Örülj, ​hogy lány! 368 csillagozás

Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány! Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány! Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány! Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány!

Van, amit az ember előre megérez. Különösen akkor, ha babát vár. Nem voltam kíváncsi, hogy mi lesz, mert tudtam, hogy nekem csak fiam lehet. De amikor meghallottam, hogy én most már igazán anyuka vagyok, és kislányom van, eszembe se jutott, hogy fiút vártam, csak annak örültem, hogy végre megszületett és egészséges, és amikor fölsírt, tudtam, hogy csak ő lehet a mi gyerekünk, senki más. Hogyan is lett volna fiú, mikor kislány!

Eredeti megjelenés éve: 1983

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 2022
24 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634860068 · Illusztrálta: Réber László
>!
Móra, Budapest, 2018
24 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634860068 · Illusztrálta: Réber László
>!
Móra, Budapest, 2015
24 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631199048 · Illusztrálta: Réber László

10 további kiadás


Kedvencelte 13

Most olvassa 4

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

AeS P>!
Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány!

Talán nem is értékelhető magában ez a könyvecske, kizárólag a párjával együtt lenne érdemes írni róla. Az a tapasztalatom, hogy több generáció alapkönyve, minden háztartásban megvan, én ajándékba vittem, mert hát mi mást vinne az ember, de azért ott is bólogattak, hogy persze, persze, megvan a szülői házban, ronggyá forgatva, nem baj, ha van belőle új példány is. Mindkettőből.
Fájdalom, hogy mai szemmel olvasva talán sokan túl komolyan veszik, sokkal komolyabban, mint amilyennek akár 1983-ban szánták. Persze van egy sereg megható és felemelő gondolat is benne, de azért mégiscsak egy agymenés, az a fajta, amit olyan jól ismerünk (és szeretünk, legalábbis a többség) Janikovszky Évától. Aki kiváló humorral rajzolja meg a mindenki által ismert karaktereket – nekem ebben a témában mondjuk A lemez két oldala a személyes kedvencem –, és aki ebben a könyvben (és a párjában) biztos kézzel nyúl az elfogult szülőhöz, aki szerint a gyereke mindenre is képes már a bölcsőben.
Bizonyos részei persze 2021-ben nem állják és nem is állhatják ki az idő próbáját, de ezért elmarasztalni azért túlzó lépés lenne. Gyakran gondolok arra, hogy milyen jó lenne, ha ma is írna nekünk, mesélhetne sokat a gyerkőcökről – akartam ide egy válogatást korunk minden tekintetben felvilágosult, ám mégis végtelenül modoros szülőinek szókincséről, de inkább meghagyom a „következő” Janikovszky Évának.

4 hozzászólás
konyvolvaso>!
Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány!

Nagyon jók ezek a gyerekkönyvek. Annyi pozitivumot, élet szeretetet, kedvességet ad. Aki még nem olvasta annak érdemes elolvasni. Főként lányos apukáknak, anyukáknak javaslom.

Kiss_Julianna>!
Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány!

Mindig is szerettem Janikovszky Évát. Már gyerekkoromban is szívesen nézegettem a könyveit. Sok rajz, kevés szöveg. Ideális olvasmány egy kezdő számára. Ez mellet mulatságos, megmosolyogtató történetek. Ilyen a mostani könyv is. Ami azt bizonyítja milyen jó, hogy kislánya született, mert azok nagyon aranyosak, nem úgy mint a fiúk.

Marcsi P>!
Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány!

Minden sora annyira találó! :)
Körülöttem mindenki, beleértve engem is, érezte (nem tudom honnan), hogy kisfiút várok. Hiszen én csakis fiús anyuka lehetek, nem is tudnék mit kezdeni egy kislánnyal…
Természetesen 16 hetesen kiderült, hogy kislány és mintha elvágták volna az előző érzéseimet, rögtön tudtam, hogy ennek így kell lennie, sőt a férjemet el se tudnám képzelni máshogy csakis lányos apukának! :)
Szuper kis könyv, mindenkinek csak ajánlani tudom, én végigmosolyogtam az egészet. Hisz az én lányom is majd csak is ilyen lehet! :)

GytAnett>!
Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány!

Sajnos csalódtam ebben a pici könyvecskében. Annyira biztos voltam benne, hogy be fog találni, hogy annál nagyobbat koppantam.
Azt hittem, hogy arról lesz szó, hogy a lánygyerekekkel mi a helyzet, ebben mégis inkább azt éreztem, hogy anyuka mit akar, amit csináljon a gyereke, mivel könnyítse meg a saját helyzetét. Mármint a gyerek az anyukáét. Nem tudom tényleg, hogy nálam mi siklott félre, de tényleg úgy éreztem, hogy ez igazából az anyáról szól, csak közvetetten a gyerekről.
Nem mellesleg nagyon zavart benne, hogy az anya lánya, meg az apa lánya, de egyszer sem a MI lányunk. Mindig csak az enyém vagy az övé… Ez azért mindenre utal, csak egy egészséges párkapcsolatra nem. Nem tudom, hogy akkoriban, amikor a könyv íródott mi volt a szokás, de ez engem zavart. Apa részéről is inkább a kihasználást és az elnyomást érzékeltem. Varrja fel a gombot, ne kísérletezzen új dolgokkal a konyhában… Na mindegy, ez most csak egy mellékvágány volt.
Többen írták, hogy mennyi igazság van ebben a könyvben. Nem tudom, én annyira nem éreztem ezt. Egy kislány miért ne akarhatna motorozni pl.? Mivel még nincsen gyerekem, csak magamból tudok kiindulni, én nagyon fiús lány voltam. Kismotor meg a tricikli volt az életem. És természetesen az utóbbit sem rendeltetésszerűen használtam, úgyhogy a szüleim nagy örömére ki is ficamodott a bokám. :D
Lehet, hogy teljesen másként tekintenék erre a könyvre, ha már anya lennék. Lehet, hogy majd akkor is elolvasom.

Garbai_Ildikó P>!
Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány!

Régi, de kedves bájos kis szösszenet ahogy egy friss anyuka elábrándozik, hogy miért is jó, hogy kislánya született. Kicsit butácska vagy naiv.. Jó hangulatú, mosolygós.

encsy_eszter>!
Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány!

Nagyon nem arra gondoltam olvasás közben, amire számítottam. A felszínen egy cuki, lánygyereknek örömködő kis könyvecske, de azért jóval több… ha figyelmesen olvassuk, benne van az anya és az apuka eléggé elhidegült kapcsolata (a nő folyton úgy emlegeti a lányt, mint valakit, aki majd megteszi helyette a dolgokat a férjének, aki majd bebizonyítja ezt és ezt; a férj pedig csak követelésekkel fordul a nőhöz, illetve elmarasztalással: varrjon gombot, nem tud vezetni, minek kísérletezik új ételekkel?). Én érzem a felszín alatt az anyuka elkeseredését, aki az összes álmát a gyerekével akarja beteljesíteni. Nyomokban megjelenik a könyvecskében a „na jó, nem muszáj rózsaszín kötényes szakácsnőnek vagy fodrásznak lenned, még akadémikus is lehet manapság a nőkből”, de azért elég elhanyagolható vonulat.
Szóval, itt van egy anyuka, aki már alig várta, hogy gyereke legyen, rájön, hogy a kislány az nem is rossz, majd kitölti vele az egész (sivár?) életét, ők lesznek a legjobb barátnők, és elterelődik a figyelme saját magáról.
Így olvasni azért sokkal szomorúbb, de azt hiszem tartalmasabb is. Gondoljátok végig…

Csoszi>!
Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány!

Kedves, humoros szösszenet, tele sztereotípiákkal a nemi szerepekről. Szerintem ezek nagy része már nem állja meg a helyét napjainkban.

>!
Móra, Budapest, 2015
24 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631199048 · Illusztrálta: Réber László
Trudiz >!
Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány!

Itt aztán minden jó lehetőség felsorolásra került, hogy miért is örülhetünk, ha lánykánk születik. Ismét felsorakoztak a kedves rokonok, akik számos okos véleményüket megosztották velünk. Kedvelem a JÉ könyveket.

Andulka>!
Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány!

Rövid kis szösszenet ez is, csak úgy, mint a fiús párja. Ebből a kötetből azt tudhatjuk meg, hogy miért jó, ha az embernek lánya születik. Ugyanolyan vicces és szerethető, mint a másik kötet, jó volt így egymás után olvasni. Szintén jó ajándék lehet egy kislány születésénél. Bár vannak benne elavult dolgok, de azokon át kell lépni, hiszen nem most íródott a kötet. A kötetben ismét Réber László illusztrációival találkozhatunk. Ajánlom!


Népszerű idézetek

madárka>!

Különben is nehéz lett volna eldönteni, hogy inkább erős és bátor vagy okos és tehetséges, mert csak azt láttam, hogy gyönyörű.

K_Maria P>!

Ahogy elnézem a lányomat, már most is látszik rajta, hogy milyen melegszívű.
Ha megnő, minden öreg nénit átkísér a zebrán, minden kóbor macska a nyomába szegődik, és mindig etetni fogja a cinkéket, a mókusokat és a halakat.

1 hozzászólás
csillagka>!

És amikor mellém fektették,
és azt mondtam neki, hogy édes kislányom,
láttam, hogy megérti,
és ő is szeretné
nekem azt mondani, hogy
édes anyukám.

Chris>!

Hogy örült az apja!
Pedig róla igazán azt hittem, hogy fiút szeretne, de úgy látszik, mégis lányt várt, mert egyre csak azt kiabálta: megszületett a lányom, a lányom, a lányom, amíg meg nem elégeltem és fel nem világosítottam, hogy az enyém is.

madárka>!

Este elújságoltam az apjának is, hogy milyen ügyes lesz majd a mi lányunk, és az apja is örült, de mondta, hogy addig is, varrjam már föl a kabátjára a gombot, mert leszakadt.

tthktln>!

És amikor fölsírt, tudtam, hogy csak ő lehet a mi gyerekünk. Senki más.

blackett>!

Örülj, hogy lány!
mondta a barátnőm,
egy kislány olyan cicás
és olyan aranyosan
lehet öltöztetni.
És ő csak tudja, mert van macskája és nemrég
nyitott gyermekdivatbutikot.

5 hozzászólás
Kek P>!

Örülök, hogy lány,
mert ma már egy lányból is lehet minden,
még focista      akadémikus,      vagy űrhajós is,
és ha netán az lesz, akkor sokkal híresebb lesz,
mintha fiú volna.

De azért jobban szeretném,
ha idegenvezető,
     korcsolyabajnok,
               vagy híres művésznő lenne,
és ha majd
a gyermekkoráról faggatja a riporter a tévében,
akkor elmondaná, hogy tulajdonképpen
mindent a szülői háznak köszönhet.

tthktln>!

Örülök, hogy lány vagy, mondom neki, bár kisfiút szerettem volna, de akkor még nem ismertelek.


Hasonló könyvek címkék alapján

Romhányi József: Mézga Aladár különös kalandjai
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Romhányi József: Szamárfül
Lázár Ervin: Gyere haza, Mikkamakka!
Csukás István: Keménykalap és krumpliorr
Lázár Ervin: Bab Berci kalandjai
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki
Fodor Ákos: Képtelenkönyv
Bogáti Péter: Az ágasvári csata