Ájlávjú 171 csillagozás

Janikovszky Éva: Ájlávjú

Kötelességem figyelmeztetni a kedves olvasót, a cím félrevezető. Nem szerelmes történeteket tartalmaz a kötet. Hanem?
Az úgy van, hogy az ember idős korban már kevesebbet ügyintéz, szaladgál, nyüzsög. Inkább elgondolkozik ezen-azon, ír, írogat, így a századvégen, ezredelőn. Különösen, ha írónak hiszi magát. Aztán összegyűlik egy kötetre való. De miért jut eszébe éppen ez a cím? Mert a tévésorozatok, az angolszász nyelvterületen készült filmek jóvoltából angolul gyakran hallja. Magyarul csak szeretné hallani. De valahogy hiánycikk. Még a falfirkákon is többnyire angolul olvasható, hogy I love Brigi – Karesz.
Azonkívül az angol nyelvű vallomás nemcsak egyes számban szeret, hanem többes számban is.
Akár a kedves olvasó is magára veheti. Ha akarja.
Rosszkedvet oszlató humort, szeretetből fakadó türelmet, megértést kínálok annak, aki vevő rá.

Eredeti megjelenés éve: 2000

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2013
160 oldal · ISBN: 9789631190984 · Illusztrálta: Réber László
>!
Móra, Budapest, 2012
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631191981 · Illusztrálta: Réber László
>!
Móra, 2011
132 oldal · ISBN: 9789631190984

5 további kiadás


Enciklopédia 11

Helyszínek népszerűség szerint

Budapest


Kedvencelte 13

Most olvassa 7

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 30

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

pannik>!
Janikovszky Éva: Ájlávjú

Keserédes, magyar valóság az ezredfordulóról, Janikovszky Éva szemüvegén át.
Ez egészen más mint a gyerekkönyvei, de stílusa változatlan és humora is át-át csillan a sorok között.
Érdekes volt olvasni az írónő ironikus, helyenként vicces, máskor meg igen szomorú történeteit a magyar nyugdíjas létről. Bár az írónő lehetőségei szerintem szélesebb körűek mint az átlag magyar nyugdíjasoké (értem ezalatt, hogy lehetősége van Amerikában vagy Európai országokban tölteni a nyarat vagy telet és talán az életkörülményei is jobbak) mégis a hétköznapi valóságot, a szűkölködést, az idősebb korúak nehézségeit és szokásait nagyon élesen tudja ábrázolni. Kicsi történelem, kicsi kortörténet, kicsi fricska itt-ott a rendszernek és egy nagy adag önirónia, ez utóbbi tetszett a leginkább, bátran leírja a „hülyeségeit” amiken már nem tud, nem akar változtatni.
Ami még nagyon tetszett, az a fiatalabb korosztályhoz való hozzáállása: tiszteljük egymást és egymás élethelyzeteit, még akkor is, ha mi másként éltünk, másként csináltuk!

Trudiz >!
Janikovszky Éva: Ájlávjú

Továbbra is szeretem az egyéniségét, a humorát, a bölcseleteit, mindent. Sokadik olvasmány, a megszokott, kedvelt módon közölve.
Nekem nagyon bejön. A valóság közvetítése által mindannyian közel érezhetjük magunkat az írónőhöz, mert mindezt oly tisztán, természetesen és szerényen adja át olvasóinak.

Razor P>!
Janikovszky Éva: Ájlávjú

Janikovszky Éva írásait gyerekként nagyon szerettem, különösen a Velem mindig történik valami történeteit olvastam előszeretettel. Aztán az általános(? középsuliban szerintem nem került elő) iskola befejezése óta nem igazán keresztezték útjaink egymást, míg pár nappal ezelőtt egy beszélgetésünk során @verone „Éva nénit” idézte, majd ezt a kötetet ajánlotta, úgyhogy hamar le is csaptam rá. Rövidke terjedelmével pont ideális olvasmány volt a kissé sűrű szombatra.
Mivel rég olvastam már Janikovszky írást, így a hasonlítgatástól eltekintenék. Egy biztos, a humor az továbbra is a helyén van, jókat derültem Éva néni megjegyzésein. Ugyanakkor érezhető, hogy ezt már nyugdíjasként, életpályája vége felé írta, ugyanis sugárzik egy élet tapasztalata a történetekből, hol burkoltan, hol kevésbé elrejtve majd mindegyikben van valami jó tanács az olvasóknak.
A kötet két részre oszlik, az első felében kicsit ad hoc jelleggel szerepelnek írások, míg a második rész az évszakok, ill. az érkező 2000. év körül forognak.
A könyvet elégedetten csuktam be és ezek után biztos kézbe veszem majd az írónő egyéb írásait, na és ideje újraolvasni a régi kedvenceket is.

>!
Móra, Budapest, 2012
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631191981 · Illusztrálta: Réber László
2 hozzászólás
fulbea P>!
Janikovszky Éva: Ájlávjú

A várt, “Janikovszkyévás” szarkazmus, nyugdíjas humor minden írásból kiköszön. Hogyan éltek 20-25 évvel ezelőtt az emberek, főleg az idősek, mi foglalkoztatta őket? Kritikusan nézte az amerikai csöpögős filmeket, mesélt kedvenc kalapjairól, lódenkabátjáról, elmesélte milyen egy szimpatikus idős hölgy jelleme, áradozott családjáról.

Azért nem átlagos nyugdíjas volt Ő, hiszen évente többször utazott külföldre barátaihoz, és értelmiségiként magasabb színvonalon élt a többséghez képest. De rövid észrevételeit, tárcáit a kisnyugdíjasok nevében is írta.
A vége felé kicsit belefáradtam a panaszos sorokba.

Annyira előttem van az arca, ahogyan beszél kicsit mély hangján, és mosolygós szemeivel.

Csoszi>!
Janikovszky Éva: Ájlávjú

Az elmúlt pár napban nem nagyon volt kedvem az olvasáshoz. Amúgy máshoz sem, de ez teljesen lényegtelen. Amikor eljutottam a könyvtárba, rövid, szórakoztató könyveket kerestem. Már az első szösszenetek megmosolyogtattak. Természetesen akadtak benne gyengébb történetek is, emiatt a levonás.

>!
Móra, Budapest, 2001
158 oldal · ISBN: 9631176266 · Illusztrálta: Réber László
klaratakacs P>!
Janikovszky Éva: Ájlávjú

Néha negédességbe csapó kedvességgel átitatott történetek. Nagyrészük arról szól, ami mindenkire vár, az öregedésről, a nyugdíjról, a romló egészségről és feledékenységről. De benne van az is, hogy hogyan legyünk menő öreglányok, hogy utazni kell, nem szabad bezárkózni, és azt is láthatjuk, hogy mit bír egy-egy idős, nyögve ugyan, de büszkén. Az 1990-es, 2000-es évekről szóló részek pedig igazi korrajzok. Az abszolút kedvenc a vállalati buli leírása, melyet az én korosztályom még szülein keresztül tökéletesen átélt (Mivel jógyerek voltam, engem néha el is vittek ilyen helyre. Vagy csak nem volt kire bízni…)

konyvolvaso >!
Janikovszky Éva: Ájlávjú

A könyv a maga korában aktuális volt de azóta már elég sok idő eltelt. Azóta sok minden változott, mások a szokások, megváltozott a világ.
Mai korosztályát már más érdekli, másként tartjuk a kapcsolatot a távolbaszakadt rokonokkal, barátokkal. Van online csevegés az interneten és emailen vagy egyéb online kommunikációs rendszeren tartjuk a kapcsolatot szeretteinkkel. A posta szerepe átalakult, már nagyon kevés üdvözlőlapot küldünk ezen keresztül és bélyeget sem használunk már sokat.
Az úti beszámoló helyett teszünk fel mobillal készült képeket a közösségi oldalunkra, hogy másoknak is megmutassuk merre járunk. Nincs már videós élménybeszámoló, mert lassan már a videó is kiment a használatból.
Érdekes egy idős szemével látni mi az ami foglalkoztatja, mi az ami érdekli de egy aktualizáltabbra is szükség lenne.

hencsa06>!
Janikovszky Éva: Ájlávjú

Ez a könyv is nagyon jó volt az írónőtől. Szeretem as stílusát , a könnyedségét ahogy az életről , az élet nehézségeiről ír. Legyen az gyerekkönyv vagy felnőtteknek szánt mese…
Fölvidít , megmosolyogtat.

Yogasearcher>!
Janikovszky Éva: Ájlávjú

Ez a könyv nem volt más, mint egy… merülés. Belefeledkezni egy mérhetetlen életbölcsességgel rendelkező írónő soraiba. Mert belefeledkezni azt lehet. Sőt kell is. És mosolyogni. Sokat. Tiszta szívből. Mert Janikovszky Éva ezt teszi…kihozza az emberek, az olvasói szívéből a legjobbat. Történetei jótékony hatással bírnak mindazokra, akiket megérint. Általa sütkérezni lehet az emberi értékekben, amelyeket a rohanó világunkban elfeledettnek hittünk, vagy csak épphogy megvannak. A világ történéseit Janikovszky Éva szűrőjén keresztül látni – humorral, derűvel, finom iróniával – a legjobb dolog, ha valaki jó napot akar magának!

clarisssa P>!
Janikovszky Éva: Ájlávjú

A legutolsó, még olvasatlan kötet volt ez számomra Janikovszky Éva életművéből, amit egyszerre próbáltam „felfalni” és halogatni is, tudva, hogy ha ez is „elfogy”, már csak az újraolvasás marad ezután. Felnőtt fejjel szerettem meg és avattam kedvenccé az írónőt, akiről régen nem is tudtam, hogy a gyerekkönyvek mellett felnőtteknek szánt írásai is vannak. Ebben a könyvben is szeretettel és imádni való, kedves humorral, öniróniával, mégis őszintén ír mindennapjairól, emlékeiről, sőt, tulajdonképpen az öregedésről, a kor elfogadásáról is.
Nem tudok mást írni, csak azt: Janikovszky Éva, Ájlávjú! Köszönöm az összes írást, az általuk okozott kellemes perceket, mosolyokat és könnyeket. Köszönet mindegyikért!

>!
Móra, Budapest, 2000
158 oldal · ISBN: 9631175499 · Illusztrálta: Réber László

Népszerű idézetek

Miamona>!

Első szerelmünk, ha a régi címen ránk találna, talán meg sem ismerne. Amíg rá nem mosolygunk. A mosoly ugyanis nem öregszik. És kell valami állandóság.

118. oldal - Változások

Trudiz >!

[…] az öregséget úgy kell viselni, mint egy ékszert.

Kapcsolódó szócikkek: öregség
pannik>!

… vészhelyzetben a döntéseink többet érnek, mint a felszerelés, amivel rendelkezünk.

153. oldal

Miamona>!

A kedvesség kicseng egy ember hangjából is, még ha csak annyit mond: szia! vagy jó napot kívánok! A kedvesség ott csillog egy ember szemében, pillantásában.
De leginkább talán a mosolyában. Nem a fényképek – csíííz! – mosolyára gondolok, hanem arra a személyhez szólóra, amely címzetten, a másiknak szól, s lehet, hogy nem hófehér fogakat villant elő, de melegít, jólesik, és viszonzásra ösztönöz.

26. oldal - Szépítőszer

2 hozzászólás
Trudiz >!

A kedvességre nincs pirula, nincs kenőcs, nincs csöpp.
Azt sem tudom, velünk született tulajdonság-e, de azt remélem elsajátítható.
Tessék talán a mosollyal kezdeni. Garantáltan szépít.

Ingryd>!

Az igazi anyanevelés a tinédzser korban kezdődik, és életfogytiglan tart. Valószínűleg ez is inkább ösztönös, mint tudatos, ám célratörő és hatékony.

28. oldal

pannik>!

Ha felismered, hogy életveszélyben vagy, először is határozd el, hogy túléled!

153. oldal

Szédültnapraforgó>!

Mivel régi barátom, akit újévi ebédre hívtam, úgy tartja, hogy ezen a jeles napon annak érdekében, hogy az új esztendőben ne legyenek anyagi gondjaink, lencsefőzeléket kell ennünk. Én ugyan biztosra vettem a beharangozott nyolcszázalékos nyugdíjemelést, de mit lehet tudni? Egy nyugdíjas ne bizakodjon, hanem egyen lencsefőzeléket.

158. oldal

Kapcsolódó szócikkek: lencsefőzelék
DCinti>!

S ahogy haladt a korban, már azt is bóknak könyvelte el, ha egy-egy rég nem látott ismerős rámosolygott: Te semmit sem változtál! Vagy ha azt hallotta: Milyen jól áll neked ez a szín! Ha kedves barátja elismerően végignézett rajta: Új frizurád van! (Igaz, hogy nem volt új frizurája, de az se semmi, ha valaki észreveszi, hogy haj van a fején.)

68. oldal, Bókok

Lovely>!

Abból az egyszerű állításból, hogy az ember él, a gyakorító képző segítségével az lesz, hogy az ember éldegél. Az ember, aki él, az ugyebár néha sír, néha nevet. Az ember, aki éldegél, az néha sírdogál, néha nevetgél.
Micsoda különbség!

7. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Laár András: Laár Pour L'art
Anne L. Green: Titkok előszele
Anne L. Green: Elfojtott indulatok (novella)
Békés Pál: Csikágó
Tóth Edu: Kutatás az ébrenlétben
Ruby Saw: Vacsora kilenc főre
Bächer Iván: Vándorbab
Elyn Vee N.: Santa Night
Pozsonyi Ádám: Harcra fel!
Shalom Auslander: Rabbik és gojok