Örülj, ​hogy lány! 315 csillagozás

Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány! Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány! Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány! Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány!

Van, amit az ember előre megérez. Különösen akkor, ha babát vár. Nem voltam kíváncsi, hogy mi lesz, mert tudtam, hogy nekem csak fiam lehet. De amikor meghallottam, hogy én most már igazán anyuka vagyok, és kislányom van, eszembe se jutott, hogy fiút vártam, csak annak örültem, hogy végre megszületett és egészséges, és amikor fölsírt, tudtam, hogy csak ő lehet a mi gyerekünk, senki más. Hogyan is lett volna fiú, mikor kislány!

Eredeti megjelenés éve: 1983

>!
Móra, Budapest, 2018
24 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634860068 · Illusztrálta: Réber László
>!
Móra, Budapest, 2015
24 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631199048 · Illusztrálta: Réber László
>!
Móra, Budapest, 2013
keménytáblás · ISBN: 9789631193909

8 további kiadás


Kedvencelte 12

Most olvassa 3

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 28

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Molymacska P>!
Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány!

Értékelésemnél előre le kell szögeznem, hogy tudom, hogy ez a könyv 1983-ban készült, én mégis 2020-as szemmel fogok rá nézni (és sajnos nem tudok máshogy ránézni, akármennyire is szeretném). Tehát minden, amit leírok, az a saját értékrendemhez való viszonyítás lesz.
Míg a fiús kötetre azt mondtam, hogy olyan tulajdonságokat tartalmaz, amit alapvetően minden személyre pozitív értékként lehet írni, addig a lányos kötet csak olyan felszínes dolgokat tartalmaz, mint hogy legyen szép a lány, tudjon főzni, legyen kedves, és jó gyerek. Nőként mondom, hogy sose voltam elég szép az ilyen elvárásoknak, sosem voltam konyhatündér, és a legnagyobb vágyam az életben nem egy gondoskodó férj. Az pedig, hogy így festik le egy nő életét, számomra nagyon szomorú. Mert nem csak ennyi, hanem ennél sokkal több.
Az szívbemarkoló számomra, hogy egyszer megjelenik egy képecske erejéig, hogy talán a lány lehet okos is, mire az anyja azt mondja, azért jobban örülnék neki, ha nem lenne. De miért? miért nem lehet egy lány okos, miért kell csak szépnek lennie, miért ez a fontos?
Míg a fiús kötetnél az anya a férj mintájára pozitív és negatív elvárásokat látta a gyerekben, addig ez a lány könyvnél nincs meg, hiszen saját magában nem látja a negatívumot (valószínűleg, mert a negatívum, hogy kutyába se veszik, de ezt tanítja a gyereknek, ellentmondani meg lehet, csak nem érdemes). Így azokat a részeket, ahol a fiús könyvben az apa jobb, tökéletesebb verziója, ott a lánykönyvben az anya-lánya kapcsolatban bontakozik ki. Hogy mindig vele lesz, divatosak lesznek, testvéreknek fogják nézni őket, ilyesmi. Én meg nem igazán értem, ez amúgy miért jó. Mármint ez picit olyan, mintha le akarná tagadni a korát,és a személyisége egy részét (az, ami mondjuk a korához áll közel) azért, mert lánya lesz. De miért? Egy egészséges anya-lánya kapcsolat is nagyon szép és boldog.
Mint a fiús könyvnél, itt is csak azt tudom mondani, hogy mesetörténetileg nagyon érdekes, de 2020-ban egy gyerek kezébe nem adnám.

4 hozzászólás
joopsy P>!
Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány!

A legaktuálisabb könyvecske, amit olvashattam most. Részben tudok is vele azonosulni, mert nekem is világmegváltó terveim vannak az én kislányommal kapcsolatban. DE! De pont ezért néha elő fogom venni ezt a könyvet, mert ez pont jó lesz elrettentő példának, mert valójában (összhatását nézve) pont ezt nem akarom… Azt akarom, hogy boldog gyerekkora legyen, hogy ne legyenek önértékelési gondjai, hogy védje meg magát, de azért ne bántson másokat. Hogy tudja kezelni, ha eltér a véleménye a másokétól. Hogy szeresse, ha mesélek neki és ha valami történik vele, azt elmesélje… stb. Szóval csupa olyan dolgot szeretnék, amit ez a kis könyv nem sorol fel.
És szó szerint lesz*rom, hogy fog-e balettozni, hoz-e nekem az ágyba reggelit vagy tudom-e hordani a cipőit.

8 hozzászólás
Marcsi P>!
Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány!

Minden sora annyira találó! :)
Körülöttem mindenki, beleértve engem is, érezte (nem tudom honnan), hogy kisfiút várok. Hiszen én csakis fiús anyuka lehetek, nem is tudnék mit kezdeni egy kislánnyal…
Természetesen 16 hetesen kiderült, hogy kislány és mintha elvágták volna az előző érzéseimet, rögtön tudtam, hogy ennek így kell lennie, sőt a férjemet el se tudnám képzelni máshogy csakis lányos apukának! :)
Szuper kis könyv, mindenkinek csak ajánlani tudom, én végigmosolyogtam az egészet. Hisz az én lányom is majd csak is ilyen lehet! :)

GytAnett>!
Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány!

Sajnos csalódtam ebben a pici könyvecskében. Annyira biztos voltam benne, hogy be fog találni, hogy annál nagyobbat koppantam.
Azt hittem, hogy arról lesz szó, hogy a lánygyerekekkel mi a helyzet, ebben mégis inkább azt éreztem, hogy anyuka mit akar, amit csináljon a gyereke, mivel könnyítse meg a saját helyzetét. Mármint a gyerek az anyukáét. Nem tudom tényleg, hogy nálam mi siklott félre, de tényleg úgy éreztem, hogy ez igazából az anyáról szól, csak közvetetten a gyerekről.
Nem mellesleg nagyon zavart benne, hogy az anya lánya, meg az apa lánya, de egyszer sem a MI lányunk. Mindig csak az enyém vagy az övé… Ez azért mindenre utal, csak egy egészséges párkapcsolatra nem. Nem tudom, hogy akkoriban, amikor a könyv íródott mi volt a szokás, de ez engem zavart. Apa részéről is inkább a kihasználást és az elnyomást érzékeltem. Varrja fel a gombot, ne kísérletezzen új dolgokkal a konyhában… Na mindegy, ez most csak egy mellékvágány volt.
Többen írták, hogy mennyi igazság van ebben a könyvben. Nem tudom, én annyira nem éreztem ezt. Egy kislány miért ne akarhatna motorozni pl.? Mivel még nincsen gyerekem, csak magamból tudok kiindulni, én nagyon fiús lány voltam. Kismotor meg a tricikli volt az életem. És természetesen az utóbbit sem rendeltetésszerűen használtam, úgyhogy a szüleim nagy örömére ki is ficamodott a bokám. :D
Lehet, hogy teljesen másként tekintenék erre a könyvre, ha már anya lennék. Lehet, hogy majd akkor is elolvasom.

Garbai_Ildikó P>!
Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány!

Régi, de kedves bájos kis szösszenet ahogy egy friss anyuka elábrándozik, hogy miért is jó, hogy kislánya született. Kicsit butácska vagy naiv.. Jó hangulatú, mosolygós.

Csoszi>!
Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány!

Kedves, humoros szösszenet, tele sztereotípiákkal a nemi szerepekről. Szerintem ezek nagy része már nem állja meg a helyét napjainkban.

>!
Móra, Budapest, 2015
24 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631199048 · Illusztrálta: Réber László
encsy_eszter>!
Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány!

Nagyon nem arra gondoltam olvasás közben, amire számítottam. A felszínen egy cuki, lánygyereknek örömködő kis könyvecske, de azért jóval több… ha figyelmesen olvassuk, benne van az anya és az apuka eléggé elhidegült kapcsolata (a nő folyton úgy emlegeti a lányt, mint valakit, aki majd megteszi helyette a dolgokat a férjének, aki majd bebizonyítja ezt és ezt; a férj pedig csak követelésekkel fordul a nőhöz, illetve elmarasztalással: varrjon gombot, nem tud vezetni, minek kísérletezik új ételekkel?). Én érzem a felszín alatt az anyuka elkeseredését, aki az összes álmát a gyerekével akarja beteljesíteni. Nyomokban megjelenik a könyvecskében a „na jó, nem muszáj rózsaszín kötényes szakácsnőnek vagy fodrásznak lenned, még akadémikus is lehet manapság a nőkből”, de azért elég elhanyagolható vonulat.
Szóval, itt van egy anyuka, aki már alig várta, hogy gyereke legyen, rájön, hogy a kislány az nem is rossz, majd kitölti vele az egész (sivár?) életét, ők lesznek a legjobb barátnők, és elterelődik a figyelme saját magáról.
Így olvasni azért sokkal szomorúbb, de azt hiszem tartalmasabb is. Gondoljátok végig…

Trudiz>!
Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány!

Itt aztán minden jó lehetőség felsorolásra került, hogy miért is örülhetünk, ha lánykánk születik. Ismét felsorakoztak a kedves rokonok, akik számos okos véleményüket megosztották velünk. Kedvelem a JÉ könyveket.

hencsa06>!
Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány!

Aranyos , kis könyvecske.
Végig mosolyogtam , az egészet. Nálunk amúgy is épp aktuális a téma ( kisfiú vagy kislány? )
és különben is bármit gondolunk , vagy tervezünk a való életben úgyis teljesen másképp történik.
Azért sok igazság van ebben a könyvecskében még, ha nem ma íródott is. Mert már én is tapasztalom, hogy, ha kislány lesz szépen lehet öltöztetni…meg olyan aranyosak… mondják az ismerősök. :-) Mintha bármit is számítana, a lényeg , hogy egészséges legyen !

deardurr>!
Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány!

Ez a könyv felkészített, hogy ha lány lesz a következő, akkor is örüljek! – Bred Pitt
Hihetetlen, fantasztikus! – Emily W. K. Scott
Egy ismeretlen kis ország világrengető kis könyve! – NewYorkTimes
Jó volt, de hát gondoltam, mert Janikovszky és Réber… Egyértelmű. – deardurr, a molyról

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

madárka>!

Különben is nehéz lett volna eldönteni, hogy inkább erős és bátor vagy okos és tehetséges, mert csak azt láttam, hogy gyönyörű.

K_Maria P>!

Ahogy elnézem a lányomat, már most is látszik rajta, hogy milyen melegszívű.
Ha megnő, minden öreg nénit átkísér a zebrán, minden kóbor macska a nyomába szegődik, és mindig etetni fogja a cinkéket, a mókusokat és a halakat.

1 hozzászólás
csillagka P>!

És amikor mellém fektették,
és azt mondtam neki, hogy édes kislányom,
láttam, hogy megérti,
és ő is szeretné
nekem azt mondani, hogy
édes anyukám.

Chris>!

Hogy örült az apja!
Pedig róla igazán azt hittem, hogy fiút szeretne, de úgy látszik, mégis lányt várt, mert egyre csak azt kiabálta: megszületett a lányom, a lányom, a lányom, amíg meg nem elégeltem és fel nem világosítottam, hogy az enyém is.

madárka>!

Este elújságoltam az apjának is, hogy milyen ügyes lesz majd a mi lányunk, és az apja is örült, de mondta, hogy addig is, varrjam már föl a kabátjára a gombot, mert leszakadt.

tthktln>!

És amikor fölsírt, tudtam, hogy csak ő lehet a mi gyerekünk. Senki más.

blackett>!

Örülj, hogy lány!
mondta a barátnőm,
egy kislány olyan cicás
és olyan aranyosan
lehet öltöztetni.
És ő csak tudja, mert van macskája és nemrég
nyitott gyermekdivatbutikot.

5 hozzászólás
tthktln>!

Örülök, hogy lány vagy, mondom neki, bár kisfiút szerettem volna, de akkor még nem ismertelek.

Kek P>!

Örülök, hogy lány,
mert ma már egy lányból is lehet minden,
még focista      akadémikus,      vagy űrhajós is,
és ha netán az lesz, akkor sokkal híresebb lesz,
mintha fiú volna.

De azért jobban szeretném,
ha idegenvezető,
     korcsolyabajnok,
               vagy híres művésznő lenne,
és ha majd
a gyermekkoráról faggatja a riporter a tévében,
akkor elmondaná, hogy tulajdonképpen
mindent a szülői háznak köszönhet.


Hasonló könyvek címkék alapján

Maitena: Nők a csúcson
Grethe Fagerström: Peti, Ida és Picuri
Monica Ali: A muszlim asszony
Pamela Druckerman: Nem harap a spenót
Csisztu Zsuzsa: Kisgyerek, kis gond
Willy Breinholst: Anyu a legjobb a világon!
Mirka Klimová-Fügnerová: Mit mondjunk a kicsinyeknek?
Török Szilvi: Paraputty
Szám Kati: Családi karikatúra
Willy Breinholst: Hahó, Anyu, hahó, Apu!