De ​szép ez az élet! 162 csillagozás

Janikovszky Éva: De szép ez az élet!

„A fenti megállapításnak, amit … ötéves unokámtól, Verustól vettem kölcsön, az ő hangszerelésében egyértelműen lelkes, ujjongó csengése volt. Ám, mint tudjuk, ugyanez a kijelentés más hanglejtéssel talán gyakrabban hangzik el, elsősorban a felnőttek, a nyugdíjas korúak ajkáról, s így éppen ellenkező értelmet nyer. Úgy lefelé konyul. Hogy kinek van igaza? Szerintem mindkét nézet jogos, az élet ugyanis hol derűs, hol meg borús… Egy biztos: egyetlen életünk van, ne hagyjuk hát, hogy eluralkodjék rajtunk a rosszkedv. Tessék elhinni, hogy mindennek van humoros oldala is. Csak meg kell találni. Erre tettem kísérletet a kötetbe gyűjtött, rövid írásaimmal. Önök majd eldöntik, milyen sikerrel.”

Eredeti megjelenés éve: 2001

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2013
126 oldal · ISBN: 9789631190991 · Illusztrálta: Réber László
>!
Móra, Budapest, 2012
124 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631190908 · Illusztrálta: Réber László
>!
Móra, Budapest, 2008
124 oldal · ISBN: 9789631185157 · Illusztrálta: Réber László

4 további kiadás


Enciklopédia 4


Kedvencelte 14

Most olvassa 4

Várólistára tette 40

Kívánságlistára tette 33


Kiemelt értékelések

Jagika P>!
Janikovszky Éva: De szép ez az élet!

Hát én bizony többször is elszomorodtam a könyvet olvasván… Mennyire érezhetők a generációs különbségek, mennyire kevés törődést és szeretetet kapnak az idősek! A címben emiatt inkább iróniát éreztem, a sorokban meg olykor fáradt beletörődést. Egyik-másik novellában persze az élet szeretete és szépsége is megcsillant…

Csoszi>!
Janikovszky Éva: De szép ez az élet!

Kifejezetten jól esett most Janikovszky Éva rövid írásait olvasgatnom, melyek tele vannak humorral, életbölcsességgel. Úgy érzem, feltöltődtem velük erre a hétre. Bár az ezredfordulón íródott, sok dolog még most is aktuális. Mintha nem változott volna semmi…

>!
Móra, Budapest, 2003
124 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631177947 · Illusztrálta: Réber László
Trudiz>!
Janikovszky Éva: De szép ez az élet!

Hihetetlenül bölcs, őszinte és humoros ismét.
Janikovszky Éva örök. Nem lehet nem szeretni. Most az élettapasztalat, a megélt sok pozitív és negatív emlék lépett színre, mindez tetszetősen. Ironikus szellemű, nagyon kedvelhető, igaz. Így szívtam be a szavait.

mezei P>!
Janikovszky Éva: De szép ez az élet!

Janikovszky Évát nem lehet nem szeretni.
Janikovszky Éva írásaiból csak úgy árad a derű, a bölcsesség, egyszerre ríkat és nevettet meg.
Janikovszky Évát olvasva talán még én is elhiszem: „De szép ez az élet!”

Oláh_Zita P>!
Janikovszky Éva: De szép ez az élet!

Janikovszky Éva úgy tud ítéletet mondani a körülötte lévő világról, és benne az emberekről hogy az nem bántó, és tele van optimizmussal. Minden élethelyzetben szükség van erre a realistán-derűs optimizmusra és empátiára, de most különösen. Épp ezért esett nekem nagyon jól.

konyvolvaso>!
Janikovszky Éva: De szép ez az élet!

Szerző visszaemlékezése a régi szép időkre, bennem is előhozta az emlékeket. Vidámain mutatja be a mai korszakot egy idősebb generáció szemével. Ma már több minden nem aktuális vagy javult egyes termékek ellátottság7a vagy már felváltotta másk az aktuális korszak jelen vívmánya. Így már szóba került a mobiltelefon ami legtöbbünk zsebében vagy táskájában van és visszük magunkkal.
Feltételesen szabad vzenni több mindent. Lehetne aktualizálni napjainknak megfelelően, hogy aki még később fogja olvasni az is tisztában legyen arról.hogy mégis milyen korszak van, mi jellemzi az embereket.

clarisssa P>!
Janikovszky Éva: De szép ez az élet!

Valóban szép ez az élet, de ha választhatok, akkor rám inkább Mosolyogni tessék! :)

>!
Móra, Budapest, 2006
124 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631182150 · Illusztrálta: Réber László
Kek P>!
Janikovszky Éva: De szép ez az élet!

A megszokott jóízű humor – öregen is. Azóta persze már jócskán beleszoktunk a 21. századba (de nekem a századforduló még mindig a 19-20. századé), de lassacskán én is az öregek közé sorolom magam, mert múltszázadi vagyok erőst. És megdöbbenek, hogy mindjárt 2020-at írunk, pedig még csak most volt ez a 2000-es hacacáré. A humor forrása a végletek szembeállítása, pl.: a régen és a most (megtakarítás és nyugdíj kiegészítés); fiatalok-öregek (tömegközlekedésen és ékszerek ügyében); férfiak és nők (gyűjtőtípus); a kivételes megismételhetetlen és a hétköznapi ismerős; a reklámok kínálata és a (nem)vásárlói igények; ámítás és tapasztalat (reklám); árubőség és hiánygazdaság; extra göncök és a rongyossá foszlott mindennap hordott; stb. stb. Minden rövid írás ezt az ellentétet ragadja meg és sarkítja ki, de azért hihetetlen, hogy az akkor születettek is már-már nagykorúak…, hogy a pirszing (pír single… – ez most csak úgy, mert nem tudok rájönni, mi a helyesírási „baj” benne – létezik, hogy az ellenőrző program még mindig nem ismeri?) már akkor is mindennapi volt?, és a Halloween meg még nem? Hihetetlen, hogy milyen gyorsan kopnak ki és „gyűrűznek be” dolgok a hétköznapjainkba. Leginkább az, hogy milyen gyorsan, egyik napról a másikra… Gyerekkorom legnagyobb biztonsága az a monoton állandóság volt, amit kizökkenteni se lehetett – és tudom, hogy a szabadság érzésével ért fel, hogy én dönthettem el, melyik hétfőn utazok a pesti dokihoz letudni a havonkénti ellenőrzést. Mert hát havonta egyszer azért kellett, és csak hétfőn lehetett… Na, de hát, akkor is! A 4 lehetséges közül én választhattam! :) Most meg hát elég a közoktatás káoszára gondolni – hogy október elejére lett csak órarend… és hasonlók –, amitől egyaránt kínlódott, görcsölt tanító és tanított. Ezt a területet látom, ezért ezt mondom, de nem hiszem, hogy más területeken ne ugyanilyen képlékeny lenne minden. Tiszta ingovány! Ehhez én már túl merev vagyok és vágyom a szerethető biztosra. Mondom, hogy öreg vagyok: múltszázadi. Báááár még nem félévszázados.

Boritek70 P>!
Janikovszky Éva: De szép ez az élet!

Olvastam már Janikovszky Évától olyat, ami sokkal inkább tetszett. Ebbe beleszaladtam, és mivel semmit sem tudtam róla, gondoltam elolvassuk a gyerekekkel. Aztán rájöttem, hogy nem igazán az ő korosztályuknak szól. De ha már túl voltam az első két fejezeten, befejeztem magam. Az ezredforduló és környéke mindennapjai egy nyugdíjas szemével. Rövid történetek, szemelvények a mindennapokból. Némelyik bájos, némelyik vicces, némelyik kicsit tükröt tart, némelyik kicsit közömbös volt. Ha csak pár perc van olvasgatni, egy-egy kis történet kikapcsolhat, megmosolyogtathat.


Népszerű idézetek

Sisyll>!

Ne hallgassuk meg az éjféli híreket. Aludjunk jól, álmodjunk szépeket!

31. oldal

3 hozzászólás
Miamona>!

Kis törődés, figyelem, mosoly. Manapság ez a hiánycikk.

66. oldal (Móra Könyvkiadó, 2003)

Sisyll>!

Bizony itt a karácsony.
Ha gazdag ajándékokra nem is telik, de csöngjenek a telefonok, nyíljanak az ajtók. Kis törődés, figyelem, mosoly. Manapság ez a hiánycikk.

66. oldal, A bőség kosara

8 hozzászólás
mezei P>!

Azt talán mondanom sem kell, hogy rossz memóriámnak köszönhetően a magyar és világirodalom megannyi remekét a friss élmény elragadtatásával olvasom végig, ki tudja, hanyadszor.

tataijucc>!

Még egy előnye van az én rossz memóriámnak. Elfelejtem a rosszat. Elfelejtem a csalódást, a sérelmet, a rosszindulatot, a betegséget, a fájdalmat. Talán azért, mert ritkán mesélem el. Nem hagyom, hogy sztorivá kerekedjék. Kihajítom, mihelyt hagyja magát.

15. oldal

3 hozzászólás
Sisyll>!

Öregségemre – bocs, idős koromra – megadatott nekem az az öröm, hogy nem romlik a memóriám. Ugyanis már fiatal koromban is rossz volt.

11. oldal

fülcimpa>!

Én ugyanis nagyon intenzíven várok. Ha várok, nem tudok se írni, se olvasni, se zenét hallgatni, se tévét nézni.
Ugye, emlékeznek rá, mit mondott A kisherceg -ben a róka, aki díszbe öltöztette a szívét, mikor a kis herceget várta:
„Ha például négykor érkezel majd, én már háromkor elkezdek örülni. Minél előrébb halad az idő, annál boldogabba leszek. Négykor már tele leszek izgalommal és aggodalommal; fölfedezem, milyen drága kincs a boldogság.”
Ezt mondta a róka, és ugyanígy érzek én, ha látogatót várok, mondjuk négy órára. Négy előtt néhány perccel az ablakhoz megyek, kinézek, aztán lesem a kaputelefon hangját. Negyed ötkor megigazítom a foteleket, lesimítom az asztalterítőt. Fél ötkor behozom a kávéscsészéket, ellenőrzöm, hogy meleg-e még a kávé. Háromnegyed ötkor kiveszem a kávétejszínt a hűtőből, és telitöltöm a cukortartót.
Aztán, öt óra előtt néhány perccel elszakad a cérna. Díszbe öltöztetett szívemről lepotyognak a díszek, mint a kidobott karácsonyfáról az üres szaloncukor papírok. Hát mit képzel ez, meddig fogom várni? Azt hiszi, nincs más dolgom, mint hogy őrá várjak? Így fortyogok magamban, míg meg nem szólal a kaputelefon csöngője.

93-94. oldal Móra Könyvkiadó, 2005

Tiger205>!

Az én gyerekkoromban – vagy hetven éve – még komolyan vették a felnőttek azt a mondást, hogy úgy tanul a gyerek, ha kérdez. És igyekeztek is válaszolni.

(első mondat)

1 hozzászólás
Miamona>!

Teóriám szerint minden visszajön előbb-utóbb, csak sokáig kell élni.

77. oldal (Móra Könyvkiadó, 2003)


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem
Gábor Andor: Szokj le róla!
Karinthy Frigyes: Nem nekem köszöntek
Laár András: Laár Pour L'art
Morsányi Bernadett: A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek
Aziz Nesin: Fordítások és ferdítések
James Thurber: A fehér szarvas
Tömörkény István: Értetlenek az emberek
Dolák-Saly Róbert: Agyatlantisz
Dolák-Saly Róbert – Szászi Móni: Boborján