Test ​és elme 12 csillagozás

Jan Grue: Test és elme

Ezek a történetek mindazokhoz szólnak, akiknek van testük, vagy fontolóra vették már, hogy szert tesznek egyre. Akiknek van egy olyan érzésük,hogy a macskájuk birtokba vette őket, vagy épp magukra akarják ölteni egy titkos ügynök vagy egy gödrös állú, férfi szexszimbólum bőrét. A történetek egy olyan férfiról is szólnak, aki szakasztott úgy néz ki, mint egy jól ismert német diktátor; egy képzeletbeli vadállatról, aki szerelem után vizslat a városban; egy miniszterről, aki trollokat lát fényes nappal. A Test és elme egy novellafüzér a testről és a benne élő elméről.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Typotex Világirodalom Typotex

>!
Typotex, Budapest, 2014
144 oldal · ISBN: 9789632794068 · Fordította: Petrikovics Edit
>!
Typotex, Budapest, 2014
138 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632794068 · Fordította: Petrikovics Edit

Enciklopédia 24

Szereplők népszerűség szerint

Loki

Helyszínek népszerűség szerint

Dublin


Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 4

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

kalypso>!
Jan Grue: Test és elme

    Véleményem szerint elég csalókán alakul a Typotex kínálata – legszívesebben csak úgy pakolnám a kosaramba az ismeretlen szerzők által írt köteteiket, mert időnként remekül ráéreznek, kitől és mit kell fordítani, ugyanakkor ebben az évben több volt a csalódás, mint a jó kötet. Bizonyosan én válogatok szerencsétlenül, de ez még ne veszi el a kalandozó kedvemet.
    Ami a jelen kötetet illeti, nem volt rossz, de gyorsan el fogom felejteni. Néhány mű kifejezetten elgondolkodtatónak és izgalmasnak ígérkezett, máskor meg a végét vártam. Mindenképpen nagy előnye a sokféle látásmód, amely a kötetet sokszínűvé teszi (ráadásul ehhez időnként a kivitelezés is társul), de sajnos ezzel a sokszínűséggel együtt sem kiemelkedő. Végig valami hiányt éreztem benne, és ebben az esetben ez nem a jó könyv elolvasása után bennem maradó tátongó űr.

robinson P>!
Jan Grue: Test és elme

Voltak kifejezetten jó pillanatai, érdekességei. Volt, amikor leült. Nagy plusz a fordító, ami miatt külön érdekelt. Egynek jó volt, ismerkedtünk. Kedvencek: A minótaurosz, a birtokviszony és az ahonnan az ötletek származnak. A politikusok pedig trollok, ez nem is kérdés…

Morpheus>!
Jan Grue: Test és elme

Jan Grue norvég író, nem találkoztam még a nevével. A fülszöveg keltette fel a figyelmemet, ezért vettem kezembe a könyvét, amely tucatnyi novellát tartalmaz. Tudom, hogy jó novellákat írni nehéz, nagyon nehéz. Sokszor panaszkodtam arról, hogy kedvenc íróim teljesítménye is mennyire hullámzó ezen a területen. Grue-ről ugyanezt tudom elmondani, és ez dicséretként értendő, ugyanis vannak benne hullámhegyek. Mikor nekivágtam, elakadt a lélegzetem, úgy éreztem magam, mint az a szörfös, aki beevickél a tengerbe, és rögtön az arcába kap egy igazán óriás hullámot (a minótaurosz) – Borges-t idézte fel bennem –, innen csak egy picit csúsztam lejjebb (a lány a 15. hétről®) – ahol az Ulysses-re utal, az esetleges összefüggésen érdemes elgondolkozni –, hogy aztán egész a tenger fenekéig zuhanjak (gondolatkísérlet), összekaristolva magam a nynorsktól és a bokmåltól. Aztán újra a magasba repültem (csúf) – kedvenc témáim említve, mint például az élet értelme –, majd újra két stabil, magas hullám jött (ahonnan az ötletek származnak) – David Lynch fémjelzi – és (a Hitler hasonmás története) – nemcsak megnevettetett, de megismertem Godvin törvényét is –. Innentől viszont már csak zuhanásról beszélhetek (egyensúly, birtokviszony, 24 hour party people, varázslat) – ahol halott barát, dominák, egy isten és troll politikusok próbáltak elsüllyeszteni változatos módszerekkel –, amelyet ugyan még megpróbál fellendíteni két kisebb hupli (széria, a repülő férfi), de csak partra lükkenés lett belőle.
Igazán kár érte, mert érzem az íróban a tehetséget, de amikor ihlet nélkül ír, amikor össze nem illő dolgokat próbál egybegyúrni, akkor unalmassá és erőltetetté válik.

Kkatja P>!
Jan Grue: Test és elme

Szeretem a novellákat, de ez most nem tudott megérinteni. Volt benne pár kiemelkedőbb írás, pl. a minótaurusz, a csúf, az ambíciók vagy a repülő férfi, de ezekre sem adtam volna 4-nél több csillagot, a többi meg egyenesen untatott, sajnálom, sokkal jobbat is ki lehetett volna hozni a történetekből, mert voltak bennük jó ötletmorzsák, de valahogy nem sikerült kibontani őket, így pedig csak az üresség maradt bennem utánuk. Kár érte. :(

>!
Typotex, Budapest, 2014
138 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632794068 · Fordította: Petrikovics Edit
Buzánszky_Vírus_Dávid>!
Jan Grue: Test és elme

Erősen közepesnek éreztem a legtöbb novellát. 1-2 kicsit jobb volt, pölö amikor a jóember Hitlerre hasonlított, meg a képregényhős is mókás volt, meg a Minotaur, meg nemtom, de ezek is csak úgy „jók” voltak. Nemtom, inkább mást olvasnék, ha olvasnék, de ha már itt volt, hát jó, ez is megvolt. Na ilyenez.

Péter_Horváth_6>!
Jan Grue: Test és elme

A könyvet még 2016. májusában olvastam. 2016. június 30-án és július 1-jén Stockholmban volt egy konferencia, ahol Jan Grue volt az egyik felkért előadó (https://alterconf2016.sciencesconf.org/resource/page/id/2). Kiváncsi voltam arra, hogy ki ő, miről és hogyan ír. És végül a konferencián személyesen találkoztunk is; kaptam tőle aláírást a magyarul megjelent novelláskötetébe (kicsit vagy talán nagyon is meglepődött, amikor elé álltam a könyvével a kezemben).
Azt a világot, amiben ő (is) él, belülről ismerem, bár még mindig nem legbelülről. Így azt hiszem, bár ebben tévedhetek, hogy egy kicsit másképpen értékelem őt és írásait (elfogultan). A novellákban sok minden mögött látom az ő élettörténetét és érteni vélek párhuzamokat és utalásokat (társadalmi befogadásról és kirekesztésről; identitásról). Minden olyan embernek ajánlom, aki a fogyatékosságügyben dolgozik; különösen ajánlom gyógypedagógia szakos egyetemi hallgatóknak és végzett gyógypedagógusoknak.

Trillian>!
Jan Grue: Test és elme

Ez egy elég érdekes novelláskötet volt. Voltak benne szerintem igen jó történetek, de sajnos nem ezek voltak többsêgben. A minótaurusz, a csúf, az ambíciók és a széria voltak szerintem a legjobbak, bár az utóbbi kettő inkabb a Hitleres és a képregényes sztoriként maradt meg bennem. A többiből voltak amikre már nem is emlékszem, és olyan is jó pár amit nem tudtam hova tenni. Ennek ellenére akit érdekelnek például a kirekesztésről szóló rövidke történetek semmiképpen sem tántorítanék el a könyvtől, mivel nekem inkább a témák nagy része nem tetszett.


Népszerű idézetek

robinson P>!

Tiszteletben tartom a gyermekek igazságérzetét, sok szempontból erősebb és tisztább, mint a felnőttek igazságosságról alkotott eszméi.

47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: igazság
1 hozzászólás
Morpheus>!

A jó oktatás elősegíti az önismeretet. Ezt valójában már a görögök óta tudjuk, akik mellesleg kiváló racionalisták voltak. Azok a fiatalok, akik értik magukat, értik a világot, és tudják, hol a helyük benne, határozottabban jobb önismerettel rendelkeznek majd, mint a többiek. Az sem meglepő, amikor először azt mondom, hogy hosszú, hosszú időbe telt eljutnom odáig. És ez veletek sem lesz másként.

53. oldal, csúf

Kapcsolódó szócikkek: idő · oktatás · önismeret · világ
Typotex_Kiadó KU>!

– Értem én, hogy erős hatással bír – mondta. – Talán csak öreg vagyok hozzá. Az én szemszögemből mégis olyan, mintha eltűnne valami. Megkérdezhetem, hogy olvasta-e James Joyce-tól az Ulyssest? Nem igazán tudok elképzelni olyan esztétikai élményt, amely meghaladja a művet.
– Nem – válaszoltam. – Nem olvastam.
– És el tudja képzelni, hogy olvassa?
– Mit profitálnék belőle?
– Nos, kapna jó adag információt Dublinról – nevetett.
– Amit a Wikipédiáról is megszerezhetek – feleltem.
– Természetesen nem ez a lényeg. Betekintést nyerhet, hogy milyen más embernek lenni, más tapasztalatokat szerezhet. Végül is az irodalom a beleélésről szól, nem? – kérdezte.
– De igen, és a kosztümök is pontosan ezt nyújtják nekem – bólintok.

26. oldal (a lány a 15. hétről®)

Kapcsolódó szócikkek: Dublin · irodalom · olvasás · Wikipédia
Morpheus>!

Godwins törvényét mindenki ismeri, aki jelentős időt tölt a neten: Ahogy egy vita előrehalad, egyre nő a valószínűsége annak, hogy valaki megemlíti Hitlert. És azután a vitának vége szakad. A törvény szerint. Norvégul így mondjuk: Hitling. Hitlerizálja a vitát.

78. oldal, ambíciók

Kapcsolódó szócikkek: Adolf Hitler · Godwin törvénye · törvény · vita
1 hozzászólás
balagesh IP>!

megtanulta kezelni az olyan ijesztően passzív közönséget, amely azáltal keletkezett, hogy több mint húsz professzionális ügyintézőt egy megbízható alkohol-hozzáféréssel nem rendelkező terembe zártak.

125. oldal (varázslat)

Morpheus>!

Több mint hét éven keresztül éltem egy istennel, Lokival.

98. oldal, birtokviszony

Kapcsolódó szócikkek: Isten · Loki
Morpheus>!

A tanterv kiötlőinek minden bizonnyal az volt a szándékuk, hogy a gyerekeket kis filozófusokká tegyék, azonban arról megfeledkeztek, hogy minden filozófiának létezik egy egzisztenciális vetülete. Így aztán Eyolf arról kérdezett, hogy mi értelme az egésznek, mi értelme az életünknek egy olyan univerzumban, amely folyamatosan tágul, egyre gyorsabban, és soha nem fogja abbahagyni, egyre hígabb levessé válik, hogy végül mindannyian, akik most az osztályteremben vagyunk, előbb-utóbb a Finnmark felvidéknél is nagyobb területen fogunk szétszóródni, mire én olyasmit válaszoltam, ami voltaképpen igaz is volt: ne számítson arra, hogy valamiféle végső értelemre fog bukkanni.

43-44. oldal, csúf

robinson P>!

A saját megjelenésemet nem találtam ennyire szembeötlőnek, amikor reggelente a tükörbe néztem. Átlagos testmagasság, kezdődő pocak, ám semmiféle különösebben parodisztikus vagy szembeötlő vonás.

103. oldal

Typotex_Kiadó KU>!

A különbségek dacára minden kétséget kizáróan úgy nézek ki, mint egy viszonylag fiatal, viszonylag karcsú Hitler. A bajusz nélkül, természetesen. Bár otthon az egyik fiók mélyén lapul egy álbajusz, de mindennek van határa, én pedig rendszerint tükörsimára borotválom az arcomat.

67-68. oldal (ambíciók)

Kapcsolódó szócikkek: Adolf Hitler · arc · bajusz
Morpheus>!

Láttam, milyenek egymással a gyerekek, és főleg azt, hogyan viszonyulnak Eyolfhoz. A legyek ura, amely kitűnő és értékes olvasmány, alapjában véve már megadta az irodalmi összefoglalást. Amikor az ember azt látja, hogyan viselkednek a gyerekek felnőtt jelenlétében, el tudja képzelni, milyenek lehetnek Eyolffal, amikor maguk vannak.

49-50. oldal, csúf

Kapcsolódó szócikkek: felnőtt · gyermek

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Árvai Attila: Interjú a halállal
Saul Kripke: Megnevezés és szükségszerűség
Timothy D. Wilson: Ismeretlen önmagunk
Carlo M. Cipolla: Allegro ma non troppo
Nánay Bence: Elme és evolúció
László János – Kállai János – Bereczkei Tamás (szerk.): A reprezentáció szintjei
Ambrus Gergely: Tudományos elmefilozófia
Hévizi Ottó: Idő és szinkretizmus
Darab Tamás: A gépesített értelem
Kollár József: Hattyú a komputer vizén