17. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján
40. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján

Égigérő ​fű 198 csillagozás

Janikovszky Éva: Égigérő fű Janikovszky Éva: Égigérő fű Janikovszky Éva: Égigérő fű Janikovszky Éva: Égigérő fű

Abban az ódon házban, ahol recsegő falépcső vezet az emeletre, és a lépcsőforduló színes üvegablaka alatt oroszlános pad áll, a betoppanó vendég óhatatlanul titkok után szimatol. Különösen, ha az illető vendég Misu, aki amúgy is gyűjti a titkokat. Csuda dolgok történnek a régi házban, és a titkok között nagy szerepe van százhuszonegy szalmaszálnak, amellyel csak félig lehet a málnaszörpöt kiszívni. Végül is sok titokra derül fény, és ez a nyár, melyet Misu Dezső bácsinál, a Síróbaba pedig Kamilla kisasszonynál tölt, maga a napfény, a derű és a bizalom. Janikovszky Évát nem kell a mai gyerekeknek bemutatni: könyvei közismertek, egy-egy címe, mondata ma már szólássá vált, ebből a könyvből sikeres film készült, feledhetetlen színészek közreműködésével. Réber László, az író műveinek állandó partnere groteszk, mulattató rajzaival nagyszerűen támasztja alá a történet mondanivalóját.

Málnaszörp és szalmaszál címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1970

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 2017
94 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634158004 · Illusztrálta: Réber László
>!
Móra, Budapest, 2015
94 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634151869 · Illusztrálta: Réber László
>!
Móra, Budapest, 2014
96 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631196610 · Illusztrálta: Réber László

11 további kiadás


Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Brenner Oszkár · Dezső bácsi · Kamilla kisasszony · Misu · Poldi bácsi · Poldi néni · Síróbaba


Kedvencelte 20

Most olvassa 8

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 44


Kiemelt értékelések

mezei P>!
Janikovszky Éva: Égigérő fű

Ha valaki Magyarországon meghallja azt a mondatot, hogy: „Csak az a gyep! Csak az a szép zöld gyep fog nekem hiányozni, semmi más.”, akkor 100-ból 99 ember tudni fogja, honnan van az idézet. Annak az egynek meg javaslom, hogy olvassa el ezt a könyvet.

(Zárójelben jegyzem meg, hogy bármennyire kultikus is Palásthy György filmje, bármennyire bájos is volt Ullman Mónika, és bármennyire szerettük Poldi bácsiékat, Kamilla kisasszonyt és a többieket, a könyv azért természetesen sokkal nagyobb élményt nyújt.)

4 hozzászólás
Gelso P>!
Janikovszky Éva: Égigérő fű

Kedves Mindenki: Paripa utcán innen és túl!
Holováczék elszántságával és lendületességével kürtölöm világgá, hogy életem egyik legnagyobb felfedezése, amire ma rádöbbentem: milyen jó, hogy ez a film, Az égig érő fű, része lehetett a gyerekkoromnak! De a Kamilla néni (Szenesember ránézésekori) pironkodása mellett jelenthetem ki, hogy sajnos mit sem tudtam arról, hogy ez könyvben már más címet visel. @VERDI küldte meg nekem, és aztán nagy nosztalgikus sóhajok közepette olvastam el, széles mosolygások kíséretében. Imádtam a könyv minden sorát, az első betűtől az utolsóig – más volt több ponton, mint a film, amit annyiszor láttam, hogy most a könyvet olvasva, szinte a szereplők hangjával tudtam csak olvasni…minden ott pergett előttem, a sorok elindították a filmes masinát… láttam magam előtt a Szenesember huncut mosolyát Bertamamához érkezve gyűrűn csimpaszkodva, de feketén maszatosan is, amikor Bőgőmasina lecsúszott hozzá: „Jön a szén, csúszik” bátortalan hangon szólva… Hallottam a lekapcsolhatatlan rádiót, azaz az ágy alatt rejtőző Misut, a „szeretnék szántani, hat ökröt hajtani”-t énekelni; a sóhajtozva virágokat locsoló és folyton lekváros kenyeret kenegető Poldi nénit, ahogy üdvözli Poldit bácsit: Csak hogy megjöttél, drága Poldikám, már el sem tudtam képzelni hol vagy. És erre Poldi bácsi válaszát, amelyben egyetlen kívánsága maradhatott immár: a gyep – „az a szép ződ gyep, az fog nekem hiányozni – a gyep.” – amelyet Dezső bácsi, Misu, Poldi néni titkokkal feszített, jelentőségteljes összenézése kísért valahányszor megemlítette. Imádnivalóak az ürességtől kongó lakásban élő, folyton rohanó, egymást faggató: „kikapcsoltad?-kihúztad?-eloltottad?-elzártad?-bezártad?” stb. fiatalok; és bizony, ma már nagyot néznének a budapesti fiatalok, ha kiderülne, hogy akad még valamely kapualjban lószerszámkészítő, ahová ráadásul még lovak is érkeznek nagy ritkán… Dezső bácsi igazi nagypapapótló, Misunak igazi, titkokkal és kalandokkal teli nyári szünet ez, amelyet beragyog a napsütés, megédesít a málnaszörp, titokzatossá tesz a fű utáni vállalkozás, a piros hajú Síróbaba, de akár a szalmaszál-projekt.
Jót nevettem, hogy 42 év munkaviszony után egy parkőr – kertitörpét kap elismerésül, amit hát kénytelen lemondani, hisz úgysem lenne jó helyen – híján a gyep…
Nagy ötlet, hogy a Paripa utcában élő és dolgozó lószerszámkészítő biciklin jár, akit Rárónak hív…
Láttam, ahogy az utcatáblákat kihelyezők összekeverik a táblákat, és hallottam, a bűvös jelszót: "Szemetesek, szemetet! – bár ez sincs a könyvben, mint ahogy az ominózus bőgősjelenet sem, ahol Ullmann Mónika kisírta az engedélyt, sem a gyeptéglák beszerzése… mégis egyformán élveztem mindkettőt… sosem felejtem el ezeket az élményeket…
Misut pedig külön csókoltatom ott, az oroszlánospadon üldögélve…

Eseményekre:
Janikovszky Éva for ever! (10)
Magyarok előnyben

Ez egy 2012. február 7-i értékelésem, de mivel én ezzel a címmel ismerem, ide is bejegyzem.

4 hozzászólás
Csoszi>!
Janikovszky Éva: Égigérő fű

Gyerekként imádtam a filmet. Ma is emlékszem Poldi bácsi mondására ("Csak az a szép zöld gyep…!) A könyv már hosszú évek óta a polcomon várakozik, és szégyen, nem szégyen, csak most tudtam sort keríteni az olvasásra. Kedves történet humorral fűszerezve. A szereplők szerethetőek. Jó szívvel ajánlom kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

>!
Móra, Budapest, 2005
86 oldal · ISBN: 9631181073 · Illusztrálta: Réber László
Uzsonna>!
Janikovszky Éva: Égigérő fű

Címzett: Központi Gratuláció- Dicséret- és Elismerésbejelentő Hivatal (GRADICSEL)
Ügyintéző: Kamilla kisasszony

Tisztelt Cím!

Ezúton szeretném bejelenteni Önöknek, mint legfőbb illetékeseknek, hogy elolvastam Janikovszky Éva Égigérő fű c. könyvét (korábban Málnaszörp és szalmaszál címmel jelent meg), és szeretném minden elismerésemet kifejezni ezen könyv iránt. Kiemelném, hogy az Önök létezéséről is ebből a műből értesültem, ezért külön köszönet jár az írónőnek.
Kérem tájékoztassanak ügyfélfogadási rendjükről, mert mindenképpen személyes tiszteletemet szeretném tenni Önöknél!

Tisztelettel:

Egy Megvidámodott Olvasó

Ui.: Segítségüket kérem Szeged Bolyai utca Paripa utcának való átnevezésének ügyében. Ne legyen többé titok, hogy a 19. számú ház rejti azt a sok titkot, amelyekről fent nevezett könyvben szó esik és minden bizonnyal segítenek megértetni a NAGY TITKOT is velünk: hogyan érdemes élni.

11 hozzászólás
Lorenza_Pellegrini>!
Janikovszky Éva: Égigérő fű

Olyan sokszor láttam a filmet hogy az egész a szereplők hangján ment a fejemben miközben olvastam. Könyvben is ugyan olyan szórakoztató.

Oláh_Zita P>!
Janikovszky Éva: Égigérő fű

Csodaszép, sajátos hangulatú kis mese. Sokszor láttam a filmet, így visszacseng a fülembe :_csak az a szép zöld gyep…_ Élmény volt olvasni is.

pikkupilvi P>!
Janikovszky Éva: Égigérő fű

Málnaszörp és szalmaszál címen olvastam már ezt, amire csak akkor jöttem rá, miután megvettem még egyszer e-bookként. Abból a kiadásból hiányzott az illusztráció, pedig Réber László rajzait nagyon szeretem, szerves részei a JÉ által nyújtott olvasmányélménynek. Időtlen történet az optimizmusról tipikus janikovszkys hangulattal, jó volt még egyszer elolvasni.

1 hozzászólás
jeno>!
Janikovszky Éva: Égigérő fű

Úgy hiányoznak a mai gyerekek (és felnőttek) polcáról az efféle könyvek, mint Poldi bácsinak az a szép zöld gyep.

És szégyellje magát az elmúlt 20 év összes kulturális minisztere, ifjúsági államtitkára, MTV-elnöke a teljes udvartartásával együtt, hogy ma már nem készülnek olyan gyerekfilmek, mint Janikovszky Éva e szuper könyvéből. Azt hiszem, én itt kezdeném a reformokat.

fülcimpa>!
Janikovszky Éva: Égigérő fű

Elkerülhetetlen volt, hogy ne lássam magam előtt a filmszereplőket olvasás közben. Rajz János, Fónay Márta, Drahota Andrea, Ujlaki Dénes, Dajka Margit, Zenthe Ferenc, Harsányi, Szombathy, Gyabronka és a két kis embert alakító gyerekek. Na és ami a legszebb, LGT a főcímzene, Presser írta a zenéjét! „A két Holovász!” "Mindenütt jó, de legjobb itthon!" Ahogy csúsztak-másztak a bútorokon… Hihi! Szuper forgatókönyv született belőle.
Annyira emberi, annyira egyszerű, annyira klassz kis történet. Réber László a könyv illusztrátora pedig húz 5-6 vonalat, semmi extra, és mégis óriási rajzai vannak!

5 hozzászólás
Kek P>!
Janikovszky Éva: Égigérő fű

Igazából azért olvastam el, mert nem láttam a filmet, de ismerőseim közül egy bizonyos személy odáig van a filmért, gyerekkori kedvence és annyit emlegeti, hogy emiatt én, aki nem láttam, eleve meg se akarom nézni… No, de könyvben azért tettem egy próbát. Szóval, eleve handycap-pel indult nálam, de azért nem volt olyan rossz. Sőt! A könyv miatt még afelé is hajlok, hogy a filmet megnézzem! :) No hiszen: nem lehet minden szenes bácsi mumus! Mondjuk nekem ez a szöveg néhol túlhajtottnak, nagyon-nagyon, extrán humorosnak akart tűnni, de talán éppen ezért nem sikerült neki. Szóval fárasztott, untatott. Pedig nem is tartozom az UUUF társaságba. Hogy az mi? Undok, Unatkozó, Unalmas, Felnőtt…


Népszerű idézetek

fülcimpa>!

Misu nem szerette az olyan öreg néniket, akik úgy versenyeznek a gyerekekkel, hogy szántszándékkal hagyják nyerni. De Bertamama nem ilyen volt.
Stopperórás málnaszörpivó-versenyre hívta ki Misut, és egy teljes poharas elsöprő győzelmet aratott fölötte. Az eredmény pontosan három és fél pohár: két és fél pohár lett Bertamama javára.

37. oldal Móra, 2009

mezei P>!

Aztán ő is leült Poldi bácsi mellé, és mesélt neki arról, hogy milyen jók az emberek. Sose hitte volna. Átvezetik az öregeket az úttesten, visszaadják az utcán talált pénztárcákat, és olyan hangosan bőgetik a rádiójukat, hogy a szomszédnak nem is kell rádiót venni, mégis hallhatja a szép zenét.

1 hozzászólás
fülcimpa>!

S mire elfogyott a két lekváros kenyér, Misu azt is megtudta, hogy a PAGOBAJ a Központi Panasz-, Gond- és Bajbejelentő Hivatal, ahová az emberek csak akkor fordulnak, ha bánatosak, szomorúak, bosszúsak, mérgesek, dühösek, és ilyenkor panaszkodnak, árulkodnak, feljelentenek és elégtételt követelnek.
Mennyivel könnyebb a gyerekeknek a dolga! Ha valami bajuk van, akkor vagy a mamájukhoz szaladnak, vagy sírni kezdenek, hogy meg foglak mondani a tanító néninek. Esetleg még egyszerűbben intézik el a dolgot. Már aki verekedős.

31-32. oldal (Móra, 2009); 30. oldal (Móra, 2001)

madárka>!

Misu arra gondolt, hogy az ilyen piros lányok teljesen kiismerhetetlenek. Például nem
szereti, ha megkérdezik tőle, hogy mi újság, viszont ha nem kérdezik, akkor mindig szívesen elmeséli.

>!

Másnap reggel ugyanúgy kelt föl a nap, mint eddig, csak néhány perccel korábban, és Misu is ugyanúgy kelt föl, mint eddig, csak néhány perccel későbben.

17. oldal (Móra, Budapest, 2005.)

Kapcsolódó szócikkek: Misu
>!

Nem mertem lámpát gyújtani, mert ha éjszaka lámpát gyújtok, az én drága Poldim azonnal öltözködni kezd, és munkába indul.

19. oldal (Móra, Budapest, 2005.)

Kapcsolódó szócikkek: Poldi bácsi · Poldi néni
Kek P>!

Igazán furcsa, hogy az ember csak végighallgatni unja többször ugyanazt a történetet, de elmesélni nem unja, sőt minél többször meséli el, annál jobban tetszik neki.

40. oldal (Móra, 2001)

>!

Rá is köszönt a szenesemberre, mert nem bánta volna, ha Oszkár megkérdezi tőle, hogy ugyan hová igyekszik ilyen ünnepi díszben. Akkor elmondhatná a főparkigazgatót, és talán szót ejthetne a titokról is, amit tegnap este óta egyesegyedül hordozott, és még Poldi nénivel sem osztott meg. Csak az tudja, hogy ez milyen nehéz, aki próbálta.
A szenesember is nagyon megörült Poldi bácsinak, mert alig várta, hogy valaki megkérdezze tőle: mit keres itt ilyen korán reggel? Akkor ugyanis elmondaná, hogy a postást várja, aki első szóra vállalta, hogy kézbesít Kamilla kisasszonynak egy levelet. Poldi bácsi erre biztosan megkérdezné, hogy ugyan miféle levelet.
De Poldi bácsi egyáltalán semmit sem kérdezett. Csak várakozóan nézett Oszkárra. És Oszkár sem kérdezett semmit Poldi bácsitól. Némán szorongatták egymás kezét.
– Hát akkor minden jót! – adta föl a reményt Poldi bácsi.
– Minden jót! – visszhangozta éppolyan szomorúan Oszkár. És úgy váltak el, hogy mindegyik tovább őrizte a maga titkát.

43. oldal (Móra, Budapest, 2005.)

Kapcsolódó szócikkek: Brenner Oszkár · Poldi bácsi · titok
worsi P>!

Kamilla kisasszony éppen a zöld gyep emlegetésekor futott be, kipirulva, kezében két bevásárlószatyorral. Amikor meglátta az ablakban Síróbabát, csak azért nem csapta össze ijedtében a kezét, mert mindkettő tele volt.
– Jaj, hogy erre nem gondoltam! Hogy is nyithattad ki az ablakot?! Hát megfázol ott nekem, és bemennek a legyek, a pókok, a szúnyogok! Várj csak, majd elmesélem neked, hogy milyen beteg lett egyszer egy néni a pókcsípéstől!
Zörgött a kulcscsomó, és a földszint három ajtaja-ablaka bezárult. Misu keresett egy pici pókot Poldi bácsiék repkényének levelei között, és odasúgta neki:
– Ne törődj vele!

39-40. oldal

mezei P>!

Misuval jól jártak a falépcsők, mert mióta itt nyaral Dezső bácsinál, sokszor megy föl rajtuk, s mindig vigyáz, ha kettesével veszi a lépcsőfokokat, hogy visszafelé azokra lépjen, amelyek fölfelé kimaradtak. Mert Misu igazságos és jószívű gyerek.

5. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Magda: Tündér Lala
Bálint Ágnes: A repülő dívány
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Roald Dahl: Charlie és a csokigyár
P. L. Travers: A csudálatos Mary visszatér
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Kalas Györgyi: Tilda és a kövér macska
Lewis Carroll: Aliz kalandjai Csodaországban és a tükör másik oldalán