Vértestvérek 183 csillagozás

Jane Corry: Vértestvérek

Három kislány iskolába indul egy napsütéses, májusi napon. Egy óra múlva az egyikük halott.
Tizenöt évvel később találkozunk a két túlélővel, Alisonnal és Kittyvel. Nagyon különböző életet élnek. Kitty egy otthonban lakik, nem képes beszélni, és nincsenek emlékei a balesetről, sem a tragédia előtti múltról. Alison rajztanár, első ránézésre teljesen normális nő. Ám ez csupán a látszat, ami megtévesztő lehet. Amikor állást vállal egy börtönben, végre fény derülhet az igazságra.
Valaki figyeli őket, és bosszúra készül… Vajon kit akar megölni?

Jane Corry ismert angol újságíró, az Oxford University kreatív írás tanára. Bemutatkozó regénye A férjem felesége címmel jelent meg, mely nagyon hamar nemzetközi bestsellerré vált.

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
XXI. Század, Budapest, 2018
400 oldal · ISBN: 9786155759079 · Fordította: Borbély Judit Bernadett
>!
XXI. Század, Budapest, 2018
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155759062 · Fordította: Borbély Judit Bernadett

Enciklopédia 1


Kedvencelte 10

Most olvassa 7

Várólistára tette 141

Kívánságlistára tette 123

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

EssentialHencsi P>!
Jane Corry: Vértestvérek

Nagyon jó! Most nem estem abba a hibába, mint az előző könyvénél, nem készültem pszicho-thrillerre, mert a múltkorinál is jól megvezetett a cimke. És lám, így helyén kezelve a dolgokat, majdnem tökéletes könyv lett belőle. Talán egy kicsit sok volt a végére a dupla leszúrt Rittberger, féltem is, hogy elesik miatta, de szerencsére talpon maradt.
Adott két lány, Alison és Kitty, akikkel történt valami tizenöt évvel ezelőtt, ami miatt Alison egy idegroncs, Kitty pedig egy nyáladzó agysérült lett. Ebből a két szemszögből olvashatjuk a történetet, és megvallom, Kitty szemszöge valami zseniális, ahogy belelátunk egy agysérült gondolataiba.
Az, hogy mi történt annak idején, valamikor a könyv közepe tájékán derül ki, aztán onnan jönnek a csavarok, hogy nem is úgy, de még amúgy sem, hanem emígy, sőt, még az sem biztos. Persze aztán jönnek a bonyodalmak, mondjuk az van anélkül is, mert felbukkan Kitty intézetében Johnny, a jóképű Down-szindrómás legény, akivel hamar egymásba szerelmesednek.
A váltott nézőpont és az ugrálás múlt és jelen közt egyáltalán nem zavaró, és fokozatosan derülnek ki a titkok, melyek hol kiszámíthatóak, hol nem. Mondom, talán több is van a kelleténél, de nem baj.
Ha így halad Jane Corry, a következő már tökéletes lesz.

2 hozzászólás
Bleeding_Bride IP>!
Jane Corry: Vértestvérek

Hallmark délutáni filmjeire emlékeztetett.
Kellemesen izgalmas, de azért annyira nem köt le, hogy a rántás odaéghessen.
Olyan piszkosul lassan épült fel, hogy már alig vártam a nagy robbanást, de őszintén, szerintem fejezeteken keresztül időhúzás ment, mintsem építkezés a csattanóra. Kitty fejezeteinek java nem adott semmit, már a gondolatainak stílusa is unalmas lett, legalább igazolta azt, hogy micsoda tenyérbemászó kölyök is volt ő eredetileg.
Alison nagy húzása pedig totál WTF.
A végén pedig ez a mindenki mindent mindenki helyett magára vállalt nagy fordulat elérte, hogy röhögőgörcsöt kapjak.
Ezek nem vértestvérek, hanem mártír vértanúk.
Mna, egynek mindenképp elment, de s Férjem felesége lényegesen jobban tetszett.

8 hozzászólás
dagikám>!
Jane Corry: Vértestvérek

Az eleje nagyon untatott,majd el kezdtek felpörögni az esemènyek,olvastatta magàt a könyv. Alison nem volt annyira szimpatikus karakter szàmomra. Az igazsàg pillanatànàl èn kicsit izgalmasabb indokra gondoltam,ìgy a vège is csalòdàs volt.

Niitaa P>!
Jane Corry: Vértestvérek

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
http://niitaabell.blogspot.hu/2018/05/jane-corry-vertes…

"Teljes mértékben képes volt lekötni. Élvezettel olvastam a sorokat. A kategorikus besorolásának tökéletesen megfelel. Az általam eddig olvasott piszchothrillerek sokkal inkább a feszültségfokozásra mentek rá. A Vértestvérek esetében a pszicho részt mondanám erősebbnek. Sokkal nagyobb hangsúlyt kap a karakterekben gomolygó érzések sokasága, s az ezek által kiváltott reakciók. Kellőképp bővelkedik fordulatokban, melyek közül kevés az, ami kiszámítható. Szerintem mindenkit meg tudna lepni, legalább egy csavar. Tetszett, mert gondolkodtatott. Beleképzeltem magam Alison helyzetébe. Számba vettem, vajon én hogyan dolgoznék fel egy ilyen traumát, s vajon milyen válaszreakciókat adtam volna az adott helyzetekbe. Sokszor cselekedtem volna másképp, de a könyv végére rá kellett jönnöm, hogy én sokkal egyszerűbb és békülékenyebb vagyok, mint ő. Nem hozta el az elvárt feszültséget, de annál sokkal többet adott. A pszichothrillerek egy újabb fajtájába engedett bepillantást nyerni, s meg kell mondjam: ez is kifejezetten tetszik.
Vannak hibái, természetesen, mint minden könyvnek, ugyanakkor nem tartom említésre méltónak sem őket. Olyanok, mint a való életben elkövetett apróbb ballépések, melyekért senki nem tartozik felelősséggel, csak a helyzet úgy hozta.
A Vértestvérek egy jól megírt történet, mely a saját medrében csorog. Vannak benne erősebb kanyarok, s lágyabb zuhatagok, de nem marad az olvasóban hiány a könyv végére érve sem. Pont erre volt most szükségem."

4 hozzászólás
Angele >!
Jane Corry: Vértestvérek

Hú de nagy titok volt. Egyik titok a másik után, szép lassan ki is derül mind. Inkább lassan, mint szépen. Vagyis már megint egy semmit mondó semmiség. El voltam képedve, de nem attól mekkora titkokat rejtegetnek ezek. A feléig untam. Aztán azon gondolkodtam el, hogy vajon miről fog szólni még egyszer ugyanennyi. Végül mikor minden titokra fény derült, az jut eszedbe, hogy ezt is minek olvastam el. Blödség volt. Az egész.
A thriller címke teljesen döbbenet. Mikor tartja már ezt kordában valaki?

7 hozzászólás
Anarchia_Könyvblog>!
Jane Corry: Vértestvérek

A legjobb amit erre a könyvre mondani tudok, az a tökéletes, és a penetráns! Az író első könyve A férjem felesége is sikert aratott, de a Vértestvérek című regénye totálisan felülmúlta. Jane Corry ebben a műben is teljesen megfontoltan és nagyon okosan vezetett bennünket olvasókat, nem türelmetlenkedett, nem vitt ostoba klisékbe, és végig fenntartotta az érdeklődésem. Szeretem amikor egy író mérlegeli, hogy mi az ami kevés, és mi az ami már sok/túlzás, ez a mű a tökéletes aranyközépút. Élvezetes volt olvasni, annak ellenére, hogy maga a történet nagyon is komoly dolgokat boncolgat, egyszerűen annyira gördülékeny és rugalmas az írásmódja, hogy észre se vettem és már ki is olvastam. Engem teljesen megvett Jane Corry, és már most várom a következő könyvét.
Ajánló folytatása a honlapon:
http://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/04/19/jane-co…

smetalin>!
Jane Corry: Vértestvérek

Én nem aléltam el a történettől. Kitty kicsit sok volt nekem az intézetben, meg ez pasizása! Alisonba meg egy rakat mártír szorult, mindenki helyett Ő szeretett volna bűnhődni. Ugyanis egy szép verőfényes napon három lány indult az iskolába, egyszer csak egy nagy csattanás és ketten a földön maradnak, mi történt? Hogyan lett ez a rémes baleset, ki halt meg, milyen autó, milyen titok, milyen apa, milyen testvér, ki kicsoda és kivel van és ki mit tett? Lassan ezekre a kérdésekre kapjuk meg a választ, néha Kitty csapkod a kezével, makog, Alison bűntudatban tocsog, de ő nem néha, a könyv végéig. Ééééés csapó egy. Jöhet a névsor.

2 hozzászólás
wzsuzsanna P>!
Jane Corry: Vértestvérek

Az írónő előző könyvéhez nem volt még szerencsém, de ennek a fülszövege kellően felkeltette az érdeklődésem ahhoz, hogy pszicho-thriller-fanatikus énem le akarjon csapni rá. Szeretem az olyan történeteket, ahol egy bűnügyi rejtély keveredik valamilyen családi drámával, főleg akkor, ha a teljes igazság csak az utolsó lapokon áll össze. Szerencsére ez egy ilyen történet volt, és bár volt benne pár olyan elem, aminél kicsit összevontam a szemöldökömet, az összhatás kifejezetten élvezetesre sikeredett.
A regény elején megismerkedünk Alisonnal, a rendkívül zárkózott és magányos rajztanárral, illetve Kitty-vel, aki egy baleset következtében beszédre és emlékezésre képtelenül él egy gondozóintézetben. Nagyon érdekes volt Kitty gondolatait olvasni. Bár az agysérülésnek köszönhetően zavarosak, kuszák és gyerekesek, azért sokkal többet felfog az őt körülvevő valóságból, mint azt a családja vagy a gondozói sejtik. A másik történetszálon akkor indulnak be az események, amikor Alison rajztanári állást vállal egy nyitott börtönben, ahol könnyen meglehet, hogy néhány rab többet tud a múltjáról, mint szeretné.
Lassan, fokozatosan építkeznek és szövődnek össze a szálak, tehát mi is csak apránként rakjuk össze, hogy Alison és Kitty milyen kapcsolatban állnak egymással, illetve ki volt a harmadik lány, akit a fülszöveg is említ. Tudjuk, hogy Alison titkokat rejteget és rettenetes bűntudata van, ahogyan azt is, hogy a sok évvel ezelőtti baleset néhány részletét a mai napig homály fedi. Az igazi feszültség akkor kezdődik, amikor Alison titokzatos üzeneteket kezd kapni, és folyamatosan úgy érzi, valaki szemmel tartja. Ezzel párhuzamosan Kitty is egyre többször érzi úgy, hogy az emlékei a felszínre akarnak törni, tehát tényleg csak idő kérdése, hogy kiderüljön a teljes igazság- ha kiderül egyáltalán. (…)
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.hu/2018/04/vertestverek.html

Kovaxka P>!
Jane Corry: Vértestvérek

Ismét egy bűn és bűnhődés történet, női főszereplőkkel, ezúttal thrillerként. Nem adhatok rá négyesnél rosszabbat, mert pár óra alatt végigolvastam. Ügyes munka, jól fenntartja a feszültséget a két szemszögből, lassan adagolt információkkal. Kitty fejében lenni nagyon izgalmas és egyben megrázó volt, én hitelesnek is éreztem. A nyitott börtönben játszódó jeleneteket is kedveltem. A rövid fejezetek és a túlspilázott, kissé következetlen és szirupos végkifejlet miatt vonok le pontot.

Bettina_94 I>!
Jane Corry: Vértestvérek

Imádom a pszichológiai thrillereket. Ha jó az írónő, akkor egy olyan regény kerülhet a kezünk közé, amit sosem feledünk. Ez a könyv pontosan ilyen.

Bővebb értékelés: http://irokkozott.blogspot.com/2018/06/jane-corry-verte…


Népszerű idézetek

Niitaa P>!

Az ember néha nem tehet róla, hogy kibe szeret bele (…)

294. oldal

3 hozzászólás
Scarlett0722 P>!

A levelek olyanok, mint te meg én.
Kontrasztokból tevődnek össze. Hagyd összefolyni a színeket.

Niitaa P>!

Ezt teszi az emberrel a veszteség: még jobban félti a megmaradt szeretteit.

32. oldal

wzsuzsanna P>!

Mivelhogy a lelkünkben rejtegetett sebek fájnak a legjobban. Viszketnek és húzódnak, fölszakadnak, véreznek. Ahogy a kín és a szorongás gyarapszik az ember fejében, az még egy nyílt vágásnál is veszélyesebb. Végül muszáj tenni valamit.

19. oldal

Niitaa P>!

A gyerekek néha nagyon undokok tudnak lenni egymással.

309. oldal

Niitaa P>!

A lánytestvérek közötti kapcsolat elég összetett tud lenni. Egyszerre féltékenységgel terhelt és szeretetteljes.

313. oldal

wzsuzsanna P>!

Elkélne valami figyelmeztető jelzés, mielőtt darabokra hullik az ember élete.

216. oldal

Niitaa P>!

A művésznek kell a nyersanyag. Ez olyan elemi szükséglet, mint a levegővétel.

31. oldal

Niitaa P>!

Tévedés, hogy a kamaszkori sebek a legmaradandóbbak. Azok fájnak a legjobban, amelyek a középkorúságba lépve érnek minket. Hogy miért? Mert addigra elég idejük volt a feleknek az okokon és okozatokon elmélkedni, elmélyíteni őket.

256. oldal

R_Kingaa>!

Az emberek nem kizárólagosan jók vagy rosszak.

377. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Paula Hawkins: A víz mélyén
Paula Hawkins: A lány a vonaton
M. J. Arlidge: Ecc, pecc
Alice Feeney: Időnként hazudok
John Marrs: The One – A tökéletes pár
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Sarah Pinborough: 13 perc
Ruth Ware: Sötét erdő közepén
Rosamund Lupton: Drága Tess!
Robert Galbraith: Gonosz pálya