A ​világverő (Világverő Mátyás király 1.) 13 csillagozás

Jankovich Ferenc: A világverő Jankovich Ferenc: A világverő Jankovich Ferenc: A világverő Jankovich Ferenc: A világverő Jankovich Ferenc: A világverő Jankovich Ferenc: A világverő

A regény cselekménye Mátyás királlyá választását követően és a nápolyi királyi családból származó Aragóniai Beatrixszal kötött házasságáig tartott. Történelmünk lapjairól megelevenednek a cseh hadjárat eseményei, a humanista főpap Vitéz János körüli összeesküvés bonyodalmai, a török ellen vívott harcok diadala. Az eseményeket átszövi Mátyás és a titokzatos boroszlói polgárlány, Borbála romantikus szerelme. Jankovich Ferenc színes képekben vetíti elénk a bonyolult, ellentmondásokkal teli kort, a hétköznapi ember – polgárok, jobbágyok és a királyt körülvevő udvarnokok, a pompás királyi palota lakóinak életét, a XV. század magyar valóságát.

Eredeti megjelenés éve: 1963

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Nemzeti Könyvtár

>!
Magyar Közlöny, Budapest, 2017
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155269998
>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2011
396 oldal · ISBN: 9789633744628
>!
Magánkiadás, Székesfehérvár, 2003
396 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632124081

5 további kiadás


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

ppeva P>!
Jankovich Ferenc: A világverő

Olyan végtelenül untam, hogy már csak az egyre fogyó oldalszámok tartották bennem a lelket. :) A férjem meg, mikor panaszkodtam neki, micsoda unalmas könyvet sikerült kifognom, kinevetett, hogy milyen megszállott moly vagyok, ő a helyemben már rég félredobta volna.
Az biztos, hogy a trilógia további két kötete hiába várakozik a polcon, nem fogom kiolvasni.
Voltak benne helyenként érdekesebb vagy olvasmányosabb oldalak, és még a történelemkönyvszerű száraz ismertetések, okítások egy része is érdekelt. De összességében azt mutatta meg nekem, miért is utáltam fiatalabb koromban a történelmi regényeket. Hát ha ilyenek voltak, ilyenek kerültek akkoriban is a kezembe, nem is csoda.

Roszka>!
Jankovich Ferenc: A világverő

Kicsit nyögvenyelősen olvastam, mert nem elindul a történet és megy végig, nem. Néha éveket-hónapokat ugrik és máshol veszi fel a fonalat. Mátyás ép csatába ment, pár oldalon keresztül nagyjából leírja, hogy miként esett a csata, azután már itthon is van, és kiderül, hogy közben eltelt egy év is. Ami összetartja a történetet, az Mátyás maga. Igaz a könyv róla szól, de eléggé csapongó
Viszont, ami megállapítható, hogy régen sem voltak különbek a magyar urak!
Irigyek, önzőek, mind csak a saját érdekét nézi, áskálódnak egymás és a király ellen is, semmi sem elég nekik.
Mátyás személye igen szimpatikus. Nagy harcos, roppant okos és taktikus, Az urakat mindig meghallgatja és csinál amit ő akar. Néha szembe megy a saját véleményével, (másokéról nem is beszélve) de nagyon jó helyzetfelismerő, hatalmas stratéga.
Európa akkori legnagyobbja, gazdag,okos, jól bánik a néppel és igen népszerű.

mariannkiss1980 P>!
Jankovich Ferenc: A világverő

Nem lenne ez rossz könyv, csak a stílus, ami nem egyszerű. Nekem legalábbis nem jött be. A történelmi hűségégről nem nyilatkozok, persze az ismert tények rendben vannak, már amennyire még emlékszem történelem óráról, de azért nagyon meseszerű. A pirospaprikás hallén pedig napokig nevettem. A folytatásokon erősen gondolkodom, lehet, hogy egyszer rájuk kerül a sor, de nem a közeljövőben.

metahari P>!
Jankovich Ferenc: A világverő

kétszer is elolvastam, és akkoriban mátyáskirály is akartam lenni, olyan jó volt a sztori.

2 hozzászólás
napi_könyv>!
Jankovich Ferenc: A világverő

Nagyon tetszett ez a Mátyás királyról szóló, szórakoztató és tanulságos történelmi regény. Sokat néztem én is Mátyás király meséit gyerekkoromban, így egyáltalán nem zavart, amikor kötelező olvasmányként adták fel ezt a regényt. Természetesen ebben is egy idealizált, tökéletlenségében is tökéletes Mátyás király képet kapunk, de végülis minden történelmi regényre jellemző ez az írói elfogultság és szerintem megbocsátható.
Én nagyon élveztem az olvasást, bár tudni kell rólam, hogy oda vagyok a történelmi regényekért, az ábrázolt kortól függetlenül. Egyetlen kitételem, hogy jól írják meg, ez pedig elmondható a Világverő Mátyás király trilógiáról is.
Mivel három kötetes regényről van szó, ajánlom, hogy akkor álljatok neki az olvasásnak, mikor több időtök van, mondjuk tanítási szünetben a diákok, nyaralás során a keményen dolgozó felnőttek esetében.

gorogsaviolak>!
Jankovich Ferenc: A világverő

Bán Mór Hunyadija után közvetlenül ne olvasd el, mert megöl az unalom. :-) Amúgy nem rossz, de néha kissé izzadságszagú a Mátyás-mondák belegyűrése a történetbe. A másik két kötettel még várok egy pár hónapot…


Népszerű idézetek

ppeva P>!

Bármint volt, a királyi trónon nem adta semmi különösebb jelét a fejedelmi elhivatottságnak: viszont, követve atyja és az akkori nagy fejedelmek példáját, legalább egy tucatnyi törvényes és törvénytelen gyermeket hozott életre. E fejedelmi purdék, függetlenül attól, ki törvényes, ki nem: mind együtt nődögéltek, a fényes nápolyi udvarban. Nem láttak ebben semmi hibát vagy kivetni valót az akkori idők délszaki uralkodói: a gyermekudvar éppoly természetes tartozéka volt a királyi palotának, mint a lótenyészet, agártelep vagy sólyomház.

281. oldal

ppeva P>!

– Jól van, kedves fiatal barátom, elintézzük, amire a bátyám kért – ígéri a hentesmester, miközben a serfőzőre kacsingat. – De egyet jegyezz meg, ha vinni akarod valamire az iparban: légy szorgalmatos, mert itt minálunk tétlen ember nincs. Magyarországon mindenki csinál valamit, még az is, aki nem tesz semmit: az semmit_tevő_. A dologkerülő azzal foglalatoskodik, hogy kerüli a munkaalkalmakat, tehát ő sem egészen tétlen. Ezt nem bírják megérteni a nálunk élő olaszok: csak várják, hogy a sült galamb mindig a szájukba repül. Ma már könnyebb nálunk megkapaszkodni becsületes munkából, mint adományokból.

151. oldal

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Világverő Mátyás király sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Philippa Gregory: A folyók asszonya
Alison Weir: Boleyn Anna
Juliet Grey: A fényűzés napjai
Budai Lotti: Shirzan bosszúja
Csikász Lajos: Megátkozottak
Bíró Szabolcs: Királyok éneke
Benkő László: Isten választottja
Benkő László: A másik ösvény
Benkő László: A hatalom ereje
Benkő László: Idegen tüzek