Nálatok ​vannak még állatok? 27 csillagozás

Igaz történetek az állatok megmentéséről
Jane Goodall: Nálatok vannak még állatok?

A világhírű csimpánzkutató új könyvéből megtudhatjuk, hogyan próbál a természet alkalmazkodni napjaink megváltozott körülményeihez, és megismerhetünk néhány olyan férfit és nőt, akik elszántan és a nehézségekkel nem törődve, akár hosszú évtizedeken keresztül dolgoznak azért, hogy egyes állatfajokat megmentsenek a kihalástól. Jane Goodall magával ragadó stílusú könyve mindannyiunkat ráébreszt arra, milyen sokat számít akár egyetlen ember szenvedélye és kitartása, és mennyi mindent tehetünk akár mi magunk is a természet sokszínűségének megőrzéséért.

Igazán lelkesítő olvasmány, aktív és passzív természetvédők számára egyaránt!
– Kirkus Reviews

Jane Goodallnak nincsenek illúziói. Tisztában van vele, hogy az állatok megmentéséért vívott csatában eddig több a veszteség, mint a nyereség, de az elért sikereket mindenképpen lelkesítő megismerni.
– Publishers Weekly

Tartalomjegyzék

>!
Nyitott Könyvműhely, Budapest, 2010
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633100301 · Fordította: Kelemen László

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Jane Goodall


Kedvencelte 1

Most olvassa 5

Várólistára tette 66

Kívánságlistára tette 87

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Belle_Maundrell
Jane Goodall: Nálatok vannak még állatok?

Jane Goodall: Nálatok vannak még állatok? Igaz történetek az állatok megmentéséről

Borzasztó, hogy az emberi hülyeség miatt mennyi állat és növény került a kihalás szélére. Talán az döbbentett meg a legjobban, hogy szerencsétlen dodókat konkrétan kizabálták a világból. Nagyon tetszett, hogy a téma ellenére mégis mennyire szívderítő könyv, öröm volt a sok csodálatos emberről olvasni, akik a veszélyeztetett fajok megmentésének szentelték az életüket. A kudarcok és keserű pillanatok ellenére is felemelő érzés lehet tudni, hogy minden tőlük telhetőt megtettek a megmentésükért.
Jane Goodallt rendületlenül imádom, hiába nem „igazi” író, mégis nagyon szeretem a narrációját, olyan közvetlen és kedves, és minden sorát áthatja az a pozitív életszemlélet és béke, ami auraként burkolja be a nénit. Szerintem nagyon tiszteletreméltó, hogy feladta a gombéi életét a csimpánzokkal, hogy a világot járva felhívja a figyelmet a veszélyeztetett fajokra és a környezetvédelem fontosságára. Ha a jövőben is ellátogat Magyarországra, akkor mindenképpen szeretnék elmenni az előadására, biztos felejthetetlen élmény lehet. Oké, idén is szerettem volna, de spórolni kellett a könyvhétre. :P
Hogy valami rosszat is mondjak, engem nem nagyon érdekeltek a bogarak meg a békák, tudom, hogy ökológiai szempontból nagyon fontosak és a kihalásuk teljesen felborítaná a táplálékláncot meg az egyensúlyt, de a békák ritka gusztustalan kis lények, szóval nekem nem hiányoznának nagyon, ha a fogyasztóik találnának mást helyettük. Tudom, hogy ez nem így működik, de megelégedtem volna egy fejezettel, ami összefoglalja a lényeget, és az a nagy, színes kép sem hiányzott volna a kis narancssárga békáról. Még szerencse, hogy legalább nem varangy.
Az utolsó fejezet is nagyon inspiráló volt, jó ötlet, hogy összefoglalja, mit tehetünk a környezetünkért. Ilyenkor mindig olyan világmegváltó hangulatba kerülök, hogy rögtön elindulnék bálnamentő expedícióra vagy megvédeni az esőerdőket. Bűntudatom is van a zacskós krémlevesek fogyasztása miatt, de mit tehet az ember lánya, ha az albérletben nincs turmixgép.

2 hozzászólás
>!
akire MP
Jane Goodall: Nálatok vannak még állatok?

Jane Goodall: Nálatok vannak még állatok? Igaz történetek az állatok megmentéséről

Jane Goodall évekig csimpánzokkal foglalkozott, hogy azután egy környezetvédelmi konferencián ráébredjen, az eltelt idő alatt körbenőtte őket a világ, beszűkült az életterük. Az írónő a népszerűségét felhasználva állt az állatvédők élére.
Ez nem gyerekeknek való könyv – minthogy a világ sem az. Jane Goodall ugyan megúszta az állatmentést (Dian Fossey-val ellentétben), de a kihalás szélére került védencei hiába találtak nagyszerű mentorokat, viselkedésük (már) nem illeszkedik a természet új törvényeihez. Az emberek legtöbb esetben csak annyit tehetnek, hogy begyűjtik a faj utolsó példányait, és mindenre elszánva tenyésztési programot kezdenek – szerepelt itt lármás darunak táncoló, és fején „kopertációs kalappal” sólyomnak udvarló biológus is. A problémák a visszavadításnál csúcsosodnak, mert ha még sikerül is madárnak álcázva, sárkányrepülőn szállva megtanítani a fogságban született egyedeket a repülésre és a vándorlásra, azt már nem lehet elmagyarázni nekik, hogy ne üvegszilánkkal etessék a fiókáikat.

>!
atalant I
Jane Goodall: Nálatok vannak még állatok?

Jane Goodall: Nálatok vannak még állatok? Igaz történetek az állatok megmentéséről

Be kell vallanom, hogy egyetlen, nagy gyenge pontom van: az állatok. (Nem ismertem minden jószágot, aki itt szerepel, úgyhogy az egyik kezemben a könyv, a másikban a google. Olvadoztam. A kakápó nagy kedvenc lett.) Ezért is éreztem a gyengeségei ellenére is a szívemhez közelinek ezt a könyvet. Mert vannak gyengéi.
Itt-ott megbicsaklik a lendület, máshol túlságosan elnagyolt, és kihagy érdekesnek tűnő információkat, de mindez bocsánatos bűn.
Tobb okból is: A könyv nem egy olyan ember tollából született, aki írással keresi a kenyerét, ráadásul (és bennem ez okozott kicsit csalódást, hiszen tárgyilagosabb, részletesebb könyvre számítottam) a saját élményeit és nézeteit írja le. A történeteit, emlékeit. Mint egy naplóban. Az utolsó és egyben leghangsúlyosabb indok, hogy miért bocsátottam meg a könyv kisebb hibáit az, hogy sajnos mindig lesz aktualitása.
Mindig lesznek olyan élőlények, akikre az ember „jóvoltából” a legkülönfélébb veszélyek leselkednek -veszélyeztetve a fennmaradásukat. Ha most nem a kolobusz vagy a kakápó, akkor majd valaki más. Nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy ez alatt nem csak az állatokat értem, hiszen nekik csak jobb a marketingjük -könnyebb őket megszerettetni egy cél érdekében a közönséggel, hiszen ki tudna ellenállni egy feketelábú görénynek? Nem, nem szabad senkit kihagynunk! Addig menteni a menthetőt, míg lehet. (Szerintem) elő kell készítenünk olyan fontos fajok védelmét is, akiket közvetlenül ma még nem fenyeget veszély: a kulcsfajok (amelyek egy-egy ökoszisztémában alapvető szerepet látnak el: legyen az egy mikroszkopikus rák vagy egy jelentéktelen küllemű növény) védelme mindennél fontosabb lehet. Akár fenyegeti őket jelenleg veszély, akár nem, mert a hiányukban olyan mértékben sérülhet a háló, amellyel nem biztos, hogy fent is tud maradni. Ez pedig további dominókat dönthet le… Akkor már nem lesz meg az a luxus, hogy a pandákat mentsük (ami tipikus zászlóshajó faj, hiszen remek marketingkampányt lehet rá építeni, odavonzza a tekintetünket, s közben talán más élőlényekre is felhívja a figyelmet), mert lesznek -sőt talán már most is vannak- fontosabb fajok.
Elfogult vagyok? Igen. Időben kell(ene) lépnünk. Erre hívja fel a figyelmet a könyv (ami szerencsére eltérő mértékben, de a fenti témát is taglalja). Jane Goodall és a történetek szereplői kissé őrültek? Talán. Nem is biztos, hogy mindegyikük szimpatikus. De az biztos, hogy szükségünk van a hozzájuk hasonlókra.

3 hozzászólás
>!
Joditti
Jane Goodall: Nálatok vannak még állatok?

Jane Goodall: Nálatok vannak még állatok? Igaz történetek az állatok megmentéséről

Mindenhol azt hangsúlyozzák, hogy az ember mennyi állat/növényfajt kipusztított már a történelem során. Arról viszont már elvétve hallani csak, hogy mennyi fantasztikus ember van, aki kiáll az állatok mellett és szó szerint a kipusztulástól menti meg őket. És nem kell ahhoz Durrell-nek, Goodall-nak, vagy Attenborough-nak lenni.
A könyvben hétköznapi emberek szerepelnek, akik egyáltalán nem hétköznapi dolgokat tettek. Mint a 6 éves kisfiú, aki elhatározta, hogy „visszaviszi a fákat” a Oquirrh-hegységbe.

>!
Virágszépe
Jane Goodall: Nálatok vannak még állatok?

Jane Goodall: Nálatok vannak még állatok? Igaz történetek az állatok megmentéséről

Komoly könyv. Megdöbbentő, hogy milyen sok állat létezik, akikről nem is tudtam, és úgy kell olvasnom róla, hogy veszélyben van az élete, esélyem sincs, hogy jobban megismerjem. Jane Goodall ír a természetvédelem lehetőségeiről, a tényekről, a lelkes emberekről, az olvasó felelősségéről. Ébresztőek ezek a történetek, mindegy, hol élünk, vigyáznunk kell a körülöttünk élő állatokra. Lenyűgöző az írások higgadtsága, fegyelmezettsége, de természetesen tudom, hogy nem siránkozhatnak, átkozódhatnak, csak araszolhatnak és mi örülhetünk a legkisebb eredménynek is. Számomra sokkal szomorúbb olvasás volt, mint egy Durrell, vagy Lorenz könyv, mert sok esetben szinte lehetetlen a megoldás, sehol az alagút vége.

>!
morzsi
Jane Goodall: Nálatok vannak még állatok?

Jane Goodall: Nálatok vannak még állatok? Igaz történetek az állatok megmentéséről

Tanulságos, elgondolkoztató és figyelemfelkeltő könyv. Annak ellenére, hogy milyen komoly témához nyúl, nagyon olvasmányos – ezt szeretem Goodall-ban, Durrell-ben és Attenborough-ban –, annak is érthetően és 'szórakoztatóan' adja át az ismereteket, aki nem ásta előzetesen bele magát a természetvédelembe, az ökológiába vagy az etológiába.
Minden oldala egy figyelmeztetés, hogy ideje észbe kapni!
:(

>!
Hiranneth
Jane Goodall: Nálatok vannak még állatok?

Jane Goodall: Nálatok vannak még állatok? Igaz történetek az állatok megmentéséről

Nem véletlenül mentem biológiára, egészen kicsi koromtól kezdve imádom az állatokat. Sok szempontból érdekes volt olvasni ezt a könyvet. A fajokért folytatott harcok, az apróbb veszteségek vagy sikerélmények, mind hozzátartoznak a mindennapokhoz azoknál az embereknél, akik szinte megszállottan küzdenek értük.
Mennyi szenvedést okoz az ember, de azért ha akar tud változtatni is a dolgokon. A kérdés csak az, vajon igazán akar-e tenni valamit, vagy sem.

>!
Bori_L P
Jane Goodall: Nálatok vannak még állatok?

Jane Goodall: Nálatok vannak még állatok? Igaz történetek az állatok megmentéséről

Annyit hallunk manapság arról, hogy mi minden tűnik el, mi mindent tettünk tönkre. Jó végre olyan példákat is olvasni, amik reményre adnak okot. Szinte tündérmesébe illő történetek, hihetetlen erőfeszítések egy-egy faj megmentéséért – az ember máris pozitívabban látja a világot, mint ha folyamatosan csak a lelombozó híreket hallaná/olvasná. Szomorkodni is van okunk, de talán van még remény.

>!
hattori
Jane Goodall: Nálatok vannak még állatok?

Jane Goodall: Nálatok vannak még állatok? Igaz történetek az állatok megmentéséről

Egy ilyen téma nálam csakis öt csillagot kaphat. Emellett jól, érdekesen, olvasmányosan volt leírva, nem untatott, és elkötelezetté tett. Szimpatikus volt a szerző humánuma és szerénysége, és ráadásul igazán jó a stílusa is, sok mai puhefedeles szerző leckéket vehetne tőle.
Nagyon tetszett, hogy a végén leírja, akit megragadott a könyv és a benne leírtak, hogy tud segíteni, gyakorlatban is hozzájárulni az állatok megmentéséhez. Aki azon tanakodik, hogy elolvasná – azonnal kezdjen neki :))

1 hozzászólás
>!
Grétii05
Jane Goodall: Nálatok vannak még állatok?

Jane Goodall: Nálatok vannak még állatok? Igaz történetek az állatok megmentéséről

Bárcsak több ilyen ember lenne, mint akik ebben a könyvben meg vannak említve. inden tiszteletem az övék és persze Jane Goodall-é. A könyv tetszett, de nagyon sajnálom, hogy nem volt kicsit olvasmányosabb.


Népszerű idézetek

>!
Chöpp 

Ha egy mai gyermek hetvenöt év múltán rájön, hogy a legtöbb ma még létező állat kihalt, ő már nem talál mentséget azok számára, akik elpusztították őket. Pontosan tisztában lesz azzal, hogy a fajok kihalását nem egyszerűen a tudatlanságunk, hanem a többség közömbössége okozta.

Bevezetés 31.o.

Jane Goodall: Nálatok vannak még állatok? Igaz történetek az állatok megmentéséről

1 hozzászólás
>!
atalant I

Csak akkor tisztelhetünk valamit, ha megismerjük -mondja-, és amit tisztelünk, azt megszeretjük…, amit szeretünk, azt védjük és megőrizzük. Mindenhez az ismeretek jelentik a kulcsot. Az embereknek tisztában kell lenniük a természeti törvények dinamikájával, és ismerniük kell azt a sérülékeny hálót, amely egyben tartja az élet egymástól kölcsönösen függő ciklusait.

271. oldal

Jane Goodall: Nálatok vannak még állatok? Igaz történetek az állatok megmentéséről

>!
Bori_L P

Amikor először jártam Mongóliában, azt gondoltam, hogy itt nagyon jó lehet lónak lenni.

97. oldal Tahki, avagy Przsewalszkij-ló

Jane Goodall: Nálatok vannak még állatok? Igaz történetek az állatok megmentéséről

Kapcsolódó szócikkek:
>!
atalant I

Ha nincs miben reménykednünk, közömbösek leszünk. Remény nélkül semmit sem tudunk megváltoztatni. Ezért érezzük olyan életbevágóan fontosnak, hogy hangot adjunk az állatok és az egész világ jövőjébe vetett töretlen hitünknek.

Jane Goodall: Nálatok vannak még állatok? Igaz történetek az állatok megmentéséről

>!
atalant I

Ezt a könyvet Marthának ajánlom, az utolsó észak-amerikai vándorgalambnak, Miss Waldron utolsó kolobuszának és a Jangce folyó utolsó delfinjének. Ha magányos elmúlásukra gondolunk, megkettőzzük erőfeszítéseinket azért, hogy más fajok ne jussanak hasonlóan szomorú sorsra.

(első mondat)

Jane Goodall: Nálatok vannak még állatok? Igaz történetek az állatok megmentéséről

>!
atalant I

Külön kiemelném a fiatalok szerepét. Rengeteget voltam gyermekek között. Hogy miért? Azért, mert szerintem nincs sok értelme annak, ha úgy akarjuk megvédeni az állatokat és a világukat, ha nem készítjük fel a fiatalokat arra, hogy jobban bánjanak velük, mint mi magunk.

Jane Goodall: Nálatok vannak még állatok? Igaz történetek az állatok megmentéséről

>!
Chöpp 

… a Föld összes erdejét és állatát sodortuk veszélybe – ráadásul nemcsak őket, hanem a természet egészét.

Bevezető, 21.o.

Jane Goodall: Nálatok vannak még állatok? Igaz történetek az állatok megmentéséről

>!
Chöpp 

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2008-ban Barcelonában közzétette a világ emlősállatairól készített globális felmérésének eredményeit. A tanulmány szerint „az emlősfajok legalább negyedét fenyegeti a közeli kipusztulás veszélye.”

Bevezető, 24.o.

Jane Goodall: Nálatok vannak még állatok? Igaz történetek az állatok megmentéséről

4 hozzászólás
>!
Csancs

Egy indián közmondás szerint az erdőt nem a szüleinktől örököljük, hanem a gyermekeinktől vesszük kölcsön. Ám a mondás ránk már nem igaz, mert ha valamit kölcsönveszünk, annak a használatáért fizetünk. Mi nem kölcsönvesszük, hanem ellopjuk a gyermekeink jövőjét.

440. oldal

Jane Goodall: Nálatok vannak még állatok? Igaz történetek az állatok megmentéséről

>!
Bori_L P

A káprázatos reggelen úgy éreztem, Isten azért teremtette meg a prérityúkot, hogy a nászidőszak három hónapjában reggelente nagyokat nevethessen.

258. oldal

Jane Goodall: Nálatok vannak még állatok? Igaz történetek az állatok megmentéséről


Hasonló könyvek címkék alapján

Gerald Durrell: A lehorgonyzott bárka
Gerald Durrell: A véznaujjú maki meg én
Rachel Carson: Néma tavasz
Lawrence Anthony – Graham Spence: Elefántsuttogó
Douglas Adams – Mark Carwardine: Utoljára látható
Gerald Durrell: Életem értelme
Gerald Durrell: Fogjál nekem kolóbuszt!
Gerald Durrell: A részeg erdő
Gerald Durrell: A Bárka születésnapja
Farley Mowat: A mészárlás tengere