Fedezd ​fel újra az életed! 13 csillagozás

Janet S. Klosko – Jeffrey E. Young: Fedezd fel újra az életed!

A ​Fedezd fel újra az életed! tizenegy krónikus, önsorsrontó személyiségmintára tér ki, amelyeket a könyv életcsapdákként tárgyal. Igen összetett anyaggal foglalkozik ez a munka, és mégis egyszerű és érthető minden sora.
Az olvasó könnyen meg tudja ragadni az életcsapda lényegét, és hamar ráismer sajátjaira. A tényleges klinikai tapasztalatból vett esettanulmányok egyik értéke abban rejlik, hogy segítik az olvasókat valóban magukra vonatkoztatni az életcsapdákról kifejtett gondolatokat. Ráadásul a szerzők által bemutatott technikák változást indukáló erővel bírnak. Megközelítési módjuk integratív: felöleli a kognitív, a viselkedési es az analitikus pszichológiát egyaránt, és az empirikus tapasztalattal támogatott terápiára épít, miközben megtartja a kognitív terápia gyakorlatias, problémamegoldó fókuszát. A Fedezd fel újra az életed! praktikus technikákat kínál, hogy felülkerekedjünk legfájdalmasabb, egész életünket kisérő es kisértő gondjainkon. A szerzőkből áradó lenyűgöző… (tovább)

Eredeti cím: Reinventing Your Life

>!
Oriold és Társai, Budapest, 2020
470 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155981227 · Fordította: Gáspár Éva

Kedvencelte 1

Most olvassa 16

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 58

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

barburu>!
Janet S. Klosko – Jeffrey E. Young: Fedezd fel újra az életed!

Nagyon korrektül összerakott gyakorlatias könyv. Nem csak olvasni kell, hanem csinálni is. Egyelőre csak ennyi.

qwerty12>!
Janet S. Klosko – Jeffrey E. Young: Fedezd fel újra az életed!

Nagybetűs alapmű!
Még csak nem rég kezdtem olvasni, de teljesen a hatása alá kerültem és az első 2-3 séma bemutatása eléggé fel is zaklatott. Vannak benne tesztek is, hogy melyik séma mennyire hat az életünkre.
A témaválasztás miatt is hiánypótló mű.
Aki nehéz sorssal van megáldva, mindenképp első körben olvassa el ezt a könyvet.


Népszerű idézetek

Black_Venus >!

Eliot azért üldözi kritikával a partnereit, mert nem merítik ki Eliot tökéletes nőre vonatkozó, igen speciális kritériumait. Ezzel aztán kellő távolságban tudja tartani magát attól, hogy kicsit is törődjön azzal, ők mit gondolnak róla. Ha nálad is érvényes a csökkentértékűség életcsapdája, akkor lehet, hogy te is törekedsz partnered lebecsülésére. Hiszed, hogy egy olyan nő, aki valódi társad lehetne, átlátna rajtad, leleplezné hiányosságaidat, és végső soron elhagyna.
Eliot azt kritizálja leginkább, akit a legjobban szeret, feleségét, Mariát. Tulajdonképpen az a vehemencia, amellyel a feleségét bírálja, a szerelmének jele, mértékegysége. Ugyanakkor Eliot érzi, mennyire szereti Máriát, felértékeli szemében a feleségét, és szinte valamifajta automatikus reflexként, támadásba lendül ellene.

289. oldal, A Csökkentértékűség életcsapdája (Oriold, 2020)

tothczopyk>!

Amikor elfogadjuk ezt a narratívát önmagunkról, megadjuk magunkat életcsapdánknak a helyzeteket egy torz szemüvegen keresztül látva. Erőteljes érzések kerítenek bennünket hatalmukba, amikor életcsapdánk aktiválódik. Olyan partnereket választunk, és olyan helyzetekbe kerülünk, amelyek az életcsapdát tovább erősítik. Lendületben tartjuk az életcsapda működését.

61. oldal

tothczopyk>!

A túlkompenzálás látszódhat akár egészségesnek is. Lényegében a társadalomban legnagyobb elismerésnek örvendő emberek közül sokakra igaz a túlkompenzáló viselkedés – akad rá számos példa a filmvásznak, a zenei világ hírességei és a vezető politikusok körében is.

66. oldal

tothczopyk>!

Nem érdemelted meg a bántalmazást. Ne keress mentségeket a bántalmazódnak. Nem te tehetsz a történtekről. Egy kiszolgáltatott gyermek voltál. Azt tetted, amire képes voltál az adott körülmények között. Fontos, hogy kristálytisztán lásd ezt a kérdést. Nincs az a gyerek, aki megérdemel bármiféle bántalmazást.

142. oldal

tothczopyk>!

A pánik egy jellegzetes, hírhedt mondatkezdete: „Mi van, ha…”

250. oldal

tothczopyk>!

Pácienseink közel felénél a csökkentértékűség az elsődleges életcsapda. Ugyanakkor külsőleg ezeknek a pácienseknek a viselkedése más és más. Mindenki egyedi módon igyekszik megbirkózni mélyen beépült szégyenérzetével. Vannak, akikből hiányzik a magabiztosság és láthatóan bizonytalanok (elfogadók). Vannak, akik átlagosnak tűnnek (elkerülők). És vannak, akik olyannyira jóban vannak magukkal, hogy látszólag eszedbe sem jutna feltételezni, éppen ez az életcsapda tartja markában őket (túlkompenzálók).

277. oldal

tothczopyk>!

A siker egy súlytalan helyettesítő termék, ami kitölti az űrt, ahol annak a személynek lenne a helye, aki valóban ismer és szeret.

297. oldal

tothczopyk>!

Fontold meg alaposan, milyen árat fizetsz életcsapdád fenntartásáért.

428. oldal

tothczopyk>!

A legerősebb vonzalom érzését és a kötődést olyan partnerek iránt érzed, akik az életcsapdádat aktiválják.

360. oldal

tothczopyk>!

Az életcsapda olyan séma, amely gyermekkorban kezd kialakulni, és átszövi az életút egészét. Gyökere visszanyúlik azokra a történésekre, amiket családunk vagy kortársaink tettek velünk.

15. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

M. Scott Peck: Úttalan utakon
Bessel van der Kolk: A test mindent számontart
M. Scott Peck: A járatlan út
John Bradshaw: Vissza önmagunkhoz
Caroline Leaf: Tisztítsd meg elméd zűrzavarát
David A. Clark – Aaron T. Beck: Szorongás és aggodalom munkafüzet
Les Carter – Frank Minirth: Szabaduljon meg a depressziótól!
Elaine N. Aron: Szuperérzékeny vagyok?
George Simon: Báránybőrben
Judith Herman: Trauma és gyógyulás