvashatóak és tömények – talán ebben rejlik erejük.
A novellák közül hármat említenék, melyek különösen tetszettek.
Az Ahogy úgy ringatják a csípejüket, szemüket a földre szegezve című novella narrátora a legsötétebb korok házmestereit juttatja eszembe, aki gyűlölettel telve fröcsögi igazságait a máshogy élőkre, a máshonnan érkezőkre. Tanulságos belelátni gondolataiba.
A török szőnyeg c. írás egy Törökországban turistáskodó nyugati ember arroganciáját és felsőbbrendűségét veszi célba, aki puszta szórakozásból vérre menően alkuszik a győzelem kedvéért. Teller mindezt szembeállítja a fiatalabb generáció nyitottabb és emberibb szemléletével. Nekem ez volt a legütősebb és legemlékezetesebb novella.
A Nyalóka történet egy magányos kisfiúról, aki már elvesztette a macskáját és a papáját. Egyedüli barátja az udvaron álló fa spoiler és amikor egy kislány barátkozni kezd vele, mindent megtesz, hogy el ne veszítse, amiből érezhetően tragédia lesz.
Érdemes lenne nálunk is a kamaszok kezébe adni a kötetet, remek vitaindító lehet.

>!
Black_Angel
Janne Teller: Minden

Félve álltam neki, mert nekem a Semmi nem tetszett. Mégis, ez a kötet jobban tetszett, gondolkodásra bírt, főleg az utolsó novella, de igazából az összesen elgondolkodtam, mérlegeltem, mi is a helyes út, és tényleg a helyes út a jó út…
Érdemes beleolvasni:)

>!
Citrompor
Janne Teller: Minden

Kicsit megijesztett a Minden alacsonyabb pontszáma a Semmiéhez képest, a negatív értékelések és az első két novella minősége rátett erre az aggodalmamra még egy lapáttal.
Kár volt aggódnom, mert nem volt ez olyan rossz, közel sem. Nem hiszem, hogy rosszabb lenne, mint a Semmi volt. Igaz, más, más az üzenet, néha nem is érteni, mi is az üzenet pontosan, de attól még érdemes volt elolvasni, részemről párba állítottam a Semmivel, ahol semminek nincs értelme, a létünknek sem, itt pedig a Minden az, ami számít. (http://moly.hu/idezetek/555668)

Szerintem a két leggyengébb novella pont az első kettő volt. Nem csodálom, hogy sokan elvesztették itt a türelmüket.

A Miért? címűben egy furcsa párbeszédet hallunk, nem derül ki egyértelműen, hogy kik között zajlik, egy erőszaktevő fiatal és talán egy szociális munkás vagy egy pszichológus a másikuk. A kulcsszó a miért, azaz miért tette, amit tett. Nem derül ki az indíték. Valami olyasmi az üzenet, hogy a társadalom túl sokáig hagyja figyelmen kívül a tagjainak cselekedetét, nincsenek egyértelmű korlátozások és tiltások, vagy ha vannak is, annyira puhák, hogy vannak olyan extrém esetek, akik csak úgy, minden ok nélkül túlfeszítik a húrt. Fanyalogtam rajta.

Az Ahogy úgy ringatják a csípejüket, szemüket a földre szegezve egy monológ volt, olyasvalakit szólaltatott meg, aki beskatulyázza az embereket, különbnek tartja magát, mert máshogy viselkedik, máshogy néz ki, máshonnan származik vagy csak másképp viselkedik. Sarkított idegengyűlölet. Akár vicces is lehetett volna, de ez nem fekete humor volt, hanem valami nagyon furcsa, fárasztó maszlag. Aktuális is lehetett volna – tekintve a mostani menekült tematikát – mégis inkább unalmas volt. Sosem tudhatjuk, mikor kerülünk a kirekesztettek közé.

A török szőnyegnél végre felcsillant a szemem. Ez már igen, ez valami volt, vagy talán a minden maga? Ez tetszett a leginkább, élesen ábrázolta a gazdag, nyugati, ún. jóléti országok turistái és az idegenforgalomból élő török kereskedő és családja közti kontrasztot. Szerintem itt Teller virtuóz módon szőtte az elbeszélést, tele volt feszültséggel, mintha egy jól sikerült Süskindet olvastam volna.

Sárga fény, ez a novella már-már groteszk volt. Az elbeszélő egy koravén kamasz, aki édesanyja betegsége és édesapja munkája miatt ikertestvérei pótszülője lesz. Borzasztó gyanú ébred benne, és nem látván más kiutat, hihetetlen elhatározásra jut. Hm, annyira abszurd volt, hogy nem tudtam mit kezdeni vele.

A Míg a halál el nem választ hasonló volt, mint az első novella, a témája az erőszak volt. Vajon a szegénység, a nélkülözés legitimmé tehet egy erőszakos cselekedetet?
És a halálbüntetés miben különbözik az elítélt gyilkosságtól? Nem egyszerű kérdések ezek. Nem is egy ilyen novellában lehet megválaszolni őket.

A második kedvencem a Madarak, virágok, fák novella volt, amelynek főszereplője egy osztrák kamasz lány, valamikor a ’70-es, ’80-as években, akit dán társai idegennek tartanak és nem fogadnak be. (Ide tartozik a következő idézet: http://moly.hu/idezetek/555002 Talán a madarak döntenek arról, ki a dán?) A nagyobb gond az, hogy a kirekesztés atrocitás formájában is megnyilvánul. Igazán elgondolkodtatott.

A Nyalóka egy szívfájdító, de nagyon abszurd történet. Egy feltehetően szellemi sérült kisfiú (?) szemszögéből olvashatjuk a történetet, akinek legjobb barátja egy szilfa, aki soha nem hagyja el. Ugyanis apja, macskája spoiler elhagyja őt.
http://moly.hu/idezetek/555555
Furcsa volt.

A záró, de egyben címadó darab a Minden, amelyet tekinthetünk fikciónak, egy kitalált író írásról történő vallomásának, de személyes írói hitvallásnak is. Én ez utóbbinak tekintettem, tetszett. Talán választ ad arra, hogy mi is a Minden.

>!
gab001 P
Janne Teller: Minden

Szerettem a Semmit, így nem volt kétséges, hogy olvasni fogom valamikor ezt a könyvet. Hogy miért pont most? Mi lehetne jobb alkalom, mint a szerzőnő születésnapja? A címadó novella tetszett a legkevésbé. Talán azért, mert a kötet végén található, s addigra már kialakult bennem valamiféle elvárás a többi alapján. Kilógott a sorból, bár kétségtelen, hogy ugyanolyan hatásos. A Semmiben már megismert társadalmi érzékenység köszön vissza itt is az írónőtől. Olyan dolgokra mutat rá, amik felett sokszor inkább szemet hunyunk. Visszatérő motivum például a rasszizmus. Elgondolkodtat.

>!
Scolar, Budapest, 2015
178 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632445595 · Fordította: Weyer Szilvia
>!
zsebibaba007
Janne Teller: Minden

Rám nem volt akkora hatással ez a gyűjtemény, mint tavaly a Semmi. Az egy kicsit megrengette a világom, és hatott rám, a Minden már kevésbé, viszont volt pár olyan idézet, gondolat, aminek köszönhetően nagyon is örülök annak, hogy elolvastam a könyvet. Ha szeretnél egy kicsit elgondolkozni a világ dolgain, elmerengni, akkor mindenképpen ajánlom ezt a könyvet, amely egyszerre fájdalmas, abszurd, komoly és mindennapi, mai témákat feszegető és elgondolkodtató.

Bővebben: http://maybeimabookworm.blogspot.hu/2016/10/janne-telle…

>!
Trudiz
Janne Teller: Minden

Az utolsó: a Minden felhúzta az értékelésben adott csillagok számát. Ez volt pozitív, érvelő, elmélkedő. A többi leginkább a jókedvrombolásért felelt.
Tetszett a borító és a könyvméret :)


Népszerű idézetek

>!
mrsp

– Az lehet belőled, amit csak akarsz.

12. oldal, Miért?

7 hozzászólás
>!
robinson P

Az ember fogja be a pofáját, ha nincs értelmes mondanivalója.

19. oldal

1 hozzászólás
>!
snufkin

Néha a saját szívemben sincs elég hely magamnak.

42. oldal, A török szőnyeg

>!
Citrompor

Amit nem értek, az az, hogy mi a különbség egy olyan munka között, amit nem szeretünk, sőt esetleg a munkaadónkat se, és aközött, hogy valakinek a rabszolgája vagyunk? A munka jellegén múlik? A fizetésen? A munkaidőn?

60. oldal, Sárga fény (Scolar, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: munka
2 hozzászólás
>!
alfoldinelli

Beszélni azért beszélek néha-néha. Másokkal. Sokszor is. Tiszta időpocsékolás. A legtöbb szó, amit kimondunk, semmitmondó. Vagy már úgyis mindenki tudta, amiről szó van, vagy senkit nem érdekel.

162. oldal

>!
zöldszemesostoros

Azokat, akik sajnálják magukat, nem lehet sajnálni.

160. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sajnálat
>!
DoreenShitQ

A Minden a Semmi ellentéte.

A szerző utószava a magyar kiadáshoz

>!
Chöpp 

Különbség van a tanult és a felismert tudás között.

159. oldal, Minden

>!
efenera

Nem, senki nem birtokolhat egy másik embert. Ilyen egyszerű.

Sárga fény


Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: Igaz szerelem (és egy első randi)
Sarah J. Maas: The Assassin's Blade – Az orgyilkos pengéje és más történetek
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka / Tűzrózsa
Morsányi Bernadett: A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek
Pósfai János (szerk.): Gyöngyhalászok
Csapody Kinga (szerk.): Szívek dallama
Sirokai Mátyás (szerk.): 2050
Elekes Dóra: A muter meg a dzsinnek
Cathy Arrow: Boszorkányok
Csapody Kinga – Nagy Boldizsár (szerk.): Az első