Ájlávjú 156 csillagozás

Janikovszky Éva: Ájlávjú

Kötelességem figyelmeztetni a kedves olvasót, a cím félrevezető. Nem szerelmes történeteket tartalmaz a kötet. Hanem?
Az úgy van, hogy az ember idős korban már kevesebbet ügyintéz, szaladgál, nyüzsög. Inkább elgondolkozik ezen-azon, ír, írogat, így a századvégen, ezredelőn. Különösen, ha írónak hiszi magát. Aztán összegyűlik egy kötetre való. De miért jut eszébe éppen ez a cím? Mert a tévésorozatok, az angolszász nyelvterületen készült filmek jóvoltából angolul gyakran hallja. Magyarul csak szeretné hallani. De valahogy hiánycikk. Még a falfirkákon is többnyire angolul olvasható, hogy I love Brigi – Karesz.
Azonkívül az angol nyelvű vallomás nemcsak egyes számban szeret, hanem többes számban is.
Akár a kedves olvasó is magára veheti. Ha akarja.
Rosszkedvet oszlató humort, szeretetből fakadó türelmet, megértést kínálok annak, aki vevő rá.

Eredeti megjelenés éve: 2000

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2013
160 oldal · ISBN: 9789631190984 · Illusztrálta: Réber László
>!
Móra, Budapest, 2012
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631191981 · Illusztrálta: Réber László
>!
Móra, Budapest, 2007
158 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631183092 · Illusztrálta: Réber László

4 további kiadás


Enciklopédia 10

Helyszínek népszerűség szerint

Budapest


Kedvencelte 11

Most olvassa 7

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 27

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

pannik>!
Janikovszky Éva: Ájlávjú

Keserédes, magyar valóság az ezredfordulóról, Janikovszky Éva szemüvegén át.
Ez egészen más mint a gyerekkönyvei, de stílusa változatlan és humora is át-át csillan a sorok között.
Érdekes volt olvasni az írónő ironikus, helyenként vicces, máskor meg igen szomorú történeteit a magyar nyugdíjas létről. Bár az írónő lehetőségei szerintem szélesebb körűek mint az átlag magyar nyugdíjasoké (értem ezalatt, hogy lehetősége van Amerikában vagy Európai országokban tölteni a nyarat vagy telet és talán az életkörülményei is jobbak) mégis a hétköznapi valóságot, a szűkölködést, az idősebb korúak nehézségeit és szokásait nagyon élesen tudja ábrázolni. Kicsi történelem, kicsi kortörténet, kicsi fricska itt-ott a rendszernek és egy nagy adag önirónia, ez utóbbi tetszett a leginkább, bátran leírja a „hülyeségeit” amiken már nem tud, nem akar változtatni.
Ami még nagyon tetszett, az a fiatalabb korosztályhoz való hozzáállása: tiszteljük egymást és egymás élethelyzeteit, még akkor is, ha mi másként éltünk, másként csináltuk!

Trudiz >!
Janikovszky Éva: Ájlávjú

Továbbra is szeretem az egyéniségét, a humorát, a bölcseleteit, mindent. Sokadik olvasmány, a megszokott, kedvelt módon közölve.
Nekem nagyon bejön. A valóság közvetítése által mindannyian közel érezhetjük magunkat az írónőhöz, mert mindezt oly tisztán, természetesen és szerényen adja át olvasóinak.

Razor P>!
Janikovszky Éva: Ájlávjú

Janikovszky Éva írásait gyerekként nagyon szerettem, különösen a Velem mindig történik valami történeteit olvastam előszeretettel. Aztán az általános(? középsuliban szerintem nem került elő) iskola befejezése óta nem igazán keresztezték útjaink egymást, míg pár nappal ezelőtt egy beszélgetésünk során @verone „Éva nénit” idézte, majd ezt a kötetet ajánlotta, úgyhogy hamar le is csaptam rá. Rövidke terjedelmével pont ideális olvasmány volt a kissé sűrű szombatra.
Mivel rég olvastam már Janikovszky írást, így a hasonlítgatástól eltekintenék. Egy biztos, a humor az továbbra is a helyén van, jókat derültem Éva néni megjegyzésein. Ugyanakkor érezhető, hogy ezt már nyugdíjasként, életpályája vége felé írta, ugyanis sugárzik egy élet tapasztalata a történetekből, hol burkoltan, hol kevésbé elrejtve majd mindegyikben van valami jó tanács az olvasóknak.
A kötet két részre oszlik, az első felében kicsit ad hoc jelleggel szerepelnek írások, míg a második rész az évszakok, ill. az érkező 2000. év körül forognak.
A könyvet elégedetten csuktam be és ezek után biztos kézbe veszem majd az írónő egyéb írásait, na és ideje újraolvasni a régi kedvenceket is.

>!
Móra, Budapest, 2012
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631191981 · Illusztrálta: Réber László
2 hozzászólás
Csoszi>!
Janikovszky Éva: Ájlávjú

Az elmúlt pár napban nem nagyon volt kedvem az olvasáshoz. Amúgy máshoz sem, de ez teljesen lényegtelen. Amikor eljutottam a könyvtárba, rövid, szórakoztató könyveket kerestem. Már az első szösszenetek megmosolyogtattak. Természetesen akadtak benne gyengébb történetek is, emiatt a levonás.

>!
Móra, Budapest, 2001
158 oldal · ISBN: 9631176266 · Illusztrálta: Réber László
konyvolvaso>!
Janikovszky Éva: Ájlávjú

A könyv a maga korában aktuális volt de azóta már elég sok idő eltelt. Azóta sok minden változott, mások a szokások, megváltozott a világ.
Mai korosztályát már más érdekli, másként tartjuk a kapcsolatot a távolbaszakadt rokonokkal, barátokkal. Van online csevegés az interneten és emailen vagy egyéb online kommunikációs rendszeren tartjuk a kapcsolatot szeretteinkkel. A posta szerepe átalakult, már nagyon kevés üdvözlőlapot küldünk ezen keresztül és bélyeget sem használunk már sokat.
Az úti beszámoló helyett teszünk fel mobillal készült képeket a közösségi oldalunkra, hogy másoknak is megmutassuk merre járunk. Nincs már videós élménybeszámoló, mert lassan már a videó is kiment a használatból.
Érdekes egy idős szemével látni mi az ami foglalkoztatja, mi az ami érdekli de egy aktualizáltabbra is szükség lenne.

hencsa06>!
Janikovszky Éva: Ájlávjú

Ez a könyv is nagyon jó volt az írónőtől. Szeretem as stílusát , a könnyedségét ahogy az életről , az élet nehézségeiről ír. Legyen az gyerekkönyv vagy felnőtteknek szánt mese…
Fölvidít , megmosolyogtat.

modus_operandi>!
Janikovszky Éva: Ájlávjú

Ez a könyv nem volt más, mint egy… merülés. Belefeledkezni egy mérhetetlen életbölcsességgel rendelkező írónő soraiba. Mert belefeledkezni azt lehet. Sőt kell is. És mosolyogni. Sokat. Tiszta szívből. Mert Janikovszky Éva ezt teszi…kihozza az emberek, az olvasói szívéből a legjobbat. Történetei jótékony hatással bírnak mindazokra, akiket megérint. Általa sütkérezni lehet az emberi értékekben, amelyeket a rohanó világunkban elfeledettnek hittünk, vagy csak épphogy megvannak. A világ történéseit Janikovszky Éva szűrőjén keresztül látni – humorral, derűvel, finom iróniával – a legjobb dolog, ha valaki jó napot akar magának!

clarisssa P>!
Janikovszky Éva: Ájlávjú

A legutolsó, még olvasatlan kötet volt ez számomra Janikovszky Éva életművéből, amit egyszerre próbáltam „felfalni” és halogatni is, tudva, hogy ha ez is „elfogy”, már csak az újraolvasás marad ezután. Felnőtt fejjel szerettem meg és avattam kedvenccé az írónőt, akiről régen nem is tudtam, hogy a gyerekkönyvek mellett felnőtteknek szánt írásai is vannak. Ebben a könyvben is szeretettel és imádni való, kedves humorral, öniróniával, mégis őszintén ír mindennapjairól, emlékeiről, sőt, tulajdonképpen az öregedésről, a kor elfogadásáról is.
Nem tudok mást írni, csak azt: Janikovszky Éva, Ájlávjú! Köszönöm az összes írást, az általuk okozott kellemes perceket, mosolyokat és könnyeket. Köszönet mindegyikért!

>!
Móra, Budapest, 2000
158 oldal · ISBN: 9631175499 · Illusztrálta: Réber László
dianna76 P>!
Janikovszky Éva: Ájlávjú

Nehéz értékelést írni így, hogy egymás után olvastam Janikovszky felnőtteknek szóló novelláit. Mármint nehéz mást és mást írni egy-egy kötetről, hiszen mind ugyanarról szól. Magáról az életről, a megöregedésről, az idők változásáról. Hol szomorúak, hol megmosolyogtatóak, hol meg amolyan keserédesek. Ahogy azt már megszoktam az írónőtől ebben a pár hétben, mióta sorba olvasom a könyveit. Akadtak novellák, amik kevésbé tetszettek, de persze kedvencek is lettek. Nagyon szerettem pl. a kalapos történetet, az elemes, a lottó nyereményes (természetesen én is Janikovszky módra cselekedtem volna), a Mindenütt jó, de legjobb otthon, a futkosós és hadd ne soroljam föl a kétharmadnyi könyvet! Mert Janikovszky már megint olyanokat alkotott, amiket jó olvasni, és elgondolkodni kicsit rajta. Vagy mert máris mi magunk is olyanok vagyunk, vagy hasonló cipőben járunk, mint a könyvben; vagy pedig majd leszünk olyanok mi is, és fog velünk is hasonló történni. A kötet vége felé pedig egy aktuális téma került elém: az ünnepvárás, karácsony, szilveszter. De jó is volt ez!

>!
Móra, Budapest, 2000
158 oldal · ISBN: 9631175499 · Illusztrálta: Réber László
ÁrnyékVirág>!
Janikovszky Éva: Ájlávjú

Ennek a könyvnek meglehetősen nagymamás stílusa van. De nem a jófej-nagymamás, hanem inkább a panaszkodós, a régen-minden-jobb-volt és kevés a nyugdíj, sok a fűtésszámla, tömeg van a buszon, bezárt a kedvenc cipőjavítónk, de ennek ellenére mosolyogni kell meg ájlávjú.
Nagy elvárásokkal álltam neki, mert annyira dícsérte mindenki – nekem nem jött be.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Miamona>!

Első szerelmünk, ha a régi címen ránk találna, talán meg sem ismerne. Amíg rá nem mosolygunk. A mosoly ugyanis nem öregszik. És kell valami állandóság.

118. oldal - Változások

Trudiz >!

[…] az öregséget úgy kell viselni, mint egy ékszert.

Kapcsolódó szócikkek: öregség
pannik>!

… vészhelyzetben a döntéseink többet érnek, mint a felszerelés, amivel rendelkezünk.

153. oldal

Miamona>!

A kedvesség kicseng egy ember hangjából is, még ha csak annyit mond: szia! vagy jó napot kívánok! A kedvesség ott csillog egy ember szemében, pillantásában.
De leginkább talán a mosolyában. Nem a fényképek – csíííz! – mosolyára gondolok, hanem arra a személyhez szólóra, amely címzetten, a másiknak szól, s lehet, hogy nem hófehér fogakat villant elő, de melegít, jólesik, és viszonzásra ösztönöz.

26. oldal - Szépítőszer

2 hozzászólás
Trudiz >!

A kedvességre nincs pirula, nincs kenőcs, nincs csöpp.
Azt sem tudom, velünk született tulajdonság-e, de azt remélem elsajátítható.
Tessék talán a mosollyal kezdeni. Garantáltan szépít.

Ingryd>!

Az igazi anyanevelés a tinédzser korban kezdődik, és életfogytiglan tart. Valószínűleg ez is inkább ösztönös, mint tudatos, ám célratörő és hatékony.

28. oldal

pannik>!

Ha felismered, hogy életveszélyben vagy, először is határozd el, hogy túléled!

153. oldal

Szédültnapraforgó>!

Mivel régi barátom, akit újévi ebédre hívtam, úgy tartja, hogy ezen a jeles napon annak érdekében, hogy az új esztendőben ne legyenek anyagi gondjaink, lencsefőzeléket kell ennünk. Én ugyan biztosra vettem a beharangozott nyolcszázalékos nyugdíjemelést, de mit lehet tudni? Egy nyugdíjas ne bizakodjon, hanem egyen lencsefőzeléket.

158. oldal

Kapcsolódó szócikkek: lencsefőzelék
Sisyll>!

S ahogy haladt a korban, már azt is bóknak könyvelte el, ha egy-egy rég nem látott ismerős rámosolygott: Te semmit sem változtál! Vagy ha azt hallotta: Milyen jól áll neked ez a szín! Ha kedves barátja elismerően végignézett rajta: Új frizurád van! (Igaz, hogy nem volt új frizurája, de az se semmi, ha valaki észreveszi, hogy haj van a fején.)

68. oldal, Bókok

Lovely>!

Abból az egyszerű állításból, hogy az ember él, a gyakorító képző segítségével az lesz, hogy az ember éldegél. Az ember, aki él, az ugyebár néha sír, néha nevet. Az ember, aki éldegél, az néha sírdogál, néha nevetgél.
Micsoda különbség!

7. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Laár András: Laár Pour L'art
Anne L. Green: Titkok előszele
Anne L. Green: Elfojtott indulatok (novella)
Tóth Edu: Kutatás az ébrenlétben
Ruby Saw: Nézz rám!
Bächer Iván: Vándorbab
Elyn Vee N.: Santa Night
Bogdán Szabolcs: Fészkijárat
Pozsonyi Ádám: Harcra fel!
Shalom Auslander: Rabbik és gojok