Toron (M.A.G.U.S.: Népek és birodalmak) 13 csillagozás

Jan van den Boomen: Toron

Toron ​– a Háromfejű Tharr evilági birodalma, a letűnt ókultúrák romjain épült ország, az Északi Szövetség elszánt, hatalmas ellenfele. Örököse nem csak Kyriának, a kontinens valaha létezett legkifinomultabb, legcsodá­latosabb civilizációjának, de a Dawa máguskirályságai és a Ryeki Démoncsászárság jelentette emberen túli fer­telmeknek is. Észak e roppant birodalma titkait féltékenyen őrizte – mind ez idáig.
Olvasó, vigyázz! Oly könyvet tartasz kezedben, melynek soraiért sokan adták életüket, s mely bízvást számot tarthat az Inkvizítorok Szövetsége figyelmére. Nem született még mű, mely ennél részletesebben öntötte volna szavakba a császárság káoszban gyökerező rendjét – a rabszolgabányák mocskától a pugossvillogtató shuluri orgyilkosokon át a bíbortrón fenségéig, sőt azon is túl: a halhatatlan lelkű Hatalmasokig. Lapjain Toron múltja és jelene elevenedik meg nem csak Doran nagyjainak szavai által, de Shulur böl­cselőinek értekezéseiben, császári tanítók és hitehagyott… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Delta Vision, Budapest, 2008
470 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639890053 · Illusztrálta: Balla Péter, Kovács Péter, Meszlényi Péter, Tikos Péter, Vass Richárd

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

Noro>!
Jan van den Boomen: Toron

A m.a.g.u.s. szerepjáték sajátos fejlődési szakaszába ért az utóbbi években. Mivel ahány játékos, annyiféle szabálykönyv szerint játszik, a kiadó bepróbálkozott néhány teljesen szabályfüggetlen világleírással. Nem mintha Amerikában nem lenne hagyománya az irodalmi igényű kiegészítőknek – Earthdawn, Deadlands nagy kedvenceim – de azoknál mégis elengedhetetlen a függelék, amely letisztázza a mesélő előtt a homályos pontokat és a játékszabályokkal kapcsolatos részleteket. Nem úgy az Északi Szövetség és a Toron esetében. Egyébként ez a könyv alighanem világrekorder – nem hiszem ugyanis, hogy létezne még egy olyan kiadvány, ami 470 oldalon foglalkozik egy kitalált világ mindössze egyetlen országával!

Használhatóságát tekintve igencsak vegyes a felhozatal. A történelemről szóló fejezetek nem csak kimondottan olvasmányosak, de bizonyos stílusú kalandokban fontos háttérinformációkat is szolgáltatnak. A társadalom bemutatása alighanem kihagyhatatlan, ha valaki tényleg szerepjátszani akar Toronban. A földrajzi részek ugyanakkor nagyon is kötelező gyakorlatnak érződnek, ráadásul a Bullák & Bányajogok stílusból. A nevek, rangok, címek nem embernek való olvasmányok. A kyr művészetekről szóló elemzéseket pedig őszintén szólva már képtelen vagyok komolyan venni. A mágiát ellenben tisztességes fantasyhez képest csak karcolgatja.

Úgy érzem, hogy ez a könyv valahol rossz példát mutat – nem kell egy szerepjáték-világot ennyire szanaszét elemezni. (A Boszorkányhadúr c. regény pl. lépten-nyomon azzal villog, hány idegen szót tanult belőle.) Egy százoldalas világleírás használhatóbb, ha az érdekes, izgalmas, tényleges játékhoz ötleteket adó részleteket gyűjti össze a világból.

Zanbar>!
Jan van den Boomen: Toron

Sajátos darabja ez a MAGUS-nak.
A játékról, magáról ekkor már aligha lehetett beszélni, ahogy a regényekről is alig, ám a lexikális világszételemzés ismét világkorát élte, igaz csak két kötetere futotta.

Vad dolog ez a Toron kötet. Érdekes, szédítő és piszkosul ellentmondásos. Ellene megy mindannak, ami Crantáról eddig tudtam – más könyvekből, amik megfordultak a kezemben, felbolydítja a toroni Hatalmasok meséjét – most komolyan egy Orwella hitű ősöreg anyr irányítja voltaképpen a világ leghatalmasabb Thar hitű államát? A 359-ik oldalon pedig tesz egy olyan „kijelentést” amitől azért megálltak a kezemben a lapok….
Ám láttunk már ilyet: Aquir gyűrű, Fogadalom, Egyezség, ahol a korábban lefektetett szabályok mentek a levesbe csupán mert pillanatnyilag jól hangzik.

A kötet egy nagyon mély és a regényekhez képest is összetett Toront mutat be, mely holmi roskatag gótikus óriásként nyújtózik végig a beltenger északi partján, életét bonyolult szabályok határozzák meg, olyannyira, hogy talán már maguk a toroniak sem értik mi zajlik itt.
Sajnos nem éri el azt amit akar, nem támogatja meg a Toronban történő mesélést – jó történetmagoknak teljesen híján van ugyanis.

4 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Járdán Csaba – Tasnádi Ákos (szerk.): Enoszuke
Novák Csanád – Nyulászi Zsolt – Borbás István – Gáspár Péter – Kornya Zsolt – Dacher Richárd – Kovács Adrián: Első Törvénykönyv
Novák Csanád – Nyulászi Zsolt – Jakab Zsolt – Kovács Adrián: Kézikönyv kalandozóknak és útmutató kalandmestereknek
Csigás Gábor – Fehér László – Nádori Gergely – Serflek Szabolcs – Varga A. Csaba: Shadowrun – Árnyékmagyarország
Kornya Zsolt – Gáspár Péter – Gáspár András: Summarium – A Teremtés Könyvei
Nyulászi Zsolt – Jakab Zsolt – Kovács Adrián – Lakatos Péter – Novák Csanád: Titkos fóliáns
Lakatos Péter – Kovács Adrián: Láplidérc
Nyulászi Zsolt: Második törvénykönyv
Novák Csanád – Jakab Zsolt – Kovács Adrián – Lakatos Péter – Dacher Richárd – Nyulászi Zsolt: Bestiárium
Nyulászi Zsolt – Lakatos Péter: A démon átka