A ​klastrom titka 877 csillagozás

Jane Austen: A klastrom titka Jane Austen: A klastrom titka Jane Austen: A klastrom titka Jane Austen: A klastrom titka Jane Austen: A klastrom titka Jane Austen: A klastrom titka Jane Austen: A klastrom titka Jane Austen: A klastrom titka Jane Austen: A klastrom titka

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„A ​Klastrom titká”-ban új oldaláról ismerhetjük meg Jane Austent. Halála után kiadott regényében az (ön)ironikus Austen mutatkozik meg nagy kifejezőerővel és roppant szórakoztató formában.
Mint minden regényében, az írónő itt is egy fiatal lány, Catherine Morland útját ábrázolja, akit kezdettől fogva „antihősnőként” mutat be. A sokgyerekes, szegény papi családban felnőtt Catherine semmi különleges tulajdonsággal nem dicsekedhet, sem nem bájos, sem nem tehetséges vagy szépreményű, ám nagy csodálója a kor „gótikus” rémregényeinek. Életére is úgy tekint, mintha regényhősnő volna, és önnön jövőjét olvasná a fordulatos regények lapjain. A jövő azonban nem tartogat számára sem szerencsés kimenetelű hintóbalesetet, amely során a semmiből felbukkanó hős megmenti majdani szíve hölgyét, sem fényes báli részvételeket, sem örökké tartó barátságokat. A lányka bathi utazása balesetmentesen zajlik, élete első bálján kis híján elvész a tömegben, anélkül, hogy bárki lovagféle fölfigyelne rá,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1818

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Lazi Könyvkiadó klasszikusai Lazi · Jane Austen regényei Európa

>!
Lazi, Szeged, 2022
232 oldal · ISBN: 9789632675695
>!
Lazi, Szeged, 2021
232 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632674612 · Fordította: Béresi Csilla
>!
Lazi, Szeged, 2020
232 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632674612 · Fordította: Béresi Csilla

12 további kiadás


Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Henry Tilney · Catherine Morland · Eleanor Tilney · Isabella Thorpe · John Thorpe · Mrs. Allen · Mrs. Morland

Helyszínek népszerűség szerint

Bath


Kedvencelte 58

Most olvassa 22

Várólistára tette 312

Kívánságlistára tette 192

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Linszyy P>!
Jane Austen: A klastrom titka

Nagyon jó választás volt ez a könyv ahhoz, hogy újra visszatérjek Jane Austen munkásságához.
Tényleg más ez a kötet, mint a többi. Austen szarkasztikusan, viccesen narrál, Catherine persze néha idegesítően naív, de enélkül nem lenne igazán bonyodalom sem.
Pont arról szól ez a könyv is, mint a többi Austen-mű: egy fiatal lány kiházasításáról, bálokról, szerelemről, de vannak benne izgalmas könyvélményekről szóló beszélgetések is.
Én nagyon szerettem ezt a könyvet, kiragadott a mindennapokból, igazán jól bemutatta a kort, és együtt izgultam Catherine-nel, míg meg nem kaptuk a várva várt végkifejletet. :)
https://youtu.be/MdTEQxtjwU0

6 hozzászólás
Edmond>!
Jane Austen: A klastrom titka

Jane Austen első műve volt a Klastrom titka, amely teljesen elvarázsolt engem, mert már itt megfigyelhető a jellegzetes Austen humor, az irónia, a letehetetlen történet mesélés, az első szerelem gyöngéd kibontakozása.

Cathrine a főhősnője a regénynek, egy olyan figura, aki a gótikus irodalom könyveit olvasva a valóságot is annak képzeli el, viszont ábrándjainak szerte kell foszlania, mikor elérkezik az életébe az igaz szerelem.
A Klastrom titka valójában annak a kérdéskörét járja végig, mekkora hatással van az olvasójára egy könyvélmény, mikor kell észrevenni, hogy a józanész határon túlmentünk, és mi a fontosabb: a vagyon vagy a szerelem.
A szereplők úgy gondolom a történet végére mind jól választanak és mivel ez egy Austen regény, megkapják a boldog befejezést. Ami pluszban tetszett, az a gótikus irodalom paródiája, melyeket rettentő humorosan tesz meg Jane.

5/5 csillag, nagyon tetszett! Csak ajánlani tudom!

Bővebben: https://www.youtube.com/watch…

Nikolett0907 P>!
Jane Austen: A klastrom titka

„Aki meg akarja szerettetni magát, legyen mindig tudatlan. Ha pallérozott elméről teszünk tanúbizonyságot, nem legyezgethetjük a mások hiúságát – s akad-e értelmes ember, aki az ilyesmit szívből el ne szeretné kerülni? Kivált, ha nő, s ha az a balszerencse éri, hogy tud valamit – jól teszi, ha ezt minél gondosabban eltitkolja.”

Igen csak meglepődtem, hogy hajlandó vagyok olvasni egy ilyen történetet, mikor nálam aktuálisan mélypont volt.
Először bevallom kicsit untam és már majdnem félre tettem, de végül még sem, és úgy gondolom helyesen tettem.
Érdekes nyelvezete, kor hű története és igen csak szórakoztató humora van.
Bár úgy gondolom nem feltétlenül az én világom a történet, mégis néha jó elolvasni egy – egy darabot, mert frissít és, mert szükséges, hogy komfortzónámon kívülre is tekintsek.
Egy olvasásnak tökéletes.

Sippancs P>!
Jane Austen: A klastrom titka

Nem emlékszem, hogy mikor volt utoljára olyan, amikor ennyire megráztam volna egy hősnőt a naivsága miatt, mint Catherine-t, ugyanakkor valahol nagyon bájos volt ez a naivság. Főleg miután Mr. Tilney is képbe került, és Isabellának és a fivérének így akadt egy „vetélytárs”. Amikor éppen nem azért szorítottam, hogy csapja el a vonat az egész Thorpe famíliát, akkor jókat derültem Ms. Austen ironikusságán, mellette pedig terveket szőttem Henry elcsábítására. (Ezúton is bocsánatot kérek, Mr. Darcy!)
Az egyedüli furcsaság, hogy nem értem a címválasztást, hisz semmiféle titokról nincs szó a könyvben (hacsak nem Catherine fejében), és a történet alig töredéke játszódik a klastromban. Mindenesetre nekem így is tetszett, jó szívvel ajánlom.

Levandra P>!
Jane Austen: A klastrom titka

Jane Austentól már megszokott, ironikus hangvétellel mutatja be az előkelő társaságot, a túlzott regényimádó unatkozó lányok érzelem- és álomvilágát, akik a valóságtól elrugaszkodva, butuska fecsegésükkel riasztják el maguk mellől a férfiakat, vagy éppen könnyű prédaként dobják magukat számító ragadozók elé. Egy kalandvágyó lány könnyen elbolondítható és talán hiszékenyebb is azon társainál, akik a valóságot élik meg. Catherine-t pedig túlzottan is elragadja fantáziavilága, elrugaszkodva a realitás talajáról, abszurd ábrándjaiban tobzódva sodródik a csapda felé, amit önmagának állított fel.

Bővebben: http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2017/08/jane-austen-kl…

csillagka P>!
Jane Austen: A klastrom titka

Szatírát * olvasok? Nagyon szeretem Austen humorát, sajnos nem mindenhol csillogtatja. Emmával éppen ez volt a gondom (bár lehet ha felismerem az eltúlzott helyzetet, vicces könyvként még le is csúszott volna) Ahogyan sok más könyv is, ráébredtem a mai romantikus regények jó részét nem is szabad komolyan venni. Igen, ez a könyv kellett hozzá, ami nem sokban különbözött, csak a címke változott, a mai szerzők komolyan gondolják hogy elhiszik nekik, amit Jane a gótikus regények kifigurázásaként készített.
Biztos vagyok benne sokáig eszembe fog jutni ha túlságosan butácska szereplőbe futok bele, vagy éppen a szituáció csöpög a túlzott érzelmi motivációtól (öt perce költöztél mellén, halálosan szeretem még az árnyékodat is) nem e „a klastrom titka”-val találkozom ismét. Nagyon jókat nevettem, szeretem az iróniát, és különösen pozitív ha valaki bele mer nézni a saját ovális tükrébe. Visszatért a hitem, ígérem hamarosan ismételten találkozunk Jane.

* Szatíra rövid értelmezése a wikipedián:
Szűkebb értelemben költői szatíra. Egy ókor óta használt lírai műfaj. Jellemzője, hogy a valóság komikus-ironikus ábrázolására törekszik. Ábrázolási módszerei között szerepel az arányok megváltoztatása, a kicsinyítés, a nagyítás, a túlzás.

4 hozzászólás
vicomte P>!
Jane Austen: A klastrom titka

A könyv részben gunyoros fricska a XIX. század végén tomboló sikert arató gótikus regények és az azokat kritikátlanul faló fiatal lánykák* felé, ám mindezek mellett a korabeli társadalom érzelmi fogyatékos hiénáin legalább olyan élesen ironizál.
Austen ebben (a számomra első) könyvében két nagy erényt mutatott fel:
A gyilkosan szatirikus humorérzéket; mert hogy lehet nem teleszájjal vigyorogni az olyan megállapításokon, minthogy: „ Mrs. Allan a nőnemű lények ama népes osztályához tartozott, akiknek társasága egyetlen érzelmet válthat ki: meglepetést azon, hogy akadt a világon férfiú, ki a hölgyet kellően kedvelte ahhoz, hogy elvette légyen feleségül.”
Illetve azt a lenyűgöző éleslátást, amellyel az azóta lényegét tekintve egy fikarcnyit sem változott karaktereket, motivációkat és helyzeteket megformálja.
John Thorpe, a rátarti, önimádó szájhős**; a vele egy ligában játszó kétszínű, és számító húgocskája; az öntelt és kapzsi tábornok; az üresfejű, szószátyár Mrs. Allan olyan figurák, amelyek még ma is ismerősek lehetnek, és talán egyik-másik még IRL-ben is megkeseríti az életünket.

A regénynek valójában két hibáját láttam: részben az ironikus felhangok, részben a narrációs nézőpontnak választott Catherine miatt látszólag túl naiv a történet, és az igazán mély érzelmek nem kerülnek kifejtésre. Ez különösen a könyv kapkodva elkent befejezésén látszik.
Másrészt a régimódi nyelvezet (legalábbis a Borbás Mária féle fordításban) tovább fokozza a mesterkéltség érzését és a magyar szóhasználat néhol fölöslegesen cirkalmas és archaizáló.

* Gondolom én, mint cinikus pasi, vagyok az egyetlen, aki némi párhuzamot vél felfedezni a manapság dúló pararomantikus irodalom iránti extatikus rajongással bíró női személyek és a regény főszereplője között.
** Igen, ő egy valódi, fuxos, tetkós Lada bőgető HVCS lenne manapság.

27 hozzászólás
Lynn>!
Jane Austen: A klastrom titka

Az a jó Jane Austen műveiben (azok alapján, amiket eddig olvastam), hogy úgy izgulok végig a hősök és hősnők sorsán, hogy tudom, felesleges, mert nem hagy majd elvarratlan szálakat, a jó elnyeri jutalmát, a rossz meg max. eltűnik a süllyesztőben. Ebben a regényben legalábbis spoiler.

Cathrine igazából semmivel se tűnik ki, nem okos, nem szép, nem tájékozott, nem érvel úgy, mint a Büszkeség és balítélet -beli megfelelői, nem szereti a növényeket, nem köti le a házimunka, mégis viszi valamire vagy inkább egy szerencsés barátság "valamerre", mint ahogy az lenni szokott.

A hogy mi a klastrom titka? Sok minden lehet, az emberi kapcsolatok, a nem használt szobák, az emberi magatartás változékonysága…; nekem A klastrom titka titka, hogy Austen máshogy ír, valahogy könnyedebb, sőt, még pár, az olvasók felé történő kiszólást is megenged magának. Nevet a saját művén, és olyan könnyedén kezeli a szereplőket, mint a tollpihét.

8 hozzászólás
Hoacin>!
Jane Austen: A klastrom titka

Mostanában mindig szembejönnek velem a finom paródiák. :) Milyen remekül teszik! Austen néni finom gyúnyolódása felettébb jól esett, azt hiszem, eddig csak a Büszkeség és balítélet tetszett ennél jobban, a kidolgozottsága végett.
A klastrom titka megfricskáz mindent és mindenkit: a hetvenkedő ifjú urat, az unalmas asszonyságot, a kacér hölgyet, a buta kislányt, a rózsaszín lányregényeket, és az ijesztő, rejtélyes történeteket. Utóbbiért lelkesedik ugyanis főhősnőnk, akinek fantáziája Northanger Abbey öreg falai közé mindenféle sötét titkot sző.
spoiler
Catherine égbekiáltó naivitása legendás, valószínűleg egy olyan célzás sem esne le neki, amelyet nagyméretű táblán tartanak elé magyarázó lábjegyzetekkel tarkítva. Ámde legalább kellően makacs, és nem sodródik életképtelenül, mint a Mansfield kastély Fannyja. És valahogy minden buta gondolata és antihősnős viselkedése ellenére – vagy éppen amiatt! – sokkal szerethetőbb számomra, mint az Értelem és érzelem erősen mártír Elinorja. Catherine egy szeleburdi fruska, mindenféle kamaszos tévképzettel, aki tökéletes főszereplője egy pompásan karikírozó regénynek. :)
spoiler
Élvezettel olvastam. :) Lehetett volna kicsit hosszabb, vagy koherensebb, bár őszintén szólva módfelett örültem, hogy a Thorpe grupp oly varázslatos hirtelenséggel kipottyant a látókörünkből, és ezzel mentesültünk csomó felesleges intrikától. Az eddigi Austenek közül a legmulattatóbb, legkevésbé rózsaszín történet. :)

" (…) átadták helyüket a kötelességtudó, kedves fiú érzéseinek, miután az édesanyja már a lépcső tetejéről üdvözölte őket.
Ó, anyám! Jó napot!köszöntötte a fiatalember, és jól megrázta a kezét.Honnan szedte ezt a fura kalapot? Úgy néz ki benne, mint egy vén boszorkány!"

2016

Négy év elteltével is tetszett, bár már elfelejtettem, néha milyen kacskaringósan fogalmaz Austen néni, és hogy oldalak telhetnek el azzal, hogy pusztán egy ház szobáit nézegetjük ráérősen. A fricskák és a kikacsintások továbbra is pompásan szórakoztattak, és még mindig kedvelem a lassan csordogáló, mégis üde olvasmányokat. :)

„- Boldog ember!kiáltotta a tábornok ujjongó megvetéssel.”

2020

2 hozzászólás
eenca P>!
Jane Austen: A klastrom titka

Nem tudtam, hogy ez volt Austen első regénye, amit sikerült eladnia, de végül a kiadó nem adta ki. Így később visszavásárolta a könyv jogait és Susan helyett A Klastrom titka (Northanger Abbey) címmel csak halála után jelent meg.

Amikor ezt a regényt olvassuk akkor nem árt emlékeztetni magunkat, hogy a mű 1798–1799 körül íródott és az akkori viszonyokat mutatja be némi iróniával és kritikával.
Austen meglepően sokszor szól az olvasóhoz és egy amolyan görbe tükröt mutat, hogy akkor milyen volt a női ideál, a férfiak mit „vártak el” egy nőtől.

Catherine egy igen naiv teremtés és bizonyos értelemben korlátolt is, de ez abszolút érthető az akkori kor ismeretében. Mégis szerettem Catherine-t, mert próbált más szempontokat megismerni és megfontolni. A szíve a helyén volt és idővel megtalálta a hangját is, ehhez van hogy néhány szabályt megszegett.

John és Isabella Thorpe úgy hiszem megtestesítik mindazt, amitől most is viszolygunk egy férfi és egy nő esetében. Mr Thorpe nem akarja meghallani, amit mondanak neki és mindig nadzol és emelett még sértődékeny és rosszindulatú is. Isabella lehetne a tökéletes barátnő, ha nem csak mindig magára gondolna és áskálódna. Szörnyen közhelyesek a testévrek így tökéletesek arra, hogy utáljuk őket.

Henry Tilney karaktere is érdekes, mert sokáig nem tiszta mik a szándékai és mennyire tiszták. Azonban ő sem rest megosztani véleményét azzal kapcsolatban, hogy mennyit bír el egy női elme, amiért ma lázadoznánk, de a XVIII. és XIX. században sajnos ez a vélekedés elég általános volt. Szerencsére a mű végére a főhősünk mégis megtalálta a hangját és a tettek mezejére lépett.

Szerintem ez a könyv kifejezetten szórakoztató, ha úgy olvassuk, hogy elfogadjuk ez a könyv több mint 200 évvel ezelőtt íródott. Nyilván akkor mást jelentett a szórakozás, a kalandok és a szabályok megszegése, ugyanakkor találhatunk hasonlóságot a mai társadalom és az emberi viselkedés és az akkori között.

Örülök, hogy elolvastam A Klastrom titkát mielőtt belekezdenék a Szerelmes Jane-be olvasásába, amiben szerepet kap Austen ezen regénye.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

minialoe>!

– Akár úr, akár hölgy, aki nem leli élvezetét egy jó regényben, bizonyára elviselhetetlenül ostoba.

96. oldal (Palatinus, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: Henry Tilney
Zora85>!

Ha egy ifjú hölgy hősnőnek rendeltetett, negyven környékbeli család megátalkodottsága sem állhatja az útját. Valaminek történnie kell – és fog is történni, hogy hősnőnk útjába vesse a hőst.

9. oldal

alaina>!

Aki meg akarja szerettetni magát, legyen mindig tudatlan. Ha pallérozott elméről teszünk tanúbizonyságot, nem legyezgethetjük a mások hiúságát – s akad-e értelmes ember, aki az ilyesmit szívből el ne szeretné kerülni? Kivált, ha nő, s ha az a balszerencse éri, hogy tud valamit – jól teszi, ha ezt minél gondosabban eltitkolja.

98. oldal

takiko>!

Mrs. Allan a nőnemű lények ama népes osztályához tartozott, akiknek társasága egyetlen érzelmet válthat ki: meglepetést azon, hogy akadt a világon férfiú, ki a hölgyet kellően kedvelte ahhoz, hogy elvette légyen feleségül.

11-12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mrs. Allen
AniTiger P>!

– Egy anya mindig jelen van. Egy anya állandó jó barát; a hatása erősebb, mint bárki másé.

159. oldal, Huszonkettedik fejezet (Palatinus, 2006)

Dorothy_Gray P>!

Tizenöt és tizenhét éves kora között azonban hősnőnek készült; elolvasta mind ama műveket, amelyeket hősnőknek el kell olvasniuk, hogy emlékezetüket az eseménydús életük hányattatásaiban oly hasznos és megnyugtató idézetekkel vértezhessék fel.

7. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Catherine Morland
Frank_Waters I>!

Biztos vagyok benne, hogy ha mindenki meginná a maga napi jó üveg borát, feleannyi baj sem lenne a világon, mint amit most látunk.

Kilencedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: John Thorpe
7 hozzászólás
Dorothy_Gray P>!

A csalódott szerelemnek minden bizonnyal legjobb balzsama a barátság.

24. oldal

Kapcsolódó szócikkek: barátság
Belle_Maundrell >!

Szó, mi szó, a barátság a legjobb gyógyír a szerelmi csalódásra.

25. oldal (Lazi, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: barátság · csalódás · szerelem
Dottie>!

Aki nem leli örömét egy jó regényben, legyen férfi vagy nő, elviselhetetlenül szűk látókörű.

94. oldal


Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

L. M. Montgomery: Anne férjhez megy
Charlotte Brontë: A lowoodi árva
Louisa May Alcott: Négy leány
Louisa M. Alcott: Régimódi lány
Louisa May Alcott: Régimódi kisasszony
Dodie Smith: Enyém a vár
L. M. Montgomery: Szerelmek
Laczkó Márta: Nádasdy Orsika
Eleanor H. Porter: Az öröm játéka örök
Jean Webster: A kismama