Trianon 4 csillagozás

Jankovics Marcell: Trianon

A ​Kárpátok koszorúja a történelmi hazát rajzolja körül. Az átkosban egy tévés főnök arra kért, hogy a Mondák a magyar történelemből című rajzfilmjeimben a középkorias térképeken változtassam meg a hegykoszorú alakját, mert a csehszlovák és román elvtársak meg fognak sértődni. Rajzoljam át a hegyeket? – kérdeztem. Makogta, hogy akkor legalább szűkebb plánokat használjak, hogy ne vegyék észre… Mit is? Hogy hol játszódott a magyar történelem? Hogy a mi határaink természetes határokhoz igazodtak? Maradt minden úgy a filmekben, ahogy kell.

Az elszakított országrészeket tőlem nem tudták elszakítani. Igaz, a rendszerváltásig, értsd: a fölszabadulásig Horvátországon és Ausztrián kívül egyikben sem jártam igazán. Nem akartam szomorú lenni. Na, de azóta! Bármelyikbe megyek, otthon érzem magam. Otthon is vagyok mindegyikben. Sokszorosan érintetten. Horvát és magyar gyökerű apai nagyapám miatt, aki életének javát Pozsonyban élte le, felesége, nagyanyám miatt, aki szlováknak született… (tovább)

>!
Méry Ratio, Budapest, 2019
264 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155700620

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

NoirDésirer>!
Jankovics Marcell: Trianon

Először is: egy csomót tanultam Trianonról, és még egy törikönyvet sem kellett kinyitnom hozzá, a szövegek egyszerű megfogalmazása segített hogy könnyebbben átláthatóak és megjegyezhetőek legyenek az események, a stílus tárgyilagos ugyan, de markáns, gördülékeny. Külön kiemelném még a végén található névmagyarázatot, ahol minden történelmi személy szerepe ismertetve van pár mondatban, ez szintén nagyon hasznos.
A rajzok zseniálisak!! Az egy dolog hogy szépek és színesek, de még viccesek is, kis karikatúrák, amik kiegészítik és felpezsdítik a szöveget. Az emberarcú állatok régóta a gyengéim, szóval azoktól most is elolvadtam. Az sem utolsó dolog, hogy végre csomó olyan történelmi alakról tudom hogy hogyan is néznek ki, akiket eddig elképzelhetetlen fantomarccal ruháztam fel.
Ami hatalmas érvágás ennek a gyönyörű és igényes könyvnek, az nem más, mint a végén egyre hangsúlyosabban megjelenő fidesz-propaganda. Kár érte, nagyon nem kellett volna belekeverni hogy a hájas disznó mennyit tett a határon túli magyarokért, bezzeg más kormányok micsoda álnokok voltak, na mindegy, azért ha valaki, mégis emiatt a könyv miatt lett fidesz szavazó az jelentkezzen már, kíváncsi vagyok hogy hogyan történt az eset…


Népszerű idézetek


Hasonló könyvek címkék alapján

Salamon Konrád: A csonka ország
Vécsey Aurél: Magyar tragédia – A trianoni békediktátum
Csoma Mózes: Koreaiak Magyarországon az 1950-es években
Sárosi István: Trianon – A Nemzetközi Törvényszék előtt
Fekete Gyula: Fortélyos félelem igazgat
Vécsey Aurél: Nagy Magyarország: revizionizmus és irredentizmus
Ablonczy Balázs: Trianon-legendák
Csonkaréti Károly: Horthy a tengerész
Gyáni Gábor: Hétköznapi élet Horthy Miklós korában
Romsics Ignác: A Nagy Háború és az 1918–1919-es magyarországi forradalmak