!

A ​lemez két oldala 104 csillagozás

Janikovszky Éva: A lemez két oldala Janikovszky Éva: A lemez két oldala Janikovszky Éva: A lemez két oldala
Bookline · 2.790 Ft –15% 2.371 Ft
Könyvtár

Milyen ​lemezek ezek? És miben különbözik az egyik oldaluk a másiktól? Hát nézzük csak. A lemez egyik oldalán például ez áll:
(A feleség szövege este otthon.)
„Hát vedd már egyszer tudomásul, hogy éppen olyan dolgozó ember vagyok, mint te! Csakhogy én reggel ötkor kelek, lerohanok kifliért és tejért, és keltek mindenkit, és felhozom az újságot és reggelit adok és uzsonnát csomagolok, és kiszellőztetek és beágyazok, hogy mire munkába indulok, már alig állok a lábamon, és ledolgozom a nyolc órát, aztán bevásárolok, cipekedek, főzök és mosogatok, és sose látom a krimi elejét de ha megkérdezem, hogy melyik volt az áldozat, akkor én vagyok, akkor én vagyok a hülye. Hát az is vagyok, legalább is ti annak néztek engem.”

Ugye mennyire igaza van? Csakhogy ezeknek a lemezeknek van másik oldaluk is. És a másik oldalon más a szöveg is. De az előadó ugyanaz.
Például:
(Ugyanaz a feleség, otthon a vendégeknek.) „Mi az, hogy győzöm? Ezt a kis vacsorát? Nincs ebben… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1978

>!
Móra, Budapest, 2014
100 oldal · ISBN: 9789631184549 · Illusztrálta: Réber László
>!
Móra, Budapest, 2008
154 oldal · ISBN: 9789631184549 · Illusztrálta: Réber László
>!
Móra, Budapest, 2007
ISBN: 9631183917 · Illusztrálta: Réber László · Felolvasta: Pécsi Ildikó

1 további kiadás


Hirdetés

Kedvencelte 15

Most olvassa 1

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 3

Elcserélné vagy eladná

>!
1.000 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
ksziszka könyve Janikovszky Éva: A lemez két oldala
>!
800 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
Réka_Csaba könyve Janikovszky Éva: A lemez két oldala

Kiemelt értékelések

+
>!
brena
Janikovszky Éva: A lemez két oldala

Az a könyv amit mindenkinek évente egyszer el kéne olvasnia. Csak hitetlenkedve csóváltam a fejem, mennyi igazság van benne és mennyire élethű könyv ez. Saját lemezemet is hallottam:)de lecserelem,tuti!

+
>!
Kati8814
Janikovszky Éva: A lemez két oldala

Lett még egy kedvencem az írónőtől :) Ez nagyon jó volt…csak ajánlani tudom mindenkinek :)

+
>!
cseri P
Janikovszky Éva: A lemez két oldala

Az elején két szövegen (Amit mégiscsak meg kell beszélni, Mivel kell szembenéznünk) olyannyira felhúztam magam, hogy azt hittem, infarktust kapok, szóval itt egy olyanfajta női-férfi párkapcsolati felállást rögzít, ami vérlázító, és őszintén remélem, hogy egyre inkább már retrónak számít, de nem tudom. És nem derült kis számomra, hogy JÉ ezt tulajdonképpen elítéli-e vagy nem.
Aztán ezen túlettem magam, és továbbolvastam. Szerencsére több ilyen durva nem volt benne.
Jó kis görbe tükör.

1 hozzászólás
+
>!
jancsibohi +SP
Janikovszky Éva: A lemez két oldala

az efféle panaszáradat az, amit ha a saját fülemmel hallok, a hajam égnek áll tőle!
de Janikovszkyban az a jó, hogy vicces és szórakoztató. ezenkívül nosztalgikus emlékeket ébreszt bennem, mert a stílus és a szóhasználat visszarepít gyerekkorom idejébe, a hetvenes-nyolcvanas évekbe.

>!
138 oldal · ISBN: 9630911167 · Illusztrálta: Réber László
11 hozzászólás
+
>!
Miamona
Janikovszky Éva: A lemez két oldala

Azt hiszem úgy vagyok Janikovszky Évával, mint Gombóc Artúr a csokoládéval: szeretem a pikírt Évát; az érzelmes Évát; az ironikus Évát; az őszinte Évát; a túlzó Évát; a bohókás Évát; a szomorkás Évát; és a derűs Évát.
Itt most az írónő görbe tükröt állított az emberi természet elé. Vagy talán nem is a tükör a görbe? :) Bizony, igaz a mondás, hogy színház az egész világ; cicunak macu a fia; a szomszéd fűje mindig zöldebb; és más szemében a szálkát…
Ám erre is csak annyit lehet mondani, hogy nem érdemes mellre szívni, inkább Mosolyogni tessék! :)

+
>!
chhaya P
Janikovszky Éva: A lemez két oldala

Ez a könyv egyszerre rettenetes és fantasztikus.

Az benne a rettenetes, hogy tényleg léteznek ilyen emberek. Sokszor nincsenek is tudatában, amikor ezt művelik. Szinte természetes, hogy mindenki szépít egy kicsit a dolgokon a saját érdekei szerint, de mikortól számít már túlzásnak? A könyvben bemutatott eseteknél szerintem az. Nem is tudom, mi a jó szó erre a jelenségre… Hazugság? Kétszínűség? Képmutatás? Viszont ugyanettől fantasztikus ez a könyvecske. Rövid egypercesekben mutatja be az emberi gyarlóságot, méghozzá olvasmányos és könnyed formában.

Mai szemmel olvasva külön élmény ez a kis időutazás, ami a 70-es évek végének magyar valóságába repít vissza. :)

+
>!
Dettig
Janikovszky Éva: A lemez két oldala

Zseniális.
Szórakoztató, könnyed, úgy fricskáz, hogy az ember csak mosolyogni tud, még ha magára ismer is – márpedig ebben a könyvben az ember nagyon sokszor magára ismerhet, valljuk be. Nincsenek benne hatalmas, eget rengető kétszínűségek. Ilyenek vagyunk mi, így éljük meg az élet dolgait hol egyik, hol másik oldalon állva.
Nekem külön élmény volt a retró fíling: ezekből a kis monológokból milyen remek kis korrajz jött ki! Minden benne van, sűrítve: hetvenes évekbeli beszédstílus, a mentalitás, a családmodell, nők helyzete, stb… Már önmagában emiatt is érdemes volt elolvasni.

+
>!
Emerencia P
Janikovszky Éva: A lemez két oldala

Egy fantasztikusan jól megírt ,élethelyzetekből merített ,emberi jellemkalauz a könyv. Janikovszky Éva elgondolkodtat ,de közben megnevettet.Imádtam .

+
>!
halrudacska
Janikovszky Éva: A lemez két oldala

hallgattam, jókat nevettem
retró ide vagy oda, van ami sosem változik

+
>!
bleknajt
Janikovszky Éva: A lemez két oldala

Nagyon jóóóó!
Imádom Janikovszky könyveit. Ezt a kötetet a bolhapiacon szereztem meg, 200 forintért, teljesen odáig voltam tőle. Imádom, hogy retro a köntös, de a témák valósak. Janikovszky stílusa pedig ..jaaaaajj :)


Népszerű idézetek

+
>!
Etike P

Mi az, hogy úgyis csak szimbólum? Hát látod, ez tényleg csak szimbólum, mert fenyőfának nem lehet nevezni. A te lustaságod és közönyöd szimbóluma. […] és vidd onnan azt a szimbólumot, mert teliszórod tűlevéllel a halszeleteket!

+
>!
bleknajt

… nekem az a legnagyobb boldogság, hogy végre együtt lehetek az én napsugarammal, Tomikámmal, én költhetem reggel, én fektethetem a kiságyba este…

123. oldal

+
>!
Diosz P

Hogy a püspök az nagyobb ember-e mint a csúcseszbétitkár? Hát sokkal nagyobb! Nem, Emőke, csúcseszbépüspök az nincs, azt másképp hívják, és nem ad se lakást, se beutalót, a püspök azért nagyobb, mert püspöki süveg van a fején! Igen, Pós elvtárs fején is lesz süveg, de nem igazi süveg, hanem csak játéksüveg, mert ő nem püspök! Jaj Emőke, csúcseszbésüveg sincs!

45. oldal (Decemberi nagylemez)


Hasonló könyvek címkék alapján

Parti Nagy Lajos: Az étkezés ártalmasságáról
Karinthy Frigyes: A feleségem beszéli
Kertész Imre: Kaddis a meg nem született gyermekért
Alessandro Baricco: Novecento
Margaret Atwood: Fellélegzés
Erlend Loe: Elfújta a nő
Oriana Fallaci: Levél egy meg nem született gyermekhez
Patrick Süskind: A nagybőgő
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Egy őrült naplója
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Az őrült naplója