3+1 ​– A négy évszak szimbolikája 1 csillagozás

Fejezetek A számok könyvéből
Jankovics Marcell: 3+1 – A négy évszak szimbolikája

„A hármas tagolásnál nincs stabilabb, állandóbb állapot, maga a tökély, lebegjen a Szentháromság vagy egy 3 lábú szék példaként a szemünk előtt. Mégis a három a fejlődés számra. A négyes labilis rendszer, mégis, mint olvassuk, "kizárja a fejlődést”. Szerencsére azért „önmagán belül nem”. De mi van „önmagán belül”?
„3+1”. Ezt szántam blikkfangnak, és -reményeim szerint- ez eredeti a könyvemben. Arra a következtetésre jutottam ugyanis, hogy a négyes rendszerek visszatérő sajátosságaként a négy tag közül az egyik más, mint a többi. És éppen ez a negyedik az, amitől a négyes rendszereken belüli fejlődés elkerülhetetlenül beindul." (A szerző)

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Csokonai, Debrecen, 2008
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632602129

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

Timár_Krisztina I>!
Jankovics Marcell: 3+1 – A négy évszak szimbolikája

Szeretem, ahogy Jankovics ír, beszél és filmet csinál. Úgy általában bármikor szívesen kinyitom bármelyik könyvét. A Jelképkalendáriumot legalább kétszer olvastam el az elejétől a végéig, plusz számtalan alkalommal bele-belenéztem egy konkrétumot keresve. Félelmetesen művelt ember, és félelmetesen könnyedén kezeli azt a hatalmas műveltségét, ráadásul sajátos stílusa (és humora) van.
Ebben a könyvében sem csalódtam, annak ellenére, hogy itt bizony (érzésem szerint) elég gyakran fölöslegesen halmozza a legkülönbözőbb adatokat. Aki elhiszi, amit Jankovics ír, az a felétől is elhiszi, aki meg nem, annak magyarázhatja. Úgyhogy a vége felé már eléggé untam, pedig még ott is tudott újat mondani.

Részletes értékelés a blogon:
https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2020/02/21/jankovics_…

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Varga Csaba: A kőkor élő nyelve
Szabó T. Anna: Tükörcicák
Sven Nordqvist: Kisöcsi és a nagyvilág
Arany 1X1
Kiss Zoltán Zéro: A sorsunk a számokban
V. Binét Ágnes: Gyurka számolni tanul
Laár Györgyi: Számolóka-móka
Bodnár Vera: Karácsonyi számláló
J. Kovács Judit (szerk.): Kerekítő Manó számolóka
Darvas Ferenc: Számcirkusz