Az ​utolsó pillanat 21 csillagozás

Az élővilág megóvásának tíz parancsolata
Jane Goodall – Marc Bekoff: Az utolsó pillanat

A két világhírű viselkedéskutató, Jane Goodall és Marc Bekoff összeállította azt a tíz parancsolatot, amelyet a bolygó gondnokaiként tiszteletben kell tartanunk. Szenvedélyesen és meggyőzően érvelnek amellett, hogy ha működtetjük e parancsolatokat az életünkben, akkor a Föld és valamennyi lakosa képes lesz harmonikusan együtt élni.Az utolsó pillanat kiterjeszti az állatokkal együtt élő ember kötelezettségeit – hiszen természetesen mi, emberek is az állatvilág részei vagyunk –, mert arra szólít fel, hogy tiszteljük az élőlények közötti kapcsolatrendszert, amikor az élőlényekkel való törődést tanuljuk, és becsüljünk meg minden fajt.

Eredeti cím: The Ten Trusts: What We Must Do to Care for The Animals We Love

Eredeti megjelenés éve: 2003

>!
GABO, Budapest, 2003
230 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639526231 · Fordította: Kövesdi Miklós

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Gandhi

Helyszínek népszerűség szerint

Québec


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 30

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Uzsonna>!
Jane Goodall – Marc Bekoff: Az utolsó pillanat

Jane Goodall – Marc Bekoff: Az utolsó pillanat Az élővilág megóvásának tíz parancsolata

Ez is egy olyan tízparancsolat, amelyet, ha megtartanánk, jobb lenne nekünk is, és jobb lenne a környezetünknek, illetve magának a Földnek is.
Mert igen, mi mezei állampolgárok is sokat tehetünk azért, hogy kevesebb szenvedés jusson lakótársainknak, akár ember, akár állat is legyen az. Mert úgy tökéletes bolygónk, ha minden élőlény betöltheti szerepét lakóhelyén. De ehhez tisztelni és szeretni kell őket, egymást. És ismerni: megismerni a körülöttünk élő csodálatos élővilágot, megismerni életünk, tetteink következményeit, amellyel akaratlanul is árthatunk másoknak. És ha megismertük, megtenni, amit kell, és nem megtenni, ami káros.
Sok kicsi sokra megy.
Példaként álljon itt két aprónak tűnő dolog, amellyel igenis sokat árthatunk, ha nem figyelünk oda:
http://videa.hu/videok/tudomany-technika/a-fenseges-nyl…
és
http://www.bevezetem.hu/cikk/ezt-okozza-egy-kupak-vagy-…
Ne dugjuk a fejünket a homokba, igenis tehetünk mi a Földért!
1963-ban mondta John F. Kennedy elnök az alábbi szavakat, amelyek a mai napig érvényesek: „Végkövetkeztetésképp elmondhatjuk: a legfontosabb közös tulajdonságunk, hogy mindannyian ezen a bolygón élünk. Hogy mindannyian ugyanazt a levegőt lélegezzük. Mindannyian ápoljuk a gyermekeink jövőjét, és mindannyian halandók vagyunk.” Mi alkotjuk a Föld közösségét. Csak egyetlen Földdel rendelkezünk, és fontosabb az összefogás, mint valaha.
Kezdetnek itt van ez a könyv…

18 hozzászólás
Coralie>!
Jane Goodall – Marc Bekoff: Az utolsó pillanat

Jane Goodall – Marc Bekoff: Az utolsó pillanat Az élővilág megóvásának tíz parancsolata

Ez volt eddigi életem egyik legfontosabb olvasmánya. Fantasztikus könyv! Nem is tudom, hogy melyik részét emelhetném ki, hiszen annyi értékes gondolat, tanulságos és megdöbbentő példa van benne. Egyik pillanatban ámulatba ejtett és megmelengette a szívemet, a következőben pedig ökölbe szorult a kezem a tehetetlen dühtől, és sírni lett volna kedvem. Sajnos ez utóbbit többször éreztem, de erre is számítottam. A tíz parancsolat, amelyet Goodall és Bekoff megnevez, az egész világ sorsát változtathatná meg, ha az emberek egy kicsit jobban odafigyelnének a környezetük élővilágára. Nem győzik kihangsúlyozni, hogy milyen drasztikus és drámai változáson megy keresztül a bolygónk, és ezek a folyamatok minden élőlényre hosszú távon hatással lesznek, és sajnos már most is elkeserítő változásokat okoznak. Különösen tetszett, hogy felszólaltak az állatok kísérletekben és a nagyüzemi állattartásban végbemenő kínzása ellen. Számomra ez egy nagyon fontos fejezet volt. Végig azt éreztem, hogy ha csak egy könyvet nyomhatnék bele az utcán az emberek kezébe, hogy mindenképp olvassák el, akkor az ez lenne! Ez a természet segélykérése, és most már nagyon időszerű lenne, hogy meghallja mindenki, mert hamarosan (évtizedeken belül!) túl késő lesz. Minden tiszteletem ezeké az embereké, akik nem félnek tenni, akik az egész életüket áldozzák a gyengébbek védelmére, és hallatják a hangjukat.
Mindenképp ajánlom!

Goofry>!
Jane Goodall – Marc Bekoff: Az utolsó pillanat

Jane Goodall – Marc Bekoff: Az utolsó pillanat Az élővilág megóvásának tíz parancsolata

A jól ismert mottóval élek: a Földet nem örökül hagyták ránk ükapáink, hanem azt unokáinktól kapjuk kölcsön.

Súlyos következményekkel jár, amikor az élet szövedéke (értsd: helyi-ökoszisztéma) valahol fölfeslik. Mégis száz és száz helyütt szaggatjuk meg a legkülönfélébb módon világszerte. Így indul, és ezért ez a kötetbe zárt „kéthangú kiáltás”, az élővilág tíz parancsa, az újkori papiros alapú kőtábla. Jane és Marc anekdotázva, olvasmányosan és közvetlen hangon szól hozzánk. A jó stílusban íródott sztorik révén a tendenciózusan rossz ökológiai folyamatainkra hívják fel a figyelmünket, és ezzel, az etikai hozzáállásunk lankadt vitorláit kedvező széláramlatba fordítva elsősorban az állatok elszabadult és gazdátlanul hányódó hajóját szeretnék megsegíteni. Itt ez a Föld nevű bolygó, és mi, emberek is ezen golyóbist benépesítő állatvilág részei vagyunk(!), egy „bárkában utazunk”, de már nincs sok időnk, tenni kell… – így szól az üzenet és innen fúj a szél.

Ha tudatos és gondos, a Föld faunája iránt elhivatott emberként élsz, de eddig nem tetted volna meg, akkor az alábbi ajánlásokat kell az életedben törvényerőre emelned:

Első parancsolat: Örvendjünk, hogy az állatvilág részei vagyunk.
Második parancsolat: Tisztelj minden életet.
Harmadik parancsolat: Alázattal nyissuk meg elménket az állatok felé, és tanuljunk tőlük.
Negyedik parancsolat: Tanítsuk meg gyermekeinek a természet tiszteletére és szeretetére.
Ötödik parancslat: Legyünk bölcs gondnokai a földi életnek.
Hatodik parancsolat: Becsüljük és őrizzük meg a természet hangját.
Hetedik parancsolat: Ne árts az életnek, hogy minél többet tanulhass róla.
Nyolcadik parancsolat: Álljunk ki bátran meggyőződésünkért.
Kilencedik parancsolat: Dicsérjük és segítsük azokat, akik az állatok és a természet érdekében munkálkodnak.
Tizedik parancsolat: Tudatosítsuk magunkban, hogy nem vagyunk egyedül, és hogy van remény.

Minden egyes itt felsorolt parancsolat, a könyv egy-egy fejezetét adják, amelyekben az állatok és a természet kizsákmányolása, valamint az indokolatlanul nagy, kapzsi, haszonelvű emberi szerzés ellen, jól érezhetően, már-már elvakult szenvedélyességgel emeli fel szavát a két ismert Gondnok. – Mindezt oly hatásosan teszik, hogy most rögtön tenni szeretnék…, és el is határoztam magam, hogy jóval kevesebb húst eszek a jövőben. Mondhatnám persze úgy is, ezek ők remekül bepaliztak engem, de nem teszem, mivel nem érzem úgy! és tudomdomdom, kis lépés ez kisembertől…
Nagyon tetszettek azon igaz történetek, amelyek hatására, ha pálfordulttá nem is, de jó irányba fordítottá lettem. – Gondnokok, velem nem volt nehéz dolgotok, mert mindig is tiszteltem és szerettem Természetanyácskát! Gyerekvitorla vagyok a szellőtökben, kicsi és bátortalan, de itt vagyok… (Aha, a nyolcasért még gyúrnom kell!)

A könyv 99. oldalán található felhívásának engedve az alábbi módon töltöm ki azt a bizonyos fiktív űrlapot:
Az az álmom ….., hogy még sokan el fogják olvasni ezt a könyvet…., és hálás vagyok …..ezért az olvasmányért….. :-)

De jó, úgy érzem, mára eleget is tettem a kilencedik parancsolatnak! :)))

12 hozzászólás
ribizli>!
Jane Goodall – Marc Bekoff: Az utolsó pillanat

Jane Goodall – Marc Bekoff: Az utolsó pillanat Az élővilág megóvásának tíz parancsolata

Informatív és érdekes 200 oldal volt és annak ellenére érzem aktuálisnak 2020-ban, hogy nem egy mai könyv. A megjelenésekor kaptam meg, hát, nem tudom, merre ment volna az életem, ha ezt a – néhol elrettentő – könyvet akkor, nyolcadikos fejjel elolvasom.
Teret kap benne az állatok élelmiszeripari célú tartásának és feldolgozásának módja, ami önmagában horrorisztikus, ha az ember egy kicsit is szereti őket. Felmerül a vegetarianizmus és az épp zajló járványhelyzetben sokat hallott „nem mi vagyunk a Teremtés koronája” nézőpont.
Nekem nem mondott sok újat a könyv és mivel 2003-ban született, a felvonultatott adatokat is iránymutatónak kell kezelni, hiszen pl. laborkísérletekben alkalmazott állatok esetében (legyen az kozmetikai, gyógyszeripari vagy más kutatói célú) komoly a törekvés, hogy laborvizsgálatokkal váltsák ki az állatkísérleteket.
Személy szerint kétszínűnek éreztem magam, amikor a laboratóriumi állatokról volt szó. Szakmámból kifolyólag a gyakorlatok erejéig dolgoztam egerekkel, megtanítottak stresszmentes leölésükre, láttam bizonyos szűrő alatt zölden „világító” egereket; szerettem, amit csináltam, mint szakember és mindezek közben mérhetetlenül sajnáltam az állatokat.

olvasóbarát P>!
Jane Goodall – Marc Bekoff: Az utolsó pillanat

Jane Goodall – Marc Bekoff: Az utolsó pillanat Az élővilág megóvásának tíz parancsolata

Fontos könyv, két etológus gondolatai a Föld jelenéről és jövőjéről. Felsorakoztatnak minden problémát és bűntettet, amit az emberiség elkövet a Föld és élővilága ellen, és megfogalmazza azokat a parancsolatokat, amelyeket betartva meg tudnánk őrizni az élővilág gazdagságát. Minél többünknek kellene olvasni, a gyerekeket arra nevelni, hogy óvják, védjék a még meglévő értékeket és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a folyamatok változzanak! Gyökerek és hajtások a szervezet neve, amelyet létrehozott Jane Goodall, egyre több helyen működik, fiatalokat bevonva a helyi feladatokba, akik egyre inkább értik felelősségüket a fajok megmentése, segítése érdekében. Két világhírű viselkedéskutató tíz parancsolata összegyűjtötte mindazokat a szabályokat, amelyeket a bolygó gondnokaiként tiszteletben kell tartanunk, hogy bolygónk élhető hely legyen! Mindannyiunk legfontosabb közös feladata, hogy Földnek jó gondnokai legyünk és tegyünk meg mindent, ami tőlünk telik, hogy megőrizzük értékeit, a fajokat, ne némuljanak el a madarak, ne együnk meg és nem tegyünk tönkre mindent a környezetünkben! Ha ez sikerülne, akkor lehetőség lenne arra, hogy „ a Föld, a vízfelületek, a levegő, az állatok és az emberek egyetlen varratmentes szövetté olvadjanak össze, egy törődésből és megértésből szőtt, meleg takaróvá, amelyben minden egyes egyén számít és fontos.”
Ez a kihívás is egy lehetőség, hogy minél többen megismerkedjenek a köteteivel, nézeteivel.

tiborszerintabor P>!
Jane Goodall – Marc Bekoff: Az utolsó pillanat

Jane Goodall – Marc Bekoff: Az utolsó pillanat Az élővilág megóvásának tíz parancsolata

A 2002-ben megjelent könyv bevezetőjében szó esik arról, hogy egyre több természetvédelmi és állatvédelmi törvény születik világszerte, ugyanakkor a globális klímaváltozás okozta negatív következményekről, a környezetet és az állatvilágot érintő profitorientált tevékenységek okozta súlyos kára is érintőlegesen említésre kerülnek.

A könyv lényegi tartalmát meghatározó biológus, etológus Goodall szerint az ember az állatvilág része, illetve az ember is állat: „Sok millió ember nincs tudatában annak, milyen közeli kapcsolatban állunk is mi, emberek az élővilág többi részével. Nem fogják fel, hogy mi magunk is állatok vagyunk.” A szerző szerint számos körülmény összeköti az embert az állatvilággal (testfelépítés, érzelmek, kommunikáció, társas kapcsolatok, stb.).

A szerző szerint az ember, illetve az emberiség az állatvilág urának tekinti magát, és nem tiszteli, hanem szolgaságra kényszeríti, kihasználja, öli az állatokat, illetve tönkreteszi élőhelyeiket, egyebek mellett az intenzív mezőgazdasági vegyszerezéssel, az erdőírtással, stb.. A visszaélések sokfélék: haszonállatok szűk helyeken tartása és leölése, állatok idomítása szórakoztatás céljából, (vad)állatok fogságban tartása (lásd állatkertek, vadállatparkok, stb), állatokkal történő kísérletezés, stb.

A szerző szerint az emberek többsége nem tudja magát beleélni más állatok helyébe, nem tud velük kommunikálni. A háziállat is sok esetben bizonyos önös célokat szolgáló eszköz, vagyontárgy, stb., nem pedig valódi társ – ez tükröződik a velük való bánásban. Az emberek nem látják, hogy mi zajlik az állattenyésztő telepeken, a vágóhidakon vagy épp egy orvosi kutatólaboratóriumban – a kegyetlenkedés el van takarva.

A szerző szerint a gyerekeket meg kell tanítani az állatok és a természet tiszteletére, illetve ki kell nevelni egy olyan generációt, akik gondoskodni fognak a természetről, illetve segíteni fogják a természetben okozott károk regenerálódását. A szerző szüleitől is tanulta az élőlények tiszteletét, ugyanakkor a mai gyerekeket az iskolában kell a természet óvására és az állatok szeretetére szocializálni.

A szerző szerint az embernek a Föld és az élővilág bölcs gondnokává kell válnia, a kapzsi önkényúrság helyett, az erőforrások átgondolatlan felhasználása, a Föld megmérgezése, élhetetlenné tétele helyett. A szerző szerint aktív cselekvésre, bátor kiállásra van szükség, illetve azok segítésére, akik a természet és az állatok érdekében munkálkodnak.

A tartalom vázlatos leírása következzen személyes véleményem.

A biológus-etológus Goodall egy bizonyos speciális szaktudósi nézőpontból, illetve a világ egy speciális szegmensére fókuszálva látja a világot – és ez a kisebb baj, a nagyobb, hogy ezzel nincs tisztában. Tipikus hibákat követ el ő is, így az „ember állatiságának”-elvét, valamint a „kollektív bűnösség” elvét vallja, általánosságban az embert, nem pedig bizonyos embereket tartva felelősnek a kialakult helyzetért.

A szerző szerint az állatok ugyanúgy egyéniségek, mint az emberek, ezért önálló nevekkel illeti őket. Az etológus szerző fontosabbnak tartja az emberek és állatok közötti hasonlóságokat, mint a nagyon lényeges különbségeket – bár maga is említi, hogy az állatok egyebek mellett nem tudnak az élet értelmére rákérdezni, illetve nem tudnak hosszú távú célokat kitűzni. Mindehhez hozzá kell tenni, hogy az ember emberségét meghatározó önreflexió és önismeret sem a történelemben, sem a jelenben nem meghatározó körülménye az emberi kultúrának és szocializációnak – ami azért egy elgondolkodásra okot adó helyzet.

A könyv tartalma alapján nem érzékelhető az, hogy a szerző átlátná, értené az emberi világot, a szociális közeg összetett működését – mintha ezért fordult volna az állatok egyszerűbb világa felé. Az emberi társadalmakban kialakult problémákkal nem foglalkozik, illetve az állatokkal való bánásmódot nem kapcsolja össze az emberekkel való bánásmóddal (lásd ezzel kapcsolatban Lorenz: Die acht Todsünden der zivilisierten Menschheit című művét). A szerző tehát nem veszi észre, hogy az állatokkal való bánásmód egy problémás társadalmi működés egyik következménye.

A szerző nem ismeri fel, hogy az állatok és emberek kihasználása „ragadozó” logikát tükröz, és nem minden ember ragadozó, nem mindenki gátlástalanul önző. Az önzetlenség azonban a fennálló civilizatórius társadalmi rendre egy alábecsült érték, a segítő foglalkozásúak (tanító, szociális munkás, egészségügyi dolgozó, stb.) keresete jellemzően igen szerény, ami megbecsültségüket is kifejezi. Vajon e helyzet ellen miért nem emeli fel a szavát – ami ráadásul főképp a nőket érinti, miért „ragad le” az állatoknál és az állatmentőknél? Miért nem azok érdekében emeli fel a szavát, akik esetleg tudnának segíteni az emberi társadalmak problémáinak megoldásában, viszont akikre nem lehet szavazni a választásokon?

A szerző alulról jövő kezdeményezésekben gondolkodik, esetleges jellegű, egy-egy személy, vagy kisebb helyi csoport lelkesedésén alapuló iskolai ismeretterjesztésben, és nem törődik a nagyobb, szélesebb politikai-hatalmi összefüggésekkel, azzal, hogy e módon nem oldhatók meg az általa felvetett problémák, ezzel legfeljebb néhány ember tudja a lelkiismeretét megnyugtatni,

A témához kapcsolódó további értékeléseim:
Morris: A csupasz majom https://moly.hu/ertekelesek/3278346
Csányi: Ironikus etológia https://moly.hu/ertekelesek/3364178
Hanácková: Miért röhög a hiéna? https://moly.hu/ertekelesek/3622999
Dózsa – Forgács: Bolygóvigyázók kézikönyve https://moly.hu/ertekelesek/3094577
Szent-Györgyi: Az őrült majom https://moly.hu/ertekelesek/3305493
Lorenz: A civilizált emberiség.. https://moly.hu/ertekelesek/3380535
Lovelock: Gaia halványuló arca https://moly.hu/ertekelesek/3432564
Shubin: A belső hal https://moly.hu/ertekelesek/3111385
Murphy: Az evolúció.. https://moly.hu/ertekelesek/3088140

Sziduri P>!
Jane Goodall – Marc Bekoff: Az utolsó pillanat

Jane Goodall – Marc Bekoff: Az utolsó pillanat Az élővilág megóvásának tíz parancsolata

Fontos könyv. Érzékletes példákkal szemlélteti, milyen folyamatok zajlanak a természetben, és mi lesz a vége, ha nem cselekszünk. Ugyanakkor nem finomkodik, nyersen elénk tárja azokat a tényeket, amikről nem akarunk tudomást venni vagy a fogyasztói társadalom mechanizmusai akarják előlünk elrejteni. Mégsem érezzük azt olvasás közben, hogy mi a megoldáshoz túl kicsik vagyunk, hogy a probléma már túlnőtt azon a szinten, hogy fölösleges bármit is tennünk. Megkapjuk azokat az alternatívákat, azokat a kis lépéseket, amiket ha megteszünk, és sokan teszünk meg, lehet esélyünk egy szebb jövőre.

morzsi>!
Jane Goodall – Marc Bekoff: Az utolsó pillanat

Jane Goodall – Marc Bekoff: Az utolsó pillanat Az élővilág megóvásának tíz parancsolata

ha mindenki elolvasná és akár csak 1 tanácsot megfogadna a tízből, jobb hely lenne a világ.

Felixa P>!
Jane Goodall – Marc Bekoff: Az utolsó pillanat

Jane Goodall – Marc Bekoff: Az utolsó pillanat Az élővilág megóvásának tíz parancsolata

Csak tíz dolog, tíz parancsolat, amelyet egy kis odafigyeléssel mindenki be tudna tartani. Mindenkinek jobb lenne…, a körülöttünk lévő közvetlen környezetnek és a Földünknek is.
Olyan alapvető dolgokra hívják fel a figyelmünket a könyvben, amelyeket ha mindannyian betartanánk, egy fenntartható és egy élhető bolygót adnánk át az utódainknak. Szem előtt tartva azt a tényt, hogy milyen fontos megőrizni az állat- és növényvilág sokszínűségét, a fajok gazdagságát.

Széni>!
Jane Goodall – Marc Bekoff: Az utolsó pillanat

Jane Goodall – Marc Bekoff: Az utolsó pillanat Az élővilág megóvásának tíz parancsolata

nagyon-nagyon fontos könyv. megerősített abban, hogy azaz icipici út, melyen szép csendben elindultam, hogy jobbá tegyem a világot (bármennyire is apró lépésekkel, de haladva valami jobb felé) helyes, és folytatnom kell. nagyon hálás vagyok Jane-nek, Marc-nak és mindazoknak az embereknek, akik minden egyes nap tesznek a bolygónkért, az élővilágunk megóvásáért. köszönöm, hogy mindezt hangosan teszik, és képviselik mindnyájunkat is, akiknek nincs elég bátorságunk és tudásunk, hogy felszólaljunk.
és ebben a könyvben fogalmazódott meg a legszebben az, amire vágyom: „… a Föld, a vízfelületek, a levegő, az állatok és az emberek egyetlen varratmentes szövetté olvadjanak össze, egy törődésből és megértésből szőtt, meleg takaróvá, amelyben minden egyes egyén számít és fontos."


Népszerű idézetek

Panelmacska>!

Mahátma Gandhi töprengett el azon, miért van az, hogy ha valaki bántja az emberi kéz művét, mint például egy épületet vagy egy műalkotást, azt „vandalizmusnak” hívják, de ha Isten kezének műveit bántják, azt egyszerűen „fejlődésnek” nevezik.

148-149. oldal

Jane Goodall – Marc Bekoff: Az utolsó pillanat Az élővilág megóvásának tíz parancsolata

Kapcsolódó szócikkek: Gandhi
1 hozzászólás
olvasóbarát P>!

Mélyen gyökerező lelki szükségletünk, hogy kapcsolatot teremtsünk a természettel és az állatokkal. Ahogy Anatole France mondta: „Amíg valaki nem szeretett egy állatot, a lelkének egy része szunnyadni fog.”

87. oldal

Jane Goodall – Marc Bekoff: Az utolsó pillanat Az élővilág megóvásának tíz parancsolata

Goofry>!

Én [Marc] a Boulder környéki hegyekben élek. Azért ott, mert megrögzött „biofil” – természetimádó vagyok. Néhány éve vágattam a házamon egy új ablakot, amelyen egy hatalmas ponderosa fenyőre láthatok rá. Mikor megkértem az egyik barátomat, hogy csinálja meg nekem az ablakot, hitetlenkedve azt mondta: „Innen csak azt a nyavalyás fát fogod látni!” Mintha én nem tudnám! „Tudom – válaszoltam neki. – Imádom a fákat! A hegyeket a többi ablakból is láthatom, de jó érzéssel tölt el, ha láthatom és érezhetem, hogy itt van ez a fa. Mosolyt csal az arcomra, és a természet tiszteletére késztet.” Gyakran ülök a „fát” bámulva, és azon gondolkodom, mit érezhet.

Zárszó: 199.o.

Jane Goodall – Marc Bekoff: Az utolsó pillanat Az élővilág megóvásának tíz parancsolata

3 hozzászólás
Goofry>!

Az írott történelem folyamán a bölcsek mindig tisztában voltak azzal, hogy az állatvilág részét képezzük. Az amerikai bennszülöttek és a világ más bennszülött népei tudomásul vették, hogy kapcsolatban állnak négylábú, szárnyas és uszonyos testvéreikkel. Assisi Szent Ferenc szintén testvéreinek tartotta az állatokat: a lehető legnagyobb gyöngédséggel és tisztelettel bánt velük. Sok élőlényt mentett meg a levágásra szánt nyulaktól és bárányoktól kezdve az útra tévedő férgekig. Az emlősökhöz, a madarakhoz és a halakhoz intézett prédikációi révén értette meg magát velük. Az indián szellemi vezető, Dan George így tanította népét. „Ha beszélünk az állatokhoz, ők is beszélni fognak hozzánk, és kölcsönösen megismerjük egymást. Ha nem beszélünk velük, nem ismerjük meg őket. És amit nem ismerünk, attól félni fogunk. Amitől félünk azt elpusztítjuk.”

21. oldal, Első parancsolat

Jane Goodall – Marc Bekoff: Az utolsó pillanat Az élővilág megóvásának tíz parancsolata

Kapcsolódó szócikkek: Assisi Szent Ferenc
olvasóbarát P>!

Ifj. Martin Luther King azt mondta egyszer: „Eljön az idő, amikor a hallgatás egyenlő lesz az árulással.”
Igaza volt. A hallgatás és a nemtörődömség halálos lehet a Földön élő állat barátaink számára.

201. oldal

Jane Goodall – Marc Bekoff: Az utolsó pillanat Az élővilág megóvásának tíz parancsolata

Kapcsolódó szócikkek: hallgatás
olvasóbarát P>!

Azzal, hogy gondnokként viselkedünk, megfontoljuk, hogyan élünk, és milyen igényeket támasztunk a bolygó természetes erőforrásaival szemben, segíthetünk e világot jobbá tenni minden élőlény számára. Ráadásul mi is jobban fogjuk érezni magunkat, kevesebb lesz a bűntudatunk. Rengeteg dolgot megtehetünk, mindent a saját módszerünkkel. Nem szabad elveszítenünk a reményt, nem szabad föladnunk. Mindenekelőtt meg kell osztanunk a tanultakat, ösztönözni kell barátainkat, hogy segítsenek ebben az életbe vágóan fontos feladatban: a Föld gondnokságának ellátásában. De fogy az idő, és föl kell gyorsítani a munkát, különben késő lesz.

119. oldal

Jane Goodall – Marc Bekoff: Az utolsó pillanat Az élővilág megóvásának tíz parancsolata

Babesz>!

Charles Darwin maga azt mondta: „Az ember legnemesebb tulajdonsága az összes élőlény szeretete.”

43. oldal

Jane Goodall – Marc Bekoff: Az utolsó pillanat Az élővilág megóvásának tíz parancsolata

Goofry>!

Nagy agyunkkal és fejlett technikánkkal képesek vagyunk uralni az összes többi életformát. Mindez a zsidó- keresztény hitrendszerből eredően magától értetődő: talán nem maga az Isten rendelte úgy az embereknek, hogy „uralkodj a tenger halain, az ég madarain, a barmokon, mind az egész földön, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon”? [Teremtés 1,26.] Sok héber tudós azonban úgy véli, hogy az „uralkodás” szó az eredeti héber szó, v'yirdu téves fordítása. Ugyanis ez azt jelenti, hogy „igazgatni és uralkodni”, ahogyan egy bölcs király felvilágosult irányítással uralkodik az alattvalóin. Csupán a bolygót, a környezetet és valamennyi élőlényt sújtó borzalmas kártételünkre kell gondolnunk, hogy fölfogjuk, nem engedelmeskedtünk a Bibliában adott utasításoknak. Nem voltunk bölcs gondnokok, ehelyett rákényszerítettük – szükség esetén erőszakkal – az akaratunkat a természetre és minden nálunk gyengébb lényre (más embereket is beleértve).

101. oldal

Jane Goodall – Marc Bekoff: Az utolsó pillanat Az élővilág megóvásának tíz parancsolata

Panelmacska>!

Nemcsak a szárazföldön némítottuk el a természet hangjait. Katy Payne, aki férjével, Rogerrel közösen tanulmányozta a bálnákat, azt írta, hogy a világ „elveszti a mélység hangjait – és a valaha hallott leggazdagabb hangok a bálnák énekei közt találhatók”. A hosszúszárnyú bálna dala valóban egyike a leggyönyörűbb és állandóan a fülben motoszkáló hangoknak, amelyet valaha hallottam, és én csupán felvételről hallottam az éneklést. Azoknak köszönhetően, akik ezeket a lenyűgöző élőlényeket tanulmányozták, tudjuk, hogy a hosszúszárnyú bálna éneke igazi ének, rendezett, ismétlődő szekvenciákkal, akárcsak az énekesmadaraké. A bálnák ráadásul folytonosan változtatják az éneküket, átrendezve a hangokat. A legmeghökkentőbb módon, amikor a hawaii hosszúszárnyú bálnák megváltoztatják énekeik motívumát, más hosszúszárnyú bálnák olyan távolságban, mint az Azori-szigetek, ugyanezeket a módosításokat fogják végrehajtani.

123. oldal

Jane Goodall – Marc Bekoff: Az utolsó pillanat Az élővilág megóvásának tíz parancsolata

Kapcsolódó szócikkek: hosszúszárnyú bálna
Babesz>!

Mi ennek az oka, miért olyan jó gyógyítók a kutyák? Egyrészt azért, mert ha kutyákkal osztjuk meg az életünket, azonnal felrázzák érzékeinket, szellemünket és lelkünket. Ők és sok más állat tiszta és mesterkéletlen tiszteletet, alázatot, részvétet, bizalmat és szeretetet kínálnak nekünk. Sokat kell még tanulnunk tőlük.

90. oldal

Jane Goodall – Marc Bekoff: Az utolsó pillanat Az élővilág megóvásának tíz parancsolata


Hasonló könyvek címkék alapján

Donella Meadows – Jørgen Randers – Dennis Meadows: A növekedés határai
Vásárhelyi Judit (szerk.): Magyarország Öröm és Bánat Térképe
Thom Hartmann: Az ősi napfény utolsó órái
Vay Márton (szerk.): GMO kisokos
Baritz Sarolta Laura – Fülep Dániel (szerk.): Tanulmánygyűjtemény a környezettudatos gondolkodáshoz
Dénes Andrea (szerk.): Zöldfülű Péter
Végh László – Szám Dorottya – Hetesi Zsolt: Utolsó kísérlet
Joy Adamson: A pettyes szfinx nyomában
Joy Adamson: A fürkésző szellem
Festetics Antal: Konrad Lorenz világa