Az ​elveszett férfi 122 csillagozás

Jane Harper: Az elveszett férfi

A ​középkorú Nathan Bright hónapok óta először találkozik fiatalabbik öccsével, Bubbal a birtokaikat elválasztó kerítésnél, a kietlen ausztrál vidék kellős közepén. Bár a világtól elszigetelt házaik háromórás autóútra vannak egymástól, a fivérek közvetlen szomszédok. Középső testvérük, Cameron holtan hever a lábuknál. Ő tartotta kézben a családi birtok ügyeit, és egy nap valamiért egyedül vágott neki a pusztának, ahol a könyörtelenül tűző nap senkit sem kímél.
Nathan, Bub és Nathan fia visszatérnek Cameronék farmjára, a család többi tagjához: fivérük feleségéhez, lányaihoz és anyjukhoz, valamint régóta velük élő alkalmazottjukhoz és két nemrég leszerződtetett idénymunkásukhoz. Miközben Cameron halálát gyászolják, megkezdődik a gyanakvás, és Nathan azon kapja magát, hogy kénytelen feltárni a titkokat, amelyeket a Bright család jobb szeretne a szőnyeg alatt tudni.

A kegyetlen pusztaságban játszódó regény megrázó történetével és hús-vér karaktereivel ismét… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
GABO, Budapest, 2020
412 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634069324 · Fordította: Roboz Gábor
>!
GABO, Budapest, 2020
412 oldal · ISBN: 9789634069737 · Fordította: Roboz Gábor

Kedvencelte 7

Most olvassa 2

Várólistára tette 137

Kívánságlistára tette 80

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

mate55>!
Jane Harper: Az elveszett férfi

„Az emberi kapcsolatok hatalmasak, mint a sivatagok” – Patrick White. A magány, a bánat, és a megváltás makulátlanul megtervezett, lassú tempójú története. Harper elbeszélését egy elhagyatott ausztrál táj kellős közepére helyezte el, amely szinte ugyanolyan idegen, mint a hold felszíne, ahol a hosszú távú elszigeteltség következményei mindig aggodalomra adhatnak okot. Cameron halálának rejtélye egy kibontakozó családi dráma sötét középpontjában áll, amely az olvasókat a végső szívszorító leleplezésig magába szippantja. Ami a válaszokat kereső testvér történetével kezdődik, a veszteség és a felfedezés befolyásoló portréjává válik, amely a bűntudat és megváltás kielégítő befejezésében halmozódik fel. A történet sok szempontból egy utazás a múltba, valamint előrelépés egy olyan csúcspont felé, amely egyszerre váratlan, de mégis teljesen kielégítő. Kivételes készséget mutat a párbeszéd kezelésében; természetes, meggyőző és finoman árulkodó jellegű, de soha nem kifejezetten egyértelmű. Ahogy próbálunk következtetéseket levonni, azzal egyidejűleg egyre mélyebbre sodródunk a szereplők életébe és a sorsukat alakító eseményekbe. Az olvasó helyérzete és figyelme azokra a kapcsolatokra, amelyeket ez a könyörtelen, de egyben csodálatos táj alakít ki sokáig fennmaradnak, miután Stockman sírjának rejtélyére is fény derül.

4 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Jane Harper: Az elveszett férfi

Egy nagyon lassú, megfontolt történet, melyet éppen ezért imádtam, és nem nevezném kriminek, hanem inkább egy pszichothriller beütésű családregénynek, melyben fontosabb szerepet kapnak az érzelmek, az emlékek, a múlt hatása a jelenre, mint maga a nyomozás.

Engem lenyűgözött ez a történetvezetés, magával ragadott az írónő stílusa és megdöbbentett a történet vége, a rejtély megoldása. Napokig gondolkodtam rajta, és még most sem hagy nyugodni. Igaz, hogy még csak az év negyedik hónapjában járunk, de ki merem jelenteni, hogy ez az év egyik legjobb könyve volt.
http://konyvutca.blogspot.com/2020/05/jane-harper-az-el…

Réka0128 P>!
Jane Harper: Az elveszett férfi

„Néha, akár véletlenül, akár valamilyen szándéknak köszönhetően, valahogy a lehető legjobban alakulnak a dolgok. És amikor az ember jó helyen köt ki, nem mindig érdemes felásni az odavezető utat. Érted, mire gondolok?”

Nem olvastam még korábban az írónőtől, de ennek a könyvnek a fülszövege felkeltette az érdeklődésem. Őszintén szólva én egy krimire számítottam, de ez a történet szerintem inkább a családregényhez áll közelebb. Az írónő stílusa már az első pár fejezet után teljesen lenyűgözött. A történet Ausztráliában, egy kietlen vidéken játszódik, ahol az ember közvetlen szomszédja – vagy a legközelebbi város-, több órás autóútra is lehet. Számomra ez rendkívül különös volt, plusz a középső Bright fivér halálának körülményei is ez által válnak igazán rejtélyessé. A cselekmény lassan építkezik és nem tartogat túl nagy fordulatokat, de kellőképpen izgalmas és feszültséggel teli. A befejezés eléggé megdöbbentő volt, egyáltalán nem erre számítottam.
A Bright család éveken keresztül súlyos traumákat és sérelmeket rejtegetett, amik aztán Cameron halálával mind felszínre törtek. Érdekes volt látni, hogy ennek hatására hogyan is hullt le a karakterek álarca, és mutatkozott meg valódi énjük.
Szívesen olvasnék még a jövőben Jane Harpertől, mert ezzel a könyvvel megvett magának. :)

4 hozzászólás
Kókuszka>!
Jane Harper: Az elveszett férfi

Egy különleges hangulatú családi dráma az ausztrál homokdűnék kietlen, könyörtelen forróságában. Az elszigeteltség, kilátástalanság, a kemény küzdelem a fennmaradásért, a Bright család jelene és múltja lassan, újabb és újabb sérelmeket, traumákat hord felszínre, mint maga a szél és a homok. A középső fiú halála felbolygatja a felszín alatt megbúvó fájdalmakat, rossz döntéseket, elhallgatásokat, a családon belüli erőszak ismétlődését, a kiszolgáltatottságot. A karakterek jellemét fokozatosan ismerjük meg, velük együtt a történet is egyre fordulatosabbá válik.

robinson P>!
Jane Harper: Az elveszett férfi

A könyv hangulata pontosan hozza az Aszály feszültségét. A szereplők tipikus kisemberek. A történetben nincsenek extra csavarok, mégis magával ragadja az olvasót. Előre szólok, ez inkább egy többgenerációs családregény, mint igazi krimi. Annak viszont pazar. Azt adja, amit ígér. Élveztem ezt a veszélyes túrát a forró ausztrál sivatagban.

https://gaboolvas.blogspot.com/2020/04/az-elveszett-ferfi.html

1 hozzászólás
smetalin>!
Jane Harper: Az elveszett férfi

Ez valami megagigantikusan jól megírt könyv! Semmi sallang, semmi lazaság, elcsatangolás . Perzselő nap, 46 fok árnyékban, ami nincs, csak egy sírkő és egy férfi akiről szépen csendben lefejt az írónő mindent. Ott marad ő nekünk csupasz valójában.
Eszméletlenül jól vezeti a történetet a tesón keresztül, aki visszafejti mi is történt az öccsével és miért. Megismerhetjük menet közben a családot is, minden látszat lehull.
Visszatért az írónő az ő jól ismert lassú stílusához, ami mégsem fullad unalomba, végig tartja a tempót és a feszültséget bennünk olvasókban.
Kérek még!

16 hozzászólás
bokrichard>!
Jane Harper: Az elveszett férfi

Jane Harper bebizonyította, hogy az Aszály nem egy egyslágeres csoda volt, hogy mesterien bánik a karakterábrázolással, a hangulati elemekkel, a mély családi drámákkal. Nem egy klasszikus nyomozás, nincs mesterdetektív, csak a perzselő ausztrál forróságban próbálnak Cameron Bright halálával kapcsolatban választ kapni azok, akik a legközelebb álltak hozzá. Megismerünk egy elég elcseszett családot a démonaikkal, a lelkek a forróság martalékaivá lettek, csakúgy mint a test, és ez remekül van interpretálva a regényben. Nem nagyon tudtam folyamatosan haladni vele, nehézkes, szívet sanyargató olvasmány, de megérte rászánni az időt, mert van olyan jó, mint a skandináv hideg. Úgy hallottam, hogy az Aszály folytatása nem igazán lett jó, de ezek után adnom kell annak is majd egy lehetőséget.

Kapusi_Farmosi_Dóra>!
Jane Harper: Az elveszett férfi

Minden családban lappang néhány titok. Vannak köztük apróságok (nem, nem én törtem el a nagyitól örökölt porcelán kávéscsészét), és egészen elképesztően szörnyűek. Utóbbihoz nem szeretnék példát írni, azt hiszem nap, mint nap találkozunk olyan történetekkel, mi is zajlik a négy fal között egy látszólag tökéletes családnál. Valahogy így volt ez a Brightéknál is, ahol a három fivér, Nathan, Cameron és Bub egy bántalmazó apa és egy elnyomott anya gyermekeiként nőnek fel. Amikor a sivatagban holtan találják Cameront többféle teória kap szárnyra: gyilkosság, öngyilkosság vagy netán a véletlen kegyetlen játéka? A végére minden kiderül, az odáig vezető utat Harper remekül tálalta.

Egy ilyen regényhez nem is lehetne jobb szemszöget találni, mint az egyik testvérét, jelen esetben Nathanét, aki teljesen elszigetelten él, szinte száműzöttként éli mindennapjait birtokán. Öccse halála okán érdekesen módon ő lesz az, aki lépésről-lépésre kezd el visszatérni az életbe. Elkezdi felgöngyölíteni a történteket, szép lassan megismerjük a család történetét, a családtagok közti dinamikát, kibomlanak előttünk a miértek és hogyanok, miközben Nathan egyre szimpatikusabb karakterré válik. Amikor azt írom, hogy szép lassan, azt a szó legszorosabb értelmében kell érteni. Harper egy, már csak a táj természeti adottságaiból is fakadó, abszolút pozitív lomhaságot vitt a cselekménybe.

Megfontoltan csordogálnak a történések, bukkannak elő azok a bizonyos csontvázak a szekrényből, miközben olyan, sajnos mindennapos kérdéseket villant fel, mint: családon belüli erőszak, nemi erőszak, elszigetelődés, elszakadás a társadalomtól, egy kis közösség kiközösítő ereje. Majd mindezt megfűszerezi az igazi ausztrál életérzéssel, a folytonos vöröses porral, az eső nélküli áradásokkal, a kiszolgáltatottsággal. Legalábbis én elhiszem neki, hogy ilyen lehet.

https://csakegypercre.blog.hu/2020/07/12/jane_harper_az…

cseri>!
Jane Harper: Az elveszett férfi

Ez megint csak egy jól megírt könyv Harpertől az Aszály után, ami tetszett, és a Természet ereje után, ami pocsék lett. Jól van felépítve a történet, a nyomozás (bár ez nem klasszik nyomozós sztori), lassan áll össze a kép, de a végére minden részlet a helyére kerül.
A leginkább figyelemreméltó benne mégis az életkörülmények plasztikus ábrázolása, az ausztrál sivatag, ahol a marhatenyésztők országnyi területeket birtokolnak, a semmi közepén élnek, ahol a közeli szomszéd három órányi autóútra van, és ahol annyi minden halálos lehet, a pusztító napsütés, ami miatt tanácsos rendszeres bőrrákszűrésre járni, egy elromlott hűtőház, amiben a hónapokra elég élelmiszert tartják, egy hetekig tartó árvíz, ami még jobban elzár a környezettől, egy lerobbant autó, ha nem tudja senki, merre indultak vele. Fizikailag és mentálisan is embert próbáló életforma, és ezt nagyon jól ábrázolta Harper.

Yizri36 P>!
Jane Harper: Az elveszett férfi

Ez egy nagyon lassú folyású könyv. Nem történnek benne nagyon izgalmas dolgok, viszont az egész cselekmény a végkifejletik jól van felvezetve, fokozatosan kibontva egy családi drámát. Különösen kriminek nem igazán mondanám.
Az egész történet egy férfi halálával kezdődik. A férfi családja és testvére nem igazán értik, hogy mi történhetett. Nem is volt teljesen jóban a testvéreivel. Mégis a legidősebb testvér Nathan szép lassan elkezdi felgöngyölíteni a történteket. Szép lassan kiderül egy titok, amiről bár ő maga nem tudott, de testvérével élőknek egy ideje már teljesen nyilvánavó volt. Mindamellett az író Nathan életét is kibontja. A szüleivel, fiával és a volt feleségével a kapcsolatát. Milyen nehézségei vannak egy hatalmas birtok irányításával és a múltban történt számtalan dolgok, amik meghatározták az addigi életét, gyerekkorát.
Az, hogy ténylegesen mi történt, csak az utolsó kb öt oldalon derül ki. Addig én is mentem a vaksötétben, mert annyira nem volt semmi egyértelmű, még az indíték sem, hogy még csak tippem sem volt. Már csak ezért is izgalommal olvastam, mert alig győztem már kivárni, hogy mégis mi történt?
Jó könyv. Nagyon lassan halad, de nekem még így is nagyon tetszett. :)


Népszerű idézetek

mate55>!

A magasból, messziről, a porrétegben lévő nyomok egy kört formáztak.

(első mondat)

JustABookishSoul P>!

Akik nagy fájdalomban élnek, másoknak is nagy fájdalmat okoznak…

401. oldal

shadowhunter1975 P>!

Érzi még úgy valamelyikőtök, hogy legszívesebben belegyalogolna a semmibe?

113. oldal

1 hozzászólás
robinson P>!

Kemény évek voltak ezek: azok is, amikor még nős volt, és azok is, amikor már nem. És amióta Jacqui elhagyta, azt tapasztalta, hogy egyedül néha tényleg jobban érzi magát.

robinson P>!

– Furcsa az a hely – mondta Ludlow. – Egy sír a semmi közepén. Soha nem láttam még ilyesmit.

robinson P>!

– Miért pazarolta volna erre az energiáját?
– Mondjuk mert a hőség kisütötte az agyát.

robinson P>!

– Szerinted jó döntés volt?
– Azt hiszem, igen. Ebben a helyzetben nincs igazán jó döntés.

pribrgre P>!

Valahol a kerítéstől északra volt egy birtok, és délre egy másik. Közvetlen szomszédságban, egymástól háromórás távolságra.

shadowhunter1975 P>!

Nathan tétovázott. Most tényleg nem tudta, hogy mit mondjon. A hosszú és hűtlen csend egyre csak nyúlt, és regényeket mesélt.

238. oldal

XX73>!

– Te is tudod, milyen kemény errefelé az élet. Mindannyian igyekszünk a lehető legjobban átvészelni. De hidd el, egyetlen olyan embert se látsz itt, aki ne hazudna magának valamiről.


Hasonló könyvek címkék alapján

Agatha Christie: Karácsonyi krimik
Guillaume Musso: Egy párizsi apartman
John Banville: Hó
Janice Hallett: Karácsonyi színjáték
Guillaume Musso: Angélique
Arnaldur Indriðason: Távoli hangok
Alice Feeney: Időnként hazudok
Csöndes éj
Joe Hill: NOS4A2
Tess Gerritsen: A bűnös