Te ​is tudod? 112 csillagozás

Janikovszky Éva: Te is tudod? Janikovszky Éva: Te is tudod? Janikovszky Éva: Te is tudod?

Az óvodás korú kisfiú anyja, apja, nagymamája, nagypapája és nagynénje elbeszéléséből megtudja, hogy milyen sokféle munkája lehet a felnőtteknek.
A kötet angolul és németül is megjelent.

…"Hétfőn azt játszom, hogy postás vagyok. Kedden azt játszom, hogy rendőr vagyok. Szerdán azt játszom, hogy darukezelő vagyok. Csütörtökön azt játszom, hogy gyerekorvos vagyok. Pénteken azt játszom, hogy nyugdíjas vagyok.De szombaton már nem kell egyedül játszanom, mert mindenki ráér, anyu is, apu is, nagymama is, nagypapa is, Vera néném is. Vasárnap pedig az a legjobb, hogy vasárnap van. Ha sétálni vagy kirándulni megyünk, megkérdezhetem, mit dolgozik a tűzoltó, a mozdonyvezető, a virágárus, a katona, a hajóskapitány, az asztalos, a pék, a juhász. És anyu, apu, nagymama, nagypapa és Vera néném minden kérdésemre felel.
Most már igazán tudom, hogy mit dolgoznak a felnőttek."

Eredeti megjelenés éve: 1962

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 2018
40 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634159407
>!
Móra, Budapest, 2011
40 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631190281 · Illusztrálta: Réber László
>!
Móra, Budapest, 2010
40 oldal · ISBN: 9789631188547 · Illusztrálta: Réber László

3 további kiadás


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

Kiss_Julianna>!
Janikovszky Éva: Te is tudod?

Mindig is szerettem Janikovszky Éva könyveit. Az már csak hab a tortán, hogy Réber László bájos rajzaival van tele.
Ez a könyvecske, azt mutatja be, hogy mit dolgoznak a szülők, nagyszülők. És mint minden gyerek, ő is az szeretne lenni, ha
nagy lesz.

Angele>!
Janikovszky Éva: Te is tudod?

Hogy lehet Bogyó és Babócát olvasnia bárkinek is, amikor ilyenek is vannak???
Ezek a fajta kötetek Janikovszkytól igazán kicsiknek íródott az élet egyszerű dolgaival, sok aranyos képpel. Kicsit retro, de mégis valahogy olyan a hangulata, hogy langyos szeretet melegség lengedezik körülöttünk, mikor olvassuk.
Összekucorodva, mert a képeket látni kell. Anya olvassa fel, pedig már egyedül is menne. És újra és újra és sokadjára.
Mások meg ugyanezt teszik Bogyó és Babócával! Egyébként liberálisnak hiszem magam, de komolyan az a sz*r kicsit fel tud bőszíteni.
Vagyis azt hiszem az Anna Peti és Gergő akart volna inkább így kinézni, de mindegy is, az még rosszabb, mint a Bogyó…

AeS P>!
Janikovszky Éva: Te is tudod?

Ez egyike az egészen kis gyerekeket játszva a világról tanító Janikovszky-könyveknek, itt az óvodásforma főhős ismerkedik meg a felnőttek foglalkozásaival. Mára már elég retro, de nem lehet megunni azt, ahogy Janikovszky ért a gyerekek nyelvén, mindenfelé didaktika és lekezelés nélkül magyaráz el mindent, csodálatos!
Ugyanakkor sok más könyvéhez hasonlóan, ez is csak félkarú óriás lenne Réber rajzai nélkül, és ez is így van jól.

konyvolvaso>!
Janikovszky Éva: Te is tudod?

Kiskorunkban gyakran felmerült az a kérdés, hogy Mi leszel ha nagy leszel? Ennek kapcsán ismerjük meg a rokonságunkhoz tartozó felnőttek foglalkozását. Eldöntjük melyik foglalkozás tetszik. Mindegyik foglalkozás kedves valami miatt és emiatt nehéz választani.Leginkább kisgyerekeknek és szüleiknak javaslom, akik most ismerkednek a foglalkozásokkal.Szóba kerül a postás, a rendőr, a gyermekorvos, a darukezelő és a háztartásbeli.

Molymacska>!
Janikovszky Éva: Te is tudod?

Ez a könyv nagyon kedves, de mégis látszik rajta, nem jól öregedett.
Alapvetően a történet arról szól, hogy a főszereplő fiú megkérdezi, mit is dolgoznak egész nap a rokonai (mondjuk a valódi választ, hogy miért dolgoznak este is, végül nem kaptuk meg). Ezután felsorolják a munkákat, és hogy mit csinál ott az adott személy.
Az, hogy nem jól öregedett a könyv, valójában azt jelenti, hogy nagyon sok munka megváltozott. A postás már nem táviratozik, de millió más munkája is van. A közlekedési rendőr nem áll ki az utcára, nem az utcán váltogatja a lámpák jelzéseit. A gyerekorvosnál pedig (akármennyire viccesnek vagy nem viccesnek veszi az ember) felesleges bűntudatot idéz elő, hogy csak csendes és nyugodt gyerek a jó, aki segít, mindenki más rossz (nekem rögtön az ugrott be, hogyha eltörne a karom, valószínűleg én is sírnék, hát még egy gyerek, de őt ezért a könyv le is szúrja).
Az mindenképpen becsülendő a könyvben, hogy próbálja az akkori munkákat jól bemutatni, és viszonylag sok időt kerít rá. Az se rossz, hogy a végén a főszereplő felelősséggel tartozik a felnőtteknek, kisebb munkákat elvégez, és megmutatja, mi az, amit nagyjából egy 5-7 éves gyerek el tud végezni. Ez mindenképpen jó.
Ez a könyv alapvetően nem rossz, de mai gyerekeknek nem feltétlenül adnám a kezébe. Nem azért, mert olyan nagy problémák vannak benne, hanem azért, mert nagyon megváltoztak a szakmák.

5 hozzászólás
csucsorka IP>!
Janikovszky Éva: Te is tudod?

A Te is tudod?-ban felsorolt foglalkozások már akkor sem egészen úgy néztek ki, ahogyan itt megírták őket, mikor én a ’90-es évek elején kisgyerek voltam (és nagy valószínűséggel először olvastam ezt a könyvet).

Furcsa volt a 2018-as újranyomást lapozgatni. Olvasás közben végig arra gondoltam, vajon hogy csinálta ezt ez a boszorkányos Janikovszky Éva, hogy neki akkor is mindig de mindig lesz aktualitása, ha a bemutatott foglalkozások és a felhasznált tárgyaik már teljesen eltűnnek majd erről a bolygóról?
Legalábbis nagyon szeretném hinni, hogy újabb 60 év elteltével is lesz, aki kikölcsönzi a könyvtárból és örömét leli ebben a könyvében is.

clarisssa P>!
Janikovszky Éva: Te is tudod?

Te is tudod, ugye, hogy Janikovszky Éva nagyszerű mesélő? Hogy ő még a telefonkönyvet is úgy adná elő neked, hogy a szemed csillogna játékos hangjától, szeretetteljes tanításától? Réber László pedig annyira mókásan rajzolna a sorok közé, elé és mögé, alá és fölé, hogy emiatt alig tudnál haladni, mert örökösen összevesznél önmagaddal, hogy a szövegre figyelj, vagy inkább a képeket nézegesd?

Te is tudod, ugye, hogy felnőttnek lenni izgalmas dolog? A felnőttek mindenféle fontos és hasznos dolgokkal töltik az idejüket, ezer foglalatosság közül választhatnak, hogy aztán dolgozhassanak egész nap. Elárulom viszont, hogy ennél igazán csak egy dolog az izgalmasabb: gyereknek lenni és mindenre először rácsodálkozni, őszinte érdeklődéssel, figyelemmel, nyitott szemmel, tiszta szívvel!

Te is tudod, ugye, hogy pont erre emlékeztet kicsit is és nagyot is ez a tökéletes szerzőpáros, ezért olyan nagyszerű ez a könyvük is?

>!
Móra, Budapest, 2011
40 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631190281 · Illusztrálta: Réber László
Zsuzsanna_Makai>!
Janikovszky Éva: Te is tudod?

Naggyon jó volt! Baromira sajnálom, h Janikovszky nélkül ugye nem lehet aktualizálni ezt a könyvet, hogy a mai gyerekek is kaphassanak belőle.

Nyctea>!
Janikovszky Éva: Te is tudod?

Ezt a könyvet örömmel fogom a kisfiam kezébe adni, ha nagyobb lesz. Persze vannak már benne elavult dolgok (pl. a rendőr bácsi nem üvegkalitkából irányítja a forgalmat), de nagyon aranyosan össze van szedve, hogy mit csinál a postás, a rendőr, a darukezelő, a gyermekorvos és a nyugdíjas nagymama. Nagyon tetszik Janikovszky Éva írásaiban, hogy még a kisgyerekeknek szóló könyveinek is van egy szép íve, a végén tanulsággal. Emberségből sokat tanulhatunk tőle.

Kek P>!
Janikovszky Éva: Te is tudod?

Te is tudod? Hogy mit csinálnak a felnőttek egész nap, miért nem érnek rá? Ja, hogy dolgoznak… Na, de mit? Mit dolgoznak egész nap?
Mostanában nekem is eszembe jut ilyesmi, mikor késő este hazaérek, apám hülye műsorokat üvöltet a tévében (80 éves, tehát már rég nyugdíjas…), egész nap, gondolom, unatkozik, és neki ez a marhaság is elég jó…, jobb, mint a semmi. Én meg olyan hulla fáradt vagyok, muszáj rögtön lefeküdnöm aludni. De reggel kelek is időben – ő viszont nem. Hisz már nyugdíjas, nem kell korán kelnie. Nem kell a buszt, vonatot időben elérnie. Mondjuk nem is kellett soha, mert ő nem járt el sehova dolgozni. Az otthon lett átalakítva műhellyé – ezért nem is volt soha otthonunk. Most, hogy özvegy és ráér…, újra nincs otthonunk. És jönnek hozzá a kuncsaftok – ami nem baj, ha itthon van, és hajlandó kimenni a kapucsengőre. De baj, ha nincs itthon, vagy ha itthon van, de mégsem hajlandó kimenni. Szóval, azért még most is dolgozik. Varr. Az ő munkája ez. Azon kívül mást nem is nagyon csinál.
     Nos, jót mosolyogtam ezen a könyvön, mert hogy már a postás kisasszony se ezt csinálja a postán ma, mint régen – hol van már a távirat?!? –, a közlekedési rendőr dolga se a lámpa irányítása, meg az eltévedtek hazakísérése; de a nyugdíjas nagymamák valahogy mindig is ezt a „semmit csinálják” évezredek óta. Más kérdés, hogy én pont azért nem akartam gyerekorvos lenni, mert felháborított, hogy minden gyerektől ugyanazt kérdezi és ugyanazt írja fel. Ezt akárki meg tudja tenni – mi ebben a kunszt?! Számomra a legtöbb foglalkozás dög unalmas volt már akkor is. Előbb tudtam azt, hogy mi nem akarok lenni, mint azt, hogy mi igen.


Népszerű idézetek

krlany IP>!

Este a legjobb, mert este végre mindenki itthon van: anyu is, apu is, nagymama is, nagypapa is, Micike is, meg én is.

(első mondat)

Reelka>!

Az én apukám kezeli a közlekedési lámpát, amihez még a mesebeli varázslónak sem szabad nyúlnia.

konyvolvaso>!

Pénteken azt játszom, hogy NYUGDÍJAS VAGYOK, és pihenek, és takarítok, és bevásárolok, és főzök.

gjudit8>!

A felnőttek egész nap dolgoznak, és csak akkor érnek rá veled játszani, ha befejezték a munkájukat.

7. oldal

Papírtigris>!

Azzal is segítesz a felnőtteknek, ha egyedül játszol.

Ardnazil P>!

… ha elég nagy vagyok ahhoz, hogy megértsem: mit dolgoznak a felnőttek egész nap, akkor ahhoz is elég nagy vagyok, hogy segíteni tudjak nekik.

bleknajt>!

Akinek még a távirat sem elég gyors, az telefonon akar beszélni. Az én anyukám fel tudja hívni telefonon a legtávolabbi városokat is. Hetedhét országon túl is tud telefonálni, csak az a fontos, hogy ott is legyen egy telefon meg egy ember, aki felveszi a kagylót.

jezsek P>!

S ha már beszélgettek autókról, maciról, képeskönyvről, kockáról, akkor megkérdezi tőlük, hogy hol fáj. Mert egy gyerek nagyon sokfelé fájhat.

Marée_Noire>!

Vera néném nemcsak a gyerekekkel, hanem az anyukákkal meg az apukákkal is megbarátkozik.
Sosem árulkodik a gyerekekre, akármilyen nyűgösek és szófogadatlanok is, mert tudja, hogy ettől az anyukák és apukák még szomorúbbak lennének.
Pedig elég szomorúság nekik az is, hogy beteg a kisfiuk vagy a kislányuk.


Hasonló könyvek címkék alapján

Dániel András: És most elmondom, hogyan lifteztem
Vibók Ildi: Sibi újabb meséi
Dániel András: Egy kupac kufli
Varga Katalin: Karácsony hava / Hófehérke karácsonya
Harcos Bálint: A csupaszín oroszlán
Dániel András: Utazz Bálnabusszal!
Melovics Konrád: Meló, a büdibogár
Nógrádi Gábor: Hogyan neveljünk?
René Goscinny: A kis Nicolas kiadatlan kalandjai
N. Tóth Anikó: Az eszemet tudom