!

A ​lemez két oldala 112 csillagozás

Janikovszky Éva: A lemez két oldala Janikovszky Éva: A lemez két oldala Janikovszky Éva: A lemez két oldala
Régikönyvek.hu · 1.200 Ft –30% 840 Ft
Book24 · 2.790 Ft –16% 2.344 Ft
Bookline · 2.790 Ft –15% 2.371 Ft
Book and Walk 1.990 Ft
800 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár

Milyen ​lemezek ezek? És miben különbözik az egyik oldaluk a másiktól? Hát nézzük csak. A lemez egyik oldalán például ez áll:
(A feleség szövege este otthon.)
„Hát vedd már egyszer tudomásul, hogy éppen olyan dolgozó ember vagyok, mint te! Csakhogy én reggel ötkor kelek, lerohanok kifliért és tejért, és keltek mindenkit, és felhozom az újságot és reggelit adok és uzsonnát csomagolok, és kiszellőztetek és beágyazok, hogy mire munkába indulok, már alig állok a lábamon, és ledolgozom a nyolc órát, aztán bevásárolok, cipekedek, főzök és mosogatok, és sose látom a krimi elejét de ha megkérdezem, hogy melyik volt az áldozat, akkor én vagyok, akkor én vagyok a hülye. Hát az is vagyok, legalább is ti annak néztek engem.”

Ugye mennyire igaza van? Csakhogy ezeknek a lemezeknek van másik oldaluk is. És a másik oldalon más a szöveg is. De az előadó ugyanaz.
Például:
(Ugyanaz a feleség, otthon a vendégeknek.) „Mi az, hogy győzöm? Ezt a kis vacsorát? Nincs ebben… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1978

>!
Móra, Budapest, 2014
100 oldal · ISBN: 9789631184549 · Illusztrálta: Réber László
>!
Móra, Budapest, 2008
154 oldal · ISBN: 9789631184549 · Illusztrálta: Réber László
>!
Móra, Budapest, 2007
ISBN: 9631183917 · Illusztrálta: Réber László · Felolvasta: Pécsi Ildikó

1 további kiadás


Hirdetés

Kedvencelte 15

Most olvassa 2

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 8

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Csoszi P
Janikovszky Éva: A lemez két oldala

Janikovszky Évát elsősorban a gyermek- és ifjúsági könyveiről ismertem. Ez a rövidke kötet inkább felnőtteknek szól. Nagyon tetszett. Zseniális, humoros. Egyfajta görbe tükröt tár elénk, hogyan viszonyulunk egy adott szituációhoz attól függően, hogy éppen kihez beszélünk.

>!
DaTa P
Janikovszky Éva: A lemez két oldala

Pécsi Ildikó előadásában hallgattam és bizony végig azon járt az eszem, hogy valóban ilyenek vagyunk. Kettős mércével mérünk, kétszínűek és rosszindulatúak tudunk lenni és marhára sajnáltatjuk magunkat. Olykor. Gyakran. Másokat kinevetünk emiatt, jókat tudunk gúnyolódni, ha hangosan nem is, de magunkban biztosan. Önmagunkon meg persze nem vesszük észre akkor ezeket, – van az a fránya szálka meg a gerenda – csak ha szembesítenek vele, ha rámutatnak, na akkor viszont az baromira rosszul tud esni. Kifigurázott Janikovszky Éva mindenkit itt rendesen. Ügyesen kifigurázott minket.

>!
clarisssa MP
Janikovszky Éva: A lemez két oldala

Janikovszky Éva tükrei ezúttal annyira görbék, hogy azt már kereknek is nevezhetjük: igazi csillogó-ragyogó, kerek nagylemezeknek. Megéri őket megnéznünk, meghallgatnunk, de ne legyünk meglepve, ha véletlenül egy-egy helyen nem úgy látjuk-halljuk vissza saját magunkat, mint ahogy szeretnénk. Zseniálisan megírt, sok helyen humoros slágerek ezek, nagy-nagy tanulságokkal, sorok között felcsendülő üzenetekkel.

>!
Móra, Budapest, 2008
154 oldal · ISBN: 9789631184549 · Illusztrálta: Réber László
>!
brena
Janikovszky Éva: A lemez két oldala

Az a könyv amit mindenkinek évente egyszer el kéne olvasnia. Csak hitetlenkedve csóváltam a fejem, mennyi igazság van benne és mennyire élethű könyv ez. Saját lemezemet is hallottam:)de lecserelem,tuti!

>!
Miamona
Janikovszky Éva: A lemez két oldala

Azt hiszem úgy vagyok Janikovszky Évával, mint Gombóc Artúr a csokoládéval: szeretem a pikírt Évát; az érzelmes Évát; az ironikus Évát; az őszinte Évát; a túlzó Évát; a bohókás Évát; a szomorkás Évát; és a derűs Évát.
Itt most az írónő görbe tükröt állított az emberi természet elé. Vagy talán nem is a tükör a görbe? :) Bizony, igaz a mondás, hogy színház az egész világ; cicunak macu a fia; a szomszéd fűje mindig zöldebb; és más szemében a szálkát…
Ám erre is csak annyit lehet mondani, hogy nem érdemes mellre szívni, inkább Mosolyogni tessék! :)

>!
Kati8814
Janikovszky Éva: A lemez két oldala

Lett még egy kedvencem az írónőtől :) Ez nagyon jó volt…csak ajánlani tudom mindenkinek :)

>!
chhaya P
Janikovszky Éva: A lemez két oldala

Ez a könyv egyszerre rettenetes és fantasztikus.

Az benne a rettenetes, hogy tényleg léteznek ilyen emberek. Sokszor nincsenek is tudatában, amikor ezt művelik. Szinte természetes, hogy mindenki szépít egy kicsit a dolgokon a saját érdekei szerint, de mikortól számít már túlzásnak? A könyvben bemutatott eseteknél szerintem az. Nem is tudom, mi a jó szó erre a jelenségre… Hazugság? Kétszínűség? Képmutatás? Viszont ugyanettől fantasztikus ez a könyvecske. Rövid egypercesekben mutatja be az emberi gyarlóságot, méghozzá olvasmányos és könnyed formában.

Mai szemmel olvasva külön élmény ez a kis időutazás, ami a 70-es évek végének magyar valóságába repít vissza. :)

>!
cseri P
Janikovszky Éva: A lemez két oldala

Az elején két szövegen (Amit mégiscsak meg kell beszélni, Mivel kell szembenéznünk) olyannyira felhúztam magam, hogy azt hittem, infarktust kapok, szóval itt egy olyanfajta női-férfi párkapcsolati felállást rögzít, ami vérlázító, és őszintén remélem, hogy egyre inkább már retrónak számít, de nem tudom. És nem derült kis számomra, hogy JÉ ezt tulajdonképpen elítéli-e vagy nem.
Aztán ezen túlettem magam, és továbbolvastam. Szerencsére több ilyen durva nem volt benne.
Jó kis görbe tükör.

1 hozzászólás
>!
jancsibohi +SP
Janikovszky Éva: A lemez két oldala

az efféle panaszáradat az, amit ha a saját fülemmel hallok, a hajam égnek áll tőle!
de Janikovszkyban az a jó, hogy vicces és szórakoztató. ezenkívül nosztalgikus emlékeket ébreszt bennem, mert a stílus és a szóhasználat visszarepít gyerekkorom idejébe, a hetvenes-nyolcvanas évekbe.

>!
138 oldal · ISBN: 9630911167 · Illusztrálta: Réber László
11 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Etike MP

Mi az, hogy úgyis csak szimbólum? Hát látod, ez tényleg csak szimbólum, mert fenyőfának nem lehet nevezni. A te lustaságod és közönyöd szimbóluma. […] és vidd onnan azt a szimbólumot, mert teliszórod tűlevéllel a halszeleteket!

>!
tataijucc

(Anyuka magyaráz másodikos kislányának)
… Szerintem lesz a csomagban szaloncukor meg háztartási keksz is, amilyen smucig a Szentesiné, aki összeállítja a télapó csomagokat, tavaly is tett bele… Hogy mi az, hogy smucig? Hát ööö… az azt jelenti, hogy szeret takarékoskodni. Bizony az nagyon szép tulajdonság.

Decemberi nagylemez

>!
bleknajt

… nekem az a legnagyobb boldogság, hogy végre együtt lehetek az én napsugarammal, Tomikámmal, én költhetem reggel, én fektethetem a kiságyba este…

123. oldal

>!
konyvolvaso 

Én megnézettem azt a kocsit az öreg Szűccsel, aki taxis volt negyven évig, azt mondja, hogy tízezerrel többet ér, mint az ára, hát ez nekem teljesen elég.

26. oldal

>!
konyvolvaso 

Az előbb Péter jön, hogy adjak harmint forintot a kirándulásra, aztán Dani, hogy holnap úttörőben kell menni, és mossam ki az ingét, aztán megint Péter, hogy mért nem sütöttem almáspitét, mikor ő azt akart vinni, aztán te morogsz, hogy megint üres a szifon, hát mi vagyok én?

8. oldal

>!
konyvolvaso 

A Tóth Miska, akivel egy csapatban játszottam, ő is a Vörös Meteorban volt kézilabdás, meséltem neked róla, vagy nem?

12. oldal

>!
konyvolvaso 

Akármilyen rendes velem a Vörös Jóska, én itt akkor is egy nagy nulla vagyok!

12. oldal

>!
konyvolvaso 

Te tényleg megígérted Elemér bácsinak, hogy kimegyünk hozzájuk málnát szedni?

17. oldal

>!
konyvolvaso 

Tudod, anyukám, ha ilyen jól teleeszem magam, mostanában mindig a kis Varga jut eszembe.

21. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Parti Nagy Lajos: Az étkezés ártalmasságáról
Karinthy Frigyes: A feleségem beszéli
Kertész Imre: Kaddis a meg nem született gyermekért
Alessandro Baricco: Novecento
Margaret Atwood: Fellélegzés
Erlend Loe: Elfújta a nő
Oriana Fallaci: Levél egy meg nem született gyermekhez
Patrick Süskind: A nagybőgő
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Egy őrült naplója
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Az őrült naplója