Kyr ​históriák (Kyr-ciklus 1.) 22 csillagozás

Jan van den Boomen: Kyr históriák

Az Elátkozott Vidék a Hetedkorban a lappangó gonoszság, az elfeledett, vagy néven nevezhetetlen rettenet fészke. De ez nem volt mindig így… Rualan tartomány, Kyria egykoron legfényesebb ékköve a Kitaszított, Orwella álnoksága és a kyr szívekbe is belopódzó gyengeség nyomán vált a Birodalom végzetévé, hogy élet-halál harcra kényszerítse ne csak Észak halandóit, de magukat a kyr pantheon isteneit is.

Jan van den Boomen novelláskötetének lapjain az olvasó az Ötödkortól egészen a Hetedkor hajnaláig kísérheti végig a Birodalom bukásának, majd Új-Kyria felemelkedésének történetét, hogy megismerje a diadalt, melyet csak egy vesztes arathat.

Eredeti megjelenés éve: 2007

Tartalomjegyzék

>!
Tuan, Budapest, 2007
296 oldal · ISBN: 9789638727145

Kedvencelte 2

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

lilla_csanyi>!
Jan van den Boomen: Kyr históriák

Úgy látom, így pár MAGUS regény elolvasása után, hogy itt alapkövetelmény, hogy vagy már az alapszituáció iszonyú nyomasztó legyen, vagy a végkifejlet tegye azzá. Fontos továbbá, hogy a főhősök hulljanak, mint a legyek.
Kellemes olvasmány volt, legjobban persze a sztori vezérfonala tetszett, melyet jól kiegészített a két másik történet.
Sose gondoltam volna, hogy egyszer lesz egy beszélő páncél is a kedvenc karaktereim között, de ennek is eljött az ideje. :)

Noro >!
Jan van den Boomen: Kyr históriák

A Kyria örök és a Kyr históriák egymás komplementerei is lehetnének: az előbbiben hangulatos írások voltak, de az egészet belengte valami misztikus homály, és szerepjátékosok számára nagyon kevés információt tartalmazott, egyes írásai nem is kötődtek szervesen a szóban forgó korszakhoz. Ez a könyv ellenben részletes és alapos, csak éppen a stílusa lett nagyon modoros és kissé erőltetett.
A történetek egyébként inkább a hatodkorról szólnak: az első a birodalmat elpusztító háborúról, a második a Démoncsászárok fénykoráról, a negyedik pedig a Toron megalapítása körüli időkről. A harmadik írás az a „S éjre vált a nap” című, amelyet már minden említésre méltó magus-kiadó megjelentetett legalább egyszer. És bár jó, de nem annyira, hogy bárki is négy példányban akarja birtokolni. Én pedig a mai napig is haragszom a kiadóra, hogy a Kyr-Toroni duológiában két írás felcserélésével nem volt hajlandó az egyik kötetbe az új, a másikba pedig a régi Boomen-novellákat tenni.


Népszerű idézetek

lilla_csanyi>!

– Pihenj, anyám. A had férfidolog.
A komor asszony sokáig nem válaszolt. A füstös szél bekúszott a szobába, s új csigákba görbítette fehér haját.
– Férfidolog – sóhajtott. – Volt bármi ügy valaha is, amit tisztességgel elvégeztetek? – Hogy választ nem kapott, szomorúan elmosolyodott. – Gyanítom, aligha lesz bármikor.

107. oldal


A sorozat következő kötete

Kyr-ciklus sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kornya Zsolt (szerk.): Kráni krónikák
Wayne Chapman: Garmacor címere
Gáspár András (szerk.): A Kos és a Kobra éve
Wayne Chapman: A bárd és a démonok
Kornya Zsolt (szerk.): Ármányok és álcák
Erdélyi István (szerk.): Merész álmok, sötét titkok I.
Pálinkás Imre (szerk.): Lobogók hajnala
Raoul Renier: Setét álmok
Raoul Renier: Acél és Oroszlán
Alan O'Connor: Csillagvető