!

Az ​ég a földig ér 229 csillagozás

Jandy Nelson: Az ég a földig ér
Bookline · 2.399 Ft –15% 2.039 Ft
Book and Walk 1.690 Ft
500 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár

Kár, hogy a szerelemhez nem jár időzítő szerkezet, mint a bombákhoz. Legalábbis Lennie szerint. A tizenhét éves lány nemrég vesztette el imádott nővérét, és semmire sem vágyik kevésbé, mint hogy egyszerre két fiú is feldúlja addigi békés, eseménytelen (mondjuk ki: unalmas) életét. Mégis ez történik. Lennie-t a közös veszteség egyre közelebb sodorja Bailey vőlegényéhez, de közben felbukkan Joe, ez a fantasztikus, szenvedélyes srác, akinek a gitárjátéka virtuóz, az életöröme ragadós, és akinek minden egyes csókjától mintha felrobbanna a világ…
Az egyik fiú emlékezni segít, a másik felejteni. De szabad-e egyáltalán boldognak, szerelmesnek lennie, amikor épp gyászol?

Eredeti mű: Jandy Nelson: The Sky Is Everywhere

>!
Móra, Budapest, 2015
352 oldal · ISBN: 9789631198799 · Fordította: Todero Anna
>!
Móra, Budapest, 2014
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631195842 · Fordította: Todero Anna

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Joe Fontaine · Lennon Walker (Lennie)


Hirdetés

Kedvencelte 23

Most olvassa 30

Várólistára tette 114

Kívánságlistára tette 111

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
zuna19 P
Jandy Nelson: Az ég a földig ér

Végre átküzdöttem magam rajta.
LOL-os könyv még nem bosszantott fel ennyire, mint ez. Egyetértek mindenkivel, aki azt írja, hogy nem is ide kellene sorolni ezt a könyvet.
Sokszor le kellett tennem, hogy megemésszem, amit éppen olvasok. Hajtépő sztori.
Borzalmas, amit Lennie-nek át kellett élnie, de ez akkor sem magyarázat arra, hogy a spoiler Ilyen nincs! Ez annyira beteges!
A titkok amik előbukkannak, szerintem borzalmasak. Főleg, mikor spoiler Kiverte nálam a biztosítékot. Őszintén nálam már az elején elásta magát Lennie és Toby is, ezzel a viselkedésével. Bárhogy is változott meg bármelyikük a végére, engem ez nem érdekel. spoiler Komolyan normálisak ezek? Folyamatosan csalódok ebben a két karakterben. Pont megérdemelték volna egymást.
Szegény Joe-t csak sajnálni és szeretni tudom. Hogy került csóri ide? Egyébként őt is csak a könyv második felére kezdtem kedvelni. De legalább van egy jó karaktere a történetnek.

13 hozzászólás
>!
Orsi999
Jandy Nelson: Az ég a földig ér

Nem is tudom, hogy mit írjak erről a könyvről, annyira lesokkolt. Ha csak egy szóval kellene jellemezni az első részt akkor az a beteges szó lenne. Kevés olyan könyv van, amiben nem kedvelem a főszereplőt, de ennek a könyvnek sikerült elérnie még ezt is. Lennie-t próbáltam megérteni, de nem ment. Sokszor meggondolatlan volt, ami idegesített, és olyan hülyeségeket csinált, amitől majdnem elhajítottam a könyvet. A második rész már elviselhetőbb volt.

29 hozzászólás
>!
Kikiriki
Jandy Nelson: Az ég a földig ér

Nekem ez most nem nagyon nyerte el a tetszésemet. Nem volt magával a könyvvel sok baj, de hmm..a főszereplővel nem békéltem meg. Oké, persze, megértem én mit élhetett át, de akkor is..mégiscsak a nővére vőlegényéről volt szó. Azért annyi tiszteletet adhatott volna neki, hogy nem kavar a pasijával meg minden. Na mindegy, végülis annyira nem volt rossz, csak talán ez nem az én stílusomhoz tartozik..

>!
Csakegyolvasólány
Jandy Nelson: Az ég a földig ér

Senkinek sem kívánom azt, amit Lennie átélt, még magamnak sem. Nekem is van egy nővérem, akivel szoros a kapcsolatunk, ha elveszteném, talán úgy élnék, úgy viselkednék, mint Lennie. Bár, nem kavarnák a nővérem barátjával/vőlegényével, az túl bizarr lenne a számomra is. De ezt Lennie megtette, vagyis kavart nővére Bailey barátjával spoiler, a lány halála után. Ezeknél a részeknél legszívesebben letettem volna a könyvet, de mégsem. Érdekelt, hogy mi fog kisülni. Talán Lennie összejön Toby-val, akivel a gyász összeköti? Vagy mást választ? Mi lesz? Valamint érdekeltek azok az apró szösszenetek, amiket Lennie írt, nem értettem, hogy kitalálta meg őket, és miért vannak ott zárójelbe ezeknek az emlékeknek a lelőhelyei. És, nem utolsó sorban érdekelt Joe is. :) Hiszen mindent megtett azért, hogy Lennie közelébe legyen. Ő volt a lány támasza a gyász ideje alatt.
A könyv fantasztikus volt. Az írónő olyan átéléssel írta le az érzelmeket, hogy néha, amikor Lennie Bailey-t hiányolta, az én szemeimbe is könnyek gyűltek.
Azt hiszem, hogy ez a LOL könyv a kedvenceim közé került.

>!
MVivien
Jandy Nelson: Az ég a földig ér

Nagyon örültem mikor megláttam, ezt a könyvet a könyvtárban, mert eddig minden LOL-os könyvet amit olvastam imádtam, az elejétől a végéig. Ennél a könyvnél ez kicsit másképp volt. Nagyon sokáig úgy gondoltam, hogy ez a könyv nem LOL-os. Az eleje nagyon nem tetszett sokszor nem is akartam folytatni a történetet, mert Lennie viselkedése kiakasztott. Én értem hogy mindenki másképp dolgozza fel a gyászt, de szerintem ez akkor sem volt helyes, sem Lennie sem Tobby részéről.
Amikor Lennie Joe-val volt akkor kezdtem megkedvelni a történetet, mert Joe-t nem lehet nem szeretni. A Nagyi-t is megkedveltem, nagyon tetszett, az összes furcsaságával együtt. Dagi is nagy kedvenc lett. Tetszett, hogy végén a Nagyi elárulta Lennie-nek mi történt azon az estén mikor az spoiler.
Összességében nem tudom mi a véleményem a könyvről, mert az eleje nagyon nem tetszett, a végét azonban nagyon megszerettem. Nem bántam meg hogy elolvastam, újraolvasni mostanában nem fogom, de később lehet megpróbálkozom még vele.

>!
ggizi P
Jandy Nelson: Az ég a földig ér

Sokkal komolyabb téma volt, mint amire számítottam. Szerencsére még csak hasonló helyzetben sem voltam eddig (kopp kopp kopp), de annyira tisztán átjöttek az érzelmek és olyan könnyen át tudtam érezni Lennie gyászát és a fiúkkal és a családjával való kapcsolatát, ami megszorongatta a szívem. Joe személye engem annyira nem fogott meg, de Lennie-re gyakorolt hatása szinte létszükség volt a lánynak a túléléshez és a továbblépéshez. Csakúgy, mint Toby is, bár teljesen más okból, és akivel a közös veszteség olyan szoros kapcsot hozott létre, amit senki mással nem tudott volna megélni. Szinte én is éreztem azt a hihetetlen megnyugvást és a Bailey-hez való szoros közelséget, amit egymás karjaiban tudtak előidézni. spoiler Ráadásul Toby vesztesége sokkal erősebben hatott rám, mint Lennie-é, nagyon fájt érte a szívem.

Remélem, még sokat olvashatok az írónőtől, mert mindkét (eddig olvasott) regényével teljesen levett a lábamról.

>!
christine 
Jandy Nelson: Az ég a földig ér

Most úgy tűnik, elhoztam nektek a világ legklisésebb történetét, amit talán ki sem kellett volna adjanak. Meghalt a főszereplő nővére, az anyja elhagyta őt, nimfomániássá vált a gyász miatt. Hűha. Ráadásul ez egy LOL-könyv, amik alapjában véve könnyedek, kellemesek a léleknek, romantikusak, és kevés, vagy épp abszolút nincs bennük szex. Itt meg már rögtön a harmadik sorban szó van róla. ÚRISTEN!
Folytatás a blogon…

„Ez a mi történetünk, nekünk kell elmesélnünk.”
http://zivatar-christinekcoldman.blogspot.com/2016/08/j…

>!
Csakegylány
Jandy Nelson: Az ég a földig ér

Volt egy pillanat, amikor félbehagytam az olvasást, végigsimítottam a borítót, hangosan egy mélyet sóhajtottam, majd feltettem azt a bizonyos költői kérdést: „Hogy lehet egy ilyen szomorú könyvnek ilyen gyönyörű borítója?” Mert az volt. Újra és újra elszorult a szívem Lennie-ért, Tobyért, nagyiért, Dagiért és legtöbbször Baily miatt. Mert már nem láthatja, nem érezheti, nem tapasztalhatja, és főképp: nem élheti át azokat a dolgokat, amiket a többiek. Minél több adat jött elő Bailyről és az utolsó pillanatairól, egyre jobban sajnáltam. Nem egyszer volt, hogy majdnem sírvafakadtam miatta, miközben a fülesből a See you again szólt, amit ugyebár Paul Walker emlékére írtak, és az se egy „juj de felpörögtem és vadulok” zene.
Minden elismerésem az írónőé. Hihetetlen, hogy milyen mesterien játszik a gyásszal, a fázisaival, az érzésekkel és az összezavarodott emberekkel. Gyönyörűen kihozta a maximumot egy életeseményből, amely mindenkit szomorúsággal tölt el, s közben pedig mindvégig ott volt egyfajta vidámság is, hála Joe-nak. Joe nem csak Lennie-nek volt napsugár, hanem nekem is. Ő magába hordozta annak az ígéretét, hogy minden jóra fog fordulni, és az olvasó boldog befejezéssel zárhatja le a történetet.
Nagyon tetszett, hogy bár szinte a halál és annak feldolgozása volt a középpontban, mégis, minden más is ugyanolyan szépen kidolgozott volt, a szereplők jelleme, szokásaik, hóbortos vagy mondjuk ügyes-bajos dolgaik. Semmi sem volt elhanyagolva, kirekesztve, vagy éppen elfelejtve.
Ami pedig, legalábbis szerintem, a legzseniálisabbak az egész könyvben, azok először is a kék betűk, másodszor pedig azok az oldalak, ahol Lennie versei bukkannak fel különböző papírosokon, poharakon, fába karcolva, stb. Egyedi és különleges, mert még sosem találkoztam egy könyvben sem ilyennel, és nem is akarok. Mert az megtörné a varázsát.
Sokat kaptam ettől a könyvtől azalatt a pár nap alatt, amíg olvastam, és ezt köszönöm. Mert nincs jobb egy olyan könyvnél, amiből az ember erőt vagy tanulságot meríthet.

>!
nat
Jandy Nelson: Az ég a földig ér

Ez a könyv!!! Úristen, ez a könyv!
Írónak kellene lennem, hogy leírjam milyen, vagy inkább költőnek!
Annyival, de annyival több ez a könyv mint a többi! Sose történt meg velem az, ami Lennievel, de mindegy egyes mondatát értettem. Az egész könyv egyszerűen gyönyörű.
Tulajdonképpen azért olvastam el, mert a bugyuta „LOL” megnevezés ellenére a többi könyv egész jó volt, jól szórakoztam szinte mindegyiken, könnyedek voltak, viccesek, fiatalosak. Ez a könyv azonban nem közéjük való. Persze a témából gondolni lehet, hogy ez nem éppen a „mit vegyünk fel a hétvégi buliba” fő kérdést fogja körbejárni, de én akkor sem számítottam ilyen érett, elgondolkoztató, fájdalmas történetre. És olvasás közben azt éreztem, hogy annyira akarok élni! Hogy a legjobb lenne úgy élni az életet, mintha bolond lennék, eszetlenül, meg hogy istenem, ez közben mennyire fájdalmas, de mégis minden mondat mennyire gyönyörű. Hogy lehet, hogy egy oldal alatt kétszer vigyorodok el, és kétszer sírom majdnem el magam. Írtam, költőnek kellene lennem…
Megértettem a szerelmi háromszöget, ha annak lehet ezt nevezni (egyébként NEM lehet), ez nem az a jaj, rakjuk bele a könyvbe csak azért, hogy legyen még három része a könyvnek, amíg sikerül meghoznia döntést. Órákat tudnék mesélni arról, hogy miért értettem meg, amit Lennie csinál, miért volt ez annyira emberi.
Az összes szereplőt imádtam, mindenki bolond, mintha A csodálatos Waverley-kertet Márquez írta volna fiataloknak a halálról és a szerelemről.
Legszívesebben újjal mutogatnék a most divatos, hatásvadász könyvekre, hogy NE AZOKAT! hanem EZT! és hogy gondoljátok át a történetet, mert ez valami eszméletlen gyönyörűen van megírva.
És a legszívesebben persze én is felírnám csak úgy a gondolataimat rágógumi papírokra, zsebkendőkre, ajtófélfákba, hogy csak úgy legyenek el a nagyvilágban. Már csak azokért érdemes volt elolvasni…

6 hozzászólás
>!
Pillecukorkám
Jandy Nelson: Az ég a földig ér

Jó kis könyv!
Bár szerintem ez a tesóm volt pasijával járok egy kicsit idegesítő.
Akkor is ha már a nővére meghalt. Na mindegy ez az én véleményem,de ha ezt nem nézzük,na meg azt,hogy a csaj két pasival kavar, akkor a véleményem az,hogy jó kis könyv ez.


Népszerű idézetek

>!
psych

Úgy mondod el a történetedet, ahogy csak a kedved tartja.
Ez a te szólód.

237. oldal

2 hozzászólás
>!
Damara

Valahányszor meghal valaki, egy egész könyvtár ég el.

192. oldal

>!
psych

És ekkor értem meg.
A nővérem újra meg újra meghal, amíg csak élek. A gyász örökké tart. Nem hagy el soha. A részünkké válik, ott van minden lépésünkben, lélegzetünkben.

324. oldal

>!
NinaAva

„Ez a mi történetünk, nekünk kell elmesélnünk.”- mondja a szokásos tízparancsolat-hanghordozásával, és úgy is hat rám: mélyen.

237. oldal

>!
psych

A fájdalom és a szeretet összetartozik, az egyiket nem kaphatjuk meg a másik nélkül.

324. oldal

>!
Sylvie23 P

Bárcsak felkelne a földről az árnyékom, és mellettem sétálna.

53. oldal

>!
zuna19 P

Joe rám vigyorog.
– Te még nálam is lököttebb vagy.
Egy hosszú pillanatig csak nézzük egymást, de úgy érzem, ebben a pillanatban szenvedélyesebben csókolózunk, mint bármikor, pedig egymáshoz sem érünk.
Aztán kinyújtom a kezem, és végigsimítok Joe karján.
– Nem tehetek róla. Szerelmes vagyok.
– Én is – feleli. – Életemben először.

>!
Damara

– Mégis mi lesz a hülye kísérő pónival, ha elpusztul a versenyló?!

134. oldal

>!
zuna19 P

Te jó ég!
Egy pillanatra eltekintek attól a ténytől, hogy igazi ringyó-szajhacafka-lotyó-rosszlány riherongy-kurtizán-céda lett belőlem, mert valami hihetetlen dologra jöttem rá. „Hát ez az – ezért van körülötte az a nagy felhajtás, erről szól az Üvöltő szelek, az egész hajcihőnek ez az érzés a lényege, ami átszáguld rajtam, miközben Joe-val összetapad az ajkunk.”
Ki gondolta volna, hogy egész végig egyetlen csókra voltam attól, hogy én legyek egy személyben Cathy, Júlia, Elizabeth Bennet meg Lady Chatterley?
Évekkel ezelőtt egyszer végignyúltam a füvön a nagyi kertjében, és Dagi megkérdezte tőlem, mit csinálok. Azt feleltem neki, hogy felnézek az égre. Mire ő közölte velem:
– Ez tévedés, Lennie, az ég a földig ér, ott kezdődik a lábadnál.
Most, hogy megcsókoltam Joe-t, életemben először elhiszem. Mámoros vagyok, Joe-mámorban úszom, és amikor egy pillanatra elhúzódom tőle, és kinyitom a szemem, azt látom, hogy a Joe Fontainekapcsolót visszacsavarták, és őt is elkapta a mámor.
– Hát ez… – dadogom.
– Hihetetlen volt – vág a szavamba. – Totál incroyable.
Döbbenten bámulunk egymásra.
– Szívesen – mondom, mert hirtelen eszembe jutott, hogy meghívott hozzájuk estére.
– Szívesen micsoda? – Úgy néz rám, mintha kínaiul beszélnék, aztán elmosolyodik, és átölel. – Készen állsz? – kérdezi, majd felkap és megforgat, és én hirtelen a világ legidétlenebb filmjében találom magam, hangosan nevetek, és olyan végtelen boldogság tölt el, amilyet nem is volna szabad éreznem egy olyan világban, ahol a nővérem nincs többé.
– Szívesen átmegyek hozzátok ma este – mondom, amikor már nem forog velem a világ, és újra két lábbal a földön állok.

>!
zuna19 P

– Ugye nem teszel többé ilyet velem? – kérdezi.
– Soha! – tör ki belőlem. – Örökké veled akarok lenni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah Dessen: Tökéletes
Gayle Forman: Hová tűntél?
John Green: Csillagainkban a hiba
K. A. Tucker: Ten Tiny Breaths – Tíz apró lélegzet
Cassandra Clare: Csontváros
Sarah Dessen: Figyelj rám!
John Green: Alaska nyomában
Richelle Mead: A halál csókja
Rebecca Donovan: Elakadó lélegzet
Marni Bates: Segítség, YouTube-sztár lettem!