Mansfield ​Park 40 csillagozás

Jane Austen: Mansfield Park Jane Austen: Mansfield Park Jane Austen: Mansfield Park Jane Austen: Mansfield Park Jane Austen: Mansfield Park Jane Austen: Mansfield Park Jane Austen: Mansfield Park Jane Austen: Mansfield Park Jane Austen: Mansfield Park Jane Austen: Mansfield Park Jane Austen: Mansfield Park Jane Austen: Mansfield Park Jane Austen: Mansfield Park Jane Austen: Mansfield Park Jane Austen: Mansfield Park Jane Austen: Mansfield Park Jane Austen: Mansfield Park Jane Austen: Mansfield Park Jane Austen: Mansfield Park Jane Austen: Mansfield Park Jane Austen: Mansfield Park Jane Austen: Mansfield Park Jane Austen: Mansfield Park Jane Austen: Mansfield Park Jane Austen: Mansfield Park Jane Austen: Mansfield Park Jane Austen: Mansfield Park Jane Austen: Mansfield Park Jane Austen: Mansfield Park Jane Austen: Mansfield Park Jane Austen: Mansfield Park Jane Austen: Mansfield Park Jane Austen: Mansfield Park Jane Austen: Mansfield Park

Jane Austen views the social mores of her day through Fanny Price, a shy and sweet-tempered girl adopted by wealthy relations. An outsider looking in on an unfamiliar and often inhospitable world, Fanny eventually wins the affection of her benefactors, endearing herself to the Bertram family and the audience alike.

Eredeti megjelenés éve: 1814

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Macmillan Collector's Library Macmillan angol · Penguin Popular Classics Penguin angol · Penguin English Library Penguin angol · Vintage Classics Vintage · Penguin's Clothbound Classics Penguin · Wordsworth Collector’s Editions Wordsworth · Collins Classics Collins · Flame Tree Collactable Classics Flame Tree Publishing angol

>!
Arcturus Publishing, London, 2021
396 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781788881852
>!
Wordsworth, Herts, United Kingdom, 2020
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781840227970
>!
Arcturus Publishing, London, 2019
396 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781785995040

26 további kiadás


Kedvencelte 5

Most olvassa 3

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

FVCsilla P>!
Jane Austen: Mansfield Park

Jane Austen könyvei számomra mindig a boldogságot és a nyugalmat hozzák. Évekkel ezelőtt olvastam a történetet először, biztos vagyok benne, hogy később is a kezembe fogom venni.

sztimi53>!
Jane Austen: Mansfield Park

Ez a könyv született helyretolni egy filmélményt, valahogy olyan érzés volt olvasni, mintha erősen fűszeres, hagymás étel után rágóznék, visszabillent az egyensúly.
Nem a megszokott hősnőt írja, ez nem magabiztos, cserfes nőszemély, egy bizonytalan, félénk savanyú, önbizalom hiányos lányt jelenített meg, de vele is lehet azonosulni. Érthető a helyzete, hátrányosabb, kiszolgáltatott. Mondjuk attól még lehetne benne több élet. Azért szerencsére humora ebben is megmutatkozik. Crawford jól eltalált figura, neki van vér a pucájában, míg ellenlábasa meglehetősen mulya, hol van ő a Darcykhoz meg Brandonokhoz képest. Maryt idegesítő hülye picsának láttam, benne is van élet, de nem igazán szeret az, aki nem tudja elfogadni a másik döntéseit, felületesnek tűnik az érzelem. (Bár lehet én sem akarnék életem végéig egy paplakban savanyodni). A cselekmény nem bonyolult, Fanny is friendzoned (and sisterzoned), nem tud küzdeni azért amit(akit) szeretne, áll tétlenül, csak néha mutatkozik meg, hogy a hamu alatt lapul egy Fanny, aki határozott is tud lenni, ha nem kívánt dolgot várnak tőle, bár ez is fakadhat félelemből. Aztán persze minden rendbe jön, de túlságosan is gyorsan. Több száz oldal vekengést nem biztos hogy egy oldalban kellett volna lezárni. Kevésbé vagyok elégedett, mint máskor, de azért JA marad a kedvencek között. És a film szörnyű szájízét is kimostam.

1 hozzászólás
Lappantyú>!
Jane Austen: Mansfield Park

Alapvetően azt szeretem, ha az irodalom kényszerít, hogy – Nietzsche szavaival élve – szakadékba bámuljak. De attól egy idő után átkozottul meg lehet szédülni. Olyankor jólesik elmerülni Jane Austen mesevilágában, ahol a legszegényebb rokon is szolgálót tart, és egy súlyos tüdőgyulladás egyetlen lehetséges következménye a drámai feszültség ideiglenes növekedése.
A Mansfield Park érzésem szerint más, mint a többi Austen-regény: ezúttal a főszereplő nem egy romantikus ábrándokat kergető ifjú hölgy, hanem Mansfield. Hiába próbál úgy tenni a történet, mintha Fanny Price lenne a központban, ő csak egy csendes kívülálló a csinos szalon sarkában, aki gondosan megfigyeli az előkelő vidéki angol családok világát és azonnal kiszúrja minden gyarlóságukat. Kedvesen, emberséggel teszi mindezt, persze, de attól még tagadhatatlan, hogy olyan emberek között járunk, akik önzésükkel és anyagiasságukkal kiábrándítóan közönségessé teszik azt a mesevilágot, amiben élnek. Aztán meglátogatunk egy cseppet sem előkelő városi családot, csak hogy lássuk, az emberek ugyanolyanok ott is, csak éppen rosszabb világban élik ugyanazt az életet. De azért nem kell megijedni, hiába tartják Austent a realizmus előfutárának, azért végül mégis nyer a romantika: az egész regényben van összesen két szilárd, erkölcsös jellem, akik annak rendje és módja szerint megtalálják egymást, miután rájönnek, hogy a társadalom felszínes játékában nincs keresnivalójuk. Sajnos az utolsó fejezet mintha csak váza lenne még további negyven-ötven oldalra elég történésnek, ezzel pedig szinte mindent elvesz a végkifejlet szépségéből. Akkora a hiányérzetem, hogy kénytelen vagyok jégszívű négy csillagot adni, már csak azért is, hogy a szerző többi, ügyesebben lekerekített regényét arányosan felcsillagozhassam. De ne higgye senki, hogy nem szeretem, mert dehogynem, így is nagyon.

kkata76 >!
Jane Austen: Mansfield Park

Az egyik kedvencem Austentől! Minden regényét szeretem, de ezt egy picit jobban.

marcsika21>!
Jane Austen: Mansfield Park

Ez a könyve is tetszett, csak egy kissé vontatottnak éreztem.A stílusa, a mondatai mindig ámulatba ejtenek.

Aerandir>!
Jane Austen: Mansfield Park

Ez most kevésbé tetszett, mint a többi Austen, amit olvastam. Talán azért, mert úgy éreztem, hogy túlságosan elment egy irányba ahhoz, hogy aztán csak úgy hirtelen egészen máshogy legyen vége.

Ugyanakkor nagyon érdekes volt látni, hogy nem is olyan régen mennyire másként gondolkodtak az emberek, mennyire más volt az elfogadott és az illendő viselkedés.

SinkaZsuzsanna>!
Jane Austen: Mansfield Park

Ez a könyv olyan nekem valamiért, mint valami csendes folyam.

Dia9117>!
Jane Austen: Mansfield Park

Aki ismer az tudtja, hogy nem állok jó viszonyban Miss Austen munkásságával, lévén inkább Bronte párti lennék. Ez a könyv viszont minden apró kis ostobasága ellebére tetszett. Nem mondom, hogy nincs meg benne az, ami miatt Austen írásaitól a falra tudnék mászni. Elnyújtott rétestészta történet, amiben nem történik semmi lényeges, senki nem halad egyről a kettőre, senki nem beszél senkivel, mikor azzal minden megoldódna. Ugyanakkor maga a tetópont be van sűrítve az utolső 30 olfalba, a konfliktud megoldása pedig egy az egyben off page történik.
Igen, ez mind megvan a Mansfield Park-ban is. Viszont ebben a regényben legalább a karaktereket szerettem. Sőt Fanny-val kifejezetten tudtam azonosulni.
Szóval mindent egybe véve azt kell mondanom, hogy jó reglény volt ez, vagy legalábbis jobb, mint amiket eddig olvastam. (Yapp, bocsi, de én azt hiszem, sosem fogok beállni a Darcy-t istenítők sorába).Éljen az első Austen-olvasmányom, amire jó szívvel gondolok vissza!


Népszerű idézetek

DollyHaze>!

We have all a better guide in ourselves, if we would attend to it, than any other person can be.

Chapter 42

Macsfecs>!

Two lines more prized had never fallen from the pen of the most distinguished author–never more completely blessed the researches of the fondest biographer. The enthusiasm of a woman's love is even beyond the biographer's.

Chapter XXVII (Project Gutenberg eBook, 2015)

Macsfecs>!

Sitting with her on Sunday evening—a wet Sunday evening—the very time of all others when, if a friend is at hand, the heart must be opened, and everything told; no one else in the room, except his mother, who, after hearing an affecting sermon, had cried herself to sleep, it was impossible not to speak; and so, with the usual beginnings, hardly to be traced as to what came first, and the usual declaration that if she would listen to him for a few minutes, he should be very brief, and certainly never tax her kindness in the same way again; she need not fear a repetition; it would be a subject prohibited entirely: he entered upon the luxury of relating circumstances and sensations of the first interest to himself, to one of whose affectionate sympathy he was quite convinced.

Chapter XLVII (Project Gutenberg eBook, 2015)


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Daphne du Maurier: Rebecca
Margaret Mitchell: Gone with the Wind
Winston Graham: Jeremy Poldark (angol)
L. M. Montgomery: Anne's House of Dreams
Daphne du Maurier: Jamaica Inn
Louisa May Alcott: An Old-Fashioned Girl
Ken Follett: The Pillars of the Earth
Daphne du Maurier: Frenchman's Creek
Katy Birchall: Jane Austen's Emma
Theodor Fontane: Effi Briest (angol)