The ​Sky Is Everywhere 8 csillagozás

Jandy Nelson: The Sky Is Everywhere Jandy Nelson: The Sky Is Everywhere Jandy Nelson: The Sky Is Everywhere Jandy Nelson: The Sky Is Everywhere Jandy Nelson: The Sky Is Everywhere Jandy Nelson: The Sky Is Everywhere Jandy Nelson: The Sky Is Everywhere

Lennie plays second clarinet in the school orchestra and has always happily been second fiddle to her charismatic older sister, Bailey. Then Bailey dies suddenly, and Lennie is left at sea without her anchor. Overcome by emotion, Lennie soon finds herself torn between two boys: Bailey's boyfriend, Toby, and Joe, the charming and musically gifted new boy in town. While Toby can't see her without seeing Bailey and Joe sees her only for herself, each offers Lennie something she desperately needs. But ultimately, it's up to Lennie to find her own way toward what she really needs-without Bailey. A remarkable debut novel perfect for fans of Sarah Dessen, Deb Caletti, and Francesca Lia Block.

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Walker Books, London, 2015
310 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781406354386
>!
Speak, 2011
278 oldal · ISBN: 9780142417805
>!
Walker Books, London, 2011
320 oldal · ISBN: 9781406328035

9 további kiadás


Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
pveronika
Jandy Nelson: The Sky Is Everywhere

Ritka, hogy ennyire nehezemre esik megítélni, hogy tetszett-e egy könyv vagy sem, és teljes mértékben megértem, hogy miért ennyire megosztó ez a történet. Egyfelől gyönyörűen, szinte lírain megírt részletekkel teljes, komoly témákat érintő, komplex ifjúsági regény volt, másrészt a főszereplő lány zavaróan sok rossz döntést hozott, és számtalanszor fogtam a fejem, reménykedve abban, hogy nem csinál butaságokat, amit természetesen mindig megcsinált. :) Azonban ott van a másik oldal, hogy bár Lennie viselkedése sokszor érthetetlen és idegesítő volt, egyértelműnek tűnik, hogy a szerző ezzel a kislány gyászára szeretett volna reflektálni. Lennie nemrég egy tragédia során elveszítette nővérét, és az amúgy is zavarodott tinédzser, hirtelen elveszíti az identitását, és muszáj megtalálnia azt, hogy ki ő a nővére nélkül. Ilyen szempontból viszont szerintem zseniális volt a könyv. Mindenki máshogy dolgozza fel a gyászt, és szerintem jól mutatta be a könyv, hogy Lennie és az összes szereplő mennyire elveszettek, és mennyire keresnek bármilyen kapaszkodót, még akkor is, ha ez a külvilág szemszögéből, sőt saját maguk által is megmagyarázhatatlan.

Összességében én mindenképpen ajánlom ezt a könyvet, mert szerintem sok mondanivalót tartogatott, és Jandy Nelson stílusa ez alkalommal is magával ragadó volt. Azonban úgy gondolom, hogy mindenkinek nyitott elmével kell a kezébe vennie ezt a kötetet, mert egy kicsit a történet mélyére kell nézni ahhoz, hogy rátaláljunk a regény igazi, gyönyörű értékére.

>!
Lex
Jandy Nelson: The Sky Is Everywhere

Csak ennyit láttam: Jendy Nelson, Jendy Nelson, Jendy Nelson. Nem figyeltem a kritikákra, túlzottan a story-ra sem, arra meg pláne nem, hogy milyen aggályaim lehetnek vele kapcsolatban. (Pedig nagyon is tudhattam volna, hogy lesznek.) A lényeg az volt, hogy olvassak az írónőtől, mert az I’ll give you the sun-t imádtam tőle.

Jendy Nelson stílusa most is nagyon tetszett. Úgy sikerült mély érzéseket kiváltania belőlem, hogy magát a történetet nem szerettem. Viszont, bár tetszik, ahogy ír, ez a könyv most nem sikerült valami jóra. Túl tinis lett, időnként idegesítően, ráadásul klisés lett a cselekmény. (Pl.: Volt az a dolog, pontosabban az a két dolog, ami kiderült Bailey-ről, és hát valljuk be, mérföldekről bűzlött.)

A történet egyébként meglepően összetett. Nem rég olvastam újra egy könyvet (Waiting), amiben szintén arról volt szó, hogy meghalt a főszereplő testvére, és ott is van két fiú, az egyik, aki a múlthoz köti a lányt, egy másik pedig, aki a jövőhöz. És igazából, bizonyos szempontból Nelson könyve erősebb. Nagyon tetszett, ahogy bevont a szereplők életébe, ahogy szépen apránként felfedte a múltat, és ahogy Lennie érzelmeinek bonyolultságát érzékeltette. De! CLW hangvétele komolyabb volt, a karakterei szimpatikusabbak, nem volt kifejezetten az az érzésem, hogy két vasat tart a tűzbe a lány, nem éreztem ellenszenvet iránta, mint ahogy Lennie iránt érzek. Igaz, más is volt ott kicsit a szitu.

A szereplőket nem igazán kedveltem. Lennie-t nyilván azért nem, ahogy viselkedett (megcsalás, hazudozás, önzőség, önsajnálat, stb.). Toby-t azért, mert milyen perverz disznó már, hogy miután meghal élete nagy szerelme, jobb híján neki áll kamatyolni a húgával? Gyász ide vagy oda! Joe átlagos karakter, semmi extra. Volt egy nagy csalódás az életében, ezért bizalmatlan, és aztán ebből adódik a probléma. spoiler A nagyi karaktere tetszett, bár kicsit zizzent volt, akárcsak Big, de őt egyébként bírtam. Sarah viszont katasztrófa volt, egy borzadály klisés BFF, aki annyira cool, hogy az már leírhatatlan. Istenem, de idegesített!

Eleinte nagyon tetszettek ezek a kis üzenetek, történetek, versek, amiket Lennie ide-oda firkálgatott, és nagyon tetszett, hogy ezeket mindig ténylegesen vagy egy darab papírra, vagy csempézett falra, vagy pohárra, vagy zacskóra szerkesztették rá. Viszont végül már nagyon utáltam ezeket a szövegeket, mert nem láttam értelmét a megírásuknak, hisz utána mindig elhajította őket. (spoiler) Illetve egy idő után idegesített, hogy olyan mű volt az egész tördelése. Sokkal jobb lett volna, ha valaki ezeket ténylegesen elkészíti a valóságban, és azokat fotózzák le.

A könyvet azzal a fekvő lányos, gazos borítóval rendeltem meg, ami még elfogadható volt, hisz a legtöbb borító (személyes véleményem szerint) szimplán ocsmány, de legalábbis semmi különleges nincs bennük. (Utólag egyébként nagyon bejön a kék hátteres rózsás.) De kiderült, hogy rossz borító volt a kiadáshoz társítva, így megérkezett ez a színes esős verzió, ami annyira nem tetszik, de így legalább passzol az I’ll give you the sun-omhoz. :)

>!
Speak, 2011
278 oldal · ISBN: 9780142417805
>!
Keir
Jandy Nelson: The Sky Is Everywhere

Hiába olvastatta magát könnyedén a könyv, még egy ilyen antipatikus főszereplőt, mint Lennie, nem láttam még. A cselekedetei, a gondolatai mind-mind ellentmondanak a gyásszal, egyszerűen csak gusztustalanul viselkedik, és igaza volt a nagymamájának: önző lett.
Sajnos a történet sem hozott fordulatot, kiszámítható, klisékkel operál, egyetlen csavar sem lepett meg, ráadásul a romantika is megalapozatlan. Ehhez még párosul szerencsétlen Rachel karaktere, aki a fő rosszként lett beállítva úgy, hogy semmit nem csinált, és ez így egy tökéletes recept arra, hogy miért szar ez a könyv.

>!
vankozsofi
Jandy Nelson: The Sky Is Everywhere

Két Jandy Nelson könyv között vaciláltam, és azt hiszem sikerült kiválasztanom a rosszabbikat :)) Mentségemre szóljon, hogy Goodreadsen mindkettőnek elég magas a ratingje.
Nem mondom hogy borzasztó volt, de biztosan nem olvasnám újra. Valahogy olyan érzésem volt, hogy szörnyen el van túlozva minden szereplő.
Lennie túl passzív (nincs saját véleménye és csak sodródik az árral, butuska és végtelenül unalmas), Joe túl random (pár nap ismeretség után minden meginvitálja magát egy ismeretlen család házába reggelizni.. és ezt folytatja minden áldott nap az már csak haba tortán hogy ez senkit nem zavar), a nagymama túl titokzatos (minden nézeteltérést úgy old meg, hogy kimegy a szobából), a nagybácsi túl fura (százszor házasodott, fákon üldögél és nonstop be van állva), Toby túl naiv (róla inkább nem is nyilatkozok).
Egy só mint száz, végképp nem tudtam azonosulni a szereplőkkel, a romantikus szálnak semmi köze nem volt a realitáshoz és a legnagyobb bajom az egésszel, végképp nem volt a könyvnek története.


Népszerű idézetek

>!
pveronika

“grief is a house
where the chairs
have forgotten how to hold us
the mirrors how to reflect us
the walls how to contain us

grief is a house that disappears
each time someone knocks at the door
or rings the bell
a house that blows into the air
at the slightest gust
that buries itself deep in the ground
while everyone is sleeping

grief is a house where no one can protect you
where the younger sister
will grow older than the older one
where the doors
no longer let you in
or out”


Hasonló könyvek címkék alapján

Marni Bates: Awkwardly Ever After
Jenny B. Jones: I'll Be Yours
Komal Kant: Impossible
Claire LaZebnik: Things I Should Have Known
Kelly Oram: Cinder & Ella
Marni Bates: Decked with Holly
Cookie O'Gorman: Adorkable
Lizzy Charles: Effortless With You
Miranda Kenneally: Stealing Parker
Anne Eliot: Unmaking Hunter Kennedy