52. legjobb gyermek- és ifjúsági irodalom könyv a molyok értékelése alapján
59. legjobb gyermekkönyv könyv a molyok értékelése alapján

Már ​megint 122 csillagozás

Janikovszky Éva: Már megint

„Ha nálunk festés van, akkor apukám is mezítláb mászkál, és anyukám is négykézláb csúszkál a padlón, és ha véletlenül fellököm a vizesvödröt, akkor nem kiabálnak, hogy mit csináltál már megint, hanem azt mondják a Borinak, hogy látod az öcséd legalább igyekszik segíteni.” Nehezen ismeri kis magát az ember az élet dolgaiban, ha hét-, nyolc-, tíz vagy tizenötéves. Janikovszky Éva mindig a gyerekek segítségére van ezekben a kérdésekben, minden könyvében eligazítja kicsit a gyerekek gondolatait – de talán a felnőttekét is. Réber László pedig mulatságos tükröt tart mindenki elé, miközben abban bízik, hogy a tréfa mögött lappangó igazságot is felfedezik.

Eredeti megjelenés éve: 1978

Kiadói ajánlás: 7 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 2015
30 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631198577 · Illusztrálta: Réber László
>!
Móra, Budapest, 2007
34 oldal · ISBN: 9789631183313 · Illusztrálta: Réber László
>!
Móra, Budapest, 2005
34 oldal · ISBN: 9631181081 · Illusztrálta: Réber László

2 további kiadás


Enciklopédia 4

Helyszínek népszerűség szerint

János-hegy, Budai-hegység


Kedvencelte 6

Most olvassa 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu MP
Janikovszky Éva: Már megint

Janikovszky zsenialitása mellett azért kiemelném Réber László rajzait is. A kedvencem, amikor festés van, és a festő segéd a háttérben vedeli a sört. Kész. :-)

4 hozzászólás
>!
clarisssa P
Janikovszky Éva: Már megint

Már megint történt velem valami, miközben ezt a könyvet olvastam.
Már megint jól szórakoztam, kuncogtam, mosolyogtam, meghatódtam, búbánatot feledtem, kedvenc részeket jelöltem be és olvastam fel hangosan.
Már megint meggyőződtem arról, hogy Janikovszky Éva páratlan és zseniális. Sőt, arról is, hogy még a hörcsögöt is szereti, mert „nem elemes, nem is hálózati, és mégis gurul.” :)
És természetesen már megint feltették a cseresznyét a tejszínhabos csokitortám tetejére Réber László fantasztikus rajzai.

>!
Móra, Budapest, 2015
30 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631198577 · Illusztrálta: Réber László
>!
encus625 P
Janikovszky Éva: Már megint

Jópofa gyerekkönyv ez is, régen olvastam már az írónőtől, de ez most jólesett. :)

>!
Móra, Budapest, 2015
30 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631198577 · Illusztrálta: Réber László
>!
dorothy_emerald I
Janikovszky Éva: Már megint

Nálunk az úgy van, hogy a nyugdíjasoknak és a diákoknak semmire sincs idejük.
***
Már megint kicsit ideges voltam, meg kicsit szomorú is, és még a lábam is fájdogált. A fejemet meg majdnem bevertem edzésen, és akkor az is fájt volna, de nem vertem be. Emiatt nem tudtam mit kezdeni magammal, hát gondoltam olvasok valamit, mert anyukám azt szokta mondani, hogy „fiam, ha nem tudsz mit kezdeni magaddal akkor fogj egy könyvet és olvass vagy ha nagyon ráérsz akkor mosogass el!”. Annyira nagyon még sosem értem rá, viszont fogtam ezt a könyvet, és most kevésbé vagyok ideges, a tányérokat meg amúgy sem zavarja ha koszosak kicsit.

>!
Kek P
Janikovszky Éva: Már megint

Nekem ez lett a most gyorstalpalón bepótolt, gyerekkorban elmulasztott Janikovszky Éva-könyvek olvasása közül a kedvencem. Mert már olyan nagyobbacskákhoz szóló ("7 éven felülieknek"), kicsit gonoszkodó, kicsit szarkasztikus humorú ("és apukámnak igaza lett, mert előre megmondta, hogy le fogom ejteni a Bori táskarádióját), de azért még nem keserű vagy pesszimista. A rajzok is ismét élvezetesek voltak, újfent megállapítottam, hogy apa az, aki mindig újságot olvas, és Bori, akinek vízszintes polcú a haja…

>!
Gelso P
Janikovszky Éva: Már megint

Kacagtató minitörténetek egy alsós, a kisfiamtól talán egy-két évvel idősebb, kb. 3-4. osztályos kisfiúról, csuda szellemes rajzok kíséretében.
Egyhuzamban kétszer olvastam el, másodszorra a kedvesebb részeimet: pl. az influenzás, bizonyítványos, farsangi tombolás, vízcsapos vagy éppen a libegős sztorikat, de másodszorra inkább a rajzokra fordultam oda, és rötyögtem sokat…
Tündérien eleven és életrevaló kissrác ő, szerettem volna megsimogatni, amikor együtt tanult Attilával a nagy semmiért, vagy amikor a ferdefejű hörcsögöt kapta karácsonyra, de leginkább, amikor elment bevásárolni suli helyett, vagy amikor a GáborÁront kántálta az iskola padlásán, de leginkább átölelni a végén… A rajzokat tekintve Boriról, a nagytesóról, hosszú hajáról, és hosszú sáljairól készültek tetszettek leginkább…

Mivel ez a könyv amúgy is várólistámon volt, ezzel kezdtem meg a nevezésem teljesítését a Janikovszky Éva Forever!! kihíváshoz. (1)
                                                __
Ismét elolvastam, mert a kisfiam tévedésből ezt hozta el a sulikönyvtárból – ha már itthon volt, felolvastam neki(k) – a kicsit még persze nem érdekelte, neki az anya-duruzsolás a fontos, de a nagy jókat kuncogott, tetszett neki, meg is értem… :-)

>!
Nyctea P
Janikovszky Éva: Már megint

Nagyon tetszett. Már megint. Ilyen a világ egy kisiskolás szemén keresztül… A gyermeki logika pedig nagyon mulattató tud lenni, sokszor hangosan felnevettem rajta. Kedvencem a hörcsögös, az anyák napi és a szobafestéses történet volt. :D A humoros köntös pedig ebben a könyvben is nagy igazságokat és szívfacsaróan megható pillanatokat rejt…

>!
hencsa06
Janikovszky Éva: Már megint

Mindig felvidítanak az írónő könyvei. Egyszerűen jók. Felnőttként is szívesen olvasom.

>!
VERDI
Janikovszky Éva: Már megint

Már megint? Már megint! Már megint.

Ez nem Danis, nem Micikés, hanem Boris.
Azaz van sör, pálinka, meg bor is!!

Janikovszky Éva: Velem mindig történik valami könyvének a „folytatása”


Népszerű idézetek

>!
krlany I+SMP

Nálunk az a baj, hogy apukám is túl van terhelve, meg az anyukám is túl van terhelve, meg a Bori is túl van terhelve, de ehhez én még sajnos kicsi vagyok, és ezért nekem kell itthon mindent megcsinálnom.

(első mondat)

>!
Morn

De szerencsére apukám azt mondta, hogy csak menjünk, neki éppen elég lesz nézni a Bori hét barátját éjfélig.
Mert apukám még nem tudja, hogy tizenegyen lesznek, és ebből hármat a Bori sem ismer, de lesz idő mindet megnézni, mert úgyis kettőig maradnak.

(Móra, 1990)

>!
Morn

Anyukám addig mondta, hogy tegyek sapkát a fejemre, gomboljam be a kabátomat, egyek sok citromot, és szellőztessek gyakrabban a szobámban, mert megbetegszem neki, amíg szegény apukám megkapta az influenzát.
Kedden anyukám még azt hitte, hogy csak egy férfi tudja így elhagyni magát, de szerdán sajnos már láthatta, hogy két nő is.

(Móra, 1990)

>!
clarisssa P

A rádió mondta, hogy takarékoskodni kell a vízzel, és én mindjárt szót is fogadtam, de anyukám szerint nem a fürdésre gondoltak, hanem az ebéd előtti vízivásra.

>!
Etike P

Az Ági is szólt, hogy a nővére táncdalénekesnő szeretne lenni, és szerinte is jobb volna, ha a tévében énekelne, mert akkor el lehetne zárni.

>!
Marée_Noire

Tegnap két szakállas bácsi jött be az osztályba, és körbejárt minket, mint anyukám szokta a télálló krumplit a piacon.

>!
Etike P

Ezért elmeséltem otthon, hogy a Pöszke aranyhörcsöge nem elemes, nem is hálózati, és mégis gurul…

>!
Véda MP

A Bori jobban tud bőgni, mint a magnó, mert még apukám se tudja kikapcsolni.

>!
clarisssa P

Már aranyvasárnap volt, mikor Pöszke megmutatta az aranyhörcsögüket, és mindjárt tudtam, hogy én ennek nagyon örülnék, csak a többiekben nem voltam biztos.
Ezért elmeséltem otthon, hogy a Pöszke aranyhörcsöge nem elemes, nem is hálózati, és mégis gurul, és erre a Bori mondta, hogy a hörcsög az most menő, és anyukámék is mondták, hogy bizony az aranyos jószág, és kis helyen elfér.

Kapcsolódó szócikkek: hörcsög
1 hozzászólás
>!
Marée_Noire

Odaadtam apukámnak a bizonyítványt, és olyan arcot vágtam, mintha szomorú volnék, hogy annál jobban meg legyen lepve.
Szerencsére apukám nem tudott olyan arcot vágni, mintha szomorú volna, mert nevetett és megölelt, és azt mondta, hogy látod, fiam, ezt vártam tőled.
Erre elkezdte valami kaparni a torkomat, pedig most már nem akartam úgy csinálni, mintha szomorú volnék.


Hasonló könyvek címkék alapján

Nógrádi Gábor: Hogyan neveljünk?
René Goscinny: A kis Nicolas kiadatlan kalandjai
Fodor Ákos: Képtelenkönyv
Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér
Fodor Sándor: Csipike, az óriás törpe
Roald Dahl: Fantasztikus Róka úr
M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba
Dániel András: Kicsibácsi és Kicsinéni (meg az Imikém) visszatér (bár el se ment)
Dániel András: A kuflik és a nagy eső
Bodor Attila: A ló, aki édességet tüsszentett