Lady ​Susan 242 csillagozás

Jane Austen: Lady Susan Jane Austen: Lady Susan Jane Austen: Lady Susan

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Jane Austen e viszonylag ismeretlen regényének hősnője, a fiatalon megözvegyült, kacér és agyafúrt Lady Susan, látszólag kedvére játszik a férfiszívekkel. E képességére nagy szüksége van, mert nem csupán ő akar férjhez menni, de elhanyagolt, félénk és szégyenlős lányát is mielőbb a házasság révébe szeretné juttatni. Fondorlat követ tehát fondorlatot, s már-már úgy tűnik, sikerül mindenkinek port hintenie a szemébe, amikor az egyik elbolondított férfi féltékeny felesége megjelenik a színen…
Jane Austen, a Büszkeség és balítélet szerzője, pontosan és érzékletesen ábrázolja kora úri társaságát, valamint e társaság tagjainak hol nyílt, hol álszent és leplezett praktikáit. Emellett a női lélek rejtelmeibe is elsőrendű bepillantást enged. Műve máig friss és lebilincselő olvasmány.

Eredeti megjelenés éve: 1871

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Lazi Könyvkiadó klasszikusai

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2014
158 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633832516 · Fordította: Greskovits Endre
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2013
158 oldal · ISBN: 9789632545189 · Fordította: Greskovits Endre
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2007
158 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639752412 · Fordította: Greskovits Endre

4 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Várólistára tette 115

Kívánságlistára tette 95

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
wzsuzsanna P
Jane Austen: Lady Susan

Drága Barátném!

Ki sem tudom fejezni, milyen forrón megbotránkoztat, hogy ily méltatlan számokkal került kifejezésre ezen olvasmány értéke. Igaz, hogy eredendően csupán Miss Jehuka ezévi könyves kihívása végett ragadtam magamhoz, (minthogy hősnője neve éppen ugyanaz, mint az enyém, bár megjegyzem, ennél több hasonlósággal szerencsére nem vert meg a sors) mégis kellemes órákat töltöttem az olvasgatásával. Lady Susan sajnos sehogyan sem tudott a szívemhez közel kerülni, nyájassága ellenére végig úgy éreztem, mindez csupán mesterkélt báj, így nem tudok kedvezően nyilatkozni róla, bárhogy is szeretnék. Mindazonáltal története kellő tanulsággal szolgálhat nekünk, feddhetetlen erkölcsű fiatal hölgyeknek, hogy hibáiból okuljunk, és ne kövessük el őket (különösen akkor, ha komoly és főleg elidegeníthetetlen hozománnyal várományos úriembert szeretnénk meghódítani). Soraimat zárnom kell, hivatalos vagyok ugyanis a szokásos keddi reggelire (úgy hallottam, pástétom lesz!), remélem, mihamarabb újra írhatok.
Maradok alázatos híve:
Miss Zsuzsi

3 hozzászólás
>!
Lynn
Jane Austen: Lady Susan

Ez valami igazán üde színfolt az olvasmányaim között, azt kell mondjam.
Ilyen fricskákat, ilyen „főhőst”, ilyen könnyed, de mégis szókimondást!
Egyszerűen imádom! Kedvenc!

Lady mézesmadzag Susan egy jelenség, hihetetlen erős személyiség, akit – ha a mai korban élne, – hospitalizálni kellene és komoly kezelés alá kéne venni, és kigyógyítani ebből a krónikus hazudozásból. Szerintem a végén már ő se tudta, hogy mit akar, vagy lehet, hogy mégis – ebben az esetben viszont nagyobb a baj, mint gondoltam :)
Élőben nem szeretnék találkozni vele, a lánya végképp nem szeretnék lenni, no de a férje sem. Szerencsére egyik eset sem fenyeget.
Mondjuk meg őszintén, egy ilyen nótorius hazudozó, sz.keverő mégis mit várhat az élettől, mint azt, hogy végül spoiler? Bár, ahogy látom, ez a nem viseli meg túlzottan, hisz spoiler.

>!
korkata
Jane Austen: Lady Susan

Rövid levélregény. Gyorsan el lehet olvasni.
A főszereplő Lady Susan ellenszenves egy nőszemély. Okos nő, könnyen beférkőzik bárki szívébe. Szerencsére ez nem mindig végleges. Kacér nő. Manipulációval szinte bármit elér. Mindezt különböző szemszögből látjuk. Attól függ, hogy éppen kinek a levelét olvassuk.
Most sem csalódtam Jane Austen-ban. Szerintem ez a kisregénye is hozza a tőle megszokott színvonalat.

>!
Kozmikus_Tahó
Jane Austen: Lady Susan

Jane Austen mekkora punk lehetett a korában! Egy igazi lázadó!
Éles szemű, jó emberismerő, bátor, okos nőnek képzelem, akit nem igazán lehetett manipulálni. Ez süt a szavaiból. Az első könyvem tőle, illetve levélregényt sem olvastam még, de biztos vagyok benne, hogy mindkettőt fogok a jövőben.

10 hozzászólás
>!
Iustitia
Jane Austen: Lady Susan

Ha egy nő ma úgy viselkedne, ahogy Jane Austen ír, ő lenne a legrosszindulatúbb, legszámítóbb teremtés az egész világon. Ezzel szemben az írónőre csak a szarkasztikus és az ironizáló jelzőket aggathatjuk, amiért olyan jól megtalálta úri társasága gyengepontjait, majd erős karakterekkel ábrázolta azt. Szórakoztató, kortalan, igazán női levelek.

>!
gab001 P
Jane Austen: Lady Susan

Szeretem a levélregényeket, Jane Austent és a kort, amiről ír, így bizakodó voltam a könyvvel kapcsolatban. Bár a molyszázalék miatt voltak kétségeim, szerencsére nem kellett csalódnom. Maga a történet is tetszett, érdekes volt, ahogy Lady Susan a környezetét manipulálta, hogy mennyire tudatosan tette. Nem hiányzott a romantika és voltak kedvelhető szereplők is. A könyv végén található Női levelek pedig jó levezetés volt. Tetszett, hogy mindegyik egy külön történetként mutatja be a korra jellemző emberi kapcsolatokat. Szívesen folytatnám az olvasást.

>!
Lazi, Szeged, 2005
170 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637138412 · Fordította: Barcza Gerda
>!
gybarbii
Jane Austen: Lady Susan

Jane Austen örök!
Egyszerűen imádtam, eszembe juttatta, mennyire kedvelem a levélregény sajátosságait. :) Lady Susan karakterét tökéletesen alkotta meg, bár az is biztos, nem szeretném, hogy ennél több közöm legyen ehhez a nőszemélyhez… :D Austen ismét lenyűgöző korrajzot tár elénk, ilyen szempontból is érdemes figyelni a történetet. Talán egy kicsit túl gyorsan lett vége, ezért is vontam le az egy csillagot, illetve amiatt, hogy a Női levelek most engem nem győztek meg annyira…

>!
Lang_Tünde IP
Jane Austen: Lady Susan

Az elején nehezen vettem fel a levélregény ritmusát, és oda kellett figyelnem, hogy ki a levél írója, illetve címzettje, de a közepétől csak úgy suhantak a lapok. Érdekes ötletnek találtam középpontba állítani a negatív hőst, és szórakoztató volt minden főbb szereplő szemszögéből megismerni a történéseket.
Lady Susan nem semmi nőszemély: céltudatos, manipulatív, nem riad vissza az ármánykodástól. Csodáltam, hogy akkor is képes volt megőrizni a méltóságát, amikor szorult a hurok, és hogy szinte minden alkalommal kimosdatta magát, fantasztikus beszélőkéjének köszönhetően.
Jane Austen csodásan bánt a szavakkal.
A kötet végében szereplő Női levelek is kellemes olvasmány volt, bár egyik-másik levél vége tartogathatott volna nagyobb csattanót.

>!
sztimi53 P
Jane Austen: Lady Susan

Mekkora egy szarkavaró intrikáló nőszemély ez a Lady Susan! Na de pont ettől érdekes és szerethető ez a könyv. Nagyon élveztem az egymás mellett párhuzamosan futó leveleket, amik gyakran ellentmondó információval bírtak, a cselszövést, a nyájas beszédstílust, a humort és gúnyolódást. Nincs olyan jó, mint a későbbi művek, de azért elég jó kis levélregény hozott össze Jane Austen, aztán persze minden jó, ha jó a vége. Kivéve Miss Manwaringot.
A könyvet @csartak-nak köszönhetem.
A dolog külön bája, hogy egy kivételével és az összes művét olvastam magyarul.

16 hozzászólás
>!
mokus33 
Jane Austen: Lady Susan

Jane Austen mindig tud meglepetést okozni nekem, nem is tudtam, hogy írt levélregényt. Tetszett a forma, de nagyon szívesen elolvasnám ezt a történetet az ő hagyományos, szurkálódós stílusában is, a megszokott történetvezetésével.
Ebben a történetben aztán vannak karakterek, akiket ki lehet figurázni, és a levelek arra is lehetőséget adnak, hogy jobban bepillanthassunk a szereplők gondolataiba, érzéseibe. Szívesen olvastam volna a többi szereplő levelét is, bár akkor lehet hogy túl kusza lett volna az egész. Nem tudom…
Lady Susan érdekes szereplő, annak ellenére, hogy egy kanál vízben meg tudnám fojtani, de tény, hogy az ő karaktere nélkül ez a regény meg sem születhetett volna :) Egy mai thrillerben biztos ő játszaná a pszichopata szerepét :)) A többiek már sótlanabbak voltak és számomra, mint olvasó számára, kevésbé kiismerhetők. A levelek által nem tudtam megállapítani, hogy szimpatikusak-e vagy sem, igazából érzelmet sem váltottak ki belőlem, ezért érzem azt, hogy Lady Susan volt a „kedvenc” szereplőm, mégha a gondolkodásmódja és a viselkedése taszított is.
A történet lezárása túl összecsapottra sikerült, csodálkoztam, hogy elfogytak a lapok, nagyon hirtelen történt minden, és nem is teljesen az általam kívánt módon. spoiler A kissé kapkodó vég ellenére is nagyon tetszett ez a könyv.


Népszerű idézetek

>!
Stone

Amikor a büszkeség és az ostobaság összetalálkozik valakiben, akkor még leplezni sem lehet a bajt,…

16. oldal

6 hozzászólás
>!
sztimi53 P

Drága Aliciám, mit vétettél, hogy egy ilyen korú emberhez mentél hozzá?! – aki elég öreg ahhoz, hogy csökönyös, irányíthatatlan és köszvényes legyen, túl öreg ahhoz, hogy kellemes legyen, de túl fiatal, hogy meghaljon.

123. oldal, Ulpius, 2007.

>!
JustABookishSoul P

Bolond az a nő, aki ha vádakkal sértegetik, bókokkal kiengesztelhető.

89. oldal

>!
worsi ASP

– Ó, kedvesem! – kiáltotta őladysége. – Önök egymásnak születtek! Minden szava egyre inkább arról győz meg, hogy lelküket az összhang láthatatlan ereje mozgatja, hisz nézeteik és érzéseik pontosan megegyeznek! Mi több, még hajszíne sem tér el jelentősen az övétől!

166. oldal

2 hozzászólás
>!
MFKata

Legkedvesebb Barátnőm!
A legnagyobb keserűséggel írok; épp most következett be a legszerencsétlenebb esemény. Mr. Johnson a leghatásosabb csapást mérte valamennyiünkre. Azt hiszem, valamilyen úton-módon megtudta, hogy hamarosan Londonban leszel, és sikerült oly köszvényrohamot kapnia, amely legalábbis késlelteti bathi útját, ha meg nem akadályozza végleg. Meggyőződésem, hogy kedvére idézi elő vagy mulasztja el a köszvényét; ugyanez történt, amikor Hamiltonékkal akartam a tavakhoz utazni; és három évvel ezelőtt, amikor nekem volt kedvem Bathba menni, semmi sem váltott ki nála köszvényes tüneteket.

121. oldal (Ulpius-ház, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: köszvény
>!
GSzabina 

Nagybátyám egyre fösvényebb, nagynéném egyre kényesebb, én magam pedig egyre szerelmesebb vagyok.

159. oldal (Női levelek)

>!
Stone

Tényleg tisztelem azért, mert oly könnyen félre lehet vezetni!

19. oldal

>!
MFKata

Engem olyannyira kíméltek gyerekkoromban, hogy soha semmire nem kellett figyelnem, és ennek következtében itt állok mindazon tudás nélkül, amely egy csinos nőnél elengedhetetlenül szükséges. Nem mintha szószólója lennék annak a mai divatnak, hogy tökéletes tudást kell szerezni minden nyelvben és tudományban: ez időpocsékolás. Ha egy nő tud franciául, olaszul, németül, zenélni, énekelni, rajzolni stb., az dicséretreméltó, de egyetlen udvarlót sem hoz a házhoz. Végső soron a bájnak és a modornak van a legnagyobb jelentősége. Nem gondolom tehát, hogy Fredericának a felszínesnél nagyobb tudást kell elsajátítania, és azzal kecsegtetem magam, nem marad annyi ideig az iskolában, hogy bármit alaposan megértsen.

26. oldal (Ulpius-ház, 2006)

>!
Stone

Én mindig megvetettem az olyan embert, aki beéri a szenvedéllyel, amelyet sosem akart kiváltani, és nem is dolgozott meg érte.

88. oldal

>!
gwyneira

Semmi nem szolgálhat mentségül azon nők számára, akik elfelejtik, mivel tartoznak önmaguknak és a világ véleményének.

53. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Gustave Flaubert: Madame Bovary
Sarah Waters: A szobalány
Charles Dickens: Örökösök I-II.
Charles Dickens: A puszta ház
Charles Dickens: A Jarndyce-örökösök
Jean Rhys: Széles Sargasso-tenger
Charles Dickens: Karácsonyi ének
Charles Dickens: Nicholas Nickleby I-II.
Charles Dickens: Oliver Twist
Charles Dickens: Nickleby Miklós élete és kalandjai