A ​lemez két oldala 136 csillagozás

Janikovszky Éva: A lemez két oldala Janikovszky Éva: A lemez két oldala Janikovszky Éva: A lemez két oldala

Milyen ​lemezek ezek? És miben különbözik az egyik oldaluk a másiktól? Hát nézzük csak. A lemez egyik oldalán például ez áll:
(A feleség szövege este otthon.)
„Hát vedd már egyszer tudomásul, hogy éppen olyan dolgozó ember vagyok, mint te! Csakhogy én reggel ötkor kelek, lerohanok kifliért és tejért, és keltek mindenkit, és felhozom az újságot és reggelit adok és uzsonnát csomagolok, és kiszellőztetek és beágyazok, hogy mire munkába indulok, már alig állok a lábamon, és ledolgozom a nyolc órát, aztán bevásárolok, cipekedek, főzök és mosogatok, és sose látom a krimi elejét de ha megkérdezem, hogy melyik volt az áldozat, akkor én vagyok, akkor én vagyok a hülye. Hát az is vagyok, legalább is ti annak néztek engem.”

Ugye mennyire igaza van? Csakhogy ezeknek a lemezeknek van másik oldaluk is. És a másik oldalon más a szöveg is. De az előadó ugyanaz.
Például:
(Ugyanaz a feleség, otthon a vendégeknek.) „Mi az, hogy győzöm? Ezt a kis vacsorát? Nincs ebben… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1978

>!
Móra, Budapest, 2014
100 oldal · ISBN: 9789631184549 · Illusztrálta: Réber László
>!
Móra, Budapest, 2014
152 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631196511 · Illusztrálta: Réber László
>!
Móra, Budapest, 2008
152 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631184549 · Illusztrálta: Réber László

2 további kiadás


Kedvencelte 19

Most olvassa 2

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
gabiica P
Janikovszky Éva: A lemez két oldala

Annyira tökéletesen mindennapi volt. Teljesen bele tudtam élni magam a szituációkba, saját tapasztalatokból is kiindulva, illetve az is segített, hogy nagyon valószerűen volt megírva. El tudom képzelni ezeket a jeleneteket bármelyik család mindennapjaiban.
Ez számomra egy tökéletes szatíra volt a világról, egyértelműen azt tudom mondani, hogy kortalan a mű, hiszen ugyanúgy illett keletkezésének 1978-as évére, mint most, 40 évvel később, 2018-ra.
Humoros volt a maga zseniális módján. Imádtam!

>!
Csoszi P
Janikovszky Éva: A lemez két oldala

Janikovszky Évát elsősorban a gyermek- és ifjúsági könyveiről ismertem. Ez a rövidke kötet inkább felnőtteknek szól. Nagyon tetszett. Zseniális, humoros. Egyfajta görbe tükröt tár elénk, hogyan viszonyulunk egy adott szituációhoz attól függően, hogy éppen kihez beszélünk.

>!
DaTa P
Janikovszky Éva: A lemez két oldala

Pécsi Ildikó előadásában hallgattam és bizony végig azon járt az eszem, hogy valóban ilyenek vagyunk. Kettős mércével mérünk, kétszínűek és rosszindulatúak tudunk lenni és marhára sajnáltatjuk magunkat. Olykor. Gyakran. Másokat kinevetünk emiatt, jókat tudunk gúnyolódni, ha hangosan nem is, de magunkban biztosan. Önmagunkon meg persze nem vesszük észre akkor ezeket, – van az a fránya szálka meg a gerenda – csak ha szembesítenek vele, ha rámutatnak, na akkor viszont az baromira rosszul tud esni. Kifigurázott Janikovszky Éva mindenkit itt rendesen. Ügyesen kifigurázott minket.

>!
clarisssa
Janikovszky Éva: A lemez két oldala

Janikovszky Éva tükrei ezúttal annyira görbék, hogy azt már kereknek is nevezhetjük: igazi csillogó-ragyogó, kerek nagylemezeknek. Megéri őket megnéznünk, meghallgatnunk, de ne legyünk meglepve, ha véletlenül egy-egy helyen nem úgy látjuk-halljuk vissza saját magunkat, mint ahogy szeretnénk. Zseniálisan megírt, sok helyen humoros slágerek ezek, nagy-nagy tanulságokkal, sorok között felcsendülő üzenetekkel.

>!
Móra, Budapest, 2008
152 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631184549 · Illusztrálta: Réber László
>!
brena
Janikovszky Éva: A lemez két oldala

Az a könyv amit mindenkinek évente egyszer el kéne olvasnia. Csak hitetlenkedve csóváltam a fejem, mennyi igazság van benne és mennyire élethű könyv ez. Saját lemezemet is hallottam:)de lecserelem,tuti!

>!
dianna76 P
Janikovszky Éva: A lemez két oldala

Ha már bevállaltam egy Janikovszky kihívást, miért ne hajtanék az életmű elolvasásért járó molyos kitüntetésért is. Így aztán olyan könyveket kerítek sorra, amiket még nem olvastam a szerzőnőtől. A gyermekkönyveit szeretem, azt azonban nem gondoltam volna, hogy egy felnőtt könyve is olyannyira tetszeni fog, hogy képtelen vagyok kevesebbre értékelni öt csillagnál. Nagyon jók voltak ezek a történetek. Ez a kétoldaliság elgondolkodtató, mert bizony hajlamosak vagyunk következetlenek lenni, attól függően, hogy mikor kerülünk adott helyzetbe. Tetszett, hogy hol a nagymamát, hol anyát, hol apát szólaltatta meg a szerzőnő. A szituációk pedig nagyon sokszínűek voltak. A monológsággal sem volt bajom, mert nagyon bele lehetett gondolni a másik fél szavait is. A szövegben érződött, hogy nem mai írás, de nekem ez is nagyon bejött: elvtárs és úttörősség stb.
Minden történet mellé társult egy Réber rajz is, ami nagyon találó volt. Szívesen nézegettem őket. Így nem csak a szövegen szórakoztam, hanem a képeken is. Szóval egyelőre számomra ez a legjobb felnőtt Janikovszky. Ezt akkor most nekem meg kell vennem? Szerintem igen!

>!
138 oldal · ISBN: 9630911167 · Illusztrálta: Réber László
>!
Miamona
Janikovszky Éva: A lemez két oldala

Azt hiszem úgy vagyok Janikovszky Évával, mint Gombóc Artúr a csokoládéval: szeretem a pikírt Évát; az érzelmes Évát; az ironikus Évát; az őszinte Évát; a túlzó Évát; a bohókás Évát; a szomorkás Évát; és a derűs Évát.
Itt most az írónő görbe tükröt állított az emberi természet elé. Vagy talán nem is a tükör a görbe? :) Bizony, igaz a mondás, hogy színház az egész világ; cicunak macu a fia; a szomszéd fűje mindig zöldebb; és más szemében a szálkát…
Ám erre is csak annyit lehet mondani, hogy nem érdemes mellre szívni, inkább Mosolyogni tessék! :)

>!
Kek P
Janikovszky Éva: A lemez két oldala

Nos, azt hittem, olvastam már e könyvet, mert a Felnőtteknek írtam-ban volt belőle pár részlet… De azért megnéztem a kötetet, s rájöttem, hogy sok-sok van még benne azokon kívül is. Szóval, nekifogtam „újra” – és nem bántam meg, mert az egyszer már olvasottakat jól esett újrázni vagy nagyobb léptekkel át-átfutni, a későbbi válogatásba meg be nem kerültekkel ismerkedni. Nos, alapvetően nem szeretem ezt a fajta kétoldaliságot, mikor egy adott személy beszél másképpen a helyzetből adódóan ugyanarról a dologról. Az oké, hogy 2 szereplő másképp vélekedik ugyanarról – és én ezt szoktam érteni azon, hogy nézzünk meg valamit a 2 ellentétes oldalról is, ez közel áll hozzám, és szokott segíteni a helyzet kelezésében, megértésében. De ez a köpönyegforgató, a személyiség simolékonyságáról árulkodó felszínes duma engem nem megnevettet, hanem elszomorít. Ezért nem tetszettek a könyvben lévő írások maradéktalanul, noha tudom, hogy az élet sok ilyent produkál, valamilyen szinten általánosítható is…, de akkor is, mégis!

>!
chhaya P
Janikovszky Éva: A lemez két oldala

Ez a könyv egyszerre rettenetes és fantasztikus.

Az benne a rettenetes, hogy tényleg léteznek ilyen emberek. Sokszor nincsenek is tudatában, amikor ezt művelik. Szinte természetes, hogy mindenki szépít egy kicsit a dolgokon a saját érdekei szerint, de mikortól számít már túlzásnak? A könyvben bemutatott eseteknél szerintem az. Nem is tudom, mi a jó szó erre a jelenségre… Hazugság? Kétszínűség? Képmutatás? Viszont ugyanettől fantasztikus ez a könyvecske. Rövid egypercesekben mutatja be az emberi gyarlóságot, méghozzá olvasmányos és könnyed formában.

Mai szemmel olvasva külön élmény ez a kis időutazás, ami a 70-es évek végének magyar valóságába repít vissza. :)


Népszerű idézetek

>!
Etike MP

Mi az, hogy úgyis csak szimbólum? Hát látod, ez tényleg csak szimbólum, mert fenyőfának nem lehet nevezni. A te lustaságod és közönyöd szimbóluma. […] és vidd onnan azt a szimbólumot, mert teliszórod tűlevéllel a halszeleteket!

>!
tataijucc P

(Anyuka magyaráz másodikos kislányának)
… Szerintem lesz a csomagban szaloncukor meg háztartási keksz is, amilyen smucig a Szentesiné, aki összeállítja a télapó csomagokat, tavaly is tett bele… Hogy mi az, hogy smucig? Hát ööö… az azt jelenti, hogy szeret takarékoskodni. Bizony az nagyon szép tulajdonság.

48. oldal, Decemberi nagylemez

>!
Kek P

Istikém, hát értsd meg, hogy most egy rendes családba kerülsz, ha így viselkedsz, mit fognak azok majd gondolni rólunk?

117. oldal (Móra, 2008), Házassági tanácsadás, A lemez másik oldala

>!
Georginanéven P

Szóval tanulja Marika az élővilágot, és egyszerre csak azt kérdezi tőlem, hogy édesanya, miért mondják a felnőttek a gyerekeknek azt a hülyeséget, hogy a kisbabákat a gólya hozza? Így kérdezte! Hát gondolhatod, hogy fordult velem egyet a világ.
Mondom neki, már hogy lenne az hülyeség, Marikám, én is így hallottam kislány koromban, hogy a kisbabát a gólya hozza. Azt mondja erre, hogy akkor engem is átveretek, mert ő már régen tudja, hogy ez hülyeség, hiszem ő decemberben született, a gólya meg ősztől tavaszig Afrikában van, mert költöző madár, és az ide tízezet vagy mennyi kilométer, hát nem röpdöshet minden kisbabával annyi, különösen, mióta annyi gyerek születik, mert gyes van, és tudom-e, hogy egy gólya óránként legföljebb száz kilométert vagy minnyit tesz meg? Hát mit mondjak erre a kislánynak?

61. oldal (Móra, 2014)

>!
Kek P

Hallod, most már csak az hiányzik, hogy a lejtőt emlegesd meg a korpa közé keveredést, akkor aztán a megszólalásig olyan leszel, mint a drága Aranka nénéd az örökös huhogásával Zsuzsika és a züllés!
Most mit járkálsz föl-le, mint a cirkuszi oroszlán, vegyél be egy andaxint, mert kezdesz az idegeimre menni. Én mindenesetre megágyazok és lefekszem, te pedig tőlem sibakolhatsz, ha nincs jobb dolgod.

109. oldal, Hol az a gyerek? A lemez egyik oldala

2 hozzászólás
>!
bleknajt

… nekem az a legnagyobb boldogság, hogy végre együtt lehetek az én napsugarammal, Tomikámmal, én költhetem reggel, én fektethetem a kiságyba este…

123. oldal

>!
konyvolvaso 

Vannak kedves lemezeink, amelyek hallatára felerősítjük rádiónkat.

5. oldal

>!
konyvolvaso 

Én megnézettem azt a kocsit az öreg Szűccsel, aki taxis volt negyven évig, azt mondja, hogy tízezerrel többet ér, mint az ára, hát ez nekem teljesen elég.

26. oldal

>!
konyvolvaso 

Most mondd meg, hogy mi közöm nekem a Terike érzelmeihez és légójához?

36. oldal

>!
konyvolvaso 

Hogy a Mikulásnak nem a Télapó az igazi neve, hanem Szent Miklós?

44. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Parti Nagy Lajos: Az étkezés ártalmasságáról
Karinthy Frigyes: A feleségem beszéli
Kertész Imre: Kaddis a meg nem született gyermekért
Alessandro Baricco: Novecento
Margaret Atwood: Fellélegzés
Erlend Loe: Elfújta a nő
Oriana Fallaci: Levél egy meg nem született gyermekhez
Patrick Süskind: A nagybőgő
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Egy őrült naplója
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Az őrült naplója