Opálhajós (Legendák és enigmák) 8 csillagozás

Jan van den Boomen: Opálhajós

Gáspár Péter – a szférák Jan van den Boomenként elhíresült oszlopa – messze a legsokoldalúbb a M.A.G.U.S.-irodalom első nemzedékének szerzői közül. Tevékenységét sosem korlátozta egyes témakörökre, mint Renier, történeteit sosem próbálta egységes kozmogóniává rendezni, mint Chapman, világformáló hatása mégis szembeötlő: Ynev múltján, jelenén és összes magaskultúráján otthagyta keze nyomát.

Ez a kötet legemlékezetesebb munkáiból válogat, de nem tartalmazza valamennyit: a gazdagon textúrált boomeni próza nem csak minőségével, mennyiségével is tiszteletet parancsol. Akik testközelből szeretnék látni a mítoszok hőseit és Ynev egzotikus árnyalatokban tobzódó mindennapjait, tartsanak a M.A.G.U.S. bolygó hollandijával – a teremtett világ olyan zugaiba is eljuthatnak, ahol a Nagyok távozta óta senki nem járt.

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tartalomjegyzék

>!
Delta Vision, Budapest, 2013
ISBN: 9786155314254
>!
Delta Vision, Budapest, 2011
376 oldal · ISBN: 9789637041051

Most olvassa 2

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

Sylveris>!
Jan van den Boomen: Opálhajós

Naagyon nem jött be. Talán majd egy újabb nekifutásra, addig hadd pihenjen csak a polcon.

Allanon>!
Jan van den Boomen: Opálhajós

Hol egykor majd a kos országa elterül:
Aquir és elf égi háború. Olyan érzést keltett, mintha egy mangába csöppentem volna, ahol repülő árbócoshajók lőtték volna egymást. Izgalmas volt.

Üstökösláng:
Nagyon érdekes volt megtapasztalni az aquirok városainak titkait, valamint a harmadik hold eltűnésének történetét. A sárkányok múltjának egy részének megismerése, igazi ínyencség volt a számomra.

Az idők peremén:
Érdekes találkozás a múlt és a jelen metszéspontjánál.
Kyria és Cranta

Homokszem, mind megannyi…:
Ha lopsz, alaposabban nézz utána mit és kitől lopod el. Ha eladod, ugyanezek a szabályok érvényesek. Ha nem vagy elég alapos, az életedbe kerülhet. ( nagyon jó volt megtudni, hogy hogyan teremtenek síkurat. De mindig mindenkinél van okosabb, erősebb, vagy legalább vannak okosabb és erősebb barátai.

Megtartó varázs:
A jogos bosszú mindenféleképpen utol ér mindenkit. Még akkor is, ha közben nagy hatalomra tesz szert. És a vég nem minden esetben onnan éri, ahonnan várja.

Hosszúéltű:
Egy rövid de velős összefoglaló az elfekről. (Történelmük, fajuk, életvitelük, gondolkodásmódjuk. ) hogyan szóródtak szét és váltak sokszinűvé és sokfélévé Yneven. Valamint ez egy olyan elf élettörténetének részletsorozata aki nagyon régóta él.

Összefoglalva: ez egy novellásgyűjtemény mely arra hivatott, hogy jobban megismerhessük Ynev elfjeit. Hát ez sikerült.

Dominik_Blasir>!
Jan van den Boomen: Opálhajós

A M.A.G.U.S. világával újonnan ismerkedők számára hiánypótló kötet, különös tekintettel a hosszú függelék-részre (valamint az elfeket bemutató „A hosszúéletűek” című írásra), melyek már csak a novellák megfelelő értéséhez is elengedhetetlenek. Nélkülük az egyébként kimondottan hangulatos és szórakoztató történetek elég nehezen dekódolhatóak, a M* univerzumban kevéssé jártasak könnyen elveszhetnek az idegen szavak és kifejezések tengerében.
Velem is valami hasonló történt, bár ettől függetlenül élveztem az egyes műveket. Boomen kissé homályos történetvezetési stílusa kiváló, nagyszerűen kelti azt az érzetet, mintha tele lenne különböző érzelmekkel – valamelyest a dél-amerikai írókra emlékeztet. Az elbeszélések története érdekes és izgalmas, viszont visszagondolva kicsit egybefolynak a hasonló légkör és stílus miatt. A két kedvenc írásom a „Homokszem, mind megannyi…”, illetve a „Megtartó varázs”.

nairad79>!
Jan van den Boomen: Opálhajós

Hát, abba kellett hagynom, de eddig:
Pfffúúúújjjj!!!!!
Nagyon nem gyere be…
Én Kingen nevelkedtem, tudom, hogy ha egy könyve 800 oldal, az első 500-al meg kell küzdeni. De hogy egy novella elejétől végéig unalmas legyen…
És nem azért unalmas, mert nem történik semmi. A sejtelmességet, a „darkolást” túlzásba vitte az író, és ez – szerintem – a mű kárára ment. Néhány év múlva – talán – megint megpróbálom.
Talán.

10 hozzászólás

Népszerű idézetek

Allanon>!

Sohasem kedveltem azokat, akik szolgamód meghunyászkodnak az egyház dogmái előtt, és hitüket nem az ész érveinek meggyőző ereje adja, csupán a rettegés, hogy maguknak sem merik bevallani, mennyire félnek gondolkodni. Az ilyen hit gyenge…

114. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Wayne Chapman: Halk szókkal, sötét húrokon
Kornya Zsolt (szerk.): Ármányok és álcák
Erdélyi István (szerk.): Merész álmok, sötét titkok I.
Pálinkás Imre (szerk.): Anyrok alkonya
Kornya Zsolt (szerk.): Alidax gyöngyei
Galántai János (szerk.): A világ közepe
Wayne Chapman: Garmacor címere
Wayne Chapman: A bárd és a démonok
Wayne Chapman: Megkövült napvilág
Eric Van Dien: Bábjáték és más elbeszélések