Northanger ​Abbey 28 csillagozás

Jane Austen: Northanger Abbey Jane Austen: Northanger Abbey Jane Austen: Northanger Abbey Jane Austen: Northanger Abbey Jane Austen: Northanger Abbey Jane Austen: Northanger Abbey Jane Austen: Northanger Abbey Jane Austen: Northanger Abbey Jane Austen: Northanger Abbey Jane Austen: Northanger Abbey Jane Austen: Northanger Abbey Jane Austen: Northanger Abbey Jane Austen: Northanger Abbey Jane Austen: Northanger Abbey Jane Austen: Northanger Abbey Jane Austen: Northanger Abbey Jane Austen: Northanger Abbey Jane Austen: Northanger Abbey Jane Austen: Northanger Abbey Jane Austen: Northanger Abbey Jane Austen: Northanger Abbey Jane Austen: Northanger Abbey Jane Austen: Northanger Abbey Jane Austen: Northanger Abbey

Harper Collins is proud to present its new range of best-loved, essential classics. 'Northanger Abbey! These were thrilling words, and wound up Catherine's feelings to the highest point of ecstasy.' Considered the most light-hearted and satirical of Austen's novels, Northanger Abbey tells the story of an unlikely young heroine Catherine Morland. While staying in Bath, Catherine meets Henry Tilney and his sister Eleanor who invite her to their family estate, Northanger Abbey. A fan of Gothic Romance novels, naive Catherine is soon letting her imagination run wild in the atmospheric abbey, fuelled by her friendship with the vivacious Isabella Thorpe. It is only when the realities of life set in around her that Catherine's fantastical world is shattered. A coming-of-age novel, Austen expertly parodies the Gothic romance novels of her time and reveals much about her unsentimental view of love and marriage in the eighteenth century.

Eredeti megjelenés éve: 1818

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Macmillan Collector's Library, Penguin Popular Classics, Penguin English Library, Vintage Classics, Penguin's Clothbound Classics

>!
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781782264781
>!
Bolinda/Audible, UK, 2015
ISBN: 9781486280018 · Felolvasta: Anna Massey
>!
Vintage, London, 2014
304 oldal · ISBN: 9780099589297

13 további kiadás


Kedvencelte 2

Most olvassa 5

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
entropic P
Jane Austen: Northanger Abbey

Szóval az úgy van, hogy a Büszkeség és balítélet az örökös kedvenc Austen-könyvem, ha viszont azt nem számítom, akkor mindig az a kedvencem Austentől, amit épp olvasok. Úgyhogy most ez. Kedves és szupervicces könyv – ezt szerettem volna idézetekkel is alátámasztani, de főleg az elején egész fejezeteket tudtam volna egyben idézni, az meg hosszú lett volna.
Catherine amúgy igazán kedves csajszi, Henry Tilney meg a legszimpatikusabb Austen- hős.
Úgyhogy jó volt, már megint.

Újra, 2019.

Hét év után először olvastam újra, s romantikus rémségekre fogékony szívem már előre remegett – vajh miféle sötét titkokra bukkanok ez alkalommal? Találok-e majd rég elfeledett, talán szándékosan ottfelejtett, letűnt korokról mesélő dokumentumokat a könyv lapjai között?

Ami azt illeti, találtam: például a 2012-es debreceni Jane Austen könyvklub könyvjelzőjét (a 93. oldalnál), ami ennyi év után sem sárgult el, penészfoltok sem csúfítják, és oly élénken visszaidézi a hajdani boldog napot, mintha nem teltek volna el azóta végtelennek tetsző évek.

Hah, úgy látszik, a romantika örök, főleg ez az Austen-féle, ami nem is romantikus. Gondolom, ezért nem növök ki soha belőle.

24 hozzászólás
>!
sztimi53 P
Jane Austen: Northanger Abbey

Még éppen időben….
Impressions:
Mr Thorpe egész személyiségére a válaszom: LOL. Akkora arca van és mégis arcátlan. Bunkó
Henry Tilney: LOVE, Tilney olvas és olyannyira ironikus, hogy nem lehet nem rajongani érte. Jeles tulajdonsága, hogy csekély értelmű nőszemélyekkel is elboldogul.
Aztán ott a csalfa Isabella, aki mindig színpadias.
És hát a fő hősnőnk, a kíváncsi könyvmoly, aki naiv, egyszerű, mint a kettes legó, de legalább jóindulatú. A végére azért sikerült némi értelmet is beleverni.
Na ez egy olyan könyv, amiben tényleg beszélnek az időjárásról. Megállapítom, hogy az Austen férfiak egyik legvonzóbb tulajdonsága a lakhelyük. Valóban kispórolta belőle a klastromot, meg a titkot is, de megállapítom azt is, hogy a magyar cím hüje. Az insipid, impudent, unpleasant, &c. szavak gyakran használatosak.
És végül hát az örök love az Darcy, az Értelem újraolvasásakor Colonel Brandon is beszerelmesített, most meg az a Tilney is szimpatikus, hogy fogok dönteni, amikor mindet újraolvastam?!

22 hozzászólás
>!
mokata P
Jane Austen: Northanger Abbey

Örök hála a pontgyűjtős társast átvevő @Jaina nak, aki kitalálta, hogy esernyős könyveket olvassunk májusban. Nélküle még jó darabig nem olvastam volna Jane Austint, holott zseniális. Remek a humora, korához képest meglepőn modern elveket vall. Gyorsan be is vásároltam még pár regényét, és jelentkeztem a Jane Austin kihívásra is. :-)

1 hozzászólás
>!
Gulo_gulo 
Jane Austen: Northanger Abbey

Ezt az Austen-regényt korábban nem szerettem annyira, mert Catherine néha annyira ostoba. Így másodjára már roppant szórakoztató.

>!
Juci P
Jane Austen: Northanger Abbey

Az első felét nagyon élveztem, csupa finom humor és irónia, a második felére leeresztett a lufi, és Austen összecsapta a cselekményt. De nem bánom, hogy elolvastam. :)
Bővebben a blogon: http://amigalszanak.blogspot.com/2011/01/jane-austen-no…
Magyarul: http://moly.hu/konyvek/jane-austen-a-klastrom-titka

>!
Zsuzsanna_Sinka
Jane Austen: Northanger Abbey

El sem hiszem, mennyire tetszett ez a könyv így kb. 10 évvel az első elolvasás után. Egészen másképpen szemléltem, nagyon jól elszórakoztatott, kacagtató kis séta ez a csiszolt, borotvaéles irónia felé, amely az érettebb regényekben már letisztult formában jelenik meg. Fogom még olvasni, remélem.

>!
KNW I
Jane Austen: Northanger Abbey

This started out so funny, I loved it.
Then it bore me with the looong time in Bath when nothing happened.
Then Tilney came and it was so funny again.
Then Tilney was gone… and I was like, so, is he to become her lover or was it merely a sidetrack? JA then irritated me by not bringing him back on scene, instead, there was all about Isabella and John Thorpe, our heroine's „friends”. The scenes annoyed me.
And when finally the „lovers” would be in the same place, there is hardly any sweetness among them.
All along I had no idea if the boy likes her or not?
At the same time, Catherine's naivety was cute, so the Abbey part was much better than the Bath part.
And the final conflict came too abruptly and it was solved too quickly.
I understand the way JA wanted to write this book, but for the above reasons I feel it isn't so good as could be.

>!
Tünde_
Jane Austen: Northanger Abbey

Nem erre számítottam. Nagyon nem. Néhol nem éreztem, mi történik, kivel és hol. Nem tudom, miért. Lehet velem volt a baj, de nem tetszett. Még egyszer megpróbálkozom vele, talán valamikor.

>!
wilwaren
Jane Austen: Northanger Abbey

Catherine Morland a regency kor tipikus young adult főhőse. Okos, vicces de naiv, társadalmilag a perifériára szorult, de mindennek ellenére kedvelhető. Ártatlansága és szelídsége miatt gyakran átverik, és a regényfüggősége vad teóriákra sarkallja. Mr. Tilney pedig a legkedvesebb, legmegközelíthetőbb és közvetlenebb Austen főhős. Igen, Darcy mindenki kedvence (az enyém is), de Mr. Tilney szoros második. Néha azt gondolom, hogy első, ha azt veszem, hogy korabeli kisasszonyként milyen jó lehet, ha egy férfival órákig el lehet beszélgetni könyvekről, regényekről. Nem? :)

>!
Izolda P
Jane Austen: Northanger Abbey

Hááát, nem ez lesz a kedvenc Austen regényem, az tuti. Ebben is volt jónéhány kellemesen ironikus megnyilvánulása, de a libuska főszereplő nem volt különösen szerethető számomra.


Népszerű idézetek

>!
Izolda P

The person, be it gentleman or lady, who has not pleasure in a good novel, must be intolerably stupid.

Chapter 14.

>!
sztimi53 P

'As far as I have had opportunity of judging, it appears to me that the usual style of letter–writing among women is faultless, except in three particulars.'
'And what are they?'
'A general deficiency of subject, a total inattention to stops, and a very frequent ignorance of grammar.'

21. oldal, Chapter 3, Penguin books, 2006.

>!
Aniko_Horváth

It must be very improper that a young lady should dream of a gentleman before the gentleman is first known to have dreamt of her

>!
Izolda P

Catherine assented--and a very warm panegyric from her on that lady's merits closed the subject. The Tilneys were soon engaged in another on which she had nothing to say. They were viewing the country with the eyes of persons accustomed to drawing, and decided on its capability of being formed into pictures, with all the eagerness of real taste. Here Catherine was quite lost. She knew nothing of drawing--nothing of taste: and she listened to them with an attention which brought her little profit, for they talked in phrases which conveyed scarcely any idea to her. The little which she could understand, however, appeared to contradict the very few notions she had entertained on the matter before. It seemed as if a good view were no longer to be taken from the top of an high hill, and that a clear blue sky was no longer a proof of a fine day. She was heartily ashamed of her ignorance. A misplaced shame. Where people wish to attach, they should always be ignorant. To come with a well-informed mind is to come with an inability of administering to the vanity of others, which a sensible person would always wish to avoid. A woman especially, if she have the misfortune of knowing anything, should conceal it as well as she can.

Chapter 14.

>!
sztimi53 P

'No man is offended by another man’s admiration of the woman he loves; it is the woman only who can make it a torment.'

165. oldal, Chapter 4, Vol. II, Penguin books, 2006.

>!
Izolda P

No one who had ever seen Catherine Morland in her infancy would have supposed her born to be an heroine.

(első mondat)

>!
Izolda P

… every man is surrounded by a neighbourhood of voluntary spies…

Chapter 24.

>!
Izolda P

I have no notion of treating men with … respect. That is the way to spoil them.

Chapter 6.

>!
Izolda P

On his two younger sisters he then bestowed an equal portion of his fraternal tenderness, for he asked each of them how they did, and observed that they both looked very ugly.

Chapter 7.

>!
Izolda P

… Mrs. Allen, whose vacancy of mind and incapacity for thinking were such, that as she never talked a great deal, so she could never be entirely silent; and, therefore, while she sat at her work, if she lost her needle or broke her thread, if she heard a carriage in the street, or saw a speck upon her gown, she must observe it aloud, whether there were anyone at leisure to answer her or not.

Chapter 9.


Hasonló könyvek címkék alapján

Daphne du Maurier: Rebecca
George Orwell: Animal Farm
Alexander Pushkin: Eugene Onegin
Stendhal: The Charterhouse of Parma
Victor Hugo: The Wretched
Jo Baker: Longbourn
Helen Fielding: Bridget Jones's Diary
Margaret Mitchell: Gone with the Wind
Theodor Fontane: Effi Briest (angol)
Sarah Waters: Fingersmith