Csak ​egy pillanat 147 csillagozás

Jane Corry: Csak egy pillanat

Igen, ​hibáztál.
De miért vádolnak gyilkossággal?

Minden reggel Ellie vigyáz kisunokájára. Josh a szeme fénye, egyszerűen imádja a kiskölyköt. Ellie boldogsága azonban nem felhőtlen: a férjének viszonya van valakivel.

A férfi megesküszik arra, hogy véget vetett a dolognak, majd egyik reggel a férjét megint az a nő keresi telefonon… Ellie egy pillanatra szem elől téveszti kisunokáját. Ami ezután történik, örökre megváltoztatja az életét…

„Lebilincselő, érzelemgazdag történet, a végén a csavart nem lehet előre kitalálni.” – Claire Douglas

„Érzékeny és gondolatébresztő.” – Adele Parks

„Intelligens thriller, összetett karakterekkel és hiteles érzelmekkel.” – Luana Lewis

„Bámulatos portré a családról, amely meg is nyomoríthatja az embert. Letehetetlen könyv.” – Gilly MacMillan, a Kilenc nap szerzője

„Érzelmi magasfeszültséget árasztó, lenyűgöző, csavaros történet – csak Jane Corry képes ilyen briliáns rétegzettségű szöveget… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
XXI. Század, Budapest, 2019
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155955624 · Fordította: Borbély Judit Bernadett
>!
XXI. Század, Budapest, 2019
416 oldal · ISBN: 9786155955631 · Fordította: Borbély Judit Bernadett

Enciklopédia 1


Kedvencelte 12

Most olvassa 11

Várólistára tette 124

Kívánságlistára tette 118

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Jane Corry: Csak egy pillanat

Négy nap alatt kiolvastam és a végén konkrétan leesett az állam… A könyv felépítése nagyszerű, de minden mozaik csak a könyv utolsó harmadára áll igazán össze. Így ha az ember elveszti az érdeklődését a többszálon futó történet bármelyikével kapcsolatban is, könnyen a sarokba vághatja. Túl sokáig nem érdemes olvasni a könyvet (3-4 napnál semmiképpen se tovább), mert az ember elveszhet a történetek sűrűjében. Jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki szereti a családi drámákat, a nehéz sorsokat bemutató történeteket. Biztosan fogok még az írónőtől olvasni, mert látszik, hogy rengeteg kutatómunka előzte meg könyve megírását.

5 hozzászólás
mate55 P>!
Jane Corry: Csak egy pillanat

Kettős első személyű elbeszélés a múlt és jelen idővonalán, ahol a múlt alakítja jelent, sőt a jövőbeli helyzetet is. Az elbeszélés mindkét nézőpontja folyamatosan egy kis plusz részletet ad, amely fenyegető árnyékként lóg a cselekmény körül. Amint a két idősor közeledik egymáshoz, a szétszórt, látszólag következmény nélküli eseményre fokozatosan fény derül. Amint a történet kibontakozik, és megtudjuk az igazságot, minden sokkal világosabbá válik, és látjuk, hogyan kapcsolódik Jo és Ellie egymáshoz. Nagyon fontos és aktuális témákat ölel fel, ahol sokkal többről van szó, mint egy hűtlen férjről és az unokával történt balesetről. Számos olyan kérdéssel foglalkozik, amelyekkel mindannyian szembesülünk a mai társadalomban; hajléktalanság, családon belüli bántalmazás, manipuláció, mentális egészségi problémák, hűtlenség stb. A hajléktalanság, a börtönélet, a birtoklás és a bűntudat témáját az öröm és a szeretet pillanatai ellensúlyozzák. Nagyon érzelmes és elgondolkodtató olvasmány, amit spoiler igazán szerettem. Valószínű, hogy a körülményektől függően a könyvben szereplő néhány kérdés idegesíthet egyes olvasókat, de az biztos, hogy a hajléktalansághoz és az érzelmi bántalmazáshoz másképp, talán körültekintőbben, empatikusabban fog hozzáállni.

Kókuszka>!
Jane Corry: Csak egy pillanat

Két főszereplő Ellie és Jo tragikus történetén keresztül, fontos és aktuális témákat boncolgat az írónő. A fejezetek a két karakter között oszlanak meg, mindkettőjük életében ott van a család szeretetének, támogatásának hiánya. Ellie korán árván marad, az írónő szívszorító érzékenységgel mutatja be az egymásból következő traumák láncolatát: gonosz, ármánykodó mostoha, gyenge apa, manipulatív agresszív férj, elméjének önmaga ellen fordulása. Jo karakterén keresztül bepillantunk a hajléktalanság, az utcára kerülés különböző okai, a mindennapokért való küzdés kegyetlen világába. A két történet fokozatosan közeledik egymáshoz, egy különleges kapcsolódás részesei lehetünk. Jól felépített thriller, sok fordulattal, hihető karakterekkel.

Réka0128 P>!
Jane Corry: Csak egy pillanat

Alig bírtam letenni. :)

Tavaly olvastam az írónőtől A férjem felesége című könyvét, ami tetszett, de ez még annál is jobb volt. Már az elejétől kezdve nagyon izgalmas és pörgős volt a cselekmény, úgyhogy egy percig sem unatkoztam olvasás közben. Két történetszál fut egymás mellett és eleinte egyáltalán nem tudtam elképzelni vajon hol fognak összeérni, de voltam olyan ügyes, hogy a könyv végére lapoztam, így elspoilereztem magamnak… Ettől függetlenül így is értek elég nagy meglepetések, amire egyáltalán nem számítottam.
Ellie karaktere szerintem zseniálisan volt felépítve. Az ő fejezeteit sokkal jobban is élveztem, mert érdekesebbek voltak és tetszett, hogy egészen a gyermekkorától kezdve megismertük az életét. Sokszor nagyon sajnáltam szegényt, mert elég nehéz sorsa volt.
Ez a könyv nem egy tipikus krimi vagy thriller, hanem inkább egy drámai családregény, amit rendkívül érdekesen kivitelezett az írónő.

4 hozzászólás
maya75>!
Jane Corry: Csak egy pillanat

Ezt a könyvet tévedésből kezdtem el olvasni, mert összekevertem a címét valamivel, viszont annyira beszippantott, hogy mikor rájöttem, hogy nem azt olvasom, amit eredetileg terveztem, már nem bírtam volna letenni.
A történetnek szerencsére nem sok köze van a fülszövegben írottakhoz, így azonban egy sokkal összetettebb és jobb, több szálon futó eseménysort kapunk. A hajléktalan téma kicsit meglepett, még soha nem olvastam olyan könyvet, amiben ez ennyire előkerült volna, de végig lekötöttek azok a részek is. A végén pedig leesett az állam, soha nem gondoltam volna magamtól ilyen csavarra.
Most, hogy belegondolok, Jane Corrynak eddig minden könyve tetszett, de tuti, hogy ez a legjobban.

2 hozzászólás
Euthümia_K P>!
Jane Corry: Csak egy pillanat

Annyira izgalmas, pörgős volt a történet, hogy alig bírtam letenni a könyvet. Több szálon fut a cselekmény két női főszereplővel. Mindkét nőnek rettenetes, szomorú és szívbemarkoló az életútja. El nem tudtam képzelni, hogy hogy fog egybeforrni a két történet, de valahol éreztem, hogy kell lennie egy közös pontnak. Arra azonban nem számítottam, hogy a végére ilyen fordulatos csavart rejteget az írónő a tarsolyában. Határozottan tetszett a könyv.

Ürményi_Ágnes>!
Jane Corry: Csak egy pillanat

Mit is mondhatnék erről a könyvről?Fantasztikus, magàval ragadó, tele van csavarral, meglepő fordulatokkal. Teljesen megszűnt a világ körülöttem, amikor olvastam ezt a könyvet. Nagyon meglepő volt számomra a vége. Teljesen félrevezeti az olvasót.
Ez az első könyv, amit az írónőtől olvastam,és kedvet kaptam, hogy a többi megjelent könyvét is beszerezzem, elolvassam.
Mindenkinek csak ajánlani tudom!

noni55 P>!
Jane Corry: Csak egy pillanat

A történet felváltva játszódik a jelenben és a múltban. Ellie már nagymama és éppen börtönben vár a tárgyalására, de nem tudni, csak sejteni lehet, hogy pontosan miért is. A múlt eseményei hatéves korától kezdődnek, amikor szeretett édesanyja meghal. Két évre rá az apja megnősül és onnantól kezdve Ellie élete napról napra nyomorúságosabb mostohájának köszönhetően. Később szegény kifog egy borzalmasan rossz férjet is, aki szintén lelki terrorban tartja.
Olvasás közben sokféle érzés kerített hatalmába, a legerősebb a harag és a düh volt bennem. Egy ártatlan gyermeket lelkileg terrorizálni kegyetlen és embertelen. Ellie folyamatosan önmagát ostorozza, hogy biztos nem igyekszik eléggé, szegény kislány éhezik a szeretetre. Édesapjára is nagyon mérges voltam, hiszen állandóan arra kényszerítette a kislányt, hogy ne mondjon ellent a mostohaanyjának és mindig kérjen bocsánatot, még olyan dolgokért is, amit el sem követett. Hihetetlen, hogy milyen gyorsan tönkre lehet tenni egy kis emberke életét, mennyire ki van szolgáltatva egy felnőtt kénye kedvére.
A cselekmény nagyon izgalmas és fordulatos volt, a végén egy hihetetlen befejezéssel.

tramuntana>!
Jane Corry: Csak egy pillanat

Sajnos nem azt nyújtotta, amire számítottam. Azt gondoltam, hogy leginkább a kisfiú eltűnése és keresése lesz a középpontban. Ehhez képest teljesen más irányból lettek megközelítve a dolgok, nagy hangsúlyt kaptak a múlt történései. A csavarra nem jöttem rá, de még így sem okozott katartikus pillanatokat, egyszerűen csak tudomásul vettem. Összességében nem volt rossz, de semmilyen érzelmet nem váltott ki belőlem, feltehetőleg egy év múlva már emlékezni sem fogok a történetre.

1 hozzászólás
girardella>!
Jane Corry: Csak egy pillanat

Jane Corry-tól a Vértestvéreket olvastam tavaly, ami abszolút nem tetszett, de ennek a jóval magasabb százaléka miatt tettem még egy próbát. Szeretem a krimiket, főleg ha lehet rajtuk egy kissé borzongani, számomra ez jelenti a thriller címkét. Itt viszont szó sincs ilyesmiről, a fülszöveggel ellentétben a kisfiú eltűnéséről nem sok szó esik, annál inkább a hajléktalanságról stb. Ehhez most abszolút nem volt hangulatom, teljesen mást vártam a könyvtől. Sajnálom, hogy az ilyen lélektani drámákra folyton ráaggatják a nem megfelelő címkéket, ha tudnám, hogy igazából miről szólnak, bele sem kezdenék.


Népszerű idézetek

mate55 P>!

– Az unoka olyan, mint az ember saját gyermeke, valahogy mégis extrán szereti őket az ember – […]. – Ez egy olyan kötődés, amit nem lehet elmagyarázni, csak átélni lehet.

438. oldal

1 hozzászólás
mate55 P>!

Kiskoromban igazi kiváltság volt, hogy vasárnap reggelenként bemászhattam a szüleim mellé az ágyba.

32. oldal

Kókuszka>!

Ha örömet szerzel az embereknek, és kedves vagy hozzájuk, akkor ők is jók lesznek hozzád.

265. oldal

5 hozzászólás
mate55 P>!

Azon a nyáron épp H. E. Bates műveiben mélyedtem el. Jobban kedveltem a Larkinokról szóló könyveit a komorabb hangvételű regényeknél, mert egy olyan családról szóltak, amelynek a tagjai szeretik egymás.

258. oldal

mate55 P>!

2019. augusztus 17. szombat.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: 2019
2 hozzászólás
Kókuszka>!

Megesik néha, hogy olyasmit tesz az ember, amire utóbb nem képes magyarázatot adni.

137. oldal

pribrgre >!

Az ember sosem lehet elég idős ahhoz, hogy ne hiányozzon neki az anyja.

17. oldal

Dinah>!

– Úton lenni szabadság – mondja egyszer csak. – Egyedül menni jó magány.

160. oldal

noni55 P>!

– Miért vagy ilyen rendes hozzám? Mit vársz cserébe?
– Semmit, Jo – rázza meg a fejét. – Egyszerűen úgy gondolom, hogy több kedvesség kell a világba, és sok kicsi sokra megy.

254. oldal, 40. fejezet


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból
Dot Hutchison: Pillangók kertje
David Mitchell: Felhőatlasz
John Fowles: A lepkegyűjtő
Paula Hawkins: A lány a vonaton
B. A. Paris: Zárt ajtók mögött
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák
Daniel Cole: Rongybaba
Niki Tailor: Mindenki hazudik
Ittzés Laura: Nyolc perc