Neked ​adom a napot 472 csillagozás

Jandy Nelson: Neked adom a napot

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​tizenhárom éves fiú-lány ikerpár, Noah és Jude hihetetlenül közel állnak egymáshoz. Különleges burkot húznak maguk köré színekből és szavakból, ahová nem engednek be semmit és senkit. Egy nap azonban a burok felhasad, és a családi tragédia úgy kipörgeti az ikreket megszokott világukból, akár egy tornádó.
Három esztendő múltán jóformán szóba sem állnak egymással. Az érzékeny lelkű Noah szerelmes barátságba keveredik a szomszéd sráccal, Jude pedig mesteréül választ egy goromba férfit, akinek több köze van a lány családjának széthullásához, mint hinné…
Az ikrek nem veszik észre, hogy mindketten csak a történet egyik felét ismerik, és vissza kéne találniuk egymáshoz, hogy esélyük nyíljon világuk újjáformálására.
Jandy Nelson világsikerű regénye döbbenetes művészi erővel szőtt mese, ami beszivárog a csontjainkba, akár a tűz melege egy didergető napon.

„Vad, gyönyörű és mélyen megindító. Nelson írása annyira eleven, hogy a lapok szinte világítanak a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

>!
Libri, Budapest, 2015
428 oldal · ISBN: 9789633107577 · Fordította: Komáromy Rudolf
>!
Libri, Budapest, 2015
424 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633103180 · Fordította: Komáromy Rudolf

Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

Noah Sweetwine · Jude Sweetwine · Oscar Ralph · Brian Connelly · Benjamin Sweetwine · Dianna Sweetwine · Franklyn Fry · Guillermo Garcia


Kedvencelte 174

Most olvassa 19

Várólistára tette 475

Kívánságlistára tette 414

Kölcsönkérné 11


Kiemelt értékelések

kellyolvas P>!
Jandy Nelson: Neked adom a napot

Volt már olyan könyved, aminek az első pár oldalát olvasva tudtad, hogy neked írták? A Neked adom a Napot ilyen könyv, remélem sokan fognak ugyanígy érezni az olvasása során, mint én.
Jandy Nelson lélegzetelállítóan bánik a szavakkal, olyan érzelmi hullámvasútra ültetett, ami pár órára elvarázsolt, elszédített, kifacsart és megríkatott. Bátran, erőteljesen, mégis tisztán és törődéssel nyúlt az emberi kapcsolatokhoz, méghozzá abban a fontossági sorrendben, ahogy bennem is él a szeretet – a hozzám közelállók iránt. Beleszerettem a szerző írásmódjába, amely egészen különleges felépítésű. Az ikrek szempontjai váltakoznak, de Jandy megfejeli ezt azzal, hogy Noah szemszöge 13-14 éves korukban, a múltban fogalmazódik, míg Jude szemszöge a mai, 16 éves korukban „játszódik”. A két időszak között feszül a családi tragédia, ami után már sosem lesz semmi ugyanolyan, mint előtte, noha mindketten vágynak erre. Az ikrek kapcsolata igazi szimbiózis volt a múltban, olyannyira, hogy NoahésJude voltak együtt, ennyire együtt. Aztán még a tragédia előtt elkezdődött egy változás, ami apró lépésekben megrepesztette, majd megtörte a kapcsot közöttük. Nagyon nehéz szavakba önteni, mennyire nagyszerűen felépített karakter Jude és Noah. Mindketten rendkívül tehetséges művészpalánták, érzékeny lélekkel, mégis meglehetősen különböző habitussal rendelkeznek. Noah 13 éves szemszögében Jude a vadabb, a bátrabb, a nyitottabban barátkozó, míg Noah visszahúzódó, gátlásos, teljesen elvan a saját művészetében – fejben (is) fest, ó és a legfontosabb, hatalmas vívódásban áll saját magával a melegségével kapcsolatban. Jude szemszögéből nézve teljesen átalakulnak, nem beszélnek egymással, sőt inkább borsot törnek egymás orra alá a felszínen, ugyanakkor vigyáznak egymásra titokban.
A regény szerelmi szálai csodálatosak. Noah 13 évesen a megszállottja lesz Brian-nek, egy lassan kibontakozó szerelem tanúja lehettem, ami többnyire fájdalmas, mégis benne van a remény.
Jude és az angol fiatalember, Oscar kapcsolatára előbb mondom, hogy sorsszerű, mintsem instalove. Oscar nagy kedvencem, mégis egy alkalommal megcsapkodtam volna egy péklapáttal. De miért is? Épp a hibáitól volt igazi, ahogy minden karakter a történetben. Hitelesek voltak, mert mind hibáztak, egytől egyig vétkeztek és vezekeltek, szerettek és megbocsátottak.
Hogyan tudnám kifejezni, mennyire ajánlom ezt a könyvet? Ez a regény nemcsak egy újabb könyv lesz a polcodon. Tele van tartalmas gondolatokkal, amiket többször is érdemes átolvasnod. Minden mondat gyönyörűen megfogalmazott, tele érzelmekkel, kifejezve azokat a féltékenységtől kezdve az önmarcangoláson, veszteségfeldolgozáson, haragon át a lélek gyógyulásáig. Ezt a történetet nem elég elolvasni, ez benned marad, és ha felnézel a Napra, minden egyes alkalommal eszedbe fog jutni egy ikerpár, akik felosztották az egész világot, és egymásnak adták a Napot.
http://www.kellylupiolvas.com/2015/10/jandy-nelson-neke…

Sippancs P>!
Jandy Nelson: Neked adom a napot

Ha most kezembe adnának egy ecsetet, mellé pedig egy festővásznat, megtölteném színekkel. Sárgával, pirossal, kékkel és zölddel, a lila legkülönfélébb árnyalataival, hogy csak úgy tündököljön! Festenék rá napot, rétet, csillagokat és meteoritköveket, ugráló lippiti-klippitiket, halakat és fánkokat, na meg persze támaszkodó James Deant, narancsot, papagájt, angyalt, szélben lengedező ruhát, összenőtt szemöldökű, fekete macskát. Aztán fognám a képet, feltenném a falra, hogy bármikor, amikor szükségem van rá, nekem adja a napot. Hogy emlékeztessen, hogy vannak forradalmárok, szörfösök, szerelmesek és kishitűek, hogy néha a kő repedéseiben lássuk meg a szépet, hogy NoahésJude-nak lenni nem ugyanaz, mint Noah-nak és Jude-nak, hogy olykor néhány sorban ott a varázslat.

Nagyon különleges könyv volt ez, ami különleges helyett kapott a szívemben.
Olvassátok!

18 hozzászólás
Tóth_Orsolya_3 P>!
Jandy Nelson: Neked adom a napot

Ez a könyv néhány napra valóban nekem adta a napot!
Ezeken a napokon fürödtem a melegében, a színeket még élénkebbnek láttam, csodás fénye felvídított, néha pedig megkönnyeztetett, de legfőképpen magamhoz öleltem volna az egész világot!

4 hozzászólás
Niitaa P>!
Jandy Nelson: Neked adom a napot

"Húha, nem is vagyok benne biztos, hogy mióta porosodik ez a könyv a polcomon. Talán karácsony óta. Mintha valami olyasmi rémlene, hogy tavaly december végén szereztem be több moly ajánlására. Igen, azt is hiszem, tényleg így volt. Nos, azóta próbálta szegénykém nekem adni a Napot, de egyszerűen nem fogadtam el. Többször levettem a polcról, hogy na, majd most elkezdem! de mindig visszatettem anélkül, hogy kinyitottam volna. Mindig volt benne valami, ami miatt nem tudtam nekikezdeni. Ezt az érzést nem tudtam megfogni.
Úgy döntöttem, nem fogom tovább húzni. Ha nincs kedvem, akkor is ősszel elolvasom. Létrehoztam egy most már nem halogathatom listát és azon ez volt az első tétel. Szóval nekiugrottam. Lássuk, mi sült ki belőle…
(…)
A Neked adom a Napot egy rendkívül egyedi történet, de nem hiszem, hogy mindenki számára ajánlott lenne. Ehhez kell egyfajta nyitottság, sőt… Több irányból is befogadónak kell lenni. Kell rendelkezni minimális művészi hajlammal, vagy legalábbis kíváncsisággal, különben nem lesz élvezhető. Viszont, ha ez megvan bennünk: megtaláltuk a számunkra ideális olvasmányt.
Jandy Nelson hatalmas tehetséggel van megáldva. A sorok szinte életre kelnek a szemünk előtt. Hagyjuk, hogy megelevenedjenek, s akkor mi is magunkénak tudhatjuk a Napot."

A teljes értékelés itt érhető el: http://niitaabell.blogspot.hu/2017/09/jandy-nelson-neke…

2 hozzászólás
SzAngelika>!
Jandy Nelson: Neked adom a napot

„Megmondom, mit szeretnék: kézen ragadni az öcsémet, és visszafutni az időben, vállunkról lecsúszó kabát módjára elhagyni az éveket.”

Az, hogy tetszett, gyalázatosan kevés annak kifejezésére, mennyire beleszerelmesedtem ebben a különleges könyvbe. Megigézett a gyönyörű, lírai prózája. Kicsit furcsa volt, választékos és különc, ugyanakkor felvillanyozóan egyedi, tele színekkel, érzéssel, élettel. Érzelmes és okos, erőteljes, ösztönző, elképesztő. Nálam kedvencek közé került.

Bővebben: http://angelikablogja.blogspot.hu/2015/10/jandy-nelson-…

1 hozzászólás
vmonika_>!
Jandy Nelson: Neked adom a napot

Azt gondolom, hogy az ilyen könyvek miatt éri meg igazán olvasni. Ebben a műben minden benne van. Életteli, a szó legszorosabb értelmében. Nagyon régen éreztem már úgy magam olvasás közben, mint ahogyan ennél a könyvnél. Mintha minden egyes szavát nekem írták volna, és mintha minden egyes szavát én mondanám. Miután befejeztem a regényt, a szívemre szorítottam, és reménykedtem, hogy átszivárog belém minden csodája, hite és igazsága. Úgy érzem, felesleges lenne elemezgetnem azt, hogy ez a könyv milyen. Azon kell elgondolkodnom, hogy milyen érzelmeket és színeket adott nekem végig olvasás közben. (Ezért a borító tényleg nagyon találó.)
Úgy érzem, hogyha valaha is sötétségbe burkolóznék, akkor ezt a könyvet fogom elővenni, hogy a csodálatos művésziségével, hibáival, életigenlésével, szeretetével és varázsával nekem adhassa a Napot.

2 hozzászólás
hpatrik97>!
Jandy Nelson: Neked adom a napot

Régen olvastam már ehhez hasonló könyvet. Ez most úgy kellett a lelkemnek, mint a természetnek a napfény.

Valami eszméletlen jó volt! Nagyon bírtam a karaktereket, a gondolkodásmódjukat, a művészi beállítottságukat. Fantasztikus volt! A nyelvezete annyira színes és élő, akár egy festmény.

Gyönyörű volt!

h_orsi>!
Jandy Nelson: Neked adom a napot

Ebben benne volt minden, ami kell egy jó könyvbe. Különc, de szerethető karakterek; aranyos és megható részek. Nevettem, gondolkoztam és sírtam is rajta.

A szereplőknek számtalan olyan tulajdonságuk van, ami szerethetővé teszi őket. Noahban azt tetszett a legjobban, hogy fejben mindig fest. Ezzel olyan fajta inspirációt adott nekem is, ami arra késztetett, hogy másnap elővegyem az évek óta használaton kívüli ecseteimet és alkossak valami újat. Jude azzal került közel a szívemhez, hogy bátor volt és nem félt elmenni Igorhoz, aki egy őrült szobrász.

Jandy Nelson rávilágított arra, hogy minden mindennel összefügg. Erre a könyvre sokáig emlékezni fogok. Ott lesz a könyvespolcomon, néha elő fogom venni és bele fogok olvasni, mert annyira sok jó gondolat található benne.

http://konyvkoktel.blogspot.hu/2016/08/ti-ajanlottatok-…

Chivas>!
Jandy Nelson: Neked adom a napot

Nos, egy értékelés, azonnal az olvasás után. Nagyon kevés romantikus könyvet olvasok, elteltem tőlük, tinikoromban. Gondoltam én. Viszont, most néhány nagyon kívánt plecsni miatt muszáj olvasnom őket, és valahogy sosem bánom meg. :) Érdekes. Azt hiszem az ilyen történetmesélés pont nekem való. Nagyon-nagyon tetszett a fiú szemszöge, én csak őt olvastam volna végig, a lány nem tudott meghatni, nem is érdekelt. Szépen felépített történtet volt, a végén az összes szál a helyére került, izgalmas volt, sokszor vicces és szomorú. :) Bárcsak Noah mesélte volna el a végét is! :)

Szilvi00 P>!
Jandy Nelson: Neked adom a napot

Finoman szólva is sajátos egy könyv volt, ez már az első pár oldal után világosan látszódott. Maga a történet, a nyelvezete és a karakterek is mind-mind különlegesek voltak. Igazi művész lelkek, határtalan fantáziával. Forradalmár csudabogarak. Sajnos nem vagyok túlságosan művészi beállítottságú, de az írónő leírása a festményekről, rajzokról és szobrokról még engem is elkápráztattak és az én fejemben is élénken megelevenedtek. Azért néha előfordult, hogy nem tudtam mit kezdeni Noah fura hasonlataival. Jude babonái illetve a bibliája is szokatlan volt, és akkor az anyukáról ne is beszéljünk! Bevallom, hogy voltak benne részek, amiket picit untam. De ezektől eltekintve szerettem Noah és Jude különleges történetét. A könyv nyújtotta élmény még biztosan sokáig velem marad.


Népszerű idézetek

kellyolvas P>!

Ha rátalálsz a lelki társadra, az olyan, mint olyan házba lépni, ahol már jártál – megismered a bútort, a képeket a falon, a könyveket a polcon, a fiókok tartalmát: szükség esetén sötétben is eltájékozódnál.

256. oldal

colourmeblue>!

Meg kell látnunk a csodákat ahhoz, hogy csodák létezhessenek […]

colourmeblue>!

    – Szeretlek! – mondom neki, csakhogy ez jön ki a számon: „helló”.
    – Én is téged, baromira – feleli, csakhogy ez így hangzik: „haver”.

155. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Brian Connelly · Noah Sweetwine
GytAnett>!

A francba a való élettel! Arra is allergiás vagyok.

92. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Noah Sweetwine
4 hozzászólás
GytAnett>!

A világ lesújtó. A világ mérethibás cipő. Hogyan képes bárki is kibírni benne?

136. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Noah Sweetwine
shadowhunter1975 P>!

Bátorság kell hozzá, hogy felnőve azzá válj, aki valóban vagy.
E. E. Cummings

7. oldal · e. e. cummings

GytAnett>!

A szerelem teremt és rombol. Egyazon szívóssággal szerez örömöt és bánatot.

405. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jude Sweetwine · szerelem
shadowhunter1975 P>!

Ha anyu meghal, kialszik a nap. Pont.

31. oldal, A láthatatlan múzeum - Noah 13 éves (Libri, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Dianna Sweetwine · Noah Sweetwine
GytAnett>!

Ha az ikrek különválnak, a szellemük elillan, hogy megkeresse a másikat.

66. oldal

agivagyok>!

    – Ezen a világon vagy úszol, vagy elsüllyedsz, […]
    Elsüllyedtem.
    Tehetetlenül.
    Mint egy kő.

95. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Benjamin Sweetwine · Noah Sweetwine

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: Árnyak ura
Sherry Gammon: Szerethetetlen
E. Lockhart: A hazudósok
Sarah Dessen: Tökéletes
John Green: Alaska nyomában
Julie Buxbaum: Három dolgot mondj
Marosi Katalin: Teddy bosszúja
Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője
Colleen Hoover: Without Merit – Merit nélkül
Cookie O'Gorman: Piszkos tánc