MítoSzomj 1 csillagozás

Jankowska Radosława: MítoSzomj

Jankowska Radosławának tizennyolc éves korában jelent meg első, beszédes című verseskötete, a Kard, test, toll. A szikrázó tehetségű fiatal lány, egyébként lengyel édesapa és magyar édesanya gyermeke, addigi életének mítoszait, a harcos lázadást, a szerelem és érzékiség ébredését, a vad írás- és kultúrszomjot örökítette meg ismert irodalmárok által is dicsért,őszinte műveiben. Az új kötet – szerzőjének, a tapasztalatok által elkerülhetetlenül felnőtté érett költőnek magyarországi és Japánban folytatott tanulmányai, földrajzi s lelki értelemben egyaránt nagy utazásai, sőt vándorlásai után – már címében is jelzi:az előre lépés egyetlen útja: a múlt mítoszainak megőrzésével új s új mítoszok keresése.

>!
Hungarovox, 2007
142 oldal · ISBN: 9789637504747

Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
kalypso
Jankowska Radosława: MítoSzomj

Megvallom őszintén, fogalmam sincs, hogyan került elém ez a kötet, de mivel szimpatikus volt a cím, verseket is rég olvastam, meg az írónő is lengyel (mostanában valahogyan kezdem megszeretni a lengyel irodalmat), úgy gondoltam, hogy olyan nagyot nem tévedhetek. Előfordul, hogy az ember akkor téved a legnagyobbat, amikor azt gondolja, nem tévedhet. Ez egy ilyen helyzet momentán.

Nem kell túl sok versre számítani, az 142 oldalas kötet lapjain ugyanis gyakorta nagyobb az üresség, mint a verssor, általában a rövid versek dominálnak itt. Rövidek és semmitmondóak. A szerző fájdalmat, szenvedést, boldogságot próbál az olvasó felé közvetíteni valamiféle könnyed nyugodtsággal, a legkisebb erőfeszítés nélkül, s ez lesz a veszte, a mondanivaló eljut az olvasóhoz, de hidegen is hagyja – engem legalábbis egyáltalán nem fogott meg. Érzem én, hogy néhol nagyon próbálkozik a szerző, de valahogyan halva született kezdeményezés ez. Néhány vers kivételével tulajdonképpen feledhető gyűjtemény. A mítoszokhoz meg ugyan nem sok köze van, pedig a cím alapján izgalmasnak ígérkezett.


Hasonló könyvek címkék alapján

A verses Edda
Grand Pierre: Szent éhség – A gyönyör himnusza
Cselényi László: Aranyföld
Emil Biela: Haiku
Tadeusz Borowski: Kővilág
Czesław Miłosz: Ahogy elkészül a világ
Czesław Miłosz: Milyen is lesz a Mennyben
Danyiil Harmsz – Samuil Marsak – Wiktor Woroszylski: Negyven tarka tengelice
Wisława Szymborska: Kilátás porszemmel
Lothringer Miklós (szerk.): Örök megújulás