Felnőtteknek ​írtam 190 csillagozás

Janikovszky Éva: Felnőtteknek írtam Janikovszky Éva: Felnőtteknek írtam

„Az én nevemről a kedves olvasónak – ha egyáltalán valami – hát a gyerekkönyvek jutnak az eszébe. Kinek az, amit írtam, kinek az, amit ugyan nem én írtam, de nagyon tetszett neki. Előfordult gyakran, hogy aranyos gyerekverseimhez gratuláltak, sőt az is, hogy remek rajzaimat dicsérték. (Ez utóbbit továbbítottam Réber Lászlónak.) De hogy mindannak, amit életem során csináltam, valami köze van a gyerekekhez, nos, ezt mindenki tudja, aki egy jó szóval illetett.
Ezt a könyvet viszont felnőtteknek írtam. Az itt-ott megjelent, felnőtteknek szóló írásaim kedves olvasóinak ösztönzésére. Valóban érdekli Önöket, hogy mit írtam felnőtteknek? Én összegyűjtöttem, fogadják szeretettel.”

Eredeti megjelenés éve: 1997

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2012
170 oldal · ISBN: 9789631191820 · Illusztrálta: Réber László
>!
Móra, Budapest, 2008
ISBN: 9789631184877 · Felolvasta: Schütz Ila
>!
Móra, Budapest, 2008
170 oldal · ISBN: 9789631184426 · Illusztrálta: Réber László

8 további kiadás


Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

bőrgyógyász


Kedvencelte 11

Most olvassa 4

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Janikovszky Éva: Felnőtteknek írtam

Néha nagy szükség van az ilyen olvasmányokra. Bölcsesség, derű és önirónia süt minden sorából. Talán nem árulok el nagy titkot, hogy végig mosolyogva olvastam ezt a könyvet. A gyerekeken túl JÉ (mert ő is így hívta magát a könyvben) nagyon könnyen teremt kapcsolatot a felnőttekkel is. Ennek a könyvnek a történetei arról tanúskodnak, hogy nem akármilyen társadalmi életet élt. Ez a könyve legalább akkora örömöt okozott most nekem, mint gyerekkoromban a Kire ütött ez a gyerek?

>!
Móra, Budapest, 2003
170 oldal · ISBN: 9631178005 · Illusztrálta: Réber László
2 hozzászólás
Ildiko_Szabo_2 P>!
Janikovszky Éva: Felnőtteknek írtam

Nagyon jól szórakoztam ezen a köteten. Rövid kis írások, felnőtteknek, felnőttekről.
Nagyon jó stílus, humoros, tényleg szórakoztató. Évtizedes bontásban szerepelnek az írások. Annak ellenére, hogy a kötet eleje a 70-és, 80-ás években született írások a korra jellemző gondolatokkal, minden további nélkül ráhúzható a mai világra is.
Nagyon élveztem a kötet végén szereplő, öniróniával teli szösszeneteket az öregedésről.

Csoszi>!
Janikovszky Éva: Felnőtteknek írtam

Kedves, humoros történetek, amelyeket már megszokhattunk Janikovszky Évától. Egy részük ismerős volt, mert az írások már régebben megjelentek máshol.

gyuszi64 >!
Janikovszky Éva: Felnőtteknek írtam

2020/53. munkahelyi könyvtár

Janikovszky Évát a gyerekkönyveivel ismertem meg, ezekben sorra írta a kategória kiemelkedő műveit. Ez a könyve más, ezért különleges: a felnőtteknek szól.

Novella-, vagy inkább karcolatválogatásokat kapunk, időrendben és tartalmilag is csoportosítva. Legjobban az eleje tetszett, a „lemez két oldala” novellái nagyon jók. De persze később is örülhettem, pl. a gyerekkönyves nemzetközi találkozók írásának hangulata is mennyire igazi!

A könyv a vége felé a nosztalgiából inkább a mélabú irányába hajlott el, a középkor után az öregedés következik, és életrajzi elemekkel tűzdelt záróregényt kapunk.

Kár, hogy már nincs közöttünk az írónő, a legnagyobbak közé tartozott.

robinson P>!
Janikovszky Éva: Felnőtteknek írtam

Humoros, kedves életpillanatok, sok tanulsággal, rólunk emberekről.

clarisssa P>!
Janikovszky Éva: Felnőtteknek írtam

Némelyik írás már ismerős volt, mivel ezek szerepeltek Janikovszky Éva korábban megjelent köteteiben is, de ez nem okozott problémát, hiszen ezúttal is üdítően hatottak rám. Az évtizedenkénti elrendezés, csoportosítás új volt, de egyben remek ötlet is.
Mint az írónő minden könyvénél, ennél is le kell írnom, hogy nagyon-nagyon szeretem a stílusát, humorát, hangját és világlátását, szeretettel tekint kicsikre és nagyokra egyaránt. Micsoda szerencsénk van, hogy nemcsak gyerekkönyveket írt, hanem felnőttekhez is szólt, felnőtt-gyerekek számára is volt mesélni-, mondani- és tanítani valója!

>!
Móra, Budapest, 1998
170 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631174271 · Illusztrálta: Réber László
2 hozzászólás
konyvolvaso >!
Janikovszky Éva: Felnőtteknek írtam

Ebbe a kötetben van összegyűjtve azon írása az írónének amit felnőtteknek írt. Némely részt már olvastam, ismerős volt, találkoztam már korábban ezen történetekkel. Hűen ábrázolja adott kor jelllegzetességét, kedvenceit. Ezért is jó egy kicsit megállni és visszaemlékezni. Több korszakot megfigyelünk. Vannak a 70-es, 80-as és 90-es évek. Lassan jöhetne a folyatása 00-ás, 10-es évek

dianna76 P>!
Janikovszky Éva: Felnőtteknek írtam

Úgy érzem, ez a könyv kevésbé kötött le, mint az eddig olvasottak. Először is meglepett az ismétlés: az első harmadban egy másik – általam már ismert, és kedvelt – könyvből vett részeket olvashatunk. Ez a 70-es éveket tükrözi, majd fejezetenként haladunk előre az időben. A 80-as évekből a Mosoly országa tetszett, mert annyira igaz. Tényleg elég egy kedves gesztus mások felé, hogy szebbé tegyük a napjukat. Kár, hogy erről elfeledkezünk.
Országunk külfölddel való összehasonlítása – ami a mentalitást illeti – elgondolkodtatott. A külföldi kongresszus emlékei, és a nyaralós novella kevésbé kötött le.
Érdekesek, és humorosak voltak viszont a következő fejezetben az étkezéssel kapcsolatos sorok. A szerző arra is kitért pár oldalnyi gondolatban, hogyan is tudunk spórolni. Ez a rész nem mellőzi az iróniát. A legjobban a Levonulóban címet kapott fejezet történetei, gondolatai tetszettek. Janikovszky öregedéssel, az idő múlásával kapcsolatos történetei közel állnak a szívemhez. Ezeket szeretem olvasni, s ebben a könyvében is voltak ilyenek. Elszomorító, hogy egy élet emlékeinek gyűjtögetése egy dobozban, egy idő után, valaki másnak már csak kacat lesz. Vagy mégsem? Én szívesen nézegetném ilyen dobozok tartalmát, ha lenne a családunkban. Sajnos nincsen…
S a végére egy leszűrt mondani való, gondolat Janikovszkytól, ami nagyon tetszik: A boldogság az összefércelt örömökből születik.

>!
Móra, Budapest, 1998
170 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631174271 · Illusztrálta: Réber László
Vaklarma P>!
Janikovszky Éva: Felnőtteknek írtam

Nagyon szeretem Janikovszky gyerekekről/gyerekeknek szóló műveit, de a felnőtt változat nem tetszett. Gyaníthatóan azért nem, mert aki a 70-es, 80-as években volt felnőtt, teljesen másmilyen volt, mint aki manapság. Ezek a felnőttek, akiknek a könyv szól, mai szemmel rettentő földhözragadtak, anyagiasak, pletykásak és szorongóak. Értem én, hogy aki a második világháború után volt gyerek, azt a nevelést kapja, hogy mindent gyűjteni kell, hátha még jó lesz valamire, mert bármikor beüthet a szükség, jöhet az éhség és társai. A keresztanyám és az anyám is így nőtt fel, és az ilyen könyvekkel talán jobban megértem, miért kell a számomra teljesen használhatatlannak tűnő kétéves újságot is gyűjteniük, míg a végén már kiönti őket a sok kacat a lakásból. De nevetni nem tudok ezen, nem is szórakoztat. Mára annyi maradt, hogy én is diadalnak könyvelem el, ha sikerül valamit olcsóbban vennem, de mondjuk novellát már nem írnék róla. Eltűntek a szakszervezetek, az elvtársak, a bizalmik és a többiek is. Van persze helyettük más, de lényeg az, hogy ma egy felnőtt már másképp működik, más hozza lázba. Vagy egyszerűen én maradtam lélekben gyerek, és ezért nem vonz az, amit felnőtteknek írtak?

krlany I>!
Janikovszky Éva: Felnőtteknek írtam

Csokorba szedett írások a hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évekből. Igazából egy fejezet tetszett maradéktalanul, az pedig a nyolcvanas évek és az útitörténetek. Ezeket nagyon érdekes volt olvasni, milyen egy nemzetközi gyermekkönyv kongresszuson kelet-európainak lenni ésatöbbi. A Világgá megyek a kedvenc.
A hetvenes években írtak tetszettek a legkevésbé. Túlzásokra épültek, de valahogy nem találta el a megfelelő mennyiséget. A többi írása is kicsit hullámzott, ám tele volt gyöngyszem mondatokkal, pl. mikor a patchworköt az összefércelt örömökhöz hasonlítja, amely tán boldogságot is kitesz.
Hangulatuk van az írásainak, ami hamar körbeölel. És bár ez a kötet nem szippantott maradéktalanul be, mégis jó érzés, hogy olvastam.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Miamona>!

Vajon az összefércelt örömöket lehet-e boldogságnak nevezni? Miért ne…

170. oldal, Másfél flekk a boldogságról

Kapcsolódó szócikkek: öröm
5 hozzászólás
mezei P>!

Van az árubőségnek és a választéknak egy olyan skálája, amit már nem tudok elviselni, amit képtelen vagyok befogadni. Tízezer különböző szoknya közül már nem lehet kiválasztani az igazit. Tízezer blúz közül már egyik sem mosolyog a vevőre.

75. oldal, Ösztöndíjas hétvége

Zzss>!

Mert valljuk be: egyre feledékenyebbek vagyunk. És ebből következik a legfontosabb tanács:
ha már elfelejtjük, hogy bevettük-e az orvosságot,
hogy hol hagytuk a szemüvegünket,
hogy megsóztuk-e a húst,
és miért nyitottuk ki a frizsidert, akkor
felejtsük el sérelmeinket is!
Bőrünk ugyan ettől sem lesz feszes és fiatalos, hajunk sem lesz dús és selymesen csillogó, de még mindig miénk a döntés, hogy néhány év múlva derűs idős hölgy, vagy házsártos öregasszony válik-e belőlünk.

168. oldal (Helyzetgyakorlatok kezdő öregeknek)

Beja>!

Más népek reggeliző szokásaitól eltérően, a gyümölcslé fogyasztását párlat formájában jobban kedveljük, mint dzsúzként.

107. oldal - Mit és hol eszünk-iszunk?

1 hozzászólás
Kek P>!

Mert a boldogságot nem lehet bespájzolni. A boldogságot (no, adjuk alább: az örömöt) újra meg kell keresni, és meg kell találni.

170. oldal, Másfél flekk a boldogságról

krlany I>!

Az úti előkészületeknél az volt a munkamegosztás, hogy én vettem meg az útikönyveket, szótárakat, az élelmiszert, és én szorongtam. A többit a férjem intézte.

58. oldal, Világgá megyek

Zzss>!

Míg az ember boldog, nem elmélkedik a boldogság mibenlétéről. Nevet, a párjába karol, és megy. Vagy mérgelődik, dühöng, kibékül és megöleli. Szóval él. Amikor boldogtalan, akkor elméleteket gyárt. Például olyasmit, hogy más talán egész életében öt percig sem volt boldog, akkor mit akarok én, aki harminc évet szerelemben, boldogságban éltem? Jól hangzik, csak sajnos nem igaz. Mert a boldogságot nem lehet bespájzolni. A boldogságot (no, adjuk alább: az örömöt) újra meg kell keresni, és meg kell találni. A visszahozhatatlan boldogság emlékképei fájnak. Én rájuk csuktam a kamraajtót. Tíz évig nem nyitottam ki a fényképekkel, levelekkel, úti emlékekkel teli fiókokat.

169-170. oldal (Másfél flekk a boldogságról)

Kek P>!

Mit eszünk-iszunk reggel?

Mindenekelőtt feketekávét: azért, hogy felébredjünk vagy azért, mert felébredtünk.

107. oldal, Mit és hol eszünk-iszunk?

Kapcsolódó szócikkek: kávé
3 hozzászólás
Aurore>!

Marci azt mondta, hogy ő jobban örülne, ha nem szimbolikust kapna karácsonyra, hanem videojátékot, amivel le lehet lőni a repülőt meg az ufót, és fel lehet robbantani a csillagokat, mert a karácsony a szeretet ünnepe, és akkor örömet kell szerezni a gyerekeknek.

137. oldal (Szimbolikus karácsony)

Kek P>!

Az ember hozzánő a konvenciókhoz, a barátságoshoz éppúgy, mint a barátságtalanhoz.

65. oldal, A mosoly országa

Kapcsolódó szócikkek: konvenció

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Tóth Edu: Kutatás az ébrenlétben
Békés Pál: Csikágó
Nagy Lajos: Képtelen természetrajz
Goda Gábor: Családi kör
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem
Moldova György: A beszélő disznó
Szobotka Tibor: A tenger és az eb
Bajor Andor: Április bolondja
Rejtő Jenő (P. Howard): Az utolsó szó jogán
Gyurkovics Tibor: Üdv a tolvajnak!