Catharine 115 csillagozás

és más korai művek
Jane Austen: Catharine Jane Austen: Catharine

Jane ​Austen irodalmi hagyatékában jó néhány, a későbbi zsenialitást megcsillantó gyöngyszem maradt. E mulatságos, rövid írások is híven tükrözik, hogy írójuk élénken érdeklődött a regény műfaja iránt: kifigurázta a cselekményt, a szokványos jellemeket, a stílust és a nyelvezetet. A szereplők könnyedek, jókedvűek, szemtelenek és odaadóan rajonganak tulajdon személyükért. A címadó Catharine, avagy a lugas Jane Austen íróvá érésének meghatározó mérföldköve, és igényes kísérlet a komoly nagyregény megírására. A Frederic és Elfrida igazából a hagyományos regényműfaj és a bonyolult illemszabályok „gyorstalpaló” tanfolyama. A Jack és Alice egy iszákos, az Evelyn egy harácsoló hőst mutat be, a Henry és Eliza pedig a feje tetejére állítja a megszokott regényhős történetét. A szépséges Cassandra a szentimentális regény paródiája, míg az Amelia Webster című levélregény huncut karikatúrája a leánytestvérek közötti versengésnek.… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Helikon, Budapest, 2015
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632276502 · Fordította: Kada Júlia
>!
Lazi, Szeged, 2006
178 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789637138744 · Fordította: Barcza Gerda

Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 68

Kívánságlistára tette 63

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Kuszma P
Jane Austen: Catharine

Jane Austen: Catharine és más korai művek

A Gilmore girls-ben volt egy rész*, amikor Jess amellett érvel, hogy Jane Austen nagyon jóban lett volna Kerouac-kal. Hmm, gondoltam akkor magamban. Most viszont azt kell mondjam, ennek a srácnak igaza volt, és alighanem Rory is jobban tette volna, ha vele jött volna össze, nem azzal a tenyérbemászó szőke kapitalistával. A kötet gyakran töredékes írásaiból is tökéletesen kirajzolódik egy csodásan üde humorú, éles szemű és szarkasztikus írói egyéniség, valamint egy izgalmas pályamodell, ami a kezdeti „balkézzel” odavetett szösszenetektől elvezet minket egészen az első tipikusnak mondható Austen-prózáig, a Catharine-ig. Tanulságos volt látni, hogy a korai Austen első blikkre nem annyira a Büszkeség és balítélet-et juttatja eszünkbe, sokkal inkább John Cleese-t (valahogy így: http://moly.hu/idezetek/76733). Jó volna tudni, a kisasszony külső nyomásra vagy belső késztetésre mozdult el a „normális” társadalomrajz felé a groteszkből – mindenesetre nem állítom, hogy rosszul tette, és azt sem, hogy elveszítettük volna ezzel élénk humorát. Mert a nagyregényekben is ott van mindez az abszurditás, csak a romantikus valószínűség álcája alatt. És hát az is biztos, hogy a kidolgozott nagyregényekben jobban vizsgálhatjuk azt a páratlan éleslátást, amitől Jane Austent minden további nélkül a zsenik közé sorolhatjuk. Szóval: nem csak nőknek szól.

* Nem mintha láttam volna. Egy ismerősöm ismerősének az ismerőse mondta.**
** Jó, hát lehet, hogy mégis láttam…

29 hozzászólás
>!
Ákos_Tóth MP
Jane Austen: Catharine

Jane Austen: Catharine és más korai művek

Néha nagyon nehéz érthetően összefoglalni a gondolataimat bizonyos könyvekről… azokról az ellentmondásos darabokról, amik méltatlanul alacsony százalékon állnak a Molyon, a legnépszerűbb értékelések mégis alapvetően dicsérik (igaz, jellemzően ezek sem ötcsillagosok ám!). Ettől az lesz az érzésem, hogy a legtöbb olvasó velem ellentétben vagy megérti, mi is pontosan a Catharine, avagy elnézi a kötet nyilvánvaló hibáit és hiányosságait – bármi is az igazság, Austen életművének ismerete nélkül pokolian nehéz beszélni erről a zsebkönyvről. Mert mit is csinál a szerző ezekben az elbeszélésekben, mi a célja, és főleg kinek szól ez az egész? Én most azt mondanám, szórakozik. Mulattatja a tudat, hogy nem hagyományos értelemben ír, hanem kísérletezget – levélnovellával, valami nagyon odavetett drámakezdeménnyel, amit akár műfajparódiának is felfoghatunk, komplexebb és kevésbé komplexebb művekkel, ami csak éppen eszébe jutott. De az is lehet, hogy szárnypróbálgat, ötleteket vázol fel komolyabb munkákhoz, netán irodalmi szinopszisokat ír össze. De hogy igazából mi is ez, mire gondolt a költő?… Hát tudja az Ördög!

Egyébként murisnak tartom, hogy a Helikon sorozat Austen esetében ilyen formabontó módon közelítette meg az életművet: ő pont az a szerző, akitől az ember nem vár meglepetéseket, az ezerforintos meg pont az a széria, amibe belefér néha a vicc is, valami különlegesség, egy kis izgalom. Márpedig ez a kötet ilyenformán csupa irodalmi izgalom, tényleg csak egyetlen dologra nem jó: hogy bevezesse az olvasót Austen világába. Mert mindennek mintha nem sok köze lenne a Büszkeség és balítélethez (nem olvastam, így most simán zátonyra is futhatok), és általában véve is igen távol áll attól, amit egy XIX. századi angol írónőtől várna az ember. A 69 százalék szerintem kicsit alacsony, de a 80 már életszerű lenne – én legalábbis sem kevesebbet, sem többet nem tudok/merek adni rá.

>!
Helikon, Budapest, 2015
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632276502 · Fordította: Kada Júlia
10 hozzászólás
>!
gab001 P
Jane Austen: Catharine

Jane Austen: Catharine és más korai művek

Mivel az írónő másik novelláskötetét már olvastam, így ezúttal nem lepett meg az irónikus fogalmazás. Kifejezetten jól szórakoztam, mert már tudtam, hogy semmit nem kell komolyan venni. A címadó kisregény viszont már átmenet, kötelít az írónő jól ismert stílusához. Nagyon szerettem mindegyik történetet, de talán az Anglia történelmén mosolyogtam a legtöbbet. Engem jókedvre derített.

>!
Helikon, Budapest, 2015
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632276502 · Fordította: Kada Júlia
>!
TheEArt P
Jane Austen: Catharine

Jane Austen: Catharine és más korai művek

Drága Jane!
Mélyen lekötelezett ezen írásaival, melyek kiváló tolla nyomán gurultak szét a papíron,mint sziporkázó gondolatainak gyöngyszemei. Biztosíthatom önt, hogy most is , mint oly sok művén, remekül szórakoztam, néha felkacagtam, mi nem kerülte el kuzinom rosszalló pillantását.Az ő nézetei az illemről kissé divatjamúltak.
Az Ön éleselméjűsége,kiváló emberismerete és ragyogó , ironikus humora az, ami zseniálissá teszi minden sorát!
Maradok őszinte híve és igaz barátja: Emőke
Ui.: A ruha és az arcbőréhez oly finoman illő főkötő mit a Wilson kisasszonyok legutóbb adott 5 órai teáján viselt, elbűvölő és magával ragadó!

6 hozzászólás
>!
Vackor6 P
Jane Austen: Catharine

Jane Austen: Catharine és más korai művek

Volt itt minden: pikírt labdapasszolgatások két „szívbéli barátnő” levelezésében; egy rövid, velős bölcselet; történelmi tabló „Egy részlehajló, előítéletes és tudatlan történész tollából”…
Mindez kellemesen átitatva Austen ironikus humorával.
Két vaskosabb olvasmány között remek csemegének bizonyult.

>!
sztimi53 P
Jane Austen: Catharine

Jane Austen: Catharine és más korai művek

Miss Austen már megint nagyon jól szórakoztam,
Már nem lep meg csúfos gúnyolódása túlzottan,
Csúcs jellemeivel még mindig elvarázsol
Olvasáskor ismét rabja lettem legottan.

Én kérek elnézést, esti agymenés. Ezennel befejeztem az utolsó általam eddig olvasatlan Austent is magyar nyelven. Ezt hívjuk K.É.M.-nek nem? Korai művek, akad köztük befejezetlen és meghökkentő is, ugyanakkor vihogósra is leltem. Továbbra is a kedvenc szerzőim között tartom számon.
@Amadea, kedves! Köszönöm!

3 hozzászólás
>!
Babó_Buca
Jane Austen: Catharine

Jane Austen: Catharine és más korai művek

Aprócska szívónfoltja Austen-gyűjteményemnek. Semmiképpen sem első regényes fajta, hanem inkább a már semmin se csodálkozó olvasóknak szánt darab.
Nekem kifejezetten tetszett, bár helyenként gyors volt, melyet be lehet tudni a kezdő írói szárnypróbálgatásnak.
Bővebben:
http://egy-lany-blogja.blogspot.com/2015/08/katika-bete…

>!
CaptainV P
Jane Austen: Catharine

Jane Austen: Catharine és más korai művek

Austen nem egy túl komplex szerző, de legalább van benne valami finom ravaszság, amivel olyan ügyesen rámutat az emberek gyarlóságaira és önellentmondásaira, hogy még ha nem is a kedvencem, egyszerűen nem tudok nem jól szórakozni rajta. Ebben a gyűjteményben a befejezetlen levélregény és az odapirítós királylista tetszett a legjobban – előbbi imádnivalóan pitiáner és pletykás volt, a második pedig fanyar és önironikus. A többi részt, bevallom, kissé untam, a címadó történetet a legjobban, de egy könnyed egy-két napos időtöltésnek abszolút elmegy az egész.

>!
KingucK P
Jane Austen: Catharine

Jane Austen: Catharine és más korai művek

Ez novellagyűjtemény a Büszkeség és balítélet után nem hozta be a várakozásaimat.
Hiányérzetet hagytak maguk után, bár a százalékos leértékelést kicsit túlzásnak tartom.
Legkevésbé a leveles formátumú írások tetszettek.

>!
Gabye
Jane Austen: Catharine

Jane Austen: Catharine és más korai művek

Vegyes mint az a bizonyos. Valószínűleg ha ezek a korai művek akadnak kezembe anno, akkor nem lenne Austen kisasszony az egyik legnagyobb kedvencem. De persze az életműnek ezek is részei.
Van amelyik egész jól sikerült, a címadó Catharine például igazán tetszett. De volt, amelyik befejezetlen volt – ami, mint korábban már megjegyeztem engem rettentően zavar – és volt ami olyan kis semmilyen, egyik-másik egyenesen bugyuta. Összességében kicsit nehezen csúszott le.


Népszerű idézetek

>!
Babó_Buca

(…) ha egy könyv igazán jó, én mindig túl rövidnek találom.

98. oldal (Helikon)

Jane Austen: Catharine és más korai művek

1 hozzászólás
>!
sztimi53 P

Egy ifjú hölgy levele, akinek érzelmei túlságosan hevesek ahhoz, hogy józanul tudjon ítélni, s olyan hibákat követett el, melyeket lelkiismerete helytelenített

DRÁGA ELLINOR!

Sok bajban és megpróbáltatásban volt részem eddig életem során, s bánatomban az egyetlen vigaszt csupán az jelenti, hogy ha alaposan végiggondolom viselkedésemet, úgy vélem, mindent megérdemeltem.
Még egészen fiatal voltam, amikor kioltottam édesapám életét, később édesanyámét is, s most a húgomét tervezem kioltani. Oly gyakran váltogattam a vallásokat, hogy e pillanatban nem is tudom, vajon melyik maradt még. Az elmúlt tizenkét esztendőben minden nyilvános tárgyaláson hamis tanúvallomást tettem, és meghamisítottam saját végrendeletemet is. Röviden szólva, aligha van olyan bűntény, melyet ne követtem volna el.
De most szándékomban áll megváltozni. Martin ezredes, a Lovas Testőrség tisztje kezdett udvarolni nekem, s néhány napon beül egybe is kelünk. Mivel meghitt kapcsolatunk rendkívül különleges, be is számolok róla. Martin ezredes a néhai Sir John Martin második fia. Az apa rendkívüli jómódban hunyt el, azonban három fiatalabb gyermekére csupán százezer fontot hagyott, míg vagyona nagy részét, mintegy nyolcmillió fontot a jelenlegi Sir Thomas kapta.
Az ezredes e nyomorúságos kolduskenyérből közel négy hónapig tengődött, amikor is szilárdan elhatározta, hogy megszerzi fivére vagyonát. Új végrendeletet hamisított, mellyel bíróságra ment, azonban rajta kívül senki nem vallotta eskü alatt, hogy a végrendelet valódi, az ezredes pedig oly hevesen esküdözött, hogy egyáltalán nem hittek neki. E pillanatban történetesen a bíróság ajtaja mellett mentem el, s a bíró intett, hogy jöjjek be. A tisztes férfiú közölte az ezredessel, hogy olyan hölgy vagyok, aki kész bármilyen peres ügyben az igazság mellett tanúskodni, és azt javasolta, hogy forduljon hozzám. Röviden szólva, az ügy hamarosan elrendeződött. Az ezredes és jómagam megesküdtünk rá, hogy a végrendelet valódi, így Sir Thomas kénytelen volt lemondani tisztességtelen úton szerzett vagyonáról. Másnap az ezredes hálatelt szívvel tiszteletét tette nálam, és nőül kért.
Most megyek, és kioltom húgom életét:

Őszinte barátsággal,
ANNA PARKER

154. oldal, Lazi, 2006.

Jane Austen: Catharine és más korai művek

13 hozzászólás
>!
Kuszma MP

PISTOLETTA: Mondd, papa, milyen messze van London?
POPGUN: Leányom, aranyom, legkedvesebb gyermekem, két hónapja elhunyt drága anyám hasonmása, akivel Londonba megyek, hogy férjhez adjam Strephonhoz, és akire ráhagyom majd egész vagyonomat, hét mérföldre van innen.

66. oldal Egy komédia első felvonása

Jane Austen: Catharine és más korai művek

7 hozzászólás
>!
sztimi53 P

Rendkívül megtisztelő számomra, kisasszony – felelte nevetve a fiatalember –, ha azt feltételezi, hogy ismeretségben állok Mr. és Mrs.Stanley-vel, hisz pusztán látásból ismerem őket. Valójában távoli rokonaim, csupán apám és anyám. Semmi több, biztosíthatom.

37. oldal, Catharine, Lazi, 2006.

Jane Austen: Catharine és más korai művek

>!
Kuszma MP

Különösen a Vauxhall parkba szeretnék eljutni, hogy lássam, valóban olyan vékonyra szelik-e ott a hideg marhasültet, amint hallottam, mert az a sanda gyanúm, hogy kevesen értenek úgy a hideg marhasült szeleteléséhez, mint én; elég baj lenne, ha nem tudnék róla egyet-mást, hisz neveltetésemnek erre a részére fordítottam a legnagyobb figyelmet.

33. oldal A Lesley-kastély

Jane Austen: Catharine és más korai művek

10 hozzászólás
>!
Kuszma MP

Röviden, drága Charlotte-om, azért nem tudom maradéktalanul kiélvezni London változatos és kellemes szórakozásait, mert összeszorul a szívem a sok kedves ifjú gyötrelmei láttán, idegenkedem az engem övező rajongástól és szenvedek attól, hogy szakadatlanul ünnepelnek nyilvánosan és szűk körben, újságban és könyvben. Hányszor kívántam, bár külsőm olyan igénytelen volna, mint a tiéd, alakom oly kevéssé elegáns, arcom oly csúnyácska, megjelenésem oly visszatetsző! De fájdalom, erre az áhított fejleményre nincs remény, már átestem a himlőn, többé nem kaphatom el, el kell viselnem szerencsétlen sorsomat.

41-42. oldal A Lesley-kastély

Jane Austen: Catharine és más korai művek

2 hozzászólás
>!
Habók P

Mindannyian jókívánságainkat küldjük Mariának, és kérjük, tudasd velünk, hogy ki ő.

Evelyn

Jane Austen: Catharine és más korai művek

1 hozzászólás
>!
Briza

Ami engem illet, ha egy könyv jól van megírva, mindig túlságosan rövidnek találom.

Jane Austen: Catharine és más korai művek

>!
worsi ASP

Charles Adams szeretetre méltó, művelt, vonzó ifjú hírében állott, akinek szépsége olyannyira elvakított mindenkit, hogy csak a sasok tudtak a szemébe nézni.

83. oldal, Jack és Alice

Jane Austen: Catharine és más korai művek

1 hozzászólás
>!
MFKata P

– Gondolja, hogy nem megy vissza?
– Ó, drágám, bizonyára visszamegy, de teljes szívemből azt kívánom, bár ne tenné! El sem tudja képzelni, kedvesem, mennyire ragaszkodom hozzá! Erről jut eszembe, nem szerelmes belé kedvesem?
– Meg kell hagyni, minden csinos fiatalemberbe szerelmes vagyok, akit csak meglátok! – felelte nevetve Catharine.
– Én is így vagyok vele! – jelentette ki Camilla. – A világ összes csinos fiatalemberébe szerelmes vagyok!
– Akkor túltesz rajtam, ugyanis én csak azokba vagyok szerelmes, akiket látok is!

46-47. oldal Catharine

Jane Austen: Catharine és más korai művek


Hasonló könyvek címkék alapján

Werner Lansburgh: Utazzunk, New-see!
Bram Stoker: Drakula
Werner Lansburgh: Drága New-see!
Werner Lansburgh: Viszontlátás New-see-val
Emma Tennant: Elinor és Marianne
Eric Knight: Sam Small csodálatos élete
Daphne du Maurier: Madarak
Jojo Moyes: Páros, páratlan
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány
Joss Stirling: Lélektársak – Crystal