Az ​ember árnyékában 25 csillagozás

Jane Goodall: Az ember árnyékában

Jane Goodall a világ egyik leghíresebb etológusa, szenvedélyes csimpánzkutató leghíresebb könyvét tartja kezében a kedves olvasó. Goodall rendkívül szemléletesen és élvezetesen írja le a csimpánzok életét.

Eredeti mű: Jane Goodall: In the Shadow of Man

Eredeti megjelenés éve: 1971

>!
Gondolat, Budapest, 1980
324 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632808487 · Fordította: László Ilona
>!
Gondolat, Budapest, 1975
324 oldal · keménytáblás · ISBN: 963280208x · Fordította: László Ilona

Kedvencelte 5

Most olvassa 6

Várólistára tette 40

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Bori_L P
Jane Goodall: Az ember árnyékában

Hát, Jane Goodall nekem az egyik szuperhősöm (ha eltekintek a növényes könyvekkel kapcsolatos eltévelyedéseitől), és ez a könyv csak még inkább megerősített abban, hogy az, amit ő a huszadik század közepén véghez vitt Afrikában, nem csak csodálatos, hanem elképesztő teljesítmény is. Mai szemmel nehéz elképzelni, hogy az ő munkája mennyira úttörő és mennyire szokatlan volt abban az időben: egy teljes mértékben képzetlen fiatal európai lány, egyedül az afrikai vadonban. Ma már az iskolában is tanuljuk, hogy az állatoknak is vannak érzéseik, sőt, egyes fajok kifejezetten intelligensek – de akkoriban ezek a gondolatok teljes mértékben úttörőnek számítottak, az állatokat érzelemmentes „biológiai gépeknek” tekintették akadémiai körökben (persze aki tartott valaha is bármilyen gerinces állatot, az pontosan tudta, hogy ez hülyeség, de a tudományos körök akkor még kevésbé voltak a nyitottságukról híresek).

És akkor jött Jane, és azt állította, hogy a csimpánzok nem csak eszközöket képesek használni, de képesek az emberéhez hasonló érzelmek megélésére – kötődnek egymáshoz, dühösek, idegesek, képesek szeretni.

A könyv minden során átüt az a kíváncsi szeretet, amivel Jane fordult nem csak a csimpánzok, hanem az összes állat, az őt körülvevő természet felé. Sokszor kellett nehézségekkel megküzdenie: európaiként nem csak a klímához, hanem az ételekhez is nehezen alkalmazkodott, többször megbetegedett (ami a vadon közepén nem kis kihívást jelent), és nem egyszer került veszélyes helyzetekbe a csimpánzoknak (vagy egyéb vadon élő állatoknak köszönnhetően), de még az ezekre való visszaemlékezésekből is süt, hogy semmit nem bánt meg. Szintén figyelemre méltó, hogy be tudja ismerni azt is, hogy hibázott bizonyos módszerek használatakor, de képes volt (képesek voltak) tanulni ezekből a hibákból, és egy jobban működő kutatási rendszert kialakítani.

Ezt a könyvet a „fiatal”, lelkes és még kissé naiv Jane írta, akinek fogalma sem volt még róla, hogy közel fél évszázaddal később már alig lesz lehetősége szeretett csimpánzaival tölteni az idejét, mert az év több, mint 300 napján úton lesz, hogy a természet védelméért lobbizzon a legkülönbözőbb szinteken, a legkülönbözőbb országokban. De már itt is sugárzik belőle az az optimizmus és remény, ami azóta annyi embert állított a természetvédelem és a csimpánzok ügye mellé.

De ez a könyv első sorban a csimpánzokról szól. Jane, fáradtságot nem kímélve, életüknek minden rezdülését megörökítette, és ezekből a feljegyzésekből készítette el ezt az etológiai szempotból szerintem felbecsülhetetlen értéekű ismeretterjesztő könyvet, amiben bemutatja az által megfigyelt csimpánzok mindennapjait. Ezt a könyvét jó szívvel tudom ajánlani bárkinek, aki érdeklődik az etológia vagy a főemlősök iránt – és persze Jane követőinek is kihagyhatatlan darab.

>!
Mimiti
Jane Goodall: Az ember árnyékában

Ha végiggondolom, hogy kik azok az emberek, akiket példaképnek tartanék, Jane Goodall neve mindig az elsők közt merül fel. Kiskorom óta olvasgattam így vagy úgy az írásait, ismertem az életét, és lenyűgözött az elhivatottsága. Annyira mérges vagyok magamra, mert hiába járt már viszonylag sokszor kis hazánkban, én még soha nem jutottam el egy előadására sem.
Ez egy rendkívül olvasmányos könyv, abszolút érthető mindenki számára, és mégsem szájbarágós. Az etológiai kutatások eredményei mellett szinte észrevétlenül képet kapunk az „idegen” kutatók életéről a mai Afrika kialakulása közepette. Valljuk be, az átlagember ismeretei a csimpánzokról még ma is elég hiányosak, ez a kötet pedig valódi, tudományos értékkel hozza őket közelebb hozzánk. Az olvasás végére érve a csapat tagjait akaratlanul is megszereti az ember – milyen furcsa így, legfeljebb fekete-fehér képeken látni az állatokat ma, és mégis ilyen mélyen részt venni az életükben.
Jane Goodall egy fantasztikus nő (és persze Vanne is az volt, mindenkinek ilyen támogató anyát kívánok), a természet iránti rajongása szinte üvölt a lapokról. Ma is aktív, és igyekszik felhívni az emberek figyelmét a bolygó nagy problémáira. Nem ez lesz az utolsó olvasásom tőle. :)

>!
ÁrnyékVirág
Jane Goodall: Az ember árnyékában

Jane Goodalt jó olvasni. Olyan ritka az olyan ember, mint ő, aki szenvedéllyel, szeretettel és alázattal végzi a munkáját és éli az életét.
Ez a könyve nem annyira filozofikus-mesélős, hiszen nem egy életrajzi könyv, hanem a csimpánzok viselkedéséről szerzett tapasztalatait írja meg. Ezért nem annyira olvasmányos, de akit érdekel az állatok viselkedése, az szeretni fogja.
A végére pedig rájövünk, hogy igazából nem is különbözünk olyan sokban a csimpánzoktól…

5 hozzászólás
>!
mondhatatlan
Jane Goodall: Az ember árnyékában

És voltam előadásán, ahol csimpánzul köszönt :) Hihetetlen élmény volt, hogy azokról a csimpánzokról mesél, akiket ismertem a könyvéből; Jane Goodall nagyon vagány, hogy ezt az egészet felépítette.

>!
Pomwell
Jane Goodall: Az ember árnyékában

Nagyon jó kis könyv, tényleg hűen és mégis laikusok számára is érdekesen ír a csimpánzokról. Azt is intelligensen fejti ki hogy miért van szükség a környezetvédelemre. Azért nem kap 5 csillagot mert nem bilincselt le annyira mint Gerald Durrell és így érzem fairnek.
Szürkeszakállú Dávidot, Mr.McGregort, Flot és a többieket öröm volt megismerni, történetükön sírni és nevetni egyaránt lehet. Mindenkinek jó szívvel ajánlom!

>!
Folyóvíz
Jane Goodall: Az ember árnyékában

Hihetetlen könyv, máig alapmű. Goodall egész fiatalon, huszonévesen kezdte csimpánz-megfigyeléseit Gombében; akkoriban ez még teljesen ismeretlen műfaj volt. Goodall ma már nem kutató, hanem aktivista, a környezetért és a „bennszülöttek” emberibb – és nem környezetromboló – életéért küzd ("közösségközpontú természetvédelem"); a fair trade mozgalom elkötelezett híve. Nagyon, nagyon tisztelem.

>!
tokykacska
Jane Goodall: Az ember árnyékában

Sokszor olvastam, s könyvespolcom egyik legkitüntetettebb helyét foglalja el. Akit az emberszabásúak érdekelnek, azoknak alapmű, Jane Goodall többi írásával egyetemben! S aki teheti, hallgassa meg a könyv szerzőjét élőben is, mert amit tőle kaphatnak az felbecsülhetetlen értékű!

>!
lucatami
Jane Goodall: Az ember árnyékában

Már régebben is terveztem elolvasni, és végre sikerült.
Nagyon tetszett, ahogy a csimpánzok viselkedését, életét bemutatta. Szinte láttam magam előtt a tájat és a csimpánzokat.
Sok érdekes dolgot tudtam meg, melyeket eddig nem is gondoltam volna. A megfigyelések érdekesek voltak. Flo-t és családját nagyon megszerettem.

>!
tbkrisztina
Jane Goodall: Az ember árnyékában

Régóta tisztelem Jane Goodall munkásságát, és évek óta terveim között szerepelt Az ember árnyékában című könyvének elolvasása. Nem tudom megfogalmazni az okát, de ez a kötete vonzott leginkább. A megfigyelések tudományos leírása a nem szakmabeli olvasó számára is érthető, érdekes, néhány csimpánz akaratlanul is belopja magát az ember szívébe, nem csodálom, hogy számozás helyett inkább elkeresztelték őket. Kitartás, emberség, természetszeretet sugárzik a könyv minden lapjáról.


Hasonló könyvek címkék alapján

Richard Dawkins: Az önző gén
Desmond Morris: Miért csinálja…? A macska
Robert Merle: Majomábécé
Konrad Lorenz: Salamon király gyűrűje
Csányi Vilmos: A kutyák szőrös gyerekek
Desmond Morris: A csupasz majom
Desmond Morris: Miért csinálja…? A ló
Desmond Morris: Állatlesen – Az állatok viselkedésének terepkalauza
Desmond Morris: Miért csinálja…? A kutya
Frans de Waal: Elég okosak vagyunk, hogy értsük, milyen okosak az állatok?