Catharine 313 csillagozás

és más korai művek
Jane Austen: Catharine Jane Austen: Catharine Jane Austen: Catharine

Jane ​Austen irodalmi hagyatékában jó néhány, a későbbi zsenialitást megcsillantó gyöngyszem maradt. E mulatságos, rövid írások is híven tükrözik, hogy írójuk élénken érdeklődött a regény műfaja iránt: kifigurázta a cselekményt, a szokványos jellemeket, a stílust és a nyelvezetet. A szereplők könnyedek, jókedvűek, szemtelenek és odaadóan rajonganak tulajdon személyükért. A címadó Catharine, avagy a lugas Jane Austen íróvá érésének meghatározó mérföldköve, és igényes kísérlet a komoly nagyregény megírására. A Frederic és Elfrida igazából a hagyományos regényműfaj és a bonyolult illemszabályok „gyorstalpaló” tanfolyama. A Jack és Alice egy iszákos, az Evelyn egy harácsoló hőst mutat be, a Henry és Eliza pedig a feje tetejére állítja a megszokott regényhős történetét. A szépséges Cassandra a szentimentális regény paródiája, míg az Amelia Webster című levélregény huncut karikatúrája a leánytestvérek közötti versengésnek.… (tovább)

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Helikon Zsebkönyvek Helikon · Lazi Könyvkiadó klasszikusai Lazi

>!
Lazi, Szeged, 2021
186 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632675107
>!
Helikon, Budapest, 2015
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632276502 · Fordította: Kada Júlia
>!
Lazi, Szeged, 2006
178 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789637138744 · Fordította: Barcza Gerda

1 további kiadás


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

VIII. Henrik


Kedvencelte 1

Most olvassa 6

Várólistára tette 138

Kívánságlistára tette 144

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Kuszma>!
Jane Austen: Catharine

Jane Austen: Catharine és más korai művek

A Gilmore girls-ben volt egy rész*, amikor Jess amellett érvel, hogy Jane Austen nagyon jóban lett volna Kerouac-kal. Hmm, gondoltam akkor magamban. Most viszont azt kell mondjam, ennek a srácnak igaza volt, és alighanem Rory is jobban tette volna, ha vele jött volna össze, nem azzal a tenyérbemászó szőke kapitalistával. A kötet gyakran töredékes írásaiból is tökéletesen kirajzolódik egy csodásan üde humorú, éles szemű és szarkasztikus írói egyéniség, valamint egy izgalmas pályamodell, ami a kezdeti „balkézzel” odavetett szösszenetektől elvezet minket egészen az első tipikusnak mondható Austen-prózáig, a Catharine-ig. Tanulságos volt látni, hogy a korai Austen első blikkre nem annyira a Büszkeség és balítélet-et juttatja eszünkbe, sokkal inkább John Cleese-t (valahogy így: http://moly.hu/idezetek/76733). Jó volna tudni, a kisasszony külső nyomásra vagy belső késztetésre mozdult el a „normális” társadalomrajz felé a groteszkből – mindenesetre nem állítom, hogy rosszul tette, és azt sem, hogy elveszítettük volna ezzel élénk humorát. Mert a nagyregényekben is ott van mindez az abszurditás, csak a romantikus valószínűség álcája alatt. És hát az is biztos, hogy a kidolgozott nagyregényekben jobban vizsgálhatjuk azt a páratlan éleslátást, amitől Jane Austent minden további nélkül a zsenik közé sorolhatjuk. Szóval: nem csak nőknek szól.

* Nem mintha láttam volna. Egy ismerősöm ismerősének az ismerőse mondta.**
** Jó, hát lehet, hogy mégis láttam…

27 hozzászólás
Afraa>!
Jane Austen: Catharine

Jane Austen: Catharine és más korai művek

A Catharine egy igazi kis csemege a Jane Austen rajongóknak. Ahogyan a Szerelem és barátságban, úgy itt is egy csokornyi regénytöredéket, novellát, színdarabvázlatot kapunk, ami természetesen arra nem elegendő, hogy felvegyük a ritmust, vagy elkapjon a hangulat, de arra igen, hogy ezekben a kis szösszenetekben is megvillantsa az írónő a kifinomult stílusát, és a fanyar humorát.

A címadó darab a kötet leghosszabb írása, itt már-már kezdene kialakulni valami történetszerűség, amikor hirtelen félbeszakad. Érdekes lehet belegondolni, hogy vajon végül miért nem folytatta tovább? Elakadt? Nem tartotta túl jónak ahhoz, hogy továbbvigye? Esetleg már nem volt lehetősége/ideje, hogy befejezze?

A többi töredék viszont tényleg csak amolyan ujjgyakorlatféle, unaloműző firkálgatás, vagy barátoknak, családtagoknak szánt kis ajándék. Itt akadt egy-két meghökkentő, illetve kifejezetten vicces darab is, amiben hangsúlyosak az eltúlzott karakterek, az abszurd, kifordított és erősen kisarkított helyzetek.

Édes kis semmiségek, szórakoztató csacskaságok gyűjteménye ez, amiben néhol felbukkan egy (talán) komolyabb(nak szánt) töredék is. Nem ezek Jane Austen legkiemelkedőbb alkotásai, viszont az a már-már abszurd angol humor, amit az ismertebb írásaiban is finoman tetten érhetünk, itt igazán tisztán és erősen jelen van.

Linszyy P>!
Jane Austen: Catharine

Jane Austen: Catharine és más korai művek

Érdekesek voltak ezek a rövid történetek, főleg a levélregény és a Catharine, de egyik sem volt elég hosszú és kidolgozott ahhoz, hogy igazán élvezni tudjam ezt a gyűjteményt.
Mindenesetre jó, hogy minden fennmaradt szöveget megőriztünk és elolvashatunk Austentól, ezért ez sem maradhatott ki az életműolvasás során. :)

Márta_Péterffy P>!
Jane Austen: Catharine

Jane Austen: Catharine és más korai művek

Korai írások, a legrövidebbek nem tetszettek igazán, de néhány parodisztikus-szatirikus történetke megnevettetett.
Austen regényeiben is gyakori az ironikus-szatirikus hangvétel, A klastrom titka c. regény egyenesen paródia, a gótikus-romantikus regények kifigurázása.

Niitaa P>!
Jane Austen: Catharine

Jane Austen: Catharine és más korai művek

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2020/02/jane-austen-cat…

„Nem volt idegen számomra Jane Austen munkássága, hiszen én is olvastam már tőle a sokak által kedvelt Büszkeség és balítélet című könyvet, amely által Mr. Darcy nők egész hadának szívét nyerte el. A maga nemében igazán különleges élmény volt, így nem taszítottam el magamtól a további kötetek megismerésének lehetőségét. Ennek köszönhetően egy cseppet sem berzenkedtem, mikor megérkezett hozzám a Catharine, sőt, kíváncsian tekintettem rá. Balzsamként hatott a lelkemnek eme finom hölgy tolla alatt megszülető gondolatok és apró leírások stílusa. Egyszerűen imádom azt a könnyed bájt, ami minden egyes szó körül kering, púderillatú felhőbe csomagolva a tartalmat. Kifinomultság. Ez hiányzik a mai általános emberből. E kis könyvben több olyan mű is helyet kapott, amit élvezettel olvastam el, ám akadtak mellette olyanok is, amiket egyáltalán nem tudtam hova tenni. Megkezdett töredékek, soha be nem fejezett karcolatok, amik még mielőtt valamit is tudtak volna adni, lezárásra kerültek. Biztos vagyok benne, hogy az igazi rajongók számára minden egyes tollvonás fontos jelentőséggel bír, így mindegyik kis szövegben megtalálják a kellő tartalmat, ám én, mint laikus-Austen-ismerő, hamar túllendültem ezeken, örök homályba taszítva az olvasás emlékét. Nem hagytak bennem nyomot. Ugyanakkor ha arra a pár műre koncentrálok, amelyekre a szerző már a kezdetek kezdetén is kicsit több időt szánt, így kialakulhatott belőle valamiféle eseménylánc, máris boldogsággal telik meg a lelkem, hiszen ezek elhozták még a számomra is a megfelelő tartalmi alapot.
Nem mondanám, hogy ez a kis könyv feleslegesen lett volna kiadva, sem azt, hogy pár kezdeti karcolatot ki lehetett volna belőle hagyni. Ez a legmegfelelőbb keretek között lett megvalósítva azok számára, akik már találkoztak a szerző munkásságával és az valamilyen jellegű nyomot hagyott bennük. A szerzőtől való első olvasásnak semmiféleképp nem ajánlanám, ez inkább kiegészítés, betekintés egy nagyszerű elme bohókás gondolatai közé.”

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Jane Austen: Catharine

Jane Austen: Catharine és más korai művek

Igen, valóban látszik, hogy ezek a szerző korai próbálkozásai, sok a befejezetlen töredék benne, de mégis jó volt újra elmerülni Austen világában. Sok humoros, szatirikus történet volt benne, remek karakterekkel. Voltak önelégült sznobok, beképzelt és ostoba leányzók, úrhatnám középosztálybeli úri társaságok, felszínes ostoba férjvadászok, de még bűnelkövetők is.
Végül is nem bántam, hogy elolvastam és még van pár olvasatlan hasonló könyvem a szerzőtől.

kratas P>!
Jane Austen: Catharine

Jane Austen: Catharine és más korai művek

Hát nem szeretnék abban a korban élni. Nem igazán tetszettek ezek a kis irományok, talán a hangulat a címadó novellánál jött át, a legjobban pedig az első írás tetszett, abban is a humor.

gab001>!
Jane Austen: Catharine

Jane Austen: Catharine és más korai művek

Mivel az írónő másik novelláskötetét már olvastam, így ezúttal nem lepett meg az irónikus fogalmazás. Kifejezetten jól szórakoztam, mert már tudtam, hogy semmit nem kell komolyan venni. A címadó kisregény viszont már átmenet, kötelít az írónő jól ismert stílusához. Nagyon szerettem mindegyik történetet, de talán az Anglia történelmén mosolyogtam a legtöbbet. Engem jókedvre derített.

>!
Helikon, Budapest, 2015
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632276502 · Fordította: Kada Júlia
Ananiila>!
Jane Austen: Catharine

Jane Austen: Catharine és más korai művek

Ez meg mi a csuda volt?
A felénél tartottam a könyvnek amikor megkérdőjeleztem saját elmém épségét (mondjuk amilyen fáradt vagyok…) volt, hogy kétszer olvastam el a mondatokat, mert nem hittem a szememnek. Először csak azt gondoltam biztos fordítási hibák sorozata, de aztán rá kellett jönnöm, hogy nem, ez bizony egy abszurd novelláskötetszerű valami.
A végére már elengedtem a dolgot és nevetni is tudtam rajta.
Nagyon szeretem Austen fő műveiben a megcsillanó humort és társadalomkritikát, de pont azért mert olyan jól rejtegeti és csak egy-egy kiszólása van. Na ezekben a szösszenetekben viszont jól kiélte magát és beolvasott kora társadalmának.
Nem ez a humor amit keresek, főleg nem tőle, fura volt olvasni.

Néhány idézet:
„Fitzroy nem helyeselte a frigyet az ifjú pár zsenge kora miatt, lévén Rebecca csupán harminchat esztendős volt, Roger kapitány pedig nemrég múlt hatvanhárom. Hogy legyőzzék az anyai ellenkezést, megállapodtak abban, hogy várnak még egy ideig, míg mindketten idősebbek nem lesznek”

„Ön bájos, elragadó, gyönyörű hölgy, ijesztő kancsalsága, zsíros hajfürtjei és púpos háta ellenére, mely tulajdonságok félelmetesebbek, mint amit a képzelet lefesthet, vagy a toll leírhat!”

„Másnap reggel aztán Charlotte-nak eszébe jutott, hogy kétszer is eljegyezte magát. Ahogy azonban e meggondolatlan tette felötlött benne, olyannyira a lelkére vette, hogy eltökélte, elkövet egy még nagyobbat. Így hát belevetette magát a mély folyóba…”

Vackor6 P>!
Jane Austen: Catharine

Jane Austen: Catharine és más korai művek

Volt itt minden: pikírt labdapasszolgatások két „szívbéli barátnő” levelezésében; egy rövid, velős bölcselet; történelmi tabló „Egy részlehajló, előítéletes és tudatlan történész tollából”…
Mindez kellemesen átitatva Austen ironikus humorával.
Két vaskosabb olvasmány között remek csemegének bizonyult.


Népszerű idézetek

_SleepyCoala_>!

Ami engem illet, én azt a könyvet, amelyik jól van megírva, mindig túlságosan rövidnek találom.

Jane Austen: Catharine és más korai művek

18 hozzászólás
Babó_Buca P>!

[…] ha egy könyv igazán jó, én mindig túl rövidnek találom.

98. oldal (Helikon)

Jane Austen: Catharine és más korai művek

1 hozzászólás
sztimi53>!

Egy ifjú hölgy levele, akinek érzelmei túlságosan hevesek ahhoz, hogy józanul tudjon ítélni, s olyan hibákat követett el, melyeket lelkiismerete helytelenített

DRÁGA ELLINOR!

Sok bajban és megpróbáltatásban volt részem eddig életem során, s bánatomban az egyetlen vigaszt csupán az jelenti, hogy ha alaposan végiggondolom viselkedésemet, úgy vélem, mindent megérdemeltem.
Még egészen fiatal voltam, amikor kioltottam édesapám életét, később édesanyámét is, s most a húgomét tervezem kioltani. Oly gyakran váltogattam a vallásokat, hogy e pillanatban nem is tudom, vajon melyik maradt még. Az elmúlt tizenkét esztendőben minden nyilvános tárgyaláson hamis tanúvallomást tettem, és meghamisítottam saját végrendeletemet is. Röviden szólva, aligha van olyan bűntény, melyet ne követtem volna el.
De most szándékomban áll megváltozni. Martin ezredes, a Lovas Testőrség tisztje kezdett udvarolni nekem, s néhány napon beül egybe is kelünk. Mivel meghitt kapcsolatunk rendkívül különleges, be is számolok róla. Martin ezredes a néhai Sir John Martin második fia. Az apa rendkívüli jómódban hunyt el, azonban három fiatalabb gyermekére csupán százezer fontot hagyott, míg vagyona nagy részét, mintegy nyolcmillió fontot a jelenlegi Sir Thomas kapta.
Az ezredes e nyomorúságos kolduskenyérből közel négy hónapig tengődött, amikor is szilárdan elhatározta, hogy megszerzi fivére vagyonát. Új végrendeletet hamisított, mellyel bíróságra ment, azonban rajta kívül senki nem vallotta eskü alatt, hogy a végrendelet valódi, az ezredes pedig oly hevesen esküdözött, hogy egyáltalán nem hittek neki. E pillanatban történetesen a bíróság ajtaja mellett mentem el, s a bíró intett, hogy jöjjek be. A tisztes férfiú közölte az ezredessel, hogy olyan hölgy vagyok, aki kész bármilyen peres ügyben az igazság mellett tanúskodni, és azt javasolta, hogy forduljon hozzám. Röviden szólva, az ügy hamarosan elrendeződött. Az ezredes és jómagam megesküdtünk rá, hogy a végrendelet valódi, így Sir Thomas kénytelen volt lemondani tisztességtelen úton szerzett vagyonáról. Másnap az ezredes hálatelt szívvel tiszteletét tette nálam, és nőül kért.
Most megyek, és kioltom húgom életét:

Őszinte barátsággal,
ANNA PARKER

154. oldal, Lazi, 2006.

Jane Austen: Catharine és más korai művek

13 hozzászólás
Kuszma>!

PISTOLETTA: Mondd, papa, milyen messze van London?
POPGUN: Leányom, aranyom, legkedvesebb gyermekem, két hónapja elhunyt drága anyám hasonmása, akivel Londonba megyek, hogy férjhez adjam Strephonhoz, és akire ráhagyom majd egész vagyonomat, hét mérföldre van innen.

66. oldal Egy komédia első felvonása

Jane Austen: Catharine és más korai művek

7 hozzászólás
sztimi53>!

Rendkívül megtisztelő számomra, kisasszony – felelte nevetve a fiatalember –, ha azt feltételezi, hogy ismeretségben állok Mr. és Mrs.Stanley-vel, hisz pusztán látásból ismerem őket. Valójában távoli rokonaim, csupán apám és anyám. Semmi több, biztosíthatom.

37. oldal, Catharine, Lazi, 2006.

Jane Austen: Catharine és más korai művek

Kuszma>!

Különösen a Vauxhall parkba szeretnék eljutni, hogy lássam, valóban olyan vékonyra szelik-e ott a hideg marhasültet, amint hallottam, mert az a sanda gyanúm, hogy kevesen értenek úgy a hideg marhasült szeleteléséhez, mint én; elég baj lenne, ha nem tudnék róla egyet-mást, hisz neveltetésemnek erre a részére fordítottam a legnagyobb figyelmet.

33. oldal A Lesley-kastély

Jane Austen: Catharine és más korai művek

10 hozzászólás
Kuszma>!

Röviden, drága Charlotte-om, azért nem tudom maradéktalanul kiélvezni London változatos és kellemes szórakozásait, mert összeszorul a szívem a sok kedves ifjú gyötrelmei láttán, idegenkedem az engem övező rajongástól és szenvedek attól, hogy szakadatlanul ünnepelnek nyilvánosan és szűk körben, újságban és könyvben. Hányszor kívántam, bár külsőm olyan igénytelen volna, mint a tiéd, alakom oly kevéssé elegáns, arcom oly csúnyácska, megjelenésem oly visszatetsző! De fájdalom, erre az áhított fejleményre nincs remény, már átestem a himlőn, többé nem kaphatom el, el kell viselnem szerencsétlen sorsomat.

41-42. oldal A Lesley-kastély

Jane Austen: Catharine és más korai művek

2 hozzászólás
Habók P>!

Mindannyian jókívánságainkat küldjük Mariának, és kérjük, tudasd velünk, hogy ki ő.

Evelyn

Jane Austen: Catharine és más korai művek

1 hozzászólás
Briza>!

Ami engem illet, ha egy könyv jól van megírva, mindig túlságosan rövidnek találom.

Jane Austen: Catharine és más korai művek

worsi P>!

Charles Adams szeretetre méltó, művelt, vonzó ifjú hírében állott, akinek szépsége olyannyira elvakított mindenkit, hogy csak a sasok tudtak a szemébe nézni.

83. oldal, Jack és Alice

Jane Austen: Catharine és más korai művek

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Thomas Hardy: Távol a világ zajától
Charlotte Brontë: Villette
Charlotte Brontë: Villette / Henry Hastings kapitány
Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
Daphne du Maurier: Fekete éjszakák
Daphne du Maurier: A fogadó titka
John Fowles: A francia hadnagy szeretője
Mary Westmacott: Befejezetlen portré
Winston Graham: Demelza
John Galsworthy: Modern komédia